776
Miért igen, miért nem, POLITIKAMENTESEN
újra nyitva, lehet kitárgyalni.
  • Dzsini
    "Igaz-e, hogy az újdonsült magyar állampolgárok szavazatai dönthetik el a magyarországi választásokat?

Nem igaz. Csak az választhat, akinek magyarországi lakóhelye van és a szavazás napján Magyarországon tartózkodik."

Nem igaz, hiszen bármelyik külföldön tartózkodó magyar állampolgár szavazhat a helyi magyar képviseleten, ha a választások előtt bejelentkezett. (területi listára természetesen nem, de általános dolgokban ugyanúgy állampolgári lehetősége a választásokon való részvétel)

ezekután a többi sort is pár csipet sóval kezeljétek.
  • Mike
    persze link sehol
    gondolom akkor saját kútfőből mondod a frankót
  • Mike
    ilyen agitka kiskátét meg kajálja be az aki hisz az ilyesmiben
  • BorsoFozelek

TÉVHITEK és TÉNYEK
    a kettős állampolgárságról

Igaz-e, hogy a magyar állampolgárság megadását követően elözönlik majd Magyarországot a határon túliak?

Nem igaz. A felmérések szerint a külhoni magyarok pár százaléka tervezi csak az áttelepülést, de ők az állampolgárság hiányában is ezt tennék. Már csak azért sem kell tömeges áttelepüléstől tartani, mert a magyarországi lakás- és házárak többszörösei az otthoniaknak, s így gyakorlatilag megfizethetetlenek határon túli nemzettársaink számára.

Igaz-e, hogy a magyarországi nyugdíjpénztárt fogják terhelni az új magyar állampolgárok?

Nem igaz. A nyugdíjra jogosultság járulékfizetéshez kötött, így aki más országban fizet járulékot, ott jogosult nyugdíjra.

Igaz-e, hogy a határon túliak Magyarországon fogják ingyen gyógykezeltetni magukat?

Nem igaz. Az egészségügyi ellátás is a biztosítási rendszerben való részvételtől, vagyis a járulék fizetésétől függ, a gyermekek gyógykezelésénél pedig feltétel a magyarországi lakóhely.

Igaz-e, hogy az újdonsült magyar állampolgárok szavazatai dönthetik el a magyarországi választásokat?

Nem igaz. Csak az választhat, akinek magyarországi lakóhelye van és a szavazás napján Magyarországon tartózkodik.

Igaz-e, hogy a határon túli magyarok új állampolgárságuk megszerzésével elveszítik korábbi állampolgárságukat?

Nem igaz. A szomszédos államok elfogadják, sőt, maguk is alkalmazzák a kettős állampolgárság intézményét. Eddig egyedül Ukrajnában nem volt lehetséges, de már ők is a tilalmazás eltörlésére készülnek.

Igaz-e, hogy felesleges megadni a magyar állampolgárságot, mert a környező országok rövidesen csatlakoznak az E-hoz, s ez minden problémát automatikusan megold?

Nem igaz. Románia még legalább 3 évig nem lesz uniós tagállam, Szerbia és Ukrajna (a két országban kb. félmillió magyar él!) pedig még meghívást sem kapott. Így határainkon kívül élő nemzettársainknak jelenleg vízumért kell sorba állniuk, vagy pedig 500(!) eurót kell felmutatniuk a határon, ha magyarországi rokonaikat, barátaikat akarják meglátogatni.

Igaz-e, hogy az EU illetve a nemzetközi jog nem teszi lehetővé Magyarország számára, hogy a határon túli magyaroknak megadja az állampolgárságot?

Nem igaz. Az Európa Tanács 1997-es egyezménye szerint minden állam saját joga meghatározni, kik az állampolgárai. Az Európai Unió számos tagállamában százezrével élnek kettős állampolgárok anélkül, hogy emiatt bármiféle korlátozást szenvednének.

„NYÚJTS FELÉJE VÉDŐ KART!”

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT MINDEN MAGYARNAK!
  • Punkerwork
    http://www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/
  • Garfield
    Remélem, mások is ugyanolyan érdekesnek fogják találni az elábbi gondolatokat, mint én.
  • Garfield
    A Magyarok Világszövetsége Erdélyi Tanácsának és az RMDSZ reformszárnyának egyes megjelenítői azonban petíciót szerveztek Romániában, szerveznek Szlovákiában, és hasonló szándékaik vannak a Vajdaságban is a külhoni magyar állampolgárság javaslatának támogatására. A petícióval a magyar kormányt célozták meg. A petíció politikailag csak úgy értelmezhető, hogy a megvalósítható státustörvény ellenében szorgalmazzák a megvalósíthatatlan és az uniós csatlakozásra nézve veszélyes külhoni magyar állampolgárságot. Ezzel a státustörvény ellenzőit támogatják, és veszélyeztetik a magyarság újraintegrálódását, mint ahogy általuk szűnt meg a Magyarok Világszövetségének a nemzetet integráló funkciója is. Arról nem is beszélve, hogy erkölcstelen a külhoni magyar állampolgárság ügyében elindított petíció, mert a jóhiszemű magyar kormányt akarják rákényszeríteni olyan lépésekre, amelyek akár belpolitikai válságot is eredményezhetnek, és veszélyeztethetik Magyarország európai integrációs törekvéseit. Ilyen célokat ellenséges titkosügynökségek szoktak megfogalmazni, és nem a nemzet felemelését hangoztató szervezetek. A petíciót inkább a román vagy a szlovák kormánynak kellett volna címezni annak érdekében, hogy szüntessék meg a kettős állapolgárságot lehetetlenné tevő jogi korlátot.
  • Garfield
    A státustörvény a napi élet szükségleteivel foglalkozik, a munkavállalással, a gazdasági kérdésekkel, egészségügyi ellátással, oktatási és közművelődési jogok kiterjesztésével a határon túli magyarok számára stb. A külhoni magyar állampolgárságról szóló javaslatnak viszont egyetlen kitűzött célja van: a Magyar Köztársaság útlevelének megszerezhetősége. Az útlevél birtoklásával kapcsolatosan csupán annyit kell megjegyezni, hogy az útlevél mint igazolvány, azonos értékű a személyi igazolvánnyal, amelyre csak az állampolgár jogosult. Nyilvánvaló, hogy a javaslat megfogalmazói annak a szándékuknak adtak hangot, hogy a magyar útlevél megszerzésével könynyen átléphessék az európai uniós határokat. Elképzelhetetlen, hogy az ilyen jogosultságot adó igazolványt a mintegy tízmilliónyi magyar állampolgár mellett további, körülbelül hárommilliónyi nem magyar állampolgár birtokolja. Ez nem csupán az államigazgatást feszítené szét, de egy csapásra veszélybe sodorná Magyarország uniós esélyeit is. Vagy talán az útlevél is külhoni lenne? Ha bármiben eltérne a nemzetközileg elfogadott magyar útlevéltől, nem tölthetné be azt a célját, amire a javaslat fogalmazói gondoltak. Akkor pedig elég a státusigazolvány is, és nem szükséges ilyen nagy gerjedelmeket kelteni a külhonisággal. A státusigazolvány ugyanis a magyarországi beutazás megkönnyítéséhez elegendő eszköz lehet, csupán egy miniszteri rendelet kell hozzá.
  • Garfield
    A kettős állampolgárság kérdése a Kárpát-medencei magyarok esetében kimondottan a XX. századhoz, szintén Trianonhoz kötődő probléma. A történelmi Magyarország szétdarabolásával az utódállamokba került magyaroknak választaniuk (optálniuk) kellett, hogy maradnak-e magyar állampolgárok, vagy vállalják az új állam jogi kötelékeit. A kettőt egyszerre nem lehetett választani. A magyar állampolgárságot választó magyart akár kitoloncolni is lehetett az utódállam területén lévő lakóhelyéről.Az optálás emléke köszöntött vissza 1960 tájékán, amikor Magyarország és az egyes szomszédos országok (államok) között megszülettek a kettős állampolgárság lehetőségét egymás viszonylatában eltörlő kétoldalú egyezmények. A kommunista hatalomhoz kapcsolódó, de Trianon szellemében megfogalmazott kétoldalú szerződések a mai napig érvényben vannak, annak ellenére, hogy Magyarországon már nem hatályosak. Szlovákiában akár megfoszthatnák állampolgári jogaitól a Magyarország viszonylatában kettős állampolgárságú felvidéki magyart. Csehországban pedig törvény akadályozza a kettős állampolgárság létrejöttét. Ukrajnában minden állam irányába törvény tiltja a kettős állampolgárságot. Romániában a kettős állampolgárokat a törvény eltiltja a közhivatalok betöltésétől, valamint a közélettől. Ha elképzeljük ez utóbbinak a következményét például a moldvai csángókra, Erdély, Partium és Bánát magyarságára nézve, akkor kiderül, hogy a kettős állampolgárságú magyarok Romániában kiszorulnának a közéletből.Ha másért nem is, de ezen körülmények és következményeik miatt el kellett állni a kettős állampolgárság szorgalmazásától. De éppen e nyilvánvalóvá vált lehetséges következmények miatt érthetetlen, hogy a Magyarok Világszövetsége néhány romániai magyar tisztségviselőjének követelőzése miatt síkra szállt a kettős állapolgárság bevezetése mellett.
  • BenceYCE
    ez meg csak úgy működik ha profitorientált egy kórház.
    a zsével meg nem értek 1et. akik elsíbolják a korházakból a lóvét azzokkal van a gondd (azok meg nem az ápolónők)
    nameg az se szerencsés ha a tb-t nem fizetőket abból ápolják amit a tb-fizetők becsengetnek.

