11431
Ubuntu Linux
-
#7137 Arra azért vigyázz majd, hogy a két rendszer teljes mértékben nem lesz független egymástól. Valamelyik rendszer, valamelyik partícióján található, valamelyik komponens fog felelni a dualboot dolgokért, ha ez megsérül, akkor bajban leszel. Nálad ez a GRUB lesz, viszont ha nem nyeri el tetszésed a Linux, akkor ne ess neki rögtön formázni a partíciót, mert előtte vissza kell állítani egy elérhető bootmanagert. -
#7136 ---duplikáltüzenetnemküldhetőeljajdeszarazesgéremélemmostmárnegedi---
Ez a 10GB egyfajta minimum, ennyivel is megelégszik, de nem árt neki a több hely, sőt javasolt. Maga az OS nem foglal sokat, kb 2-3GB. Viszont ha használni is akarod, tárolni rajta cuccokat, apró letöltéseket, stb, akkor szűkössé válhat. Vedd úgy hogy 6-7GB szabad hely mindenképpen maradni fog a partíción, rajtad múlik hogy ez elég-e minden másra. Programokból olyan túl sokat úgysem fogsz feltenni, ezek többsége ráadásul minimális méretű. Ha játékokat is fel akarsz tenni akkor már cinkes lehet, főleg hogy a deb csomagoknál nem választhatod meg a telepítés helyét.*
* Sosem próbáltam még, lehet lenne rá lehetőség, de nem valószínű, szépen elosztja a cuccokat az egész rendszerpartíción. -
cash888 #7135 Eldöntöttem: Mivel a mostani C: partícióm, amin a Windows van, 40GB-os, ezért ezt szétosztom úgy, hogy 2GB SWAP-nak, 10GB az Ubinak, a maradék meg a Windows-nak. Így nem lesz egyik rendszer sem függő a másiktól, mintha pl. Wubival tenném fel.
A 10GB elég lesz az Ubuntunak? Úgy értem, ha letöltögetem az állandó frissítéseit, meg felteszek rá 1-2 dolgot (film, zene nem az ő partíciójára megy!), nehogy kevésnek bizonyuljon! :P -
#7134 GParted-ben nézd meg, alapértelmezésben partíciót hoz létre, szerintem ott kell lennie. -
#7133 Persze, csak úgy gondoltam hogy Balumann ezt nem állította be, alapértelmezésben pedig nem fájlba dolgozik. -
#7132 2GB-os swapfile létrehozása:
sudo dd if=/dev/zero of=/swap.mem bs=1M count=2048
sudo mkswap /swap.mem
sudo swapon /swap.mem
gksudo gedit /etc/fstab
/swap.mem none swap sw 0 0
Elment, reboot.
További info: SwapFaq
A " / " jel a root particiót jelenti. -
#7131 Nemhiszem hogy külön partíciót hozott volna létre, az feltűnt volna, gondolom fájlba teszi, de én ilyesmit nem állítottam be. Vagy ha a particionálásnál azt kérdezi, akkor ott a / jelet szoktam beállítani, gondolom az akkor az? (mármint hogy fájlba teszi).
Ezt a swap méretet nekem kéne beállítani külön, ha nem partíciót hozok létre neki? -
#7130 Nekem sincs swap partícióm. 1GB fájlszintű swap a root-ban elég volt nekem mindig 4GB RAM mellett. Egyébként ízlés kérdése, 2GB nem méret manapság. Utólag is lehet swap partíciót létrehozni, fájlt is. -
#7129 Mármint mit nem csináltál? :) Ha magára a partícióra gondoltál, akkor azt kötve hiszem, maximum az automatikus telepítésnél magától létrehozza. Ha a méretére, akkor az függ a memóriától, de a 2GB az amolyan középút.
