11431
Ubuntu Linux
-
#7498 Formázni kell NTFS fájlrendszerre, és akkor Windows kompatibilis lesz. Linux esetében Ext3 vagy Ext4 fájlrendszer kell, ezt is felajánlja a telepítő partíciókezelője. -
#7497 Bocsi, csak azt hittem, hogy még mindig itt vagy, mert hamar válaszoltál eddig. :D
Akkor marad az Ubuntu saját partíció készítője, de ha egyszer le szeretném törölni akkor az a rész amit elvett azt majd visszarakja? Vagy ott marad üresen egy partíció? :) -
#7496 1. ez nem chat, nem ülök egész nap a gép előtt és várom a kérdéseket:)
2. Nehezet, mert hiányoznak az alapvető informatikai ismereteid, és nem tudom hogy kezdjem el magyarázni:)
C, D, stb jelölések csak Microsoftnál vannak. A merevlemez particiókból áll. Ha egy lemez van a gépben és C,D-t látsz Windows alatt, akkor neked 2 partíciód van. Ez Linux nyelven sda1 és sda2-t jelent.
Ha az sda2 (D)-re szeretnéd telepíteni a Linuxot, akkor az törli az összes adatot a D partíciódról. Tehát csak akkor telepítsd oda, ha nem kellenek az ott levő adatok, vagy ha üres.
Telepítéskor a partíciókezelő lépésénél a kézi beállítást kell választanod és mindent az sda2-re csatolnod. Swap partíció ugyan nem lesz így, de az lehet fájlban is, mint Win esetében.
További megoldások: ha veszel egy másik HDD-t és arra telepíted, vagy ha kikukázod a Windowst és cseréled Linuxra.
Ubuntu oldalán, Youtube-on, Howtoforge-on, Ubuntuforums-on vannak hülyebiztos telepítési leírások.
-
#7495 Szegény Merlin, túl nehezet kérdeztem. -
#7494 Hogy tudom a D-re rakni, mert gyökér-fájlrendszer hiánya miatt nem akarja oda rakni. -
#7493 De rakhatom ugyan úgy D-re? -
#7492 Nem is fogja szerintem. Wubi (Windows-os telepítés) csak tesztelésre szánt virtuális lemezre kerülő telepítés. Hétköznapi használatra, mondhatni alkalmatlan. Normálisan telepítsd lemezről boot-olva, külön lemezre/partícióra. Egyrészt sokkal gyorsabb lesz, stabilabb, látni fog mindent és egy rakás problémától is megszabadulsz. -
#7491 Kipróbáljuk holnap. Köszi! -
#7490 Megoldva. Mármint a felbontás dolog.
Viszont, Win-ből raktam fel Ubi-t. Van két meghajtóm, C a rendszernek[Win7] és egy másik a filmek, játékok, programoknak + Ubi. Nos nem látja ez a szerencsétlen a D-t, csak a C-t. Lehet ezzel tenni valamit? -
#7489 sudo pppoeconf -
#7488 Aham. És ezt a pppoe beállítást, hogy lehet beállítani?
Felbontás baj, úgy mint vártam. Amikor beírom ezt a szöveget a terminálba kidob egy új ablakot amibe lehet írni, de teljese üres.
#7480 -
#7487 Nem ismerem a LANNET-et, így lövésem sincs, mit lehet vele kezdeni. A "nincs telefondíj" -ból arra következtetek, hogy DSL alapú a dolog így pppoe beállítás kell neki, mint a sima ADSL netnél. Ha nem megy, hívd fel a LANNET technikai ügyfélszolgálatot és kérdezd meg mi a teendő.
Link
-
#7486 Panelba van ilyen Lan Net. Ha netet akarunk akkor van egy ikon amire kattintani kell és akkor lesz net. Van neki egy felhasz. név és jelszó. -
#7485 Ez attól függ, milyen netkapcsolata van. DSL, kábel, stb. VPN szerintem nem fog kelleni neki, az virtuális privát hálózatot jelent. -
#7484 Holnap megyek mamámhoz, felrakom neki az Ubi-t és akkor majd el kellene egy kis help, hogy miket kellene csinálni, hogy legyen neki net. Most nálam itt látom, hogy valamit itt a VPN-el kell csinálni, remélem jó helyen járok. -
#7483 Ez egy ősi probléma, sosem volt a módosításra szükségem, így nem tudom pontosan :)
Régebbi Xorg/X11-ben Option "VertScrollDelta" "érték" volt a megoldás az input szekcióban. Most nem látok egeres megoldást erre, csak tapipadost:
Link
Talán ez is segít. Böngészőkben általában külön-külön be lehet állítani.
Mozilla pl:
címsorba: about:config
itt pedig keresd a set mousewheel.* opciókat -
#7482 köszi!
még egy utolsó kérdés. ezt próbáltam googlezni de nem találtam rá választ sehol. hol tudom az egér görgetési sebességét beállítani? -
Ennek örömére felpakolom megint!^^
-
#7480 sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Section "Monitor"
Option "PreferredMode" "1680x1050" #vagy amit szeretnél.
