Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
xinerama kell neked.

[merlinw.org]

lck
Hali!
Kisebb w7 kitérõ után visszaraktam az Ubuntu 9.10-et ( mert hiányzott )

Örömmel tapasztalom hogy az Ubuntus illesztõ milyen szépen lekezeli az ATI-s kártyámat. Pedig ha jól emléxem ez a 9.04-ben ez nem volt túl jó.
Ezért nem is akarok gyári driverrel szórakozni - és talán már a támogatás is megszûnt rá ( 9600xt )

Viszont van egy gondom:

2 monitort használok kiterjesztett módban.
Az a gond hogy a fõ monitoromat - ami a DVI kimenetre csatlakozik a 2.-nak ismeri fel ezért a tálca (panel) ezen nem jelenik meg, hanem csak a fentin.

Szóval valahogy meg kellene cserélni hogy a DVI kimenetre csatlakozó legyen az elsõ. Így átkerülne erre a tálca.

A xorg.conf-ot néztem de abban szinte semmi nincs. Mert gondolom a linxos driver nem itt tárolja az erre vonatkozó konfigurációs beállítást.
De akkor hogyan ?

MerlinW
LTS: Long Time Support. Tulajdonképpen ezek a valódi stabil kiadások. 10.04 is az lesz. Talán azzal szerencséd lesz. Addig - ha nem sikerül dûlõre jutnod - ajánlom figyelmedbe a Knoppix Linuxot, esetleg valamelyik RedHat ágú disztrót, mint Suse vagy Mandriva. Hátha valamelyik szereti. Utána kell olvasni elõtte.

Én is utánanézek még Ubuntunak, te is guglizz, hátha. Megoldás mindig van, ha máshogy nem, vesa vagy valamilyen alternatív videomegoldással életrekelthetõ, max nem fogsz tudni játszani, és le kell mondanod a Compizról. Persze a remény hal meg utoljára😊

Esetleg megnézheted még fglrx nélkül (ha fent van egyáltalán):
sudo apt-get remove --purge fglrx*

Illetve fglrx-el:
sudo apt-get install fglrx*

Ha szerencséd van a jelenléte vagy hiánya okozza a problémát.

Illetve:
sudo apt-get install mc
mc
majd navigálj el a /var/log könyvtárba és nézd meg a következõ logokat, hátha találsz benne értelmes hibát:
/var/log/gdm/:0.log
/var/log/Xorg.0.log
/var/log/Xorg.failsafe.log
/var/log/dmesg
/var/log/messages
/var/log/syslog

[merlinw.org]

Panzermeyer
a csudába... pedig amikor a 7.10-es ubit próbálgattam, azzal még nem voltak ilyen gondok. a tippet köszi, majd megpróbálom ezt is. egyébként mi az a 8.04-es TLS? az jó lenne nekem?

mov ah,4ch int 21h end

MerlinW
Játszd végig ezt (ugyanúgy root promptban), hátha. Egyébként a ubuntuforums-ot nézegezve AX700-al sajna nem sok ember keltette életre a rendszert. Ismét ASUS trehányság, nem az elsõ eset. Ezért nem veszek ASUS-t😊 10 éve még õk voltak az ászok, ma már csak a baj van velük minden téren😊

[merlinw.org]

Panzermeyer
Na, akkor mondom a "fejleményeket".

Beléptem root promtban és nyomtam neki GDM-et, amire valami warningo(ka)t reagált, de csak egy pillanatra láttam, mert tovább lépett a bejelentkezõ képernyõhöz, ahol ismételten lefagyott.

Kipróbáltam úgy is, ahogyan azt itt valaki tanácsolta, hogy húzzam ki az egeret és a billentyûzetet, ekkor persze lehetetlen opciót választani, h milyen módban fusson le az oprendszer elindítása, tehát egybõl dob a bejelentkezõ képernyõhöz, de ugyanúgy fagyás volt az eredmény.

A következõ a konfigom:
- Asus A8NE deszka
- 2 x 512 MB DDR Kingston RAM, ami dualban fut
- Asus Ati Radeon AX700 VGA
- AMD Athlon64 3000+ proci
- Alaplapon integrált hangkártya

Ha esetleg még vkinek van vmi ötlete, hogyan tudnám mégis életre lehelni ezt a 9.10-es Ubit, hálás lennék.

mov ah,4ch int 21h end

Aquir
Fölösleges volt ezt leírnod, miután mondtad elõtte hogy hogyan töltsem le 😊
A rendszernek csak saját telepíthetõ verziói vannak fenn nyilván, de ez már tárgytalan.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

MerlinW
Neked lehet az sem kell. Ha pl. cipeled a vinyot ide-oda, csak fel kell csatolnod egy másik géprõl a boot particiót (ahol van már egy hardverre fordult kernel), és használhatod is. Illetve hardvercsere esetén kényelmesebb felcsatolni a boot particiót és bedobni egy másik HDD-n forgatott kernelt (így nem kell tökölni a telepítgetéssel - a kernel az egyetlen kötelék a hardverrel).

Szumma szummárum, csak egy szokás nálam, 100MB meg elfér. Ha nem bûvészkedsz a rendszerrel nem kell leválasztanod. A lényeg a /home és /usr-en van.

[merlinw.org]

mumpic
lehet hogy már kérdeztem, de elfelejtettem (😛) a /boot miért jó külön partíción?

zeli
Nah, újratettem a wine-t, betettem a források közé ezt a PPA-t; most majdnem tökéletesen mûxik, köszi szépen! egyedül a hang nem megy, de azt majd kiguglizom. 😊
Most telepítem a Tweaket.

a ventilátorhoz van esetleg vmi javaslat ?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Az arányok a lényegesek. home és usr legyen nagy, akár lehet ugyanakkora is a kettõ, max ha egyiken kevés a hely, akkor symlinkelsz egy könyvtárat egyikrõl a másikra, boot-ra 100MB elég, var-nak otthonra pedig elég akár 1-2GB is. A gyökér / pedig a többi könyvtárnak kell, tehát arra is bõven elég 2-3GB, de biztos ami biztos alapon minimum 5-öt szoktam adni neki.

A könyvtár symlinkelés nem olyan szép megoldás, de minden esetben megoldás. Ha nincs szerveralkamazás, akkor a /var is maradhat a gyökérben, nem kell külön csatolni.

[merlinw.org]

Flamer
értem.
és ha ujrakell is tolni a cuccot akkor ezeket csatolod be installkor.
majd megnézem nálam most mi mekkora de htx az alapot.

http://loal.atw.hu

Kösz.

MerlinW
"Hogy ha ott lenne, már telepítettem volna."

Telepítsd felõlem, de azért ÖTÖDSZÖR is leírom: AZ a leírás a TE rendszeredre, NEM JÓ.
NINCS a videokártyádhoz hivatalos Ati Driver. A lenti leírásban, egy 1 évvel korábbi hivatalos meghajtó telepítésének leírása van. Az újabb meghajtókat nem úgy kell telepíteni, az a meghajtó pedig NEM KOMPATIBILIS a kerneleddel.

A megoldás még mindig az, hogy eltávolítod az összes fglrx.

sudo apt-get --purge remove fglrx*
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
sudo apt-get install fglrx*
aticonfig --initial

Ja és nem árt, ha bekapcsolod a szoftverforrások-ban a universe/multiverse/3rd party forrásokat.

ubuntu-tweak-el még ati driver csomagforrást is találsz.
deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu karmic main

(sudo apt-get install ubuntu-tweak)

[merlinw.org]

Aquir
k 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

precision
akkor bizony gugli, csomagnévre + ubuntu párosra pl
sajnos ez ilyen, az elején amíg be nem lövöd a rendszert normálisan a google a legeslegjobb barátod 😊 persze utána is 😛

Bazinga!

