11431
Ubuntu Linux
-
#7337 Sok mindent lehetne javítgatni, kicsit pofásabbra szabni, ebben egyetértek. Egyébként pont most a 10.04-es kiadás alkalmával kezdtek lépni ezügyben is. A másik dolog a GTK és a többi projekttől való függőség, ezt magyaráztam lentebb is. A Linux durván testreszabható, de pl. a GTK elavultsága miatt felületileg van pár akadály, korlát. A Gnome v3 remélhetőleg minden téren előrelépés lesz, de kicsit tartok tőle. Addig meg ott van a KDE ha valaki meg tudja szokni és nem találkozik sok buggal. Én nagy KDE párti lennék, szép, marha jól össze van pakolva, a beépített szoftverek minőségét össze sem lehet hasonlítani a Gnome-os Ubuntuval ..... csak éppen az NV driver miatt belassul az egész, a KDE-nek van csomó hülyesége és hibája, szóval addig is inkább Gnome.
Egyébként a KDE lehet tetszene neked, többnyire Windows szerű a megjelelése, de marha erős OSX beütéssel. -
#7336 de itt is teljesen alap dolgok kellenének, és sokkal használhatóbb lenne, pontosabban szebb
például: felső sávban 1-el kisebb betűméret, a firefox és a súgó ikon 2-2 pixellel kssebb, az alsó sávban szintén kissebb betűméret, itt kettővel, aztán a hovernél ki volt az az állat aki majdnem fehér háttérre fehér betűt rakott be? alul a kis gombokat nem kell lekerekíteni, és egy pixellel elválasztani őket
tök apróságok, és semmi ördöngőség nem lenne benne, de kb olyan, mintha lenne egy jó ötletük, papíron, és mikor megvalósítani próbálják, felénél félbemaradt és a többit csak odahányják -
#7335 A Linux egy puritán operációs rendszer, nem feltétlen a negatív értelemben. Sokféle változat, disztribúció létezik; pár jobban rendbe van kapva, pár kevésbé. Ez benne egyébként a szépség is, kezdőknek kevésbé ajánlott, de akinek van türelme foglalkozni vele az úgy szabja testre ahogy neki jól esik. Sok hiányosság és szépséghibával is számolni kell, nem igazán egységes a Linux világ, de szerethető. Simán lehet OSX-hez hasonló Dock programot találni (Docky pl.), lehet a Finderhöz hasonló fájlkezelőt varázsolni a Nautilusból, be lehet tenni QuickLook, CoverFlow és egyéb funkciókat. Ez az értelme az egésznek, össze kell legózni a neked tetsző dolgokat. Az egész moduláris felépítésű, rengeteg plugin van. Lehet OSX-hez hasonló felső menübárt kovácsolni, lehet albumborító- és feliratkereső modulokat betölteni a Nautilusba, stb...
Ilyen értelemben sosem kapsz egy teljesen előre elkészített, szép, könnyen használható rendszert, a Linux nem mostanában lesz egy szinten az OSX-el. Másrészről ha valaki szán rá egy kis időt, akkor teljesen a saját igényeihez tudja szabni a környezetét. Szóval jó dolog a Linux, csak még bizonyos értelemben gyerekcipő. Ettől függetlenül Windowsra már nem váltanék vissza, egyedüli esélyes egy OSX lenne, arra viszont gondolkodás nélkül. Bár dualbootban tuti felkerülne rá egy Ubi is. ;) -
#7334 Alapból így néz ki, csak minimális változtatás van a lenti képeken:
Lucid:
-
#7333 - WINE 1.2 Released With 64bit Application Support - Ubuntu Installation Instructions
- VLC 1.1.1 Released
- Firefox 4.0 (Nightly)
- Chrome AdBlock Can Now Block Ads Before They Are Downloaded
- VLC Default In Kubuntu 10.10 Maverick Meerkat?