Így néz ki nálam
-
#7479 "át lehet rakni a három kis négyzetet a bal oldalról a jobbra?:D"
- Letölt
- Indít
- Ablakkezelő beállítások
- Elrendezés
-
#7478 Ati driver telepítése:
chmod +x ati-driver-installer-10-7-x86.x86_64.run
rm -r -f /usr/share/ati
sudo ./ati-driver-installer-10-7-x86.x86_64.run
reboot
-
#7477 Kiszolgálóhoz kell csatlakozni, nem tudom hogy pontosan hol, mert eleve nem gnome-ot használok, meg régi ubit, de pl a barátnőmnek a kolijában az volt, hogy egy windowsos gépen megnéztük hogy mihez is csatlakozik, aztán az ubiba meg kézzel beírtuk. -
#7476 Nem tudtok valamit erre a LAN Net dologra? Win-be kattintani kell egy ikonra amiből megjelenik egy kis ablak és ott mindig a Csatlakozás-ra kell kattintani. Meg van adva egy felhasz.név és egy jelszó. Ubuntu, amikor live CD-vel néztem, hogy mit mutat, akkor nem volt net. Gondolom mert nem tudott csatlakozni. Hol lehet ezeket beállítani? -
#7475 ja és azt hozzá tenném, hogy ati hd3850-em van -
#7474 elkezdtem az ubuntumat testre szabni.
lenne pár kérdésem: hogyan tudnám windows-osabbá tenni? kb. úgy nézzen ki a kezelőfelülete mint a linux mint-nél. családtagom is használná az ubuntut ezért szeretném.
azt hol tudom beállítani, hogy egy egér görgetésnél hány oldalt görgessen?
valamint: letöltöttem ezt a drivert. leírását elolvastam és ott azt írja, hogy támogatja a 10.4-et, de én mégsem tudom telepíteni. azt mondja, hogy karakterkódolás miatt nem nyitható meg.
előre is köszi a segítéset! -
#7473 elvileg igen :) nemtom, sosem volt még ATI -m, de itt is volt már róla szó, meg ati oldalán is van részletes leírás, hogy hogyan kell felrakni az ati drivert
de ha nincs semmi a zárt meghajtóknál akkor elvileg a driver már fent is van (az amit alapból tartalmaz az ubuntu, lehet hogy attól már van frissebb) -
#7472 köszi, átnézem
mégegy kérdés akkor:)
ha az Eszközmeghajtók progi nem talál semmit, az azt jelenti, hogy a videókártyámnak alapból van drivere?
Ati 9550-es van a gépbe -
#7471 - ki kell kapcsolni a compizt (rendszer/beállítások/megjelenés/vizuális effektusok/normál legyen kiválasztva (vagy extrém lassúság esetén a "nincs")
- rendszer/beállítások/indítópult -> itt pedig szedd ki a pipát minden olyan dolog elől amire biztosan nincs szükséged... gondolok pl ilyenre, hogy ha nem használsz nyomtatót, akkor minek induljon el minden indításkor a nyomtatókezelő... :) nézd át, hogy mi az ami kell és mi az ami nem
most így hirtelen ez a kettő jutott eszembe :) -
#7470 köszi:)
Egy elég régi gépre raktam fel(amt athlon 1700+, 756mb ram, 80gb hdd, ati 9550), esetleg van valami tippetek, hogyan lehet gyorsítani a rendszeren?
Egyenlőre teljesen korrekt, de azért nem teljesen megfelelő hozzá a vas gondolom:) -
#7469 ja meg még annyit, hogy ha nincs fent (nem találod ott ahol írtam) akkor az ubuntu szoftverközpontban keress rá és telepítsd fel -
#7468 rendszer/adminisztráció/rendszerbetöltés-kezelő -
#7467 az indításnál lévő üzeneteket nem lehet valahogy kikapcsolni, hogy csak az ubuntu logó látszódjon, a szöveg előtte ne? -
#7466 amúgy ez nem programozás, csak konfig fájl szerkesztés :) -
#7465 Le kellett törölni mert not recommendet írt ki az Ubi és nem lehetett belépni. -
#7464 ubuntu tweak -ben van lehetőség átrakni a gombokat jobbra v. ballra, illetve azok sorrendjét is tetszőlegesen átállíthatod -
#7463 jó mostmár? -
#7462 Törölni kellett xdddd
-
#7461 Húh, hozzálátok. Még sose programoztam:D
Más, át lehet rakni a három kis négyzetet a bal oldalról a jobbra?:D -
#7460 http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=129379&postcount=21 -
#7459 CCC-t felrakta de rosszul érzékeli a felbontást. Monitor drivert meg nem lehet felrakni Ubuntura...:(