Ubuntu Linux
-

Annyit tennék még hozzá, hogy hasonló megkötések szinte minden operációs rendszeren vannak, maximum nem ennyire agresszív formában. Windows alatt sem lehet egyszerre több programot telepíteni, bár kevésbé szembetűnő mert ... Windows, senki sem számít erre és a logikai menete is másabb kicsit. Linuxon ezzel csak annyi a baj, hogy a hibaüzenetek nem igazán konzisztensek, minden program/modul/akármi mást ir ki ugyan arra az eseményre. Egyébként szerintem egyértelműek az üzenetek, csak kicsit ismerni kell a Linux világát. Nyilván ha valaki azt az üzenetet látja hogy "egy másik Synaptic is fut jelenleg", az nem sűrűn lesz érthető neki, de ha kicsit is ismeri a rendszert, akkor teljes mértékben egyértelmű számára.
OSX szintet szerintem sosem érjük el egyébként, túl sok függőségek vannak a projektek között. A Canonicalnak lenne anyagi forrása egy szép és letisztult rendszert varázsolnia az Ubuntu-ból, csak éppen a GTK fejletlensége miatt be vannak korlátolva egyelőre. Bizonyos értelemben rugalmas, testre lehet szabni, sok téma van hozzá, csak a layerezés elég nagy határokat szab.
Érintőlegesen de most is megemlíteném a KDE-t. Sok baj van vele, főleg Kubuntu alatt, eléggé hanyagolva van, de egyébként az ilyen Windows közeli "élmény". Hasonló a felépítése, megjelenése, illetve sokkal inkább karban van tartva, ott kevésbé vannak jelen a kezdőknek érthetetlen hibaüzenetek, stb. Más kérdés hogy már túl van bonyolítva és sok dolog elrendezése zavaró, kényelmetlen.
Szóval én most drukkolok a Gnome projektnek, remélem a v3.0 pöpec lesz. Az új ablakkezelő annyira nem izgat, nekem 3 dolog kellene nagyon:
- GTK fejlesztése, új layerezési megoldások, rugalmasabb felület
- Gnome menüvel nagyon kezdeni kellene valamit, ez így már elavult (az új megjelenés sem sokkal különb, ugyan úgy szét van szemetelve az egész)
- Nautilust is rendbekaphatnák, gyakorlatilag 2-3 év alatt annyi fejlesztést csináltak hogy össze-vissza állították az alapértelmezett beállítási lehetőségeket.
+1 másik dolog: Pidgin. Nem értem miért nem akarnak lépni bizonyos dolgokban. P2P fájlküldés, modernebb GUI. Az Adium is a Pidgin fejlesztéseire épül tudásom szerint, bizonyos tekintetben példát vehetnének róluk.