776
Miért igen, miért nem, POLITIKAMENTESEN
újra nyitva, lehet kitárgyalni.
  • Mike at home
    hoty lehet errol politikamentesen ertekezni?
  • magus
    nepszavazas politikmentesen?

amugy meg barki aki csak egy kicsit el tud ugaszkodni a mediatol nemmel szavaz. bar sajnos sok a hulye, de ez nem is igazan szavaz mint felmeres, hogy hany buta befolyasolhato ember el ma mo.-n
  • observer
    Ezt "mi" fuck'tuk el, ha nem adnánk, nem lenne.
    Ugyanígy prostituáljuk magunkat a pillanatnyi előnyért amikor elmegyünk papíron minimál bérért, zsebbe zséért melózni.
  • observer
    És 36#
    A legkevésbé sem lelkiismereti kérdés ez, inkább csak a 2006-os választás előfutára.
    Szerintem.
    És persze itt is van néhány számítás, ha nem túl hosszú:

Subject: Egy kis adalék a népszavazáshoz...

Először is több véleményt hangoztatnak, ami jogi nonszensz, ezek inkább kampányfogások, mint valóság, de ezt már megszoktuk.

Evidenciák:

I. Nincs különbség állampolgár és állampolgár között. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek jár minden szolgáltatás, aki magyar állampolgár, nincs olyan, hogy másodrendű vagy kis állampolgár, vagy csak útlevelet kap, vagy csak munkavállalásit, vagy egyebet, minden jár, ha a népszavazás eredményes.

II. Nem kell ideköltözni ahhoz, hogy a jogosultságokat megkapd, elég egyetlen napot hivatalosan itt dolgozni, vagy elég csupán egy ideiglenes lakcímmel rendelkezni.

III. Nincs semmilyen adóbefizetése külhoni magyaroknak, tehát minden költséget nekünk kell állnunk. (Ezt egyébként könnyen kiderítheted, elég, ha azt mondod, hogy szeretnél befizetni ebbe az önkéntes alapba, csak adják meg a számlaszámát! Nem fognak tudni ilyen számlaszámot mondani)

Szolgáltatások, járandóságok, amik megilletik az állampolgárokat akkor is ha nem itt laknak (ezeket kell kifizetnünk a részükre):
    1. családi pótlék,
    2. gyes (gyermek gondozási segély),
    3. gyed (gyermek gondozási díj),
    4. gyermeknevelési támogatás,
    5. anyasági támogatás,
    6. időskorúak járadéka (nyugdíj)
    7. 13. havi nyugdíj,
    8. rendszeres szociális segély,
    9. ápolási díj,
    10. lakásfenntartási támogatás,
    11. lakbértámogatás, (Ez a kedvencem: ha Romániában albérletbe költözik egy kettős állampolgár, akkor azt részben a magyar adófizetők fizetik.)
    12. adósságkezelési szolgálat,
    13. átmeneti segély,
    14. temetési segély,
    15. fogyatékossági támogatás,
    16. rokkantsági járadék,
    17. vakok személyi járadéka,
    18. mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása,
    19. átmeneti járadék.
    20. közgyógyellátás

Még egyszer az egyszerűség kedvéért ezek mindenkinek járnak, akinek van egy Magyarországon akár csak ideiglenesen is bejelentett lakcíme, vagy dolgozott akár csak egyetlen napot is Magyarországon.

Kik jöhetnek?
    A magyarigazolvánnyal rendelkezők szinte automatikusan. Kb. 800.000 fő. Várhatóan ez kiegészül a magyarul beszélő románokkal a magyar ajkú romániai romákkal, illetve azokkal a magyarokkal, akik érdektelenség miatt nem váltották ki magyarigazolványukat, de (HELYESEN!) magyarnak vallják magukat.
    Ez mindösszesen: 4.950.000 fő Nyilván nem fog mindenik élni ezzel a lehetőséggel, de túlnyomó többségük igen, ezért én a számolásokhoz a biztos 800.000 főt vettem, ennél csak több lehet, de nem lehet megjósolni biztosan, hogy hányan.

