776
Miért igen, miért nem, POLITIKAMENTESEN
újra nyitva, lehet kitárgyalni.
  • [Jakuza]
    Hat nekem nagyon nem tetszett. Megint a demagog szoveg ment benne, hogy mert a multban mi volt, mert ez vagy az a partvezeto, nem tud megjelenni. Meg hogy aljanepre szakitjak szet az orszagot stb.Hiaba a politikusok meg mindig itt tartanak.
  • Shadow_THH
    volt az m1-en most egy vita egész jó volt

mind a 4 fél mondott okosakat, de azt még mindig nem értem, hogy a kettős állampolgárság miért 'nem'. ugyanis itt csak annyi volt a válasz (ha nem tértek ki előle), hogy máshogy is lehet segiteni az erdélyieken, aki nemmel szavaz az jobbat akar nekik......

Felolvasásra került egy ifju erdélyi szónok írása, idézek : nem akarunk olyan földön vetni, aratni ami eddig nem volt a mienk; nem akarjuk azt a kenyeret enni amit nem mi szereztünk
  • nemcsakfeel
    Hogyhogy újra él a TOPIK??
  • Aspyrin
    2xnem
    csak, mert
  • observer
  • Lteebee
    Hagyjuk!
  • Shadow_THH
    cigány nyelven embert jelent. Azt hiszem minden létező cigány nyelven
  • Shadow_THH
    jólvan mike hoztad a formádat megnyugodtam
  • Shadow_THH
    az elvtársat hogy lehet nem pejorativan használni?..
  • Cat #399
    emberkék, még mindig a népszavazás a téma :)
  • Vlala #398
    ON beszélgetés zajlik :-)
  • Dzsini
    melyik cigány? mert legalább 2 nagy népcsoport él hazánkban is (beások, lováriak) és beszélnek kb 6féle nyelvet...
  • Dzsini
    a cigány pedig vagy német, vagy francia, vagy egyiptomi szó, a pizza meg olasz, az alma meg török, és sorolhatnám... azért mert újabban került a nyelvünkbe még nincs kisebb létjogosultsága. használod te is, tudod mit jelent, és ugyanúgy ragozod mint a magyar szavakat. vagyis magyar szó.
  • [Jakuza]
    Cigany szo.
  • Breey
    A "roma" nem magyar szó.
    Azt jelenti a Rom szó, hogy ember. De abban nem vagyok biztos, hogy milyen nyelven.
  • Dzsini
    ja, és a roma ugyanolyan magyar szó mint a cigány - az, hogy az egyiket régebben használjuk, attól még nem lesz magyarabb, mint a másik. (ráadásul a cigánynál nem is tudjuk, hogy melyik nyelvből került hozzánk, használják egész európában különféle formáit, és mi az eredeti jelentése)
  • Dzsini
    ez szimplán csak pszichológia - a cigánypecsenyében szereplő cigány nem ugyanaz a szó (még ha ugyanúgy írják le és ejtik is ki), mintha valakire rámondja valaki, hogy ő cigány. megvan a pszichológiai és szociológiai háttere és rengeteg előítélet mögötte, ami miatt már egy beás se mindig szereti, ha te cigánynak nevezed - mert nem tudhatja, hogy pont TE mit gondolsz, csak a sztereotípizált reakciót ismeri, amik alapján pl. a viccek is működnek.
  • Dzsini
    egyébként kicsit off, de ugyanez a "jáccunk politically correct"-et futam megy az egyesült államokban is, ahol az őslakosokat se "indiannak" se "red"-nek nem szabad nevezni, a jelenlegi PC kifejezés vagy a "native american" vagy a megfelelő törzs neve.

ha egy fehér az ő saját kifejezését, vagy PC kifejezést használ, azzal kihangsúlyozza, hogy nem a megszokott vagy bevett kifejezést használoja, mert azzal elnyomottnak/alacsonyabbrendűnek tartaná, hanem most egy más kifejezