Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Gnome XP theme

Elég impresszív😊

[merlinw.org]

Bocsi, csak nem magyar a mozilla és nem látom amit elrontok,na most:
Sikerült hozzá adnom a rendszerhez a (mandriva linux 2010) a magyar nyelfifájlokat a menü már magyar, de a feliratok továbbra is Applications,Places,System, ilyesmi az sajnos angol, és a bejelentkezési képernyõ is, na most a boot menüben ahol kiválasztom ,hogy boot linux, windows stb, ott f2 vel beállíthatom a nyelvet, ha ott magyarra rakom akkor lefagy,így ez az már magyar a rendszerben de még nem teljesen és nem tudom miért, a nyelvi fájlokkal lehet a gond szerintem mert angolul jól elfut a rendszer.Most már a beállítások menü meg stb magyar.Mindjárt rakok képet ha tudok.

mumpic
Most akkor mégegyszer, helyes mondatszerkesztéssel és központozással, legyen szíves.
3..2..1; felvétel!

Na hozzáadtam a nyelvi fájlokat kis sikert elértem 😄 haladok.

Csõ,kicsit off lesz de azért remélem tudtok segíteni, na most ,sikerült feltennem a mandriva linuxot a gépre, igen ám de csak angolul ez a fagyás oka, ahogy magyarra állítom a nyelvet, lefagy, rendszeren belül kerestem a nyelvi fájlokat és hiányzik belõle a magyar , nem tudom mitõl lehet van kb 100+ nyelv de a hungary , vagy magyar nincs ha a boot menübe állítom be magyarra a nyelvet egybõl kifagy, ne ez okozza nálam a fagyást , csak meglett 😄

MerlinW
Igazán ezekkel lehet megtanulni. Én is Debian 2-õn tanultam (akkoriban még az is nyers volt), ahogy MS téren a DOS ismeretek/tapasztalatok/logika is sokat dobnak a mai Windows-os problémamegoldásokon (és a Win95-ös szívások is)😊 Hát igen, a mélyvíz amindig is a leghatásosabb út volt, mégha a legnehezebb is😊

Ha egyszer felépítesz egy linuxot "kernel állapotból", igazán nagy problémád nemigen lesz a pingvinnel😊 Persze manapság már az is könnyebb, régen nem tolták ennyire alád a dolgokat a csomagkezelõk😊

[merlinw.org]

precision
én még tojáshéjseggû kezdõ linuxosként uhu után slackware -t telepítettem 😄 felrakom, bootol, és egy konzol fogad, semmi grafikus felület 😊 sokat vacakoltam vele, de nem bántam meg, a google meghalt annyit olvastam akkor 😊 azon tanulgattam meg az alapokat, meg egyéb dolgokat

nekem amúgy nagyon tetszett a slackware, igaz mindenért "meg kellett szenvedni", de cserébe piszok gyors volt 😊

Bazinga!

MerlinW
Nem kell mindenrõl tudnia😄

Más. Ubuntu-tweak-ben most leltem rá a "WebUpd8" repo-ra a források között. Tartalmazza legfrisebb VLC-t (2010.02.22 svn), pár Gnome-os cuccot, mint pl a Lucid-os új dizájnt (burg-themes), stb. Amolyan kicsitesója a medibuntu/getdeb-nek😊

Van weboldala is itten.

[merlinw.org]

mumpic
NetBSD-t? Theo mit fog szólni ha megtudja ezt? <#banplz>

MerlinW
Következõ projekt egy Gentoo lesz, hozzá még nem volt szerencsém. Utána egy Slackware-t játszom, azt meg nem láttam már lassan 10 éve😊 De szerintem ezeket már VMWare-ben fogom...

[merlinw.org]

MerlinW
Tudom, tudom😊
Hálisten komolyabb szenvedésem nem volt, egyedül az Xorg-nál akadtam el pár percre, mert elfelejtettem telepíteni az xf86 modulokat, illetve a dbus/hal-t. Ja és arra kellett rájönnöm, hogy rc.conf a lelke mindennek😊

Tény, hogy az AUR-os hwd script nélkül hatványozottan tovább tartott volna életrelehelni az X-et😊

Pl. hostname, DNS-t átírogattam mindenhol, ahol kell, de restart után visszaállt az eredeti állapotába. No, ott ki kellett gugliznom, hogy rc.conf...😊 DNS-nél pedig, hogy nem a resolv-ot piszkálom, hanem resolv.head meg tail fájlokkal kell bûvészkedni. Nem értem mi az értelme, de elfogadom, csak ezt nem sok helyen rágják az ember szájába😊
Egyébként az Archwiki doksi kifogástalan.

Érdekes még hogy megkavartak pár dolgot, pl nincsenek runlevel könyvtárak (rc0-6.d), csak egy - és az is felváltja az init.d-t. Tulajdonképpen ez is okos/kényelmes megoldás.

Más problémám nem volt. Pacman megy úgy általában az egész csomagkezelés/forrásstuktúra "apt-kényelmes", szerettem vele játszani.

[merlinw.org]

HiPPoNaX
A hozzaszolast altalanossagban irtam a te tapasztalataidra reagalva, gondoltam, hogy teged a kihivas erdekelt ;] Amugy nekem az arch stabilabb, mint az ubuntu, bar az is teny, hogy a telepitessel tenyleg megszenved az ember elsore 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
Nem vagyok lusta, pont a kihívás miatt csináltam, kb 4 óra alatt kiismertem, összerámoltam. GUI, Hang, Compiz, TVtuner, minden mûködik😊
Mondjuk ebben a formában senkinek sem ajánlanám, aki nincs otthon a pingvinek fagyos világában😊

Kompakt Linuxra Ubuntu pont jó nekem, mikor perverz gondolataim támadnak, az ilyen legolinuxokkal szeretek játszani. Jót tesz néha a gyakorlás, Ubi elkényelmesíti az embert😊 Arch elõtt pl egy NetBSD-t raktam össze😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Ha lusta vagy osszerakni, akkor ott a KahelOS vagy Chakra, attol fuggoen, hogy Gnome vagy KDE parti vagy-e. A tobbi josag viszont megmarad, hiszen Arch az alap :]

zeli
köszi, így már minden világos.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
<#banplz>

[merlinw.org]

MerlinW

[merlinw.org]

zeli
Lenne egy kérdésem:
Nálam nincs bekapcsolva a merevlemezhez az AHCI mód, eddig nem tudtam mi ez, aztán mondták, hogy érdemes bekapcsolni. Lesz-e észrevehetõ változás, ha bekapcsolom? (utánaolvastam, hogy linux már alapból támogatja, egyszer már bekapcsoltam, de akkor XP nem indult el, mert az nem támogatja, ezért visszaállítottam IDE-re)

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

mumpic
"Guys, Gnome 2.24 was released like 5 hours ago; why hasn't it been upgraded in Arch? Rolling distro my ass!"
😊

mumpic
Nekem akkor gyûlt meg az Archban a bajom a függõségekkel, amikor sokáig nem frissítettem.

A másik bajom az, hogy a repók baromi gyorsan átállnak mindenbõl az új verzióra és dobják el a régit, ha kész egy csomag. Ha jól emlékszem a tcl8.5 tk8.5 elég bajosan került bele az archba, de nem tudtam visszarakni a 8.4-et, mert már nem volt elérhetõ sehol, a cache-t meg nyilván én is lenulláztam :-)

MerlinW
No, "unalmamban" összeraktam egy Archlinuxot. Sikerült, szép meg jó, de rájöttem ehhez már öreg vagyok😊 Azonban visszahozta a régi Debianos idõket, mikor (mint most a netinstall) hozzánkvágtak egy 100MB-os iso-t hogy telepítsd, aztán csinálj amit akarsz😊