Költségek:
    Vannak állítások, amik azt mondják, hogy ez nyereséges lesz, ez nem igaz. Nem nehéz kitalálni, hogy a betelepülök, vagy a szolgáltatás igénybevevők nem hoznak óriási befektetéseket ide. A fenti szolgáltatások 800.000 fővel számolva minden adófizetőnek havi 13.900 Forintot jelent, tehát adófizető családonként Kb.: 24.000 Ft/hó Ezt az állam adóemeléssel tudja csak kompenzálni.

Erkölcsi vonatkozások:
    Az egyik álláspont szerint a határon túli magyarok helyzetén kötelességünk segíteni, erre szimbolikus megoldás a kettős állampolgárság. A másik álláspont szerint a betelepülő magyarok értelemszerűen elhagyják Erdélyt, és helyükre románok költöznek, így 10-15 éven belül, az ott maradó öregek kihalásával nem lesz magyar szó Erdélyben.

Néhány érdekesség:
    Interneten találtam olyan hirdetést, ahol a külhoni magyaroknak bejelentett lakcímet árulnak, a családi pótlék feléért. (jó üzlet egy lakásba akár 30 család is bejelenthető) Ha betelepülnek az aktív romániai magyarok, akkor nem tudnak a román parlamentbe képviselőt delegálni, így képviselet nélkül maradnak az
    ott élők. Ezért a kezdeményezést az RMDSZ sem támogatja. Nem ide tartozik, de a kedvencem a korház privatizációról szóló szavazás, itt egy olyan törvény megsemmisítéséről kell szavazni, amit már rég hatályon kívül helyett az alkotmánybíróság. Jellemző sajátosságunk, olyan feleségtől akarunk elválni, akit még nem is vettünk el.

És még egy ehhez! Ezt a FIDESZ és a Munkáspárt közösen kezdeményezte. Zseniális fordulat a szélsőjobbos Csurkától a szélsőbalos Thürmerig.

Maga a népszavazás 3.000.000.000 Forintba kerül, amit az adófizetők állnak.
  • _Vegeta_
    Na bakker pont akkor szallt el az sg amikor beirtam mondandomat. :)

Csak annyit h nem kell nekik atjonni (bar fognak foleg egy bizonyos nepcsoport), egyszeruen mekkapjak a tamogatasokat, ez eddig nem jutott eszedbe ? Egyebkent se allunk mi magyarok anyagilag olyan jol, ez meg még plusszba...
  • Bandee1987
    Láttátok ezt a kölcseys plakátot? érdekes...
  • Taranov
    Na ja, de ha az egyház kezébe kerülnének a kórházak, akkor érdekes lenne abortuszt végeztetni egy olyan helyen, melynek a működtetője totálisan ellenzi az abortuszt.
  • Breey
    Ez így van
  • Kori
    az hogy legyen abortusz vagy nem arról döntsön az aki meg akarja csináltatni
  • Kori
    Egyetértek a 3-as és a 4-es hozzászólóval

