11431
Ubuntu Linux
  • precision
    elindítod az ubuntu szoftverközpontot és rákeresel a program nevére
    ha ott nincs, akkor google

99.9% -ban minden opensource és ingyenes, szóval nagy valószínűséggel le tudod tölteni a programokat "sima" ubuntu -ra is
    amúgy a studio verzió is "csak" egy ubuntu, csak más programok vannak rá előtelepítve
  • DJ RX7
    valaki erre?
  • DJ RX7
    driver kereses?
  • DJ RX7
    aha jó simán.
  • Máté94
    Valakinek nincs ötlete hogyan lehetne át állítani a felbontást?
    1600*1200-nak képzeli magát a monitor miközben 1680*1050-es de az nincs a listában.
  • mumpic
    Te most ide blogolsz? Az alpha változatokat hagyd a fejlesztőkre.
  • DJ RX7
    aha jó kubuntu-val sem megy.
  • DJ RX7
    touchpad megoldva. brithness szabályzást kéne valahogy.
  • DJ RX7
    tiszta vicc. tengap leszedtem az alpha 3-ast. gondolom hátha érzékeli már az akksit a laptopnál. sajnos itt szem megy.

leszedtem egy opensuse-t itt már érzékeli, hogy akkus cucc, de a fényerős szabályzás itt sem megy és mellette a touchpad sem.

KDE-vel több esély lenne? esetleg egy kubuntu vagy egy xunbutu kipróbálása? vagy opensuse telepítése KDE-vel.
  • DJ RX7
    sziasztok!

ubuntu studióhoz meglévő programokat sima ubuntun is le tudom tölteni?
  • Máté94
    Megnéztem milyen live cd-vel, egész tűrhető volt. Leszámítva, hogy nem volt asztalra vivő ikon. És, hogy nem tudtam beállítani a netet, mert itt a panelba lan net van amihez van felhasz.név és jelszó és nem találtam ilyet ubuntuban. XP-nél is van egy ikon amire rá kell kattintani ha azt akarod, hogy csatlakozzon a netre.
  • Máté94
    Jól néznék ki majd, mert nincs neki CD-je. :D
    Eleve volt rajta XP. Ekkor mit lehet tenni?

Más:
    Felbontással küszködök. Telepítés után felrakta a CCC-t, de nem lehet beállítani a 1680*1050-et.
  • zeli
    Ha már feltelepítetted az Ubuntut, az sem gáz, a Xubuntu ha jól tudom Xfce környezetet használ, amit mumpic is említett, ezt külön is fel tudod hozzá telepíteni.
    Törlésnél letörlődik a grub is, és akkor nem fog az XP-d bebootolni, egyszerűen helyre lehet állítani: beteszed az XP CD-t, aztán a javító konzolon beírod a fixboot C: és fixmbr parancsokat, utána működni fog rendesen.
  • Máté94
    Hmm, mik vannak. Azért megpróbálom a 10.4-et felerőszakolni rá, maximum marad az XP. Ha felrakom és ha nem jön be mamámnak akkor a törlésnél a bootloader is törlődik? Mintha soha se lett volna rajta?:D
  • Máté94
    Értem. Felraktam magamnak kipróbálni. Sikerrel. Van C és D-m. Az egyiken a Win, a másikon a filmek + ubuntu. De ubi nem látja a mappákat. De ha ez normális akkor nem szólok :)
  • zeli
    Gyengébb gépre érdemesebb inkább Xubuntut telepíteni. Elég egyszerű a kinézete, direkt öregebb gépekre van: http://www.xubuntu.org/
  • mumpic
    Talán egy régebbit, mondjuk a 8.04-et, bár sok programból elég régi változatok vannak a repóiban, még a backportok sem annyira frissek. Launchpadról még be lehet szerezni programokat, én is így csinálom, de lassan megunom és váltok valami másra, de lehet hogy az már nem az új ubuntu lesz.