statisztika:
    magyarországon a munkaidő alatt 33%os a munkára fordított idő.
    AZ EU-BAN A LEGUTOLSÓK VAGYUNK!!!
    persze a be nem jelentettek valszeg kimaradtak a statisztikából. az adatot is csak onnan tudom, hogy buszsofőr vagyok és nekünk a tachográf ellenőrzése alatt 85%-ot kell teljesítenünk.
    kiváncsi vagyok ki húzza le a stat.-át. lehet érdemes volt viktornak feldúzzasztania magasan az eu átlag fölé a közalkalmazottak számát.
    a poén csak az, hogy nem a munkakedvvel van a gond és nem is a hozzánemértéssel. a szervezés ilyen szar. tudod valakinek a valakije bekerül a jóhelyre.
  • magus
    amikor a korhazprivatizaciora mondotok igent, akkor tudjatok h a kerdes ugy lesz felteve hogy

"on szerint le kell e allitani a korhazprivatizaciot?"
  • magus
    ezt nem most, nem ilyen gazdasagi helyzettel kellett volna megprobalni

*szerkesztve*
    ltb

de jellemzo a magyarokra hogy rovidtavon gondolkoznak...

nem fognak bevandorolni, a romanok legalabbis biztosan nem merik majd a labukat magyarhonba rakni ha eletben akarnak maradni, ez feszultseg, akar tagadjak akar nem
  • [Jakuza]
    Erdekes en tobbet ismerek sot nem csak erdelyieket, hanem felvidekieket, vajdasagiakat is.
    Jobb lenne ha ok elhetnenek itt a sok gerinctelen "MAGYAR" ember helyett.
  • observer
    Gondolom, ez mindenkinek a magánügye.
    Attól lesz közügy, ha valaki olyan ostoba, ha azt hiszi, hogy a "nem megyek el szavazni" változtat valamin.
  • observer
    "- csomo szakképzetlen, munkát alig találó magyarországi magyar elvesztené az állását a külföldi magyarok miatt - többszázezer munkanélküli van most is itthon, és a romániából jövők nagyon leszorítanák az árakat, elvállalnak mindent feketén"

Jártál már a Moszkva téren?
    Az onnan alkalmazott derék románok lopták már el mindenedet?
    Tötrték már fel azt a házadat, ami körül alkalmaztad őket?
    Nem? Akkor szeretsd őket, alkalmazd őket, lakj velük együtt!
  • [Jakuza]

Amugy nem az tekintelyhusegevel van a baj, hanem azzal, hogy nincs szemernyi lelkiismerete sem a kint elo magyarokkal szemben.
    A politikusait szereti de a rendes sorsatol mashova vezetett honfitarsait mar nem. Mi olyan elven megyunk donteni, amit a szivunk diktal nem pedig mas befolyasolasa miatt, o meg azert mert sok ATV-t nez , meg azert mert nem szereti a jobbolddalt.
    Eleg szegyen en azert megyek el szavazni, mert ugy gondolom ennyi kijar a kinti magyaroknak, o meg szegyenteljesen azert mert azt mondjak neki.
  • Shadow_THH
    ilyen nincs simán eldobnák hogy nem minősül szavazatnak
    remélem ezt senki nem próbálja majd eljátszani mert nincs értelme
  • observer
    "Mégsem jár nekem állampolgári jogon sem gyed, sem gyes, sem táppénz, sem
    munkanélküli segély, sem nyugdíj, sem semmi. Állampolgári jogon semmilyen
    juttatást nem kapok jelenleg. A diplomám megszerzéséhez szükséges oktatáson
    kivül nem is kaptam egész életemben semmi mást. "
    Az utóbbi sem kevés!
    De:
    ezek szerint nem vagy anya, beteg, munkanélküli, bár nem is dolgoztál eddig, nyugdíjjas sem, valamint csóró sem. Csak a szülein élősködő, derék, egészséges fiatal, akinek fingja sincs az életről(még) de vitatkozni már tud, igaz, érvek nélkül.

Ha megírod nekem priviben az állandó lakcímedet én 3 napon belül bejelentkezek hozzád állandóra a "segítséged" nélkül.

stb....
  • observer
    Én inkább a politikai állásfoglalás közti különbséget érzem, cukrospapírba csomagolva.
    Ha így lenne, akkor minek a népszavazás. Miről?
    Csak a leveleket idézed, vagy .....
  • observer
    Aki ott él, az ott él. Ha akarna, máshol élne. A származásnak csak a nácik szemémében van jelentősége.
    Hozzád hány oláh, zsidó, cigány, román, tót, erdélyi, ukrán, sváb, usztasa, csetnik van bejelentve?
    Laknál-e velük szomszédságban?
    És egy lakásban?
    Ha téged itthon megrugdalnak a cigányok minden nap Szolnokon, előbb-utóbb vagy visszaütsz, vagy átköltözöl Ceglédre. De ezt miért nekem kell megfizetnem?
  • observer
    Orbánt szajkózni (" aki becsületes magyar...") nem túl elegáns dolog.
    Nem is butának tartalak, csak "más"-nak.

Te már éltél, dolgoztál,....etc, erdélyi, vagy ukrajnai magyarokkal? Ha igen, mesélj milyenek a tapasztalataid. Ha nem akkor ne oszd itt az észt.
  • gobelin
    nagyon egyszerű
    el kell menni szavazni
    és ráírni a lapra a kérdésedet
    aztán beikszelni az igen-t vagy a nemet

bár érvénytelen lesz a szavazatod, de nem sok egyéb esélyed van, hogy visszajelezz a hatalomnak
    de ha pár ezren ezt megcsinálnák, talán bekerülne a dolog a médiába és egyesek elgondolkoznának rajta

ha úgy gondolod én ezt ráírom és beikszelem az igent
  • [Jakuza]
    Az 1Ft nem abbol a szempontbol erdekes, hanem abbol, hogy 100milliardot kilopott a kulfoldi befekteto a bankbol, es utana visszavasaroltatta az allammal ugyanazt a bankot, amibol lenyult 100 milliardot.
  • Shadow_THH
    igaz, mivel veszteséges lehetséges hogy akár 1 ft-ért is lehet venni kórházat. Akkor pedig megveszem és lebontom és eladom mint épitőanyag, a helyére meg csinálok egy minigolf pályát...
  • dikki*yysw
    Főleg az zavar nagyon ezzel a levéllel kapcsolatban, hogy nincs aláírva. Senki nem vállalja fel, hogy patkány és gyűlöletkeltő módon buzdít valamire (amit most nem úgy értek, hogy a NEM -re jellemző ez, bár arra is az a véleményem) ráadásul hazugság minden mondata.