Aquir
Nincs minden csomag benne. Hogy ha ott lenne, már telepítettem volna. Illetve nem én, hanem az Ubuntu.

MerlinW
MerlinW
"ami csomagjainak még csak a megszerzésérõl érdeklõdtem."

Menü/Rendszer/Adminisztráció/Synaptic
vagy
sudo apt-get install csomagnév

Driver és játéktelepítés elõtt nem ártana elolvasni pár alap dokumentációt.

[merlinw.org]

Aquir
Rendben, ezt akartam tudni.

MerlinW
Oldd meg magad, vagy telepítsd újra a rendszert. Többet nem tudok tenni az ügyért.

[merlinw.org]

Aquir
Az alapkérdés 2x volt mint visszaállítás eredeti helyzetbe

Te a #6057-re gondolsz, ami csomagjainak még csak a megszerzésérõl érdeklõdtem.

MerlinW
Otthoni 640-es lemezen így van:

/ - 30GB
/boot - 100MB
/home - 500GB
/usr - 100GB
/var - 10GB
swap - 1GB

A /var elhagyható, ha nem használsz mail, web, vagy egyébb szervert, illetve ha nem létfontosságuak a log-ok. A /var-ban tárolják a szerverek az anyagot, mint pl mysql táblák, email fiokok, egyebek.

[merlinw.org]

mumpic
Mi volt az alapkérdés? a csomagos?
sudo apt-get install csomagnév. szépen egyesével.

Aquir
Válaszolhattál volna 2 hozzászólás utén az alap kérdésre. Vagy ezek szerint nincs is megoldás.

Flamer
alap. de hogy ubi is ezt beszivja az gáz igymár szerintem.. :o
mindegy.

merlin. már párszor leirtad hogy néznek ki nálad a "particiok" de nincs kedved leirni a méretükkel együtt? tudom hogy opcionális meg "ki hogy használja" dolog de érdekelne hogy te hogy osztottad fel a cuccokat és mennyit adtál neki..
(csak azért kérdem mert nagyon teccik az ötlet, nekem is eszembe se jutott és csak a /home-ot tettem volna külön de ahogy irtad régen zorallság ahogy szétszedted. amint kijön az lts énsem akarok többet szarakodni ezzel, csak 1x megcsinálni.)

http://loal.atw.hu

zeli
annyival módosítom, hogy most melegedett, kikapcsoltam az intelligens sebességállítót, így folyamatosan, egyenletesen búg a ventilátor. A CPU hõmérséklete viszont most 60-65° között van..szerintetek érdemes azt a cuccot bekapcsolni?
nem kazán ez, számítógép. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Wine-re elsõ körben azt tudom ajánlani, hogy PPA-s forrásból telepítsd a legfrissebbet. Telepíts ubuntu-tweak -et az segít.

Netbook téren teljesen szûz vagyok, a díjnyertes Ubuntu Netbook Remix direkt arra készült, elvileg abban minden benne van, ami kell egy "kvarcjátékhoz"😊

[merlinw.org]

zeli
feltoltam ubuntut netbookra (eee pc 1005), egyelõre csak wubival, meg akarom nézni, hogy minden mûxik-e. egy problémám adódott, és egy kérdést szeretnék még feltenni:

wine-vel valamiért nem jó A FullTiltPoker kliense. Egyszerûen elindítom, és nem történik semmi. Rendszerfigyelõben megnéztem, beugrik, azt el is tûnik..nem értem miért csinálja, ötlet esetleg?

másik: feltettem egy eee-control nevû cuccost, amiben beállítottam, hogy automatikusan szabályozza a ventillátor sebességét.
továbbá (nem tudom ez közrejátszik-e) a /etc/default/acpi-support-nál az ENABLE_LAPTOP_MODE értékét átállítottam true-ra false-ról. Azt írták így megnövelhetõ az akkumulátorkapacitás.
Így viszont a ventillátor most elég sokszor egyátalán nem megy. a gép tökéletesen zajtalan. néha bekapcsol, akkor is elég halkan búg egy picit. alja nem meleg, megnéztem. Csak annyit kérdeznék, hogy ez normális? szóval nem lesz ettõl baja a gépnek ?
(windows alatt elég rendesen pörgött)