Hiába nyer az igen akkor is törvényt kell alkotni róla, namost ha belegondoltok hogy az mszp elveszti akkor szerintetek megszavazza a 2/3-os törvényt.
    Tuti nem és így megnyertnek tekinthetik a népszavazást
  • Taranov
    Huhú, akkor mi lenne az abortusz kérdéssel :D
    Egyébként nem lenne hülyeség.
  • Shadow_THH
    akkor is lesz tb és akkor a fejesnek fizetsz aki majd a dokinak. nevetséges hogy még ezután is kell tb-t fizetnünk (én igy informálódtam, nem jobb oldaltól)
  • Shadow_THH
    nos én természetesen két igennel szavaznék... és igen ez igy nem politika nézet nélküli álláspont, de azért vannak rá más érvek:
    -korház privatizáció: az egészségügy szarban van. Ha privtaizáljuk a kórházakat akkor pedig "csak" mi leszünk abban. Eddig is fizetett az ember hálapénzt de most már kötelezően a zsebébe kell nyúlnia, ha azt szeretné hogy életben maradhasson. Lehet hogy jobbak lesznek a kórházak, de akkor aki nem tudja megfizetni nem élvezheti ezt magas foku ellátást. Nem értem, hogy a nyugdíjasok többsége akik életük nagy részét általában már kénytelenek kórházakban kiszolgáltatottan tölteni miért vannak a privatizáció mellett... gondolom ez a választások elötti "véletlenszerü nyugdíjemelés csak úgy tőlünk" semmiben nem befolyásolja őket. Az orvosok pedig mind amelett vannak, hogy nehogy privatizálni merjék a kórházakat. Gondolom az ő véleményük itt sokkal fontosabb. És ha valaki úgy dönt, hogy túl drága a fenntartása a kórháznak (nem tudom elképzelni, hogy valaki csak úgy kedvtelésből milliárdokat szán rá, hogy vegyen magának egy adósságot, egy problémát, tehát egyértelmü hogy megpróbálják a legnagyobb haszont kivenni belőle) akkor bezárja a kapukat, és azt mondja : hát most nem lesz kórház, meg egszségügy sem, mert sehogy sem éri meg.
    -állampolgárság a határon túl élőknek: itt már az elején leszögezném, hogy népünk eléggé alulinformált a szavazással kapcsolatban, hiszen azt sem tudjuk, hogy az ő állampolgárságuk mit takar (tehát: kapnak-e szavazati jogot, hiszen igy a másik oldal nyugodtan mondhatja: ez csak választási fogás, a jobb oldal csak azért akarja, hogy igy az új állampolgárok szavazatait megkaphassák). Azok az emberek akik közel száz évig kiálltak elnyomásokat, magyar veréseket, megaláztatásokat stb valamint Csaucseszku elvtárs kisebb-nagyobb zsiványságait, és még ennek ellenére sem adtak fel a nyelvükkel megérdemlik, hogy (2 évvel elöbb) hozzánk tartozhassanak ismét. Az utolsó reményt is elfojtanánk bennük ha ennyi támogatásra nem vagyunk képesek. Ezért én a szavazati jog megadása ellen vagyok, hiszen fontosabb, hogy állampolgárok legyenek komprumisszumokkal (igy a bal oldaliak is szavazhatnak rájuk), minthogy teljesen elszakadjanak. nem hinném, hogy átjönnének ezután, hogy "elvegyék tölünk a munkát". Hiszen akinek annyi pénze volt, hogy megtehesse, az már megtette, és ugyanugy egy háztartás fenntartása az itthoni "keresetekhez" képest is magas, teljesen mindegy hogy többet keresünk a román átlagnál. (ez az átlagos kolbászból van a kerités nyugaton szöveg, ahol lehet, hogy keresel heti 1000 dollárt, ha ugyanugy 5 dollár a kenyér és 250et a banknak fizetsz a házadért stb)

Tehát ezek az álláspontjaim, remélem sokan elgondolkodtatónak találják majd, bocs hogy ilyen hosszu lett, de szerintem ez egy fontos kérdés amire muszáj időt szánnunk. És még mindig ugy tartom, hogy alulinformáltak vagyunk ez ügyben!
  • Botond #35
    nem politizál,hanem del,és ibtl egyébként is
  • M@TriX
    a focistákba ne menjünk bele, kapják a milliókat rendesen, sztem pont őket nem kellene sajnálni, de zte egy másik topicba :)
  • Breey
    Ez így van. Ez az én problémám, hogy kérek-e vagy nem. Viszont szerintem 10 emberből legalább 5 nem kérne számlát. Mert ilyen a magyar felfogás (az emberek nagy része szidja és útálja az államot)
  • Lteebee
    A futballista is azért nem focizik, mert keveset kap, meg a rendőr is azért nem kozkáztatja az életét...

Én láttam a különbséget.
    Ugyanaz a betegség, csak többet teszek a doki, meg a nővérek zsebébe.
    A másik beteg sokkal rosszabb ellátást kap.
  • M@TriX
    nem tudok, de nem is akarok rábeszélni senkit, ellenben ha a "nem" lesz több, akkor nem változik semmi. És ezt én nem szeretném.. ennyi.
  • Garfield
    Erre csak azt lehet mondani, hogy egyéni szoc. probléma.