- Blender 2.53 Beta (3D Graphics Application), Released
Részletek
-
#7332 és ez alapból így néz ki ugye?:)
a chat amúgy itt felül lefagyasztja a safarit -
#7331 lol! -
#7330 Nautilus Memory Leak Fix [Ubuntu 10.04 Lucid Lynx] -
#7329 Egyrészt egy GUI-nak funkcionálisnak, ergonomikusnak kell lennie, nem szépnek. Másrészt Gnome-ot az utolsó pixelig át lehet variálni a felismerhetetlenségig. Amolyan Linux hű GUI, azaz úgy néz ki, ahogy szeretnéd. Van több tízezer téma, illetve a lehetőség:)
Mondjuk nem tudom mi bajod a Karmic-os Gnome-al, szerintem egyáltalán nem csúnya. Úgy érzem nem lesz hosszú életű a Linuxos életed:) Sosem lesz Windows féle csilivili butaság a Linuxból, azt ne is várd. Mert nem cél:)
Ha nem a desktop-ot bámulod, úgysem látsz semmit a GUI-ból az ablakkereten kívül:) Aero is csak azért került a Windowsba, hogy megvegyék a laikusok (gyak. ösztönzés a frissítésre, ami teljesen normális). Itt nincs ilyen hálisten. Ha Ubuntuból ilyen lesz egyszer, biztos visszatérek a jó öreg Debian-hoz:)
Egyébként tényleg nem tudom mi ebben a csúnya. Letisztult, egyszerű, átlátható, amilyennek egy GUI-nak lennie kell:
-
#7328 nem, designerek
programozókba egy fikarcnyi szépségérzet nem szorult, nem véletlen két külön szakma -
#7327 He? Windows felületét szakácsok csinálják?:) -
#7326 rájöttem mia gondom magával a kinézettel:
olyan, mintha programozók készítették volna -
#7325 eleinte nekem is voltak vele gondjaim
vagyis leginkább egy gond volt vele, hogy ha új szoftvert telepítettem akkor vagy nem jelent meg a cardapio menüben vagy semmi nem jelent meg benne :D csak restart után :)
de egy update után ez a gond már megszűnt, azóta semmi egyéb gondom nem akadt vele -
#7324 Nem szeretem ezeket. Van egy rakat ilyen applet, egyik sem megbízható pedig kipróbáltam már párat. Mára már meg sem nézem az ilyeneket, teleszemetelik a gépet, mindegyik okoz valamilyen anomáliát. Pedig pl. az USP-t még a Mint is használja, szépen be lehet állítani, jó cuccos lehet, csak nálam mindig is instabil és bugos volt még a stabil kiadás is.
Azért köszi az ajánlást, utánajárok, hátha ez lesz a kivétel. :) -
#7323 "startmenü" helyett használd a cardapio -t... legjobb :)
link
telepítés után panelen jobbklikk/hozzáadás a panelhez/cardapio
a régit pedig el lehet szépen távolítani :) -
Annyit tennék még hozzá, hogy hasonló megkötések szinte minden operációs rendszeren vannak, maximum nem ennyire agresszív formában. Windows alatt sem lehet egyszerre több programot telepíteni, bár kevésbé szembetűnő mert ... Windows, senki sem számít erre és a logikai menete is másabb kicsit. Linuxon ezzel csak annyi a baj, hogy a hibaüzenetek nem igazán konzisztensek, minden program/modul/akármi mást ir ki ugyan arra az eseményre. Egyébként szerintem egyértelműek az üzenetek, csak kicsit ismerni kell a Linux világát. Nyilván ha valaki azt az üzenetet látja hogy "egy másik Synaptic is fut jelenleg", az nem sűrűn lesz érthető neki, de ha kicsit is ismeri a rendszert, akkor teljes mértékben egyértelmű számára.
OSX szintet szerintem sosem érjük el egyébként, túl sok függőségek vannak a projektek között. A Canonicalnak lenne anyagi forrása egy szép és letisztult rendszert varázsolnia az Ubuntu-ból, csak éppen a GTK fejletlensége miatt be vannak korlátolva egyelőre. Bizonyos értelemben rugalmas, testre lehet szabni, sok téma van hozzá, csak a layerezés elég nagy határokat szab.