Az effekteket felejtsd el, meg ki kéne próbálni valami könnyebb asztali környezetet, pl xfce, lxde, vagy esetleg openbox. (barátnőmnek ennél gyengébb gépe van, és megy rajta a gnome, csak nagyon lassú, de őt nem zavarja..)
    Sok sikert!
  • Máté94
    Sziasztok!

Mamámnak elővettünk egy régi gépet mert szeretett volna internetezni. XP van rajta és szörnyen lassú. Arra gondoltam, hogy esetleg Ubuntu-t kellene rakni fel neki, hátha gyorsabb lesz. Leírom mi van benne:

AMD Duron 1.3 Ghz
    384 RAM
    A videókártyára nem emlékszek sajnos.

Érdemes felrakni vagy ne próbálkozzak?
  • atiwrc
    Kipróbáltam az ubuntu live cd-t. A gépet a cdvel inditva elkezdett irni mindeféle szöveget, egy pillanatra láttam valami ilyen sort hogy error unexpected ..... boot daemon. Aztán egy parancssort kaptam, azthittem én bénáztam el valamit, neten keresgéléskor olvastam hogy nyomni kell egy escet hogy feljöjjön a menü, fel is jött magyar nyelv kiválasztva, majd kiprobálás install nélkül, aztán ugyanazokat a sorokat elkezdte kiirosgatni annyi különbséggel hogy mostmár valami magyar szabványt töltött be, de ugyanugy mint az elözö esetben csak egy parancssort kaptam. Ja hogy el ne felejtsem, a parancssor 3-4 perc mulva eltünik és feketeség lesz az egész képernyőn. Ötlet? Hogy tudnám müködésre birni a live cd-t?
  • precision
    így
  • mumpic
    write-only mode ON?
    Ha esetleg visszaolvasol, akkor látod hogy Merlin már válaszolt neked.
    Amúgy meg: fáj belecseszni a google-be azt hogy conky+weather?
  • tyler82
    Amúgy ha elindítom coky-t akkor csak a cpu terheltség meg a futó alkalmazások látszanak meg pár info a laptopról, de ennyi.
    Hogyan lehetne a weather-t is beleintegrálni?
  • tyler82
    Üdv.
    Ubuntu 10.04 van a laptopomon.
    Az lenne a kérdésem hogy feltelepítettem conky-t terminálból de az istennek se tudom hogyan kell beállítani hogy az időjárás előrejelzés rész is megjelenjen benne.A home/felhasználó mappába van font .scripts meg weather mappa is és van conkyrc-m is de nem tudom mit kezdjek velük, a youtube-on se találtam használható videót.
  • precision
    compiz be van kapcsolva? ha igen akkor kapcsold ki és nézd meg úgy:

Rendszer/Beállítások/Megjelenés

itt a vizuális effektusok fülön állítsd "normál" -ra (az extra opció kapcsolja be a compizt amúgy)

amúgy meg passzolom, nekem nincs ATI -m, nem kellett még ezzel foglalkoznom, így tapasztalatom sincs róla
  • gurubefree
    Most hogy mondod W7 alatt ugyan ugy meg volt a wifi problema. Nem is ez lenne a nagyobb gond mivel tudom hasznalni kabellel is ..... ez a ablakkezelesi problema hergelobb .... mintha azon gondolkodna mit is kell csinalni . Amikor asztalra teszem ok ... nyitom akad.
  • precision
    a wifi szakadás más oprendszernél is fennállt? lehet a router kezd rosszalkodni

amúgy meg terminálban lspci -al (vagy ha usb -s a wifi chip a notebookban akkor lsusb -vel) nézd meg hogy pontosan milyen wlan kártya van a laptopban és googlezz rá az "ubuntu + wifid gyártója és típusa" kulcsszóval
  • precision
    osx -ben a "sharing method" -ot mire állítottad? (lehet hülyeséget írok, de google szerint unix -ra kell állítani... ha így csináltad és így sem látja az ubuntu akkor nem ez lesz a gond)

esetleg próbáld ezt:
    link

vagy nemtom osx -re van e samba, azzal is mehet(ne) vagy esetleg ftp -n vagy nfs -en keresztül

sztem googlezz utána, én még soha nem csináltam ilyet, szal hasznos tippet nem tudok mondani :)
  • gurubefree
    Sziasztok

Sony Vaio.

