Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kisebb w7 kitérõ után visszaraktam az Ubuntu 9.10-et ( mert hiányzott )
Örömmel tapasztalom hogy az Ubuntus illesztõ milyen szépen lekezeli az ATI-s kártyámat. Pedig ha jól emléxem ez a 9.04-ben ez nem volt túl jó.
Ezért nem is akarok gyári driverrel szórakozni - és talán már a támogatás is megszûnt rá ( 9600xt )
Viszont van egy gondom:
2 monitort használok kiterjesztett módban.
Az a gond hogy a fõ monitoromat - ami a DVI kimenetre csatlakozik a 2.-nak ismeri fel ezért a tálca (panel) ezen nem jelenik meg, hanem csak a fentin.
Szóval valahogy meg kellene cserélni hogy a DVI kimenetre csatlakozó legyen az elsõ. Így átkerülne erre a tálca.
A xorg.conf-ot néztem de abban szinte semmi nincs. Mert gondolom a linxos driver nem itt tárolja az erre vonatkozó konfigurációs beállítást.
De akkor hogyan ?
Én is utánanézek még Ubuntunak, te is guglizz, hátha. Megoldás mindig van, ha máshogy nem, vesa vagy valamilyen alternatív videomegoldással életrekelthetõ, max nem fogsz tudni játszani, és le kell mondanod a Compizról. Persze a remény hal meg utoljára😊
Esetleg megnézheted még fglrx nélkül (ha fent van egyáltalán):
sudo apt-get remove --purge fglrx*
Illetve fglrx-el:
sudo apt-get install fglrx*
Ha szerencséd van a jelenléte vagy hiánya okozza a problémát.
Illetve:
sudo apt-get install mc
mc
majd navigálj el a /var/log könyvtárba és nézd meg a következõ logokat, hátha találsz benne értelmes hibát:
/var/log/gdm/:0.log
/var/log/Xorg.0.log
/var/log/Xorg.failsafe.log
/var/log/dmesg
/var/log/messages
/var/log/syslog
[merlinw.org]
mov ah,4ch int 21h end
[merlinw.org]
Beléptem root promtban és nyomtam neki GDM-et, amire valami warningo(ka)t reagált, de csak egy pillanatra láttam, mert tovább lépett a bejelentkezõ képernyõhöz, ahol ismételten lefagyott.
Kipróbáltam úgy is, ahogyan azt itt valaki tanácsolta, hogy húzzam ki az egeret és a billentyûzetet, ekkor persze lehetetlen opciót választani, h milyen módban fusson le az oprendszer elindítása, tehát egybõl dob a bejelentkezõ képernyõhöz, de ugyanúgy fagyás volt az eredmény.
A következõ a konfigom:
- Asus A8NE deszka
- 2 x 512 MB DDR Kingston RAM, ami dualban fut
- Asus Ati Radeon AX700 VGA
- AMD Athlon64 3000+ proci
- Alaplapon integrált hangkártya
Ha esetleg még vkinek van vmi ötlete, hogyan tudnám mégis életre lehelni ezt a 9.10-es Ubit, hálás lennék.
mov ah,4ch int 21h end
A rendszernek csak saját telepíthetõ verziói vannak fenn nyilván, de ez már tárgytalan.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Szumma szummárum, csak egy szokás nálam, 100MB meg elfér. Ha nem bûvészkedsz a rendszerrel nem kell leválasztanod. A lényeg a /home és /usr-en van.
[merlinw.org]
Most telepítem a Tweaket.
a ventilátorhoz van esetleg vmi javaslat ?
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
A könyvtár symlinkelés nem olyan szép megoldás, de minden esetben megoldás. Ha nincs szerveralkamazás, akkor a /var is maradhat a gyökérben, nem kell külön csatolni.
[merlinw.org]
és ha ujrakell is tolni a cuccot akkor ezeket csatolod be installkor.
majd megnézem nálam most mi mekkora de htx az alapot.
http://loal.atw.hu
Telepítsd felõlem, de azért ÖTÖDSZÖR is leírom: AZ a leírás a TE rendszeredre, NEM JÓ.
NINCS a videokártyádhoz hivatalos Ati Driver. A lenti leírásban, egy 1 évvel korábbi hivatalos meghajtó telepítésének leírása van. Az újabb meghajtókat nem úgy kell telepíteni, az a meghajtó pedig NEM KOMPATIBILIS a kerneleddel.
A megoldás még mindig az, hogy eltávolítod az összes fglrx.
sudo apt-get --purge remove fglrx*
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
sudo apt-get install fglrx*
aticonfig --initial
Ja és nem árt, ha bekapcsolod a szoftverforrások-ban a universe/multiverse/3rd party forrásokat.
ubuntu-tweak-el még ati driver csomagforrást is találsz.
deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu karmic main
(sudo apt-get install ubuntu-tweak)
[merlinw.org]
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
sajnos ez ilyen, az elején amíg be nem lövöd a rendszert normálisan a google a legeslegjobb barátod 😊 persze utána is 😛
Bazinga!
[merlinw.org]
Menü/Rendszer/Adminisztráció/Synaptic
vagy
sudo apt-get install csomagnév
Driver és játéktelepítés elõtt nem ártana elolvasni pár alap dokumentációt.
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Te a #6057-re gondolsz, ami csomagjainak még csak a megszerzésérõl érdeklõdtem.
/ - 30GB
/boot - 100MB
/home - 500GB
/usr - 100GB
/var - 10GB
swap - 1GB
A /var elhagyható, ha nem használsz mail, web, vagy egyébb szervert, illetve ha nem létfontosságuak a log-ok. A /var-ban tárolják a szerverek az anyagot, mint pl mysql táblák, email fiokok, egyebek.
