11431
Ubuntu Linux
  • precision
    én a gnome -ot azért szeretem jobban, mert "egyszerűbb"
    nekem a kde nagyon csicsás, és nagyon hajazni akar a windowsra, bonyolult, ahogyan te is mondod szét vannak szórva benne dolgok
    lehet hogy (nálad) gyorsabb, meg igényesebb vagy ilyesmi, de nekem személy szerint egyáltalán nem tetszik a KDE, a gnome a maga egyszerűségével sokkal szebb
  • Ability
    Gnome vs. KDE, ez örök vita marad, sokan állnak egymással szemben. Minden esetre ki lehet jelenteni hogy a Gnome eléggé elavult, viszont atomstabil, a KDE pedig szép, fejlett, sokat tud, igényes, viszont sok problémát is tud szülni, hajlamos a gyakori elhasalásra. Ráadásul a KDE sokkal inkább egységesebb, de számomra marha logikátlan módon lehet rendesen beállítani, túlságosan szét van tagolva minden benne.

A lassúság oka kérdéses. Az AMD driverek rohamosan fejlődnek, de még mindig nem az igaziak, Compiz alatt is tudnak lassulni erős vasak. Az NV driverei egész jók, viszont a Qt-val messze nincsenek barátságban. Nem csak a KDE lassú, hanem maga a Qt-vel van valamilyen problémája. Ez utóbbi általában a újabb kariknál (8xxx széria vagy újabb) jelentkezik, leginkább az ablakok átméretezésénél van hatalmas teljesítménybeli probléma. Ironikus hogy ha rábírod az egész rendszert a raszteres renderelésre (HW gyosítás nélkül, de az effekteket megtartva), akkor messze jobb teljesítményt kapsz, valami nagyon el van rontva ott a driverekben. Intel VGA-k alatt is vannak hasonló jelenségek. AMD-sek egyébként pont nem szoktak szívni, de akad arra is példa.

Egyébként a KDE jó, nekem tetszik. Gyorsabban indul a rendszer is, sokkal reszponzívabb a felülete, igényesebb natív programokkal rendelkezik. Viszont az NV driver hibája nálam is előjött, nem túl nagy valami, az ablakok átméretezése pl. halál, egyébként simán lehetne használni de zavaró.

Ubi alfát én pedig nem használnék, nekem az is elég nagy meghökkenés volt hogy a Lucid teljesen szétesett állapotban érkezett. Jó, persze, friss kiadásnál mindig vannak hibák, de ez egy LTS release, ráadásul a Karmic teljesen stabil volt frissként, a Lucidban meg .... mindenki szívott valami apró dologgal. Ironikus volt hogy szinte minden új fícsőr haználhatatlannak bizonyult, kezdve az indtóképernyővel és a natív felbontással rendelkező terminállal.

OSX pedig sosem fog kellően stabil lenni ilyen tákolt megoldásokkal. Főleg hogy ezek szerint eee géped van, ami körül még ment is a botrány, hogy az Apple ellehetetlenítette az OS használatát rajta.
  • Balumann
    Nah én most egy kis tapasztalatot írok. Írtam korábban ide is, sőt eeeusers.com -ra is írtam, hogy a hálózat nálam teljesen meghülyült a 10.04 -ben (akár netbook editiont próbáltam, akár destopot, és még a Linux Mint -en is megnéztem ,ott is) az eee 900HA -mon. Úgyhogy egy ideig szüneteltem, megpróbálkoztam egy OSX -et beállítani, persze sikertelenül, tehát semmi nem működött rajta.

Most fölraktam egy 10.04 -et, és felfrissítettem a Meerkat alfára, egyből látta jól látta a vezetékes hálózatomat (wifi-t azt meg egyáltalán nem ,de azt majd megpróbálom ndiswrapperrel, de arra legközelebb valószínű csak szeptemberben lesz szükségem). Most az XFCE4 meghülyült (azt használtam compizzal, az jól működött netbookon), gnome meg valahogy lassú. Most kipróbáltam a KDE -t, az effektek nagyon lehúzzák, de miután kikapcsoltam még a gnomenál is gyorsabb, és még így is szebb, jobban kezelhető legalábbis számomra.