Mondjuk jópofa Arch-ban, hogy tgz-t használ "csomagként", illetve a legtöbb esetben mondhatni lesz@rja a függõségeket. Nameg minden parancsnak a --hosszú mellet van 2-3 karakteres megfelelõje is, alig kell gépelni😊 Nomeg teljesen 0-day, mindenbõl az abszolut legújabb kiadást használja - illetve nincs disztibúciófrissítés, folyamatos a dolog, tehát nincs olyan mint itt, hogy 9.04-en nem megy valami, ami 9.10-esen igen. Jópofa.

[merlinw.org]

MerlinW
Ha valakinek lassú a frissítés mostanában, ne ijedjen meg, áll a getdeb szerver. Akit zavar vegye ki a források közül amíg életre nem kel.

[merlinw.org]

MerlinW
Ha valaki jótékonykodni szeretne, errõl az oldalról rendelhetõ Ubuntu CD 10euro-ért, a befolyó össze nagy részét különbözõ szervezeteknek adják. Most pl egy mozgássérült lányt segítenek. Osztrák oldal, hivatalos Ubuntu disztributor.

[merlinw.org]

mumpic
áh, danke. 😊

MerlinW
Keret Metacity, a belsõ GTK. Ettõl függetlenül a témák (.gconf, .icons, .themes) mindkettõbe belenyúlhatnak.

[merlinw.org]

mumpic
Az ablakkeret meg a fejléc is a gtk függõ?
Mármint, akkor nyilván eddig én értettem félre, de az biztos hogy az ablakok hm, belseje a gkt-s holmi, de pl xfce-n az xfwm kezeli az ablakokat.
Szerintem nem értem. :-| :-)

MerlinW
Persze, ez csak egy GTK téma. Egy kattintás és ott a jó öreg Human felület😊

[merlinw.org]

mumpic
Szerintem az választható lesz. Vagy legalábbis visszaállítható. 😛

zeli
Hmm, egész jó, bár a baloldalt lévõ ^·x már képrõl is szokatlan, de majd meglátjuk milyen lesz. Kíváncsian várom. 😊
Régi betûtípusért kár, jó volt, de ez az új sem rossz.

MerlinW
Kérek egy Ubögrét😊

[merlinw.org]

Ability
+ weboldal és apróságok

Új weboldal ütõs lett szerintem. (Y)
zozo2001hu

PS3 ID: zozoquartz http://www.csekkold.hu - Blog\'n Portal

Lyukasbogrács
ez se nem gruppen, se nem szendvics, inkább hotdog 😄
szerintem jobb volt ahogy eddig, de ha ez kell...

Aquir
tehát gruppen, még inkább szendvics :]

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

MerlinW

[merlinw.org]

Aquir
=)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

joebacsi
jahogy azok emberek 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

mumpic
Ubuntu brandváltás a láthatáron

Nekem tetszett a régi betû is. A háromszínû logót meg sajnálom. Van 4 db régi matricám, vigyázni fogok rájuk. 😊 Az meg kicsit zavar, hogy egyre inkább csillivilli akar lenni a rendszer. Inkább a problémamentességre gyúrjanak szerintem.

Aquir
Egyre misztikusabb ez az Ubuntu. Egyik indításkor az azelõtt soha be nem állított 1024*768 felbontásról kellett visszaállítani. Sok jó indítás után meg csak megmaradt az a dos szerû képernyõ, aztán mikor megnyomtam a kikapcs gombot még épp láttam utána valami figyelmeztetõ üzenetet hogy ubuntu running at low graphics. Meg ilyesmik, de nem is egy szekvenciában, hanem egymástól külön, idõnként.

A Chrome ablak kezelhetetlensége meg továbbra is fennáll, egyelõre én már örülök ha úgy marad indításkor, ahogy hagytam (teljes méret), mert ettõl is volt olyan amikor egyszerûen nem lehetett így megnyitni.