Wireless problema es ablakkezelési akadozás amire a megoldas a #7381 hsz-ben olvashato de sajnos nem segit ( HD4570 ) . Wireless 5 prcig mukodik aztan megszakad ha ugy gondolja megint van ...

Bizok benne valakinek van otlete .... koszonom

• passatgt
    kétszer is ott a macbookom, de windows-t ír ki rá és nincs egyikben sem semmi
  • precision
    Helyek menü/Hálózat? nemtom még nem próbáltam ilyet :)
  • passatgt
    Mac-en megosztottam egy mappát.

Ubuntun mit kell csinálnom, hogy lássam?
  • precision
    jó nyaralást :)
  • MerlinW
    Másfél-két hétre eltűnök, jók legyetek:)
  • MerlinW
    Tessék
  • MerlinW
    Ubuntu LiveCD-vel látnod kell mindkettőt. Ékezeteket és a meghajtókat is. Csak először a Places-ben rá kell kattintanod (gyak. felcsatolnod)

Mondjuk ha a boot szektor lenne hibás, akkor a menü még halványan sem jelenne meg. Előfordulhat ott valami más lesz.
  • atiwrc
    AZ ékezetes mappákat se látom nem csak a fájlokat.
  • atiwrc
    Sziasztok van egy kis gondom a gépemmel és szeretném viszanyerni az adatokat linux live cdvel.

Egy ideje változo időközönként előjött hogy xp töltés közben ujra indul a gép ekkor, win telepitőcdvel fixboot fixmbr parancsal helyreált minden. Csak XP van fent a gépen jelenleg az a gond hogy boot kép halványan előtünik és megfagy minden, nemtudok vele mit kezdeni még az xp telepitőcd javitókonzolával sem, mivel kéri az administrátor jelszavát, de én azt nem tudom micsoda, vagy hol lehetne megnézni.

Maradt a jó sokszor segitséget nyujtó knoppix live cd. Szépen be is tölt és müködik, a vinyo is elérhető( valószinüleg a bootsector sérülhetett meg.) Szépen elkezdtem lementegetni pendrivera a fontos dolgokat, aztán tünt fel hogy nem látom az ékezetes karaktereket tartalmazó fájlokat, azt meg nemtudom elképzelni hogy a vinyórol esetleg pont ezek a fájlok száltak volna el, az sejtem a knoppix nem jeleniti meg valami miatt, tudtok valamit ajánlani hogyan lehetne előcsalni valahogy hogy lássam ezeket?

Neten bogarászva találtam egy olyat hogy valami fájlba be kell irni 4 sort és ujrainditás után jó lesz, de hát live cdnél nem müködik ez az restartos verzió, köszi előre is a segitséget.
  • tyler82

A home/felhasználó mappába van font .scripts meg weather mappa is és van conkyrc-m is de nem tudom mit kezdjek velük, a youtube-on se találtam használható videót. :(
    Ha elindítom coky-t akkor csak a cpu terheltség meg a futó alkalmazások látszanak meg pár info a laptopról, de ennyi.
    Hogyan lehetne a weather-t is beleintegrálni??
  • tyler82
    Üdv.
    Ubuntu 10.04 van a laptopomon.
    Az lenne a kérdésem hogy feltelepítettem conky-t terminálból de az istennek se tudom hogyan kell beállítani hogy az időjárás előrejelzés rész is megjelenjen benne.
  • tyler82
    HAli