Miért nem kérsz számlát vagy bármit, ami igazolja a pénz jogosságát?
  • M@TriX
    gondolom voltál kórházban én speciel egy órát nem bírnék pedig nem vagyok egy elkényeztetett gyerek, a gyógyszerszag-mósószerszag, a csempe mindenhol a nővérek le se szarnak.

Apámnak volt egy gerincműtéte, aki a kaját szállítja mellé rakta a kaját és elmennt (neki az a dolga), de egy nővér nem adta neki oda, mert akkor mozdulni sem tudott. Ebédnél szerencsére egy ismerős akkor mennt be, ha nem aznap nem evett volna... meg még szerintem lehet mondani tovább.

Persze részben érthető az egészségügyiek viselkedése ugyanis alig kapnak zsét, aszerint viselkednek ami azért nem egészen koreekt de ez van.
  • Breey
    Nehéz döntés ez!!! az biztos
  • Breey
    De az valóban igaz, hogy jobb lesz azellátás minősége, ebben eggyetértünk
  • M@TriX
    csak jelen pillanatban a TBnek és a dokiknak is fizetsz ami szerintem nincsen rendjén...
  • Breey
    A másik meg az, hogy ha a TB-ben nincs jövő, akkor ki fogja fizeni az egészet? Hát te + én + a többi ember. Most borítékban adod oda a pénzt, akkor meg majd rendesen kifizeted " a pénztárnál" és még számlát is kapsz.
  • M@TriX
    jelentsd fel :)
  • Breey
    Természetesen igaz amit mondasz, de azt hiszed, hogy a magándokik, majd mindenről számlát adnak? Hát nem. Az egyik magándoki, akihez járok mindíg elkér 1500Ft vizitdíjat tul.képen a semmiért és még csak számlát sem ad!!!
  • M@TriX
    egyébként vannak olyan német biztosítók, hogy havonta fizetsz pár ezret és ha kórházba kerülsz ők állják az egészet...

A TB az összeomlás szélén van abban nincsen már jövő...
  • M@TriX
    szerintem a meglátásod téves. Voltatok ti kórházba, hány borítékot kellett bevinnetek mire foglalkoztak a beteg rokonotokkal?
    Ha privatizálnák, akkor rendesen fizettet és ellenőrzött orvosok lennének és tisztességes ellátást kapna mindenki.

de legjobban Tomcattal értek egyet:
    "Voltál már súlyos beteg? Ha nem, szüleid, rokonod, ismer?söd volt-e kórházban, esett-e át komoly m?téten? No és észrevetted-e, hogy az orvosok els? kérdése az: hoztál-e borítékot? Na, persze, hülye kérdés, mindenki tudja, hogy ez így m?ködik. Volt-e, hogy nem tudtál borítékot adni? Megtaláltad-e már édesanyád holttestét egy mocskos folyosó végén, a kövön heverve, leped?vel letakarva, miután az orvos közölte, hogy csak ken?pénzért hajlandó tisztességesen megm?teni? Nem, velem szerencsére nem történt ilyen, de egy olvasómmal igen. Nekem csak telenyomták minden szarral szerencsétlen anyámat, és kísérleteztek vele, ki akarták próbálni, valóban súlyos allergiája van-e, vagy csak viccb?l írták rá a kórlapjára, hogy milyen gyógyszert nem kaphat.

S vitted-e már orvoshoz a kutyádat? Elámultál-e az állatorvos csillogó rendel?je láttán? Tudtad-e el?re, mennyit kell majd fizetned, és tényleg annyit fizettél-e, szabályos számla ellenében? Azt csinálták-e a kutyával, amit mondtak, hogy csinálni fognak?

Hát, valami ilyesmit fogunk látni az emberi kórházakban is, ha magánkézbe kerülnek. A riogatás ellenére nem valami csirittya vidéki suttyók fognak feljönni Pestre kórházat venni, me' hallották hogy az jó bolt, hanem máris sorban állnak a nagy nev? nemzetközi cégek, hogy az óriási piacot jelent? magyar egészségügybe beruházzanak. Profi ellátást nyújtó, új kórházakat építenének, és véget vetnek a borítékozás tisztességtelen játékának, hiszen érdekük, hogy szolgáltatásuk megbízható és kiszámítható legyen. Azok az orvosok tiltakoznak, akik már rég beépültek a politika fels? köreibe, és most sz?kölve féltik a zsebbe osztogatott, adómentes százezreiket, millióikat. "
  • Breey
    Pontosan így van.
    Túl sok a lehet és ez elbizonytalanító. Itt csak találgatni lehet, szerintem ha az állam nem képes megoldani az orvosi ellátást, akkor baj van. Lassan már nem lesz az államnak semmi feladata?
  • Lteebee
    De ha egy ellátásért ma nem fizetsz, akkor azt a jövőben is a tb állja.
    És ha egy profitorientált vállalkozás kezeli, lehet, hogy hatékonyabb lesz.