MerlinW
Válaszoltam.

[merlinw.org]

Ability
Akkor nézz már fel most légszi. 😊
MerlinW
Naponta 1x rá szoktam nézni.

Subquery-vel óvatosan, ha van rá mód célszerûbb
- több táblás lekérdezésekkel (select tábla1.*, tábla2.* from tábla1, tábla2),
- unon-t, ha azonos mezõszámról van szó (select * from tábla) union (select * from tábla2)
- join-t (left join, inner join, stb) (select * from tábla1 left join (tábla2, tábla3)
ON (tábla2.a=tábla1.a AND tábla3.b=tábla1.b))
- vagy view táblát
használni.

[merlinw.org]

Ability
Milyen gyakran nézed? 😊 Egyébként sikerült megoldanom, egy ilyen többszörös mysql subquery dologgal szívtam. Aztán kiürítettem a fejem, újraírtam és elsõre jó lett. :]
MerlinW
Így kell ezt csinálni <#bohoc><#eljen>

Most már legalább mindannyian tudjuk, hogy a kábelezés is fontos, köszi😊

[merlinw.org]

DARYL
Most már hang is lett...csak be kellett állitanom a Sound Preferences / Hardware -nél a HDMI kimenetet. yesss.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

DARYL
Nagy az öröm ubuntu falván...végre sikerült az ATI/AMD 10,2-es driverét munkára fognom (MSI Radeon HD 4870 1GB OC). Nincs többé fekete képernyõ bootolás után.Ha még mindig olvasod e sorokat,akkor elmondom mi volt a gond:a D-Sub kábelen keresztül csatlakozott HDTV-t nem látta a Koala,igy NEM TÁMOGATOTT ÜZEMMÓD fogadott driver telep + bootolás után. Miután kb. 25x ujrareszeltem az xorg.conf-ot a "pingvinnyeleslinuxreszelõmmel" és a falat addig fejeltem amig átláttam a szomszéd csajszi szobájába, megmérgelõdtem és vettem egy HDMI kábelt és nekiálltam ismét a telepitésnek:

1.Friss install ubuntu 9.10 32 bit + update-ek.
2.Leszedtem a legujabb ATI/AMD drivert. (a Downloads mappába).
3.Terminal megnyit: cd ~/Downloads
ls megmutatja mi van a mappában (a driver teljes neve és kiterjesztése)
4.chmod +x ati-driver-installer-10-2-x86.x86_64.run
5.Ha ismét ls -et nyomsz,már zöld lesz a driver neve
5.sudo ./ati-driver-installer-10-2-x86.x86_64.run --buildandinstallpkg
6.Szépen letölti és telepiti a megfelelõ csomagokat.
7.Amint végzett, semmi hokusz-pokusz nem kellett,csak simma reboot és
szépen be tudtam lépni,desktop effecteket aktiváltam, EYE CANDY a köbön.
8.Egy gond maradt...most nincs hang...de dolgozok az ügyön.Addig is rágom a szemcukorkákat.
<#nyes>

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

HiPPoNaX
A draga jo atinak hala a Xorg butitast az ember vagy elfogadja, vagy nuku 3d... Nekem ugyan HD kartyam van (4870), de ahhoz meg nincs 3d a nyilt forrasu driverben. Fglrx csak 1.6.x Xorgot tamogat, frissebet nem. Ugyhogy mind a tul uj, mind a tul regi atikkal szivas van 😄 (a vicc kedveert a p4-esemben meg radeon 9600-as van, ugyhogy azzal is szivok, mint a torkosborz)

MerlinW
Összevissza vagyok mostanában, írd Wave-re, ha az is jó.

[merlinw.org]

Ability
Merlin: ha ráérsz, akkor gyere már légyszíves a chat-re. Lenne pár kérdésem, de offtopik, viszont nem tartalak fel sokáig. 😊 Köszi elõre is.