11431
Ubuntu Linux
  • djsenki
    Várhatóan a Mavericknek mennyivel lesz nagyobb a gépigénye a Lucid-nál?
  • MerlinW
    Persze, októberig nyugodtan használhatod Koalát.
  • DARYL
    Koala nálam is stabil volt,most is az,max. 4 sec. alatt kikapcsol. Lucid viszont sokakat szivatott ezzel a kikapcsolás hibával, ahogy elnéztem a guglin. Mindegy, ez legyen a legnagyobb gondom.
  • MerlinW
    detto
  • precision
    hm, az fura
    nálam eddig Lüszi betonstabil (bár a koala is az volt)
  • DARYL
    Én közben visszatértem a Karmic-ra,mert a Lucid sokszor eljátszotta a "nem akarok kikapcsolni,inkább megfagyok" dolgot.
  • MerlinW
    Tölthető a Maverick Meerkat Alpha 1 (Ubuntu 10.10)

Újdonságok
    Friss csomagok
    Mint minden fejlesztési ciklus elején, ezúttal is rengeteg friss és új csomag jelent meg az Ubuntu fejlesztői ágának tárolóiban. Ez nem csak a már meglévő csomagok új verzióit jelenti, hanem sok új alkalmazás megjelenését is.

2.6.34-es kernel
    A Maverick Meerkatben a legújabb, 2.6.34-es verziószámot viselő kernel kapott helyet.

GNOME
    A GNOME platform 2.31-es verzióra frissült. Ennek része az új dconf és gsettings API. Az Evolution a 2.30-as verzióra frissült, ami sokkal gyorsabb, mint az Ubuntu 10.04 LTS-ben helyet kapott kiadás.

KDE
    A Kubuntu a KDE SC 4.5 beta 1 kiadására épül.

és persze millió bug:)
  • joebacsi
    Ezek tényleg jó hírek, csak az a baj, hogy nekem még teljes értékű excel (komolyabb dolgokra a calc lassú, buta, és még nehezebben is kezelhető) is kellene, az pedig még az adobe cuccaihoz képest is full lehetetlennek néz ki ugye :)
  • donatus13
    Én úgy látom, játékokat is portolni kellene, az jelenteni igazi áttörést és onnantól kezdve semmi sem választaná el attól,hogy a windows mellé(főlé) emelkedjen, mert szerintem rengeteg embernél csak a játék a fő visszatartó ok.
  • precision
    simán lehetne olyan sikeres oprendszer mint pl egy osx
    ha picit túlzás is de az alapok ugyanazok, és ha a szoftvertámogatottság és optimalizálás megvan, akkor szélesebb körben elterjedhet mint az osx, amit csak az almás gépekre lehet rakni, míg ubuntut "bármire" :)
  • Ability
    Itt vannak még az apróbb, de nagyon pozitív jellegű hírek is. Például készül a hivatalos uTorrent kliens is Linuxra, plusz pár más populárisabb programot is portolnak jelen pillanatban. Szóval egy távolabbi jövőben még akár elő is fordulhat hogy az Adobe beteszi a lábát a Linux világába. Nem bánnám én sem. :]
  • Ability
    Most hogy dúl a háború az Apple és az Adobe között, a Canonical nyíl levélben adta hírül az Adobe-nak, hogy ők szívesen látnák a termékeiket Linuxon. Alapja nem igazán van, de éppen még meg is történhet. Egyre pofásabb az Ubuntu, egyre több nagyobb gyártó pénzeli a fejlesztéseket, miközben a Valve bejelentette hogy megnyitja a STEAM kapuit a Linux számára is. Illetve volt még egy nagyobb jelentőségű hír is, hirtelen nem ugrik be, de jelenleg úgy néz ki hogy egy nagyobb megmozdulás lesz a Linux ügyében. Ha minden optimálisan alakul, akkor hamar szerezhetne a Linux egy akkora tábort, hogy jöjjenek rá az érdemi fejlesztések is.
  • precision
    adobe termékek linuxon még csak vágyálom kategória sajnos
  • joebacsi
    Adobe ikonok csak a dizájner elszállt fantáziája, vagy van esetleg valami alapja is? :)
  • djsenki
    FS nagyon rossz választás volt, minden baja van annak a laptopnak. Nem hinném, hogy van rá valami megoldás.
  • djsenki
    Én is örülnék egy ilyen stylenak, bár biztos kell neki elég jó videokártya.
  • precision
    hát ez vmi nagyon szép! :) el tudnám viselni, ha így nézne ki
  • HiPPoNaX
    Hatarozottan tetszetos, ugyesen gyurja ossze az egyeb rendszerekbol ellesett elemeket :]
  • Ability
    Ubuntu látványterv

Hivatalosan is szerepel az Ubuntu oldalán (ami nem mellesleg most újult meg). Nem tudni lesz-e belőle valami, a hosszútávú koncepciós tervek alatt található, oda is van írva mellé hogy "változást igényel a külső programok részéről"
  • DJ RX7
    sziasztok!