Én is megkaptam spamben azt a levelet, csináltam is belőle elég nagy botrányt :) De ezt kaptam vissza ugyanarról a levlistről:

Sziasztok,

Elnézést, hogy ismeretlenül írok nektek, de XXXXXX
    továbbította nekünk ezt a levelet, engem pedig kiráz a hideg
    az egyoldalú lánclevelektől, akármelyik oldalt támogassa is.

Ezért aztán nem befolyásolásképpen, hanem a tisztánlátás
    miatt, egy pár sort érdemes hozzáfűzni az előző levél
    "tényanyagához".

Az ilyen levelek "a suttogó propaganda modern eszköze"
    minősítést kapták azoktól a szociológusoktól, akik már
    tömegesen elemzik a hasonló láncleveleket, minden választás
    környékén. Mivel egy ügyvédjelölt szájába adja az egyik párt
    véleményét a levél írója, ezzel megpróbálja elfogadhatóvá,
    közelibbé tenni a bemutatott álláspontot. Ha egy párt akar
    tőlünk valamit, hát mondja el ő, de ne kopogtasson a hátsó
    ajtón, akár az egyik, akár a másik pártról van szó.

Ami a tényeket illeti. Ugyan mindent nem tudok egyesével
    megcáfolni, amit írt a "kollega", (én tényleg jogász
    vagyok...) de az biztos, hogy pl. Ausztriát leszámítva
    minden szomszédunkkal nyugdíj-egyezményünk van, ami területi
    alapon működik, vagyis hiába magyar állampolgár, ha
    romániában él, ők fizetik, és hiába nem magyar állampolgár,
    ha itt él, mi fizetjük. Ugyanígy nem igaz, hogy bejelentett
    állandó lakhely nélkül lehet igénybe venni a többi jogot,
    mint pl. szavazni is csak ilyen birtokában lehet. Azért
    minden erdélyinek nincs itt rokona, hogy bejelentkezzék.
    Ezen túl nem igaz, hogy az RMDSZ nem támogatja a kettős
    állampolgárságot, a MÁÉRT értekezleten az ÖSSZES határon
    túli magyar párt egységesen állt ki a kettős állampolgárság
    mellett, bizonyára nem véletlen, hogy az amúgy
    kormánypárthoz közeli RMDSZ ezen a ponton különbözik a
    kormányvéleménytől.

Az sem igaz, hogy a 800.000 magyarigazolványos egyből magyar
    állampolgár lesz a szavazás másnapján. Tudniillik arról
    szavazunk, hogy az Országgyűlés alkosson-e törvényt arról,
    hogy hogyan lehessen kedvezményesen az állampolgársághoz
    hozzájutni. Ez azt jelenti, hogy az igen döntés sem jelent
    egyből bevándorlást, még minden az Országgyűlés kezében van
    a szavazás után is.

Hamis az a kép is, hogy mindenki bevándorolna. Egyszerűen és
    tényszerűen nem igaz, hogy valaha lett volna igény ekkora
    mértékű elvándorlásra. Vagyis ha el akartak menni, már
    elmentek, egy magyarul beszélő ember itt azért már eddig is
    boldogulhatott. Vagy éppen máshol, Európában. Másrészt
    Románia 2007-ben EU tag lesz, ha minden jól megy, onnantól
    kezdve csőstül jöhetnek - érdekes, hogy a kormány ennek
    ellenére azt nem ellenzi, hogy Románia EU tag legyen. Akkor
    vajon miért nem akarnak bevándorolni majd? Amiért most sem:
    egyszerűen a szülőföldjükön szeretnének maradni.

No, hát ennyit röviden az ilyen típusú levelekről. Én nem
    szeretnélek az igen-re buzdítani, bár vállalom, hogy én erre
    teszem a voksom, mivel egy igen-nel még mindig csak az
    Országgyűlés kezébe kerül a döntés, míg a nem-mel az összes
    szomszédos ország erre a döntésre fog hivatkozni,
    valahányszor máshogy megpróbálnánk segíteni a határon
    túliakon. Mindenesetre döntsél, ahogy jónak látod, de a
    szélsőségesen egyoldalú levelek továbbításától érdemes lenne
    eltekinteni.

