Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hello! Ne haragudjatok hogy ide írok, de nem találom az általános linux topicot. Lenne egy feladatom, amit nem tudok megoldani: adott egy szöveges fájlom, és minden második sorát meg kell fordítani a cat használatával. Tehát egy scriptet kell írni. Pl.:

elsõ sor
második sor
harmadik
negyedik

elsõ sor
ros kidosám
harmadik
kideygen

És mindezt a cat paranccsal kell megoldani. Guglizgattam de egyelõre semmit nem találtam. (megmondom õszintén hogy szorgalmi házi, ha beadom akkor nem kell zh-t írnom 😄)

Aquir
=)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
Nem tudom elindulásra bírni az egyik programot. Itt "I agree" és ott a linuxos kliens, csak a Tibia executable-t nem tudom elindítani

WARNING: Application calling GLX 1.3 function "glXCreatePbuffer" when GLX 1.3 is not supported! This is an application bug!
X Error of failed request: BadDrawable (invalid Pixmap or Window parameter)
Major opcode of failed request: 136 (XFree86-DRI)
Minor opcode of failed request: 7 ()
Resource id in failed request: 0x3e00008
Serial number of failed request: 66
Current serial number in output stream: 66

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
Ez nagyon nem rossz 😊

Aquir
És áprilisban simán update manageren keresztül lehet frissíteni a rendszert?

MerlinW

[merlinw.org]

MerlinW
Aquir
ok

Én már sajnos igen. Bár tény, hogy XP alatt történt.
USB-s kártyaolvasóval egy buli képei lettek letöltve. Nem tudom, hogy az XP a háttérben mit mókolt még, de tény, hogy otthon a kártya már olvashatatlan volt. Formatálni kellett, hogy ismét használható legyen.
Annyi történt, hogy nem lett leválasztva, hanem simán ki lett húzva a kártya az olvasóból a képek letöltése után.

MerlinW
Nem tudom mit tettek az új driver-be, de piszok gyors lett tõle a compiz <#beka2>

# ./ati-driver-installer-10-2-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.bCesJV
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.702...................................................................
........................................................................
.....
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: X.Org 7.4 and later releases
Removing temporary directory: fglrx-install.bCesJV

display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 4800 Series
OpenGL version string: 3.2.9551 Compatibility Profile Context

[merlinw.org]

Aquir
Ezt csak azért kérdezem, mert mindig kihúzom az USB-t és eddig életemben nem találkoztam adatvesztés fogalmával 😊

MerlinW
Ati Catalyst 10.2

(Csak Radeon HD)

[merlinw.org]

MerlinW
Nem feltétlenül, de sosem árthat. Inkább két kattintás, mint az adatvesztés nemde?😊

[merlinw.org]

Aquir
De ez akkor gondolom nem szükséges, ha az USB-n keresztül nincs megnyitva semmi.

MerlinW
AKár jó is lehet, de új xorg kongigot a sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg paranccsal tudsz rendesen készíteni.

Egyébként próbálgatni kell, a /var/log/Xorg.0.log-ban mindig írja mi nem tetszik neki. Illetve gdm start-al vagy startx-el, helyben is látod az aktuális log-ot. Ha elindul akkor jó, ha nem akkor oda van írva. Az EE a problémás sor.

[merlinw.org]

MerlinW
pulse esetén: sudo /etc/init.d/pulseaudio restart
alsa esetén amit írtál. stop/start. restart valamiért sosem mûködött😊

[merlinw.org]

MerlinW
Töredezettség: az Ext fájlrenszer jó tulajdonsága. Bõvebb infóért fordulj Wiki barátnõnkhöz😊
USB: vagy nyomsz egy sync parancsot és úgy húzod ki, vagy leválasztod. A leválasztás itt is, Win alatt is a még a memóriában levõ adatok ráírását végzi az eszközre.