Érintőlegesen de most is megemlíteném a KDE-t. Sok baj van vele, főleg Kubuntu alatt, eléggé hanyagolva van, de egyébként az ilyen Windows közeli "élmény". Hasonló a felépítése, megjelenése, illetve sokkal inkább karban van tartva, ott kevésbé vannak jelen a kezdőknek érthetetlen hibaüzenetek, stb. Más kérdés hogy már túl van bonyolítva és sok dolog elrendezése zavaró, kényelmetlen.
Szóval én most drukkolok a Gnome projektnek, remélem a v3.0 pöpec lesz. Az új ablakkezelő annyira nem izgat, nekem 3 dolog kellene nagyon:
- GTK fejlesztése, új layerezési megoldások, rugalmasabb felület
- Gnome menüvel nagyon kezdeni kellene valamit, ez így már elavult (az új megjelenés sem sokkal különb, ugyan úgy szét van szemetelve az egész)
- Nautilust is rendbekaphatnák, gyakorlatilag 2-3 év alatt annyi fejlesztést csináltak hogy össze-vissza állították az alapértelmezett beállítási lehetőségeket.
+1 másik dolog: Pidgin. Nem értem miért nem akarnak lépni bizonyos dolgokban. P2P fájlküldés, modernebb GUI. Az Adium is a Pidgin fejlesztéseire épül tudásom szerint, bizonyos tekintetben példát vehetnének róluk. -
#7321 4,8%:) Majdnem annyian használnák, mint az OSX-et
A Linux még csak most indult el az asztali OS-ek útján. Többnyire szerver rendszer. A kiszolgálók majd' 90%-án Linux fut.
Lassan fejlődik, mert ingyenes. Ubuntu az oka, hogy beindult a dolog, de ez is csak azért van, mert mögötte áll a multimilliárdos Canonical alapítvány. (2004 óta)
Pénz nélkül nincs semmi. A GNU-ban pedig nincs pénz. (legalábbis nem úgy) Szervezettség, hajszolás sincs. Az emberek nagy része 2-3 fős csapatokban sem képesek együtt dolgozni, most képzelj el több százezer embert akik közösen fejlesztenek egy OS-t a világ minden táján, különösebb kommunikáció nélkül, megkérdőjelezhető alapszabályok mellett.
Nem könnyű. Viszont ingyen van, nekünk és egymásnak csinálják, többnyire (90%-ban) önzetlenül és szabadidejükben.
Senki sem várja el, hogy elterjedjen. Terjed ez magától. Az informatikus hamarabb átlátja értékeli és szereti. Rendszergazdáknak, programozóknak, hozzáértő/lelkes embereknek már a 10 évvel ezelőtti pingvin is jó volt. Pedig akkoriban még nem sok dologhoz volt grafikus felület:) Mert a lehetőségek tárháza. De láttam már laikus titkánőt is Linux előtt (Openoffice, böngésző, pár játék oszt sanyi)
A lényeg: Windowst, OSX-et lehet használni úgy hogy leülsz elé mindenféle ismeret nélkül - cserébe gúzsba köti a kezedet. Linux-ot érteni kell, cserébe 110% szabadságot kapsz.
A kíváncsi, lelkes, kezdeti kihívásoktól, olvasgatásoktól nem félő embereknek abszolút ajánlott megismerni a Linux világát, de aki csak kattintgatni szeretne és játszani, az még pár évig maradjon a Windows-nál. Még ebben a felgyorsult ütemben is kell neki szerintem még 5-6 év mire eléri az OSX féle "hülyebarát" szintet.
Egyébként maga a Linux készen áll régóta hogy jobb legyen bárminél. A nagy része tulajdonképpen már csak a grafikus felületért felelős csapatokon múlik. -
#7320 A mezei user azt sem tudja mi az a flash csak ül előtte, és netezik. Arra tökéletes neki is, de egyre felhasználóbarátabb lesz egyébként, ahogy Merlin is mondta.
A panel méretét meg tudod változtatni, csak kattints rá, és tulajdonságok. -
#7319 de ha nem mezei usereknek csinálják, akkor miért várják azt, hogy el fog terjedni és elmozdul a jelenlegi 1%-ról?:)
amúgy az is poén, hogy felül az ubuntu logó illetve a firefox/súgó ikon csak 4 db pixellel lenne kissebb, és úgy lenne vertikálisan középre igazítva, sokkal jobban nézne ki:) -
#7318 Senki sem mondta, hogy a Linux mezei usereknek való:) Jó úton halad, de még nem:)
Egyébként szoftver center vagy synaptic csomagkezelő és flashplugin-nonfree-t telepíted.
Ki kell tanulni a használatát, nem olyan egyszerű, mint a Windows. Ha terminálban ügyködsz, ott minden hibát szépen kiír. Az más dolog, hogy a grafikus alkalmazások spórolnak a hibaüzenetekkel.
Google-ban "Ubuntu kérdés/hibaüzenet" "Karmic kérdés/hibaüzenet" -re mindig találsz megoldást. -
#7317 és mégegy dolog, bocs a sok postért:
először maikor elindítottam a firefoxot, rámentem youtubera, és kiírta, hogy nincs flash. Mondom oké, semmi gond, kiírta honnan lehet letölteni. Letöltöttem, felrakta, firefox újraindít, megint kiírja, hogy nincs flash. Mondom wtf, de látom, hogy felül is ír lehetőségeket, kattolok arra, és behoz 3 féle flasht. Most megint én, mint mezei user, honnan tudjam, hogy melyiket kell felrakni? Felraktam az elsőt, és gondolom szerencsém volt, de megy vele:) -
#7316 az meg a másik, hogy nekem, mint mezei usernek, honnan kéne tudnia, mi az a dpkg?
elkéne mennem teszternek ubuntuhoz, és addig nem adhatnának ki semmit újat, amíg én nem mondom:)
az meg a másik másik, hogy tegnap raktam fel, és azta sima böngészés közben már kétszer lefagyott az egész, és csak reset segített... -
#7315 írt az mindenféle cuccot, és kb semmit nem értettem belőle
egyszerűan annyit kéne kiírnia, körítés nélkül, egy sárga felkiáltójellel, hogy Bocsi, éppen telepíted a frissítéseket, ha befejezte, akkor tudod telepíteni ezt.
Vagy egyszerűan akkor indulna el a telepítés, ha befejezte a másikat... -
#7314 Kérdés mi az hogy userfriendly? Egészen biztos hogy kiírta hogy 'valószínűleg fut egy másik dpkg', vagy ilyesmit. A program önmagáról nem tudja eldönteni hogy hibás-e, csak a körülményekre tud hivatkozni. Szerintem egy részletes hibaüzenet sokkal többet mond, mint egy windowsos ablak, 'HIBA' felirattal, meg egy OK gombbal. :) -
#7313 értem én, de ezt nem lehetne kiírni userfriendly módon?
mert úgy felkaptam tőle a vizet, hogy még szinte semmit nem csináltam, de dobálja fel a hibaüzeneteket... -
#7312 Jah, egyszerre csak egy dpkg futhat. Ennek biztonsági és stabilitási okai vannak. Ez szerintem nem fog soha változni. -
#7311 végül az lett, hogy lemásoltam egy usb-s viynóra ami kellett, és ubuntu telepítő meg lagyalulta egészet kénye kedve szerint:)
amúgy minden fain, ez a 10.04 már nagyon használható, nekem még a 7-essel volt tapasztalatom, az nagy csalódás volt:)
amúgy azt észrevettem, hogy mialatt telepítette a frissítéseket, addig semmi mást nem tudtam telepíteni, ez elég idegesítő, vagy legalább írná ki, és ne számomra érthetetlen hibaüzenetekkel álljon meg minden...(videókari drivert, flashet, chrome-ot akartam telepíteni, mindegyiknél hibát írt, de frissítés befejezése után már ment) -
#7310 Nem baj ha D-n nincs Windows.
Ha van és a C fizikailag a lemez első partíciója és azt formázod, akkor az MBR felülíródik. Ez sem baj, csak majd Win lemezről bootolva helyre kell rakni a Wines bootmanagert ami lesikálja a Linuxét, ezért ezután Ubuntuét is vissza kell ügyeskedni (#7292) :) -
#7309 Ha a partíciókezelőben a "D" meghajtót nem bántod, akkor ott minden adat megmarad. De azért óvatosan! -
#7308 jelenleg van egy c és egy d meghajtóm, és szeretném, ha a d megmaradna
lehet belőle problémám, hogy a c-t formázom meg ext3-ban és abból csípek le swapnak? -
#7307 na paralellsel windows7-en megcsináltam a pendriveot, megy faszán, és meglepően gyors ahhoz képest hogy pendriveon van:)
ma este tesztelik a rendszert, aztán ha tetszik akkor +2 ubuntu user lesz:) -
#7306 megvolt, de ez így csak mac-en bootolna szerintem, de én egy sima pc-n szeretném -
#7305 mi a túró lett már a flash -el megint? :(
720p youtube videókat nem tudok megnézni mert nézhetetlenül akadozik az egész
eddig jó volt pedig, az 1080p akadozott egy picit, most a 720p jobban akadozott mint ezelőtt az 1080p
más is tapasztalt ilyet vagy a hiba az én készülékemben van? -
#7304 Ubuntuval:
Így. Csinálhatod Live CD-vel is szerintem, tehát elvileg nem muszáj telepíteni Linuxot hozzá.
OSX-el:
1. Flashdrive bedug
2. Terminál megnyit
diskutil
3. Megnézed melyik eszköz lett a kütyü (pl: /dev/disk2 - a továbbiakban diskN, ahol N a lemez száma)
diskutil unmountDisk /dev/diskN
sudo dd if=/path/to/downloaded.img of=/dev/diskN bs=1m
diskutil eject /dev/diskN
4. flashdrive kihúz, örül:)
-
#7303 lehet, hogy rossz helyen kérdezem, de egy próbát megér:)
ami van:
-macbookom snow leoparddal
-8gb-os kingston pendrive
-ubuntu 10.04 iso
kérdésem:
hogyan tudok bootolható pendriveot csinálni?
van leírás az ubuntu.com-on, de rohadtul nem megy úgy -
#7302 Nem nőtt a gépigény, más lesz a gond. Miután nem rendezted a task managert CPU-ra így csak annyit látok, hogy a Firefox 100%-on hajtja, ami nem egészséges. Egyszerűen nézd meg mi eszi a gépet. Illetve nem tudom milyen CPU-d, videókártyád van, de 1GB memóriával felejtsd el a Compiz-t. -
djsenki #7301 Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. 10.04-et használok és a gépigény a sokszorosára nőtt, már olyan szinten, hogy használhatatlan a rendszer.
Képek:
http://kepfeltolto.weboldala.net/files/q4nm7rt1chodwwic8cmx.png
http://kepfeltolto.weboldala.net/files/nke9q9lsqq0yz8om0aws.png
http://kepfeltolto.weboldala.net/files/2mfn77cyuyiqieaeeqd1.png
Előre is köszönöm a segítséget! -
#7300 Catalystot driverrel együtt kell telepíteni, support.amd.com-on megtalálod. -
kalimpa #7299 No kérem tisztelettel.
A képernyőbeállításoknál sehol sincs arra utaló beállítás, vagy kapcsoló, amivel az aktív kijelzőt lehetne megváltoztatni. Sőt klónozás sincs, annak ellenére, hogy a súgó leírja, hogy márpedig van.
A Catalystot telepítettem, nem működik, hiányolja a megfelelő ati drivert.
Úgyhogy eddig nincs sikerélményem :(
A hálózatot majd holnap. -
kalimpa #7298 Köszönöm, végigpróbálgatom, beszámolok majd.
:)