Windowsból próbálom telepíteni ilyenbe ütközök , hibát ír a végén nézzem meg a naplófájlt meg is néztem ilyesmiket találtam ami hibának tûnik:::

checking whether D:\ is a valid Mythbuntu CD
02-07 21:32 DEBUG Distro: does not contain D:\casper\filesystem.squashfs

Ebbõl van jó sok.

02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: uninstaller_path=None
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: previous_target_dir=None
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: previous_distro_name=None
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_id=68027406
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_layout=it
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_variant=
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: python locale=('hu_HU', 'cp1250')
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: locale=hu_HU.UTF-8
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: total_memory_mb=1023.484375
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: Searching ISOs on USB devices
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: Searching for local CDs
02-01 17:22 DEBUG Distro: checking whether C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp is a valid Ubuntu CD
02-01 17:22 DEBUG Distro: does not contain C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp\casper\filesystem.squashfs
02-01 17:22 DEBUG Distro: checking whether C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp is a valid Ubuntu CD

Ez meg kicsit fentebbrõl.

Aquir
Rendben, azzal majd késõbb talán próbálkozok, viszont a "driver helyreállítás"-ra nem nagyon reagált a gép (#6052)
belinkeljem az 5 km paranccsort az utasításokra?

MerlinW
A #6057-re válaszoltam a #6063-ban

[merlinw.org]

Suse linux is fagyott, eredetileg azt szerettem volna az tetszett nekem a legjobban de sajnos nem jött össze,Mandriva az teljesen kész😄 az telepítõ menüben kifagy,ubuntu ment eddig hibátlanul a régi verzió lehet az a baj windows van mellette de mivel még mindig iszonyatosan hajt a kíváncsiság,neki állok megint 😄 csak azért is.Elõbb utóbb megoldom,áldozat nélkül nincs gyõzelem😄

Azt azért meglehet említeni miután kiismerted a linuxot azután sokkal könnyebben sokkal többet kilehet hozni belõle mint a windowsból, csak a játék terén marad le de az nem mindenkinek fontos, ne meg nincs flash programozó cucc benne,tudtommal.Windows rengeteg hibával van , és sajnos egyre kevesebbet tud felmutatni a játék tartja életben , legalábbis én azt hiszem.Na meg talán az ,hogy a többi os kicsit tudás igényesebb.

Aquir
Az Eredeti állapot visszatétele lenne ekkora probléma? Lehet a válasz igen, és akkor készséggel mondom miként reagál a gép, én még nem adtam fel 😊

( #6057   3. sor? )

MerlinW
Izé.. két fajta Linuxfelhasználó létezik:

- Egyik aki megváltást keres a Windows után, viszont ugyanazzal a kényelemmel szeretné használni. Ez nem mûködik, sajnos itt még nem tart a pingvin. Kõkemény guglizás, és próbálgatásra van szükség az elsõ hónapokban, hogy kiismerjük a rendszert, és meg tudjuk oldani a porblémákat.

- Másik, aki tisztában van a fentiekkel és belevág.

A lényeg, hogy Windows-al ellentétben a pingvint NEM lehet olyan állapotba hozni, hogy ne lehessen megmenteni. Én a saját gépemen pl Hedgehog (5.04 - 2005) óta nem telepítettem itthon Linuxot, pedig azóta 2 komplett hardvercsere volt alatta. Oké, érdekel a téma, foglalkozom vele, nem is ez most a lényeg, hanem a tény, hogy bármilyen ramaty szituból helyre lehet rázni. Nekem is voltak álmatlan éjszakáim vele, nem tagadom, de itt van és lélegzik😊

[merlinw.org]

MerlinW
Akkor sem a VGA a ludas. Nem sok GF 7600-os siralom van a neten, a legtöbb embernek megy. No mindegy, infoban minden megeshet.