XFCE4 mondjuk compizzal is gyorsabb volt, de annak meg szörnyű a menürendszere (meg hát azért még úgy se volt szép, csak látványos).
    De eddig ezzel a KDE -vel nagyon jónak tűnik.
  • MerlinW
    Miután kipróbáltam a Win7-et, nekem is elég volt pár óra, hogy visszatérjek Linux-ra
  • cash888
    Egyébkénz az egyik kedvenc játékom Ubuntu alatt is fut: a Freeorion. :P
    Valaki játszik még vele rajtam kívül? 1-2 dolgot nem igazán értek benne... :P
  • kanduhr
    Egyelőre a Win7 minden számítógépes igényemet kielégíti, és nem érzem magam rabnak:D Gyors, megbízható, és mindent futtat. És nekem ez kell:)

Amúgy a Kubuntu baromi jól néz ki.
  • precision
    nálam nem lassul a nautilus, nemtom te mikor használtad, de a mostani verzióba már rengeteg hibajavítás került, ppa -ból is telepíthető már, viszonylag gyakran frissítik

a linket thx, bár a quicklook -ot feleslegesnek tartom, osx alatt sem szerettem, úgyhogy valszeg nem fogom felrakni :)
  • Ability
    Kubuntu (KDE) alatt is jelen van a driverkereső alkalmazás, többnyire az egész hasonlít a Gnome-os nagytesóra. Synaptic nincs, de van KPackageKit, szinte ugyan úgy, ugyan olyan kényelemmel működik, úgyan úgy debian alapú a csomagkezelése, stb.

Compiz-t nem nagyon szoktunk tenni KDE-re, saját WM-rel rendelkezik, KWin a neve. Compiz jó dolog, fejlődik, már nincs vele túl sok probléma, de azért még mindig nem integrálódik tökéletesen a környezetbe, lassú indulást eredményez, stb. A KWin pedig ugye házon belüli fejlesztés, tökéletes integráció, baromi gyors. Sokkal korlátoltabb mint a Compiz, de többnyire ugyan azt tudja egy egyszerűbb beállítófelülettel. Amit tud azt meg a jobb integráció miatt jobban tudja.
  • Ability
    Használtam egy ideig ezt a modifikációt, nekem a nautilus nagyon belassult tőle. Szóval ha Te is észlelsz hasonlót, akkor valószínűleg ez okozza. :/

Deakkorhamár: erre is ránézhetnél. ;)
  • precision
    ejjj... javaslom nyilvános megkövezésedet! :DDD

viccet félretéve, sajnáljuk, hogy nem jött be neked, és hogy tovább kell "raboskodnod" :)
  • kanduhr
    Thx, az üzenetem után nem sokkal már meg tudtam csinálni. De mindegy is, pár óra elég volt ahhoz, hogy visszatérjek a jó öreg 7-hez:)
  • cash888
    Sikerült beállítanom az 5.1-es hangkimenetet is. Az volt a gond, hogy bárhogy is állítgattam, mindig a Totem nyitotta meg a videókat, hiába mentem rá jobb egérgombbal, hogy a VLC nyissa meg mindig.
    Rövid keresgélés után feltettem az Ubuntu Tweak nevű progit, amiben beállítottam a videofájloknak a VLC társítást.
    Most már ez nyitja meg, megy minden film gyorsítás nélkül, 5.1-es hanggal... :P
  • precision
    csak egy picit, de nem nagyon :DDD
  • precision
    sztem próbáld meg terminálba kiadni ezt a parancsot:

sudo apt-get install nvidia-current majd üss entert, kérni fogja a felhasználóneved jelszavát, írd be (ne ijedj meg ha a jelszó beírásánál nem jelennek meg karakterek, ez normális), majd ismét enter, és elvileg fel is telepíti neked, már csak egy restart kell

a különböző effekteket pedig a compiz kezeli... nem használok kde -t (kubuntut) de egy compizconfig mindenképp kell