lenne egy kis problémám. fs amilo li 3710-es laptopomon nem tudom állítani a fényerőt és nem érzékeli, hogy mikor húzom le a tápegységről, hogy akksiról működjön. (ubuntu 10.4)

keresgéltem google-ben és más is írt ilyen hibáról ugyan ilyen laptoppal kapcsolatosan.

létezik valami orvosság rá?

előre is köszönöm!
  • mumpic
    A kijelentkezés-bejelentkezés után a /var tartalma nem változik meg, a probléma meg ott van attól még, újraindításkor a /var is törlődik vagy újragenerálódik, vagy ilyesmi.
  • mumpic
    Meg lehetett volna kulturáltabban is csinálni, de ahhoz matatni kellett volna, nekem meg nem volt kedvem ezen agyalni :P

Amúgy valószínű hogy többször indítottad el a synapticot/aptitudeot, vagy pedig még egy aznapi, de régebbi indításkor megzombult amikor telepíteni akartál valamit, és háttérből zavarta az éppen futó telepítést, vagy nemtom :)
  • N o N a m e
    :) kösz!
    De azelőtt kijelentkeztem és akkor miért nem volt jó?! Újraindításnál a Frissítéskezelő automatikusan felajánlotta hogy ő megjavítja a hibát :D
  • precision
    thanks, megnézem :)
  • Ability
    Gnome menün jobb klikk -> Edit Menus. Kikeresed a listából, properties alatt láthatod a parancsot. Esetedben: "gnome-power-preferences" a megfelelő parancs. A tárolás helye jó kérdés, nem tudom hogy Gnome, Xorg vagy egyéb komponens szabályozza-e. Elvileg az Xorg.conf-ban inkább ilyen hardverjellemzők tulajdonságai vannak, esetleg még gconf-ban keresném.
  • precision
    hiába állítom be az energiagazdálkodásnál, hogy 100% legyen a fényerő és ez legyen az alapértelmezett, restart után csak kb fél fényerővel indul az ubuntu, nem számít hogy be van e dugva a laptop töltője vagy nincs
    hotkeyhez kell nyúljak, hogy felnyomjam maxra a fényerőt :)

nemtom, esetleg nem vmi konfigfájlban tárolja az ubi ezt e beállítást? az energiagazdálkodás mentésnél ugyan kéri a jelszót és nem ír hibát... de van egy sanda gyanúm, hogy nem tudja írni a fájlt
    csak egyrészt nemtom, hogy milyen paranncsal indíthatnám konzolból az engergiagazdálkodást, és látnám ha van vmi hibaüzenet, másrészt nemtom melyik ez a fájl (már ha egyáltalán így tárolja a beállítást)

ötlet? :)
  • MerlinW
    Logo a tapasztaltabbaknak jár, akikhez fordulni lehet, ha gond van. Mint most te mumpic-hez:)
  • mumpic
    indítsd újra a gépet :)
  • N o N a m e
    megállítottam egy telepítést és most semmi újat nem tudok telepíteni. Hogy lehetne az előzőt folytatni, vagy befejezni? Ezt a hibaüzenetet írja ki a terminál:

E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
    E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?
  • N o N a m e
    én is kérek egy ilyen ubuntu user-es logót :) thx!
  • Ability
    Poén. :) Valamelyik naplózási állományban keresve grep-pel is vannak hasonlók.
  • N o N a m e
    LOL XD

Terminálba írjuk be az alábbiakat egymás után, és két ASCII kép lesz a jutalmunk:

aptitude moo

aptitude -v moo

aptitude -vv moo

aptitude -vvv moo

aptitude -vvvv moo

aptitude -vvvvv moo

aptitude -vvvvvv moo

sudo apt-get moo
  • gothmog
    Úgyértem a merevlemezen. hülyevagyok.
  • gothmog
    Lehúzott (decryptelt) blu-ray lejátszásához tudtok valami _működő_ leírást? Találtam egy ilyet, de ez igazából a HD-DVD-re koncentrál. A fájlok kikódolt állapotban a lemezen vannak.
  • precision
    1080p mkv -t is úgy viszi az smplayer és/vagy vlc mint az álom :)
    persze a laptopkijelző felbontása miatt "csak" 720p -t nézek, de próbáltam már az 1080p -t is :)
  • mumpic
    Nemtom mi az a dxva, de az mkv nálam régi nvidia kártyával, a 8.04-en is gond nélkül..
  • TothLaci
    Sziasztok, az új rendszer mennyire van kibékülve az MKV-val és a DXVA-val Nvidia kártyákon?
  • HiPPoNaX
    Azok a regi szep idok, amikor meg a Debiannal kevesebb gondom volt, mint az Ubuntuval... :]
  • Ability
    Ma nagytakarítást, lomtalanítást végeztem a szobámban. Fáradtan, piszkosan, a nagy rendetlenség közepette egyszer csak megakadt a szemem valamin: Ubuntu 6.06 CD. Kicsit mosolyogtam rajta, utána találtam még egy Kubuntu 7.04 lemezt is. Szép emlék, ez még eléggé az Ubuntu gyerekkora volt.
  • Ability
    Ubuntu Tweak áldásos tud lenni amúgy. :)