[merlinw.org]

MerlinW
Beírod: gdm és nyomsz egy entert😊

[merlinw.org]

MerlinW
Elõfordulhat, bár csak ps/2-es cuccoknál. 9.04-ben pl az ALSA vágta hanyatt a gdm-et😊

[merlinw.org]

precision
akinél lefagy a gdm -nél (bejelentkezõ képernyõ) az próbáljon meg úgy bootolni, hogy kihúzza az egeret (esetleg ha úgy nem megy akkor a klaviatúrát is)

nekem egy régebbi ubuntunál volt az, hogy nem támogatta teljesen az egeremet, ezért állítgatni kellett egy confban, hogy a görgõ menjen, vmit szarul állítottam be, és ilyenkor mindig lefagyott a gdmnél... kellett egy kis idõ míg rájöttem, hogy mi okozta

ha nem ez a gond akkor sry, más ötletem nincs MerlinW -jén kívül

Bazinga!

gothmog
Köszi, akkor ez a szál lezárult. Végül is ez is egy megoldás. Azért jó lett volna, ha sikerül kideríteni, hogy mi okozta a hibát. Mert -mint írtam- nem szabadna, hogy probléma legyen vele.

ÕÕÕ, kérdeztem tanáromat õ ilyen über linuxos, 20 éve tolja, amiket írtatok mindent kipróbáltam amit köszönök is, soha nem sikerült elindítani teljes egészében linuxot ezen a gépen de semmi gond már megoldottam😊 felraktam az old pc re.Nem vagyok teljesen noob amúgy én is próbálkoztam ezzel azzal de a fagyás legyõzhetetlen lett ezen a gépen.(nekem) és mivel annyira nem életbe vágó , az elején említett megoldás miatt ezért nem is töröm magam vele😊

Aquir
Kb. nálam is ez a helyzet 😄 Mint mondtam nem opcionális hogy mi fog mûködni adott módszerrel mi nem.

Aquir
Milyen infót akarsz tudni? Nem mûködik, nem tudom hogy mi miatt, de az eddigieket köszi 😊 (mert nyilván nem opcionális hogy melyik módszer fog mûködni melyik nem).

Bár ha nem lehet ezen segíteni, akkor tényleg újra kell telepíteni.

gothmog
erre?
Próbáld a helyünkbe képzelni magad. Félmondatokból, "nem megy ez a szar" típusú hibaleírásokból próbáljuk kitalálni, hogy 1. mi lehet a hiba, 2. mit ronthattok el 3. mi lenne a megoldás. Amikor felteszek egy kérdést, az nem azért van, mert ez a heppem, hanem azért, mert ha megválaszolod, akkor esetleg tovább lehet haladni a megoldás felé.
Szóval lécci (lécci-lécci-léccííí) legalább az együttmûködés látszatát próbáljátok meg elérni, mert így olyan érzés mintha a süketek beszélgetnének.
(neked címeztem, de más is odafigyelhet)
Köszönöm.
(bocs MerlinW)

Meddig jutottál a honnal?😄

Panzermeyer
az, hogy nyomok egy gdm-et az nekem kínai. mit is kell csinálnom? 😊

mov ah,4ch int 21h end

mumpic
Legyen nektek is régi szar gépetek mint nekem, max 10k-t ér, de minden megy rajta elsõre, csak az nem amit én cseszek el =D

MerlinW
Miután megint nem adsz semmi infót, így azt mondom, telepítsd újra, bánom is én.
Mondjuk az már haladás, hogy 24 órán belül elárultad a videokártyád típusát.

[merlinw.org]

Aquir
Ezzel a módszerrel nem tudtam visszatenni az eredeti helyzetet. Nyilván megint az a helyzet, hogy vagy nincs megoldás, vagy nem tudok róla.