[merlinw.org]

DARYL
A monitorhoz beirt modelinet online számitottam ki, de a terminalban kapottra javitottam.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

DARYL
Friss ub. 9.10 feltéve,frissitve (semmi VGA driver,csak amivel telepitette)

---------------------------------------------------------------
Leállitom a gdm-et,konfigurálom a X-et
Text konzólban (ctrl-alt-F1)

sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo X -configure
sudo /etc/init.d/gdm start ; exit
---------------------------------------------------------
Uj xorg.conf-ot hozok létre
vissza GUI-ba, terminal: sudo gedit xorg.conf.new

Most itt tartok, be szeretném tenni a monitorom helyes adatait.

SAMSUNG LE26S8 1360x768 60Hz

Terminalba cvt 1360 768 60 és kiadja a modeline adatokat

# 1360x768 59.80 Hz (CVT) hsync: 47.72 kHz; pclk: 84.75 MHz
Modeline "1360x768_60.00" 84.75 1360 1432 1568 1776 768 771 781 798 -hsync +vsync

További adatok a monitorról HorizSync 47.712 kHz, VertRefresh 60.012 Hz
PixelClockfreq 85.800 MHz

A monitor és a screen részre ezeket irtam be

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
HorizSync 47.712
VertRefresh 60.015
Modeline "1360x765@60" 84.14 1360 1392 1704 1736 765 780 788 804
Option "DPMS"

EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"

SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1360x768"
EndSubSection
EndSection

Kérdésem,hogy jó eddig igy?

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

mumpic
no jó, áthidaló megoldás 😊

sudo /etc/init.d/alsa-utils stop

lenullázza a slidereket, és akkor nem sértõdik meg ha húzgálom a dolgokat. Érdekes amúgy hogy ilyenkor kézzel vissza lehet tologatni õket, és ad is ki hangot, tehát igazából nem állít le semmit, csak lenulláz. start -tal meg visszaállítja a stop-kor elmentett csúszkaállásokat.

mumpic
Pulseaudio most nem focizik, alsa megy.

Aquir
Volt egyszer szó a pulseaudio-ról (synapticban benne van), lehet hogy erre (is) alkalmas (device chooser).

mumpic
most én kérdezek 😊

Bütykölök egy mikrofont, és ezért ki kell húzgálnom a hangkártyából, de olyankor mindig lehalnak a dolgok a hangkártya körül. A keverõben az összes csúszka kikoppan maxra, és nem lehet elmozdítani semerre. Hangot nem is ad ki semmilyen program így.
Ha az alsamixert nézem, ott sem lehet semmit állítani.
Ha újraindítom a gépet, akkor meggyógyul, de nincs kedvem folyton újraindítani, valahogy a hangkártyát külön újra lehet indítani, vagy fel-le csatolni vagy ilyesmi?
Hasonló problémát nem találtam a neten. :o
hirtelen ötlettõl vezérelve ezzel próbálkoztam, de nem változott semmi:
sudo /etc/init.d/alsa-utils restart

mumpic
Én nem értek hozzá, de azt mondják hogy ha írsz a pendrivera, akkor érdemes rendesen lecsatolni.

Töredezettségmentesíteni meg kéne, de arra is azt mondják hogy az ext3 ext4 nem töredezik annyira.

Aquir
Linuxon mitõl nem kell töredezettségmentesíteni?
USB biztonságos eltávolítás Linuxon is van, de szükséges egyáltalán?

Aquir
Most "jött" update 5.0.307.9 beta-ról (is) (és kikezdte az egyik legfontosabb addont).
Ezeknél ha nem is kell újraindítani, a bekapcsolás elõször mindig hosszabb,aztán visszaáll a rövidebb idõre. 😊

Aquir
Tudom, tudom, de látható a változás az elsõ és utolsó betût. (vagy "csak" a formája) között, ezt párszor eljátszottam már (a mostani probléma egyébként inkább csak szokatlan mint zavaró).

tomasz18
ubuntu.hu oldaláról leszedtem kiírtam ashampooval és a végén kiírt valami hibát..:S

AMD Phenom II X4 3,2Ghz,Gigabyte GA-MA790XT-UD4P,2x2Gb CL7 Geil Value DDR3 1333Mhz ram,Asus EAH5770 1Gb,Gigabyte Odin 720W,Cooler Master HAF 932 Full tower.