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

ebben tudod majd beállítani a különböző effekteket, ja és előtte a megjelenítés minőségét a legmagasabbra kell állítani... de mivel fogalmam sincs kde alatt hol van így nem akarok hülyeséget mondani, majd vmelyik kde -s user megmondja neked :)
  • cash888
    Nem szégyelled magad!? :D
  • precision
    máshol van hang? ha igen akkor smplayerben ctrl-P (beállítások) és ott az általános fülön van egy olyan fül, hogy hang, és ott ki tudod választani hogy sztereót akarsz e, 5.1 -et...stb. (attól függ ugye hogy miféle hangrendszer van rádugva a gépre)
  • precision
    moddingoltam egy picit, egy kis vizuális tuning :D
    tudom, tudom... árulás és gyalázat, de nekem nagyon tetszik :D

http://noob.hu/2010/06/12/uborka.png
  • cash888
    Köszi ismét a segítséget, srácok, smplayer-t felraktam, frissítettem a kodekeket és már nem "szalad" a film.
    A hanggal van még kis problémám, ragaszkodik valamiféle belső hangforráshoz, de így sincs hang.
    Egyébként integrált 5.1-es hangkártya van a gépben, nem tudom, hogy lehetne működésre bírni...
  • kanduhr
    Hali, a következő problémám lenne. Feltelepítettem a Kubuntu 10.04-es verzióját, de nem tudok semmilyen programot installálni. MEgtaláltam pl a linuxos nvidia drivert, letöltöm, de fogalmam sincs hogyan telepítsem, mert ha rákattintok, bejön valamilyen K.. nevű program és ennyi. Utána hogyan tovább? A youtube-on látott tekergős mappa animációt se akarja behozni, sőt egyiekt sem, amelyik OpenGl-es.
    Életem első linuxa egyébként.
  • precision
    valamint rendszer/adminisztráció/szoftverforrások
    itt a szerzői v. egyéb jogi problémák miatt korlátozott (multiverse) -et bepipálod, majd leokézod, had frissítse a listát
    majd ubuntu szoftverközpont, beírod a keresőjébe, hogy gstreamer és felrakod ezeket:

gstreamer ffmpeg videobővítmény
    gstreamer extra bővítmények
    gstreamer mms, quicktime...stb.
    gstreamer aac, xvid...stb.

Asszem kb ennyi szükséges, és akkor már a totem sem fog rosszalkodni :)

De én akkor is az smplayer -t ajánlom (vagy a VLC -t), mert a totem nem a legjobb lejátszó szerintem :)
  • precision
    ejjnye... :) köszi azért :)
  • precision
    sudo apt-get install smplayer és megszűnnek a gondok :)
  • Ability
    Böngésző: Chrome, Opera, Firefox
    MSN / IM: Pidgin, Emesene, aMSN, Empathy
    Zene: Rhythmbox, Banshee, Exaile, Listen
    Film: SMPlayer, VLC, MPlayer
    Torrent: Transmission, Deluge, Azureus/Vuze, qBittorent

GRUB: nem adtad ki a "sudo update-grub" parancsot, így nem is frissítette a beállításokat.
  • cash888
    Elkezdtem volna filmet nézni Ubiban, de a Totem gyorsított lejátszásban pörgette a filmet, pedig simán play-re volt nyomva! :P
    Lesznek itt még gondok... :D
  • cash888
    A startupmanageres segítség viszont bevált, de akkor nem értem, a GRUB manuális átírásával miért nem csinált semmit... :)
    Köszi MerlinW!
  • cash888
    Na sikerült szerkesztenem az etc/default/grub fájlt, átírtam arra a számra, de semmi eredmény. Próbálkozok tovább.
  • DARYL
    Nekem ugyanezt csinálja, ha a Sidewinder X6-os bill.-en állitom a hangerőt a potméterrel. Miért? Talán a Merlin tudja...
  • cash888
    A kézi megoldásnál a default mappában hogy lehet átírni a grub tartalmát? Hiába nyitom meg gedit-tel, nem módosíthatom, ha meg kimásolom a grub fájlt és úgy írom át, nem engedi lecserélni erre a bent lévő fájlt.
  • MerlinW
    Persze.