A swap partíció a Windows lapozófájljának alternatívája, valamilyen formában Linux alatt is léteznie kell, általában külön (nem látható) partícióként van jelen, de itt is meg lehet oldani a fájl alapú letárolást. Viszont ez utóbbit nem igazán érdemes. -
#7128 Gondolom már volt ezerszer szó róla, de ez a 2 GB swap ez tényleg fontos? Én eddig sose csináltam. -
#7127 Ubuntu - Wine+Pulse+DX9 v1.2-2 -
#7126 Még a Windows bootmanagerjével is lehet Linuxot indítani, de hát legyünk egyszerűek, így nem kell hozzányúlni sem. :) -
djsenki #7125 Dualboot fordítva is megy csak az ubuntu terminálba recheckelni kell a grubot. sudo update-grub
Nekem így működött. -
djsenki #7124 Úgy tapasztaltam, hogy a Lenovo laptopok nem nagyon szeretik az ubuntut, viszont debian jól fut rajtuk. Esetleg fedora de azt nem próbáltam még. -
#7123 ezt is megnézheted... igaz 9.10 -hez íródott, de az most mindegy neked, a partíciós dolgok ugyanolyanok a 10.04 alatt is
http://hogyan.org/ubuntu-910-telepitese -
#7122 tény, hogy zárt, de a vacak azért túlzó :) drága, az biztos
amúgy meg a Canonical hardvergyártókkal is tárgyal, szóval lehet, hogy csak meghatározott tabletekre lesz elérhető, nem pedig bármelyikre
majd kiderül :) -
#7121 Szívesen! Ha elakadnál valahol, vagy valamiben nem vagy biztos, akkor nyugodtan írj. Bannerban a documents alatt amúgy találsz leírásokat is. -
cash888 #7120 Köszi a segítséget, kipróbálom és megírom majd, hogy ment! -
#7119 Előbb telepíted a Win7-et, utána az Ubuntut. Így menni fog a dualboot. Egyedül ezzel lehet probléma, akármelyik rendszer/partíció is felülős a bootolásért, ha az "aktív" megsérül, akkor az problémát szülhet, de ezt könnyűszerrel meg lehet oldani.
Win7-es partícióknak pedig nem sok köze lesz a Linuxhoz. Csinálsz 2 NTFS partíciót, aztán Ubuntu telepítéskor ezeket úgyis újra kell formázni a lentebb megjelölt fájlrendszerekre. -
cash888 #7118 Ha Windows 7-ben csinálok új partíciókat, akkor az Ubi nem fog problémázni a partíciók miatt, ha esetleg meghal a Windows? -
#7117 Wubi nem ajánlatos, a Windows mellé települ NTFS fájlrendszerre. Ez sok problémát szül, a teljesítményre is kihatással van. Készíts 2 db új partíciót, kell egy kb 2GB a SWAP-nak, illetve kell egy minimum 10GB (de inkább nagyobb) magának az Ubuntunak. Ha egy rendes telepítést akarsz, akkor ezt nem kerülheted el, már csak a fájlrendszer eltérése miatt sem. Ha ez problémát jelent, akkor Win7 -> Start -> Sajátgép -> jobbklikk -> Kezelő -> Merevlemez. Itt lehetőséged van egy meglévő partícióból szabad helyet lecsípni formázás nélkül, majd a szabad helyből új partíciót kreálni.
Telepítésnél: manuális telepítést választod, a 2GB-os partíciónál kiválasztod a swap (cserehely) típust, a 10GB-os partíciónál pedig az Ext4-et, csatolási pontnak pedig egy backslash-t (/). -
#7116 nincs értelme a kérdésnek, ha már szabaddá tettél neki egy partíciót, azon nincs semmi amit bánthatna -
cash888 #7115 vagy ha nem wubival tenném fel az Ubit, akkor a partíció tartalmát nem bántaná, amelyikre felraknám? -
cash888 #7114 No, úgy döntöttem, hogy belecsapok a lecsóba és feltolom a gépre a Win7-et, mellé meg a 10.04-es Ubit. (Wubival gondoltam.) Valakinek van ilyen párosítás? Megférnek egymás mellett?