Ability
Szerintem még meg lehet rendelni az 'ubuntu.com' címen, van még egy kis idõ a köv. kiadás megjelenéséig. Kiírni egy olyan CD/DVD író programmal kell, ami támogat képfileok írását. Windows-on javaslom az ingyenes, gyors, kicsi, megbízhato ImgBurn-t (nem csak képfileokra), linuxon meg csak jobb klikk a letöltött iso állományra -> Burn.

Aquir: volt egy alap kinézet, felraktad a csomagot -> megváltozott, ezután eltávolítottad a csomat és így visszaállt az alapállapotra (1. pont)
tomasz18
Sziasztok az új ubuntut meglehet rendelni ingyenes cd-n?
ha már nem lehet akkor valaki letudná írni,hogy hogyan kell kiírni és mivel a rendszert hogy mûködjön?! elõre is köszi

AMD Phenom II X4 3,2Ghz,Gigabyte GA-MA790XT-UD4P,2x2Gb CL7 Geil Value DDR3 1333Mhz ram,Asus EAH5770 1Gb,Gigabyte Odin 720W,Cooler Master HAF 932 Full tower.

Aquir
Elõtte is mások voltak a betûk, akkor is amikor felraktam az mscorefonts-t, és akkor is, amikor letelepítettem. Vagy mindhárom különbözött, vagy megelõlegezem azt hogy az elsõ és utolsó talán esetleg hasonlíthatott, csak más formában jelentek meg.

Ability
Mert az tartalmazta az MS fontokat amit a Chrome automatikusan használ, ha van rá lehetõsége.
Ability
Ez a stabil 4-es verzió környéke, nem kellene problémásnak lennie, de akkor esetleg próbálj meg frissíteni az 5-ös verzióra.

Merlin: daily build verziók is atomstabilak, ha van is néha valami baja, akkor az is általában ilyen apróságok. Sokáig használtam úgy, hogy minden nap frissítette magát, csak az elsõ idõszakban volt problémás. Szóval akinek most szar, az frissítsen, hátha.. 😄
Aquir
Érdekes, mindenesetre túlélem. Egyébként miért változott a betûtípus, miután fel-és letelepítettem az ttf-mcorefonts-installer-t?

MerlinW
5.033-at használom FF3.6 mellett, azzal sincs különösebb probléma.

[merlinw.org]

Aquir
Na igen az lehet. 4.0.249.43

Ability
Chrome verziószáma? Dev release-nél simán elõfordulhatnak ilyen apró dolgok. Ezért csináltam azt, hogy kijött a végleges 4-es, feloldottam a tiltást a repóról, befrissítettem a stabilra, majd újra letiltottam. Annak nincs baja, már nem is hiányzik belõle semmi, nincs értelme daily build változatot használni.
Ability
Chrome verziószáma? Dev release-nél simán elõfordulhatnak ilyen apró dolgok. Ezért csináltam azt, hogy kijött a végleges 4-es, feloldottam a tiltást a repóról, befrissítettem a stabilra, majd újra letiltottam. Annak nincs baja, már nem is hiányzik belõle semmi, nincs értelme daily build változatot használni.
Aquir
Nem, mert akkor sokkal radikálisabban változik a mérete, ráadásul akkor a jobb oldali szöveg betûarányait is megtartja, szóval nem így változik.

Ability
A betûtípus látszólag azonos, csak nagyobb lett a mérete. Nem lehet a Ctrl nyomvatartása mellet véletlen görgettél az egérgörgõvel? Így lehet nagyítani/zsugorítani a megjelenést.
Nekem pl akkor van ilyen amikor véletlen lenyomom a ctr-lt és akkor a görgõ miatt elállítja a betûméretet.