Alkalmazással:

sudo apt-get install startupmanager
    sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.original (biztonsági mentés)

Végül elindítod: System > Administration > StartUp-Manager
    Vagy futtatásban: startupmanager

----------------------------
    Kézzel:

/etc/default/grub (ez megmarad)
    vagy
    /boot/grub/grib.conf (ez alapértékekre áll update-grub parancs, kernelfrissítés, stb után)

GRUB_DEFAULT=4
    GRUB_TIMEOUT=30

(*) GRUB_DEFAULT értéke a listában az adott sor, ami 0-tól számozódik. (bele kell számolni a memcheck, recovery, és egyéb grub menüpontokat is)
  • cash888
    Azt meg lehet oldani, hogy a Windows kerüljön az első helyre (legfelülre) és hogy számoljon vissza mondjuk 30 másodpercről, és a 30 mp letelte után vagy Enter lenyomása után induljon el a kiválasztott op.rendszer?
  • MerlinW
    GRUB az elsődleges, nem hülyeségből. Ha Grub-ban kiválasztod a Windows-t, elindul a Windows-os boot manager.
  • MerlinW
    Ez ilyen.. időtlen idők óta:) Hozzá kell szokni:)
  • cash888
    Srácok, sikerült feltenni az Ubit is a Win mellé és nagyon bejön! ;)
    Köszi a közreműködést mindenkinek!
    Hiába raktam fel viszont előbb a Win-t, utána Ubit, a GRUB jön be, mint rendszerválasztó. Nekem pedig a Win-é kellene. Ezt még kigooglezom, letöltöm a frissítéseket és kész is! :P
  • precision
    amikor youtube -on fullscreenben nézek videot és közben mondjuk a notebookon hangerőt állítok (hotkeyyel), akkor ugye feljön az osd popup, ami nem is lenne gond, de a video kilép a fullscreen módból

van erre vmi megoldás v. más is találkozott már ilyennel?
  • cash888
    Eddig itt tartok:
    sda1 ntfs (Windows)
    sda4 ext4 /
    sda2 ntfs
    sda6 swap
    sda5 ntfs
    (És akkor most jön a jó kérdés: hová tűnt sda3? :P )
    Ez így mehet?
    Bocsi, az előbb hülyeséget írtam, az a 8MB a winchester cache-je, azt sosem bántottam. Lehet, hogy ő bújt meg sda3 alatt?
  • cash888
    Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de anno mikor még sokat telepítettem Windows-t, kellett neki valami 8 MB-os lapozófájl. Ezt most nem látom a listában. Vagy csak simán odacsapódott a Linux üres szabadterületéhez?
  • Ability
    A particionálásnál a manuális opciót választod. Bejön a partíciókezelő, jobb klikkel a szabad területre, új partíció létrehozása:

- 2GB (2048MB), fájlrendszer: SWAP (Cserehely)
    - XGB, fájrendszer: Ext4, Csatolási pont: "/" (macskakörmök nélkül)
  • cash888
    No, mégse megy... Kijöttem a gyakorlatból
    Win XP-t fellöktem hamar, maradt vagy 20GB formázatlan, amit Ubinak szántam. Beléptem telepítőbe, és feltette nemsokára a költői kérdést, hová telepítse. Kérdésem: hogy adjam meg neki, hogy arra a 20GB-nyi formázatlan helyre hozza létre a swap-ot meg a /-et?
  • cash888
    Na mentem telepíteni! :P
    Jelentkezem, ha kész és minden rendben, meg akkor is, ha van valami hiba! :D
  • cash888
    Nyugi, régebben már volt dolgom Ubuntuval és már a régi kiadások is többé-kevésbé tetszettek... :P
    Sőt, azért szeretem az Ubit, mert 1-2 dolgot jobb azon csinálni, mint Win alatt. (Pl. hordozható DVD lejátszóm nem olvassa a Win alatt megírt lemezeket, az Ubi alatt megírtakat viszont pöpecül! ;) )