Ha megtennéd, hogy a levelem nem személyes részét elküldöd
    azoknak, akiknek továbbítottad az előző levelet, talán még
    orvosolható a létrejött egyoldalú meglátás.
    Elnézést, hogy felhasználtam a XXXXXXtól kapott címlistát,
    de bosszant az ilyesmi.
    üdv
    XXXXXX

Az XXXXX-ek valós nevek voltak, csak kiszedtem belőle mert magánlevelezés. De azért remélem mindenki érzi a színvonalbeli különbséget a kettő között.
  • dikki*yysw
    Igen: nem fizetünk semmiféle segélyt.

Nem: ahogy írtad; elárulnánk azt ötmillió magyart akiről a levél szól (nyílván nincs ennyi). A környező országokban ezeket az embereket sokszor megverik, meghurcolják magyarságuk miatt. Mégis kiállnak amellett, hogy ők magyarok. Magyarabbak külföldön, mint sokan itthon.
    Nekem valahogy nincs kedvem elárulni őket :/
  • magus
    az abaj ezzel a kettos allampolgarsggal, hogy mindenfelekeppen rossz eredmeny jon ki

igen: mi fizetjuk a segelyeiket, de ok nem fizetnek semmit
    nem: ha mi nem foglalkozunk a magyarjainkkal, akkor meg jobban ellehetetlenitjuk a helyzetuket ott.

de amugy grat annak aki kitalalta
  • dikki*yysw
    Ez egy oltári nagy faszság, minden pontját 10x megcáfolta már mindenki.
  • dikki*yysw
    Én két igennel fogok szavazni, egyértelmű.

magus: MO-n remélhetőleg nem él annyi buta ember mint említetted, és két igen lesz a választás eredménye.
  • FtranX
    ezzel egyetértek!
    így, vagy úgy, de az egészségügy rendberakását mindenképpen mi fizetjük meg, csak nem mind1, kamatostól vagy a nélkül.
    Nem hiszem, hogy ne lehetne a magántőke bevonása nélkül, egy jól működő egészségügyet létrehozni.

A kettős állampolgárság megadásának következményeit nem igazán tudnám megbecsülni. Az egyik fő kérdés, hogy ez menynivel befolyásolná a határon fogyásának ütemét. Menynivel csökkentené a természetes asszimilációt és mennyivel növelné az elvándorlást?
    A másik kérdés az, hogy ez mennyibe kerülne nekünk?
    De ez nyilván főként a megalkotandó törvénytől függ majd.
  • nemcsakfeel
    attól hogy nem szavazol, még elmehetsz a szavazásra, hogy meglegyen az arány :D
  • Shadow_THH
    igaz, abban mindkét fél egyetért hogy a tőkét BE KELL vonni, csak kérdés hogy hogyan, és mennyire. De nem hiszem, hogy olyan sokan akarnának itthon kórházat "venni" ha lenne pár miliárdom, én nem pont egy nyügre költeném...
  • Shadow_THH
    nem tudom mit jöttök ezzel a 2006os előfutárral...
    Akkor az milyen futár aki a választások elött pár nappal nyugdíjat emel? szvsz
  • Mike at home
    nem kell kulfoldi toke, de toke kell
    mert ami most mint allami egeszsegugy gyanant itthon folyik, ha nincs penzed megdoglesz, a gyogyszert, az eszkozoket magadnak kell bevinned, hova lehetne meg sullyedni?

de vannak jo peldak is, es azok sem dragabbak mint az allami korhazak
    sajat tapasztalat
  • Cat #55
    igen, én is ezt akartam bekopizni a korházakkal kapcsolatos kérdéshez
  • Cat #54
    IGEN
    - nőne az agyelszivás, ideköltözne sok olyan fiatal magyar, aki azután adót fog fizetni
    - megnőne a magyar vállalatok piaca, könnyebben lépnek ki külföldre a biztosítók, bankok stb., ha többszázezer magyar állampolgár van ott, és azonnal igénybe vehetik a szolgáltatásaikat