De itt az a baj, hogy a"lehet, hogy nekem jobb lesz és nem lesz drágább, de ő meg majd gazdagra keresi ezen magát" hozzáállás a leghangosabb.
  • Breey
    Szerintem:
    A korházak kérdésében az az álláspontom, hogy ha:
    - magánkézbe kerülnek, akkor erősen megnövekedik az egészségügyi ellátás költsége, viszont a gépek-berendézek minősége és korszerűsége javul és ha a dokik több pénzt kapnak, akkor talán nagyobb kedvük lesz életet lehelni az emberekbe. Viszont lehet, hogy a szegény ember nem fogja tudni megfizetni az esetleges kezelések költségét.
    - állami tulajdonban maradnak, akkor a fejlődés üteme marad a régi, viszont nem kell annyit fizetni.

Szerintem az egészségügyi ellátás maradjon állami feladat, hiszen ez az egyik legalapvetőbb dolog.

"Szerintem"
  • Lteebee
    Ebben nincs is hiba.
    A topic viszont azért van, mert a politikusok, akiktől várnánk, hogy elmondják miről van szó, csak politikáról beszélnek.
  • Vlala #16
    Mióta foglalkozik az SG politikával? (ez nekem új)
    A legkevésbé sem szerény véleményem szerint:
    Fütyüljünk a reklámokra, a fizetett választási hirdetésekre, szívünk és lelkiismeretünk szerint kell szavaznunk. A politikus hivatáskörében benne vannak az ígéretek, amelyeket - okulva az elmúlt 15 év példáiból - nem szabad készpénznek venni. Sőt, nem is lehet, mert újabban százalékokban, vagy olyan mértékek felhasználásával teszik meg könnyelműnek bizonyuló ígéreteiket, hogy egy átlagember azt sem tudja, mi mit jelent. (Pl. a jól csengő vásárlóérték, amelynek most nem tudnám a pontos definícióját fölvésni.)
    Az is gyakori, hogy milliókkal, milliárdokkal dobálóznak. Vigyázat, ezeket az értékeket elosztva a 10 milliós magyar populációval már csak 3-4 jegyű számokat kapnánk, ha feltételeznénk azt az utópiát, hogy minden magyar egyenlő.
    Rövidre fogom a végét (ebédidő) Szív és lelkiismeret. Ezek vezetnek a helyes úton.
  • Horned Reaper
    Simán :)
  • Lteebee
    Én meg megkérdezném:

Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés mostantól népképviselettel foglalkozzon?
  • Garfield
    Én speciel a kórházas kérdést törölném (legyen ez a szakemberek és a politikusok gondja), a kettős állampolgárság helyett meg arról kérdezném meg az istenadta Népet, hogy nyilvánosságra hozzák-e a III/III-as aktákat? Több értelme lenne szerintem.
  • The Garrett
    lol mire beirtam mar lejjebb becopyztak sryz :)
  • The Garrett
    Jo hogy van ez a topik, mert 1-2 dolog erdekelne. A hatarontuli magyarok eseteben asszem tudom mit fogok be X elni, a korházas része viszont nem tiszta.
    Le tudná valaki írni, vagy 1 linket adni ahol normalisan el van magyarazva mit is jelentene?

Arra lennek kivancsi mi az elonye az egyiknek, és mi a másiknak. (merthogy mindkettonek lenne pozitiv hatasa is ugye? :P
  • Lteebee
    Ja, sajnos.
  • Lteebee
    A minősítést mellőzzük, mert ha rátalál a topikra néhány expolfórumos, azonnal sértett düh, harag...