Aquir
Találkozott már valaki ezzel? Egy ideig használom a böngészõt (chrome), és észreveszem az sg-n kicsit más lesz betûtípus, nem tudom mi váltja ki. Böngészõ újraindításkor meg visszaáll alapra.

Ability
"sudo apt-get install libasound2-plugins "pulseaudio-*" paman padevchooser paprefs pavucontrol pavumeter"

Ez a parancs felteszi az összes pulseaudio kezelõszoftvert, függõségeit. Gnome menüben lesz valami Pulseaudio Manager nevû program, elindítod, felsõ panelra kitesz egy ikont, ott éred el a különbözõ komponeneseket, beállításokat. Nekem is kellett trükközni a mikrofonnal emlékeim szerint a Pulse Volume Manager alatt. Le volt némítva, vagy valami gond volt vele, és az alap hangerõszabályzóban nem lehetett beállítani.

Egyébként amilyen gépekkel eddig találkoztam a sima hangerõszabályzó panel app-ban a megfelelõ eszközt és csatornát kiválasztva rögtön volt 5.1. Egyszerûbb ott nyomkodni.

HD filmekre: amiket Merlin mondott, plusz az Mplayernek van egy kiokosított változata SMPlayer néven, repóról elérhetõ.

ui.: Skype-ban a pulseaudio legyen kiválasztva minden hangeszköznek.
eZo
<#worship> köszönöm a gyors segítséget , mûködik !

Már csak egy probléma van :
Skype nem látja a mikrofont ( QuickCam 3000 for Business webkamera beépített mikrofonnal )
csak PulseAudio-s eszköz van a listába, mást nem lehet kiválasztani 😞

A videó eszköznél viszont van képe a webkamerának ...

NOTEBOOK: HP PAVILION ( Intel i5 2410M; 8GB RAM; HD6490; A-DATA 128GB SSD ) KONZOL: XBOX360 Slim [Fifa 12] [Forza 4]

MerlinW
Wubi sokféle anomáliát okozhat.

1. /etc/pulse/daemon.conf - írd át a következõ sort
; default-sample-channels = 2
erre:
default-sample-channels = 6

2. /etc/modprobe.d/alsa-base - végére írd a következõ bejegyzést:
options snd-hda-intel model=3stack-6ch-dig

3. Reboot
4. Menü, rendszer, beállítások, hang, hardver fül -> állítsd be az 5.1-et
5. Ellenõrizd, hogy minden hangerõcsuszka maxon van (sorround, LFE, center)
11. Tesztelni ezzel tudod gyorsban: "speaker-test -Dplug:surround51 -c6 -l1 -twav"

- HD-re VLC, mplayer ajánlott. Mindkettõben be kell lõni az 5.1-et a beállításokban (VLC esetében a felsõ Hang menüben).

[merlinw.org]

eZo
ja igen az utolsó 9.10-es verzió van fent ...

NOTEBOOK: HP PAVILION ( Intel i5 2410M; 8GB RAM; HD6490; A-DATA 128GB SSD ) KONZOL: XBOX360 Slim [Fifa 12] [Forza 4]

eZo
Sziasztok !
Összeraktunk egy netezõs kis gépet, és lenne egy problémánk:
sehogy nem tudjuk beállítani az 5.1-es hangzást
az alaplap egy gigabyte g41-es amin az integrált Realtek ALC888 codec szolgáltatná a hangot !
Egyenlõre wubi-s telepítéssel tettük fel az Ubuntut ez lehet gond ?

Lenne még egy kérdés HD videók lejátszásához milyen lejátszót használjunk ?

Nem teljesen ismeretlen a rendszer, mert az irodába kb. 2 éve használjuk az ubuntu-t igaz ott nincs ilyen szükséglet, hogy 5.1+hd videók ezért ott probléma mentesen megy a dolog !

zeli
Na, ezt megnézem majd. Jónak néz ki.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Openshot 1.0

Nagy reménységû videószerkesztõ. Van PPA-s forrása is, Karmic kompatibilis.

[merlinw.org]