[merlinw.org]
mindegy.
merlin. már párszor leirtad hogy néznek ki nálad a "particiok" de nincs kedved leirni a méretükkel együtt? tudom hogy opcionális meg "ki hogy használja" dolog de érdekelne hogy te hogy osztottad fel a cuccokat és mennyit adtál neki..
(csak azért kérdem mert nagyon teccik az ötlet, nekem is eszembe se jutott és csak a /home-ot tettem volna külön de ahogy irtad régen zorallság ahogy szétszedted. amint kijön az lts énsem akarok többet szarakodni ezzel, csak 1x megcsinálni.)
http://loal.atw.hu
nem kazán ez, számítógép. 😊
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Netbook téren teljesen szûz vagyok, a díjnyertes Ubuntu Netbook Remix direkt arra készült, elvileg abban minden benne van, ami kell egy "kvarcjátékhoz"😊
[merlinw.org]
wine-vel valamiért nem jó A FullTiltPoker kliense. Egyszerûen elindítom, és nem történik semmi. Rendszerfigyelõben megnéztem, beugrik, azt el is tûnik..nem értem miért csinálja, ötlet esetleg?
másik: feltettem egy eee-control nevû cuccost, amiben beállítottam, hogy automatikusan szabályozza a ventillátor sebességét.
továbbá (nem tudom ez közrejátszik-e) a /etc/default/acpi-support-nál az ENABLE_LAPTOP_MODE értékét átállítottam true-ra false-ról. Azt írták így megnövelhetõ az akkumulátorkapacitás.
Így viszont a ventillátor most elég sokszor egyátalán nem megy. a gép tökéletesen zajtalan. néha bekapcsol, akkor is elég halkan búg egy picit. alja nem meleg, megnéztem. Csak annyit kérdeznék, hogy ez normális? szóval nem lesz ettõl baja a gépnek ?
(windows alatt elég rendesen pörgött)
checking whether D:\ is a valid Mythbuntu CD
02-07 21:32 DEBUG Distro: does not contain D:\casper\filesystem.squashfs
Ebbõl van jó sok.
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: uninstaller_path=None
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: previous_target_dir=None
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: previous_distro_name=None
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_id=68027406
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_layout=it
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: keyboard_variant=
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: python locale=('hu_HU', 'cp1250')
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: locale=hu_HU.UTF-8
02-01 17:22 DEBUG WindowsBackend: total_memory_mb=1023.484375
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: Searching ISOs on USB devices
02-01 17:22 DEBUG CommonBackend: Searching for local CDs
02-01 17:22 DEBUG Distro: checking whether C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp is a valid Ubuntu CD
02-01 17:22 DEBUG Distro: does not contain C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp\casper\filesystem.squashfs
02-01 17:22 DEBUG Distro: checking whether C:\DOCUME~1\DODZYL~1\LOCALS~1\Temp\pyl3.tmp is a valid Ubuntu CD
Ez meg kicsit fentebbrõl.
belinkeljem az 5 km paranccsort az utasításokra?
( #6057   3. sor? )
- Egyik aki megváltást keres a Windows után, viszont ugyanazzal a kényelemmel szeretné használni. Ez nem mûködik, sajnos itt még nem tart a pingvin. Kõkemény guglizás, és próbálgatásra van szükség az elsõ hónapokban, hogy kiismerjük a rendszert, és meg tudjuk oldani a porblémákat.
- Másik, aki tisztában van a fentiekkel és belevág.
A lényeg, hogy Windows-al ellentétben a pingvint NEM lehet olyan állapotba hozni, hogy ne lehessen megmenteni. Én a saját gépemen pl Hedgehog (5.04 - 2005) óta nem telepítettem itthon Linuxot, pedig azóta 2 komplett hardvercsere volt alatta. Oké, érdekel a téma, foglalkozom vele, nem is ez most a lényeg, hanem a tény, hogy bármilyen ramaty szituból helyre lehet rázni. Nekem is voltak álmatlan éjszakáim vele, nem tagadom, de itt van és lélegzik😊
[merlinw.org]
[merlinw.org]
[merlinw.org]
nekem egy régebbi ubuntunál volt az, hogy nem támogatta teljesen az egeremet, ezért állítgatni kellett egy confban, hogy a görgõ menjen, vmit szarul állítottam be, és ilyenkor mindig lefagyott a gdmnél... kellett egy kis idõ míg rájöttem, hogy mi okozta
ha nem ez a gond akkor sry, más ötletem nincs MerlinW -jén kívül
Bazinga!
Bár ha nem lehet ezen segíteni, akkor tényleg újra kell telepíteni.
Próbáld a helyünkbe képzelni magad. Félmondatokból, "nem megy ez a szar" típusú hibaleírásokból próbáljuk kitalálni, hogy 1. mi lehet a hiba, 2. mit ronthattok el 3. mi lenne a megoldás. Amikor felteszek egy kérdést, az nem azért van, mert ez a heppem, hanem azért, mert ha megválaszolod, akkor esetleg tovább lehet haladni a megoldás felé.
Szóval lécci (lécci-lécci-léccííí) legalább az együttmûködés látszatát próbáljátok meg elérni, mert így olyan érzés mintha a süketek beszélgetnének.
(neked címeztem, de más is odafigyelhet)
Köszönöm.
(bocs MerlinW)
Mondjuk az már haladás, hogy 24 órán belül elárultad a videokártyád típusát.
[merlinw.org]