NEM
    - az állampolgárság igenis pénzbe kerül, és kvázi "jogtalanul" veszi majd igénybe többszázezer ember az állampolgársági alapon nyugvó szolgáltatásokat, anélkül, hogy fizettek volna járulékokat, adót (gondoljatok csak a szocpolra, 4 gyerek után 4 millió ft jár!, vagy a 65 éven felüliek ingyen utazása, öregségi járulék, ingyenes egészségügyi ellátás és még sorolhatnám)
    - lesz marhasok visszaélés, pl. csak bejelentik magukat ide, hogy megkapjanak minden olyan jutattást is, ami csak helyi lakosoknak jár
    - agyelszívás, kiürül csomo ottani magyarlakta vidékek mert a fiatalok elköltöznek, csökken a befolyásunk a román politikai életben (kevesebben szavaznak RMDSZ-re)
    - az egész értelmetlen, mivel románia is EU tag lesz 2007ben, tehát 2 év mulva megszünik az ok, bárki bárhova mozoghat
    - csomo szakképzetlen, munkát alig találó magyarországi magyar elvesztené az állását a külföldi magyarok miatt - többszázezer munkanélküli van most is itthon, és a romániából jövők nagyon leszorítanák az árakat, elvállalnak mindent feketén

el se megyek:
    az igen mellett kevés érv szol, a nem viszont arculcsapás lenne a külföldi magyaroknak, amit nem érdemelnek meg. Általános véleményem hogy a jobbosokból álló magyarok világszövetsége nagyon mellélőtt amikor belekezdett ebbe, nem számolt vele (illetve nem is érdekelte) hogy a külhoni magyaroknak milyen kudarcélményt jelent az esetleges elutasítás

remény: nem lesz meg az 50% és érvénytelen az egész, máshogy nem lehet ebből jól kijönni, ez csapdahelyzet
    kb. ez a véleményem
  • nemcsakfeel
    privatizáció: már más szektorban megtapasztaltuk mit jelent a külföldi tőke behozatala.. nem hiányzik hogy szétb+sszák még jobban az egészség ügyet..
    ugyanugy a tb allja a koltsegeket! csakhogyha az eddigihez képest egy "új réteg" befészkeli magát, drágítja az ellátást, növelni fogja a tb kiadásait --> magasabb járulékot kell majd fizetned. Vagy szerinted INGYEN adják?

//
    akinek ez nem felel meg, mehet Kubaba, E-Koreaba
    a világ nem fekete-fehér. észre kéne venned.,
  • nemcsakfeel
    "Romániának azonban még komoly erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy a 2007-es csatlakozása biztos legyen. "
    szal az még igencsak messze van.
  • Mike at home
    korhazprivatizacio:

allami korhaz: fizetsz az orvosnak, fizetsz a novernek (aztan ugyanugy szarnak a betegre) bele szepen a zsebukbe,legtobbszor szabott arak vannak, amit nem is atallnak a szemedbe mondani.
    ocska felszereles, szakadt mosdo, pocsek ellatas
    ehhez kepest ahova a magantoke betette a labat, es ugyanugy a tb allja a koltsegeket!: normalis emberi korulmenyek, agilis orvosok, akik nem sajat zsebre dolgoznak, kulturalt kornyezet.

hol itt akkor a kerdes?
    masreszrol eszre kene venni, hogy kapitalizmus van, akinek ez nem felel meg, mehet Kubaba, E-Koreaba
  • Mike at home
    szvsz errol szol az egesz

2007-tol Romania EU tag

egyebkent velemenyem szerint eleg lenne a konnyebb es olcsobb bejutas, hosszabb tartozkodas, ehhez meg nem kell allampolgarsag

ha meg igen, mennyi ottani cigany lesz hirtelen magyar, ennyire kell ez nekunk?

ugyhogy en nem adok senkinek allampolgarsagot, is igy soxor hatranyban vagyok a sajat hazamban