-
#7113 Ha pedig nem akarsz ikont a panel-re, akkor az 1,2,3 lépés helyett:
System / Preferences / Keyboard
-
#7112 Az biztos hogy az Apple zárt vackához nem lesz elérhető. -
#7111 Nekem Sidewinder X6-os angol bill. van és én igy állitottam be, hogy mindkét nyelven tudjam használni (angol és magyar)
1. A Panel-en jobb egér és Add To Panel-re katt.
2. A sorbol kijelöltem a Keyboard Accesibility Status-t majd Add-re katt.
3. Az ikon megjelent a Panel-en, megnyitottam.
4. A felugró Layouts Preferences ablakban a Layouts fülre katt.
5. Ezután az Add-re és kiválasztottam az óhajtott nyelvet és a Variants -nál az én bill.-nek megfelelőt (többféle van) és ismét Add-re katt.
6. Még mindig a Layouts fül alatt vagyunk,ahol megjelent az USA alatt -nekem a "Hungary qwerty"- és alul ki is lehet próbálni, hogy helyes karakterek jelennek-e meg a billentyük lenyomása után.
7. Ha OK minden, akkor be lehet még állitani a sorrendet is (kijelölöd valamelyiket és Move Up)
8. Ezután már a tálcán ki tudom választani a kivánt nyelvet (USA,Hun)
-
#7110 Értem, akkor felesleges egy Netbook ver. Azt hittem teljesítménybeli különbségek is vannak, nem csak programok.
Köszönöm. -
#7109 Semmi különbség nincs a netbook és a rendes között, csak annyi hogy a netbookra rátettek egy ilyen launchert, meg 1-2 alkalmazást ami elvileg megkönnyíti a netbook kezelését (amit a netbookosok is első között törölnek le mert lassú, bugos, és nem jól kezelhető vele a rendszer). :/ Ráadásul nálam egyből megy föl rá az XFCE4 compizzal, azzal nagyon gyors és úgyahogy szép is a rendszer. A hibák nálam teljesen ugyan azok mindkettőn. -
#7108 ez egy normál 15,4 -es notebook (nem netbook), mindenképpen a normál verziót érdemes rárakni -
#7107 Egy egyszerű kérdés. Inkább a véleményetekre lennék kíváncsi. Egy laptopra (Acer Aspire 5715Z) az Ubuntu 10.04 Desktop, vagy Netbook változat ajánlott? Tudom, hogy a Netbook változat kisgépekre optimalizált, de a laptop nem olyan kisgép :] -
#7106 na, kíváncsi vagyok rá
az oprendszer tuti jó lesz, már "csak" jó hardver kell, és "csak" jó szoftverek rá
apt technológia adott egy "ubuntu appstore" avagy "ubuntu tablet repository" létrehozásához, már csak minőségi és optimalizált szoftverek kellenek rá
hát én drukkolok a canonicalnak, hogy sikeresen betörjenek a piacra... mert nem lenne rossz egy ilyen cucc, csak hát az ipad is 170ezer külföldről, a legkisebb tárhellyel rendelkező only wifi modell
erősen gyanítom, hogy ugyanez a cucc uborkás kiadásban feleannyi sem lesz... legyen igazam :D -
#7105 Készül az Ubuntu táblagépes kiadása
-
#7104 ja oks, nem tudtam :)
thx guys :) -
geronemo #7103 Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy lenovo n500-as laptopom és nem tudom beállítani rendesena billennytyű kiosztást:S -
#7102 Itt az eredeti oldal, ez naprakész. -
#7101 De magyarul csak tegnap jelent meg. :) -
#7100 hát ez márciusi :) eléggé nem up-to-date, 10.04 beta megjelenésről -ról számol be pl :) -
#7099 Full Circle 35. szám megjelent magyarul -
#7098 Majd kiderül októberben. Lucidnak sem nagyobb a gépigénye, nem változott az utóbbi 5 évben. Az a felhasználó dolga használ-e Compiz-t és milyen effektekkel, de az is csak VGA kérdése. Tehát több mint valószínű, hogy Maverick-nek is elég lesz egy 1Ghz-es processzor 512MB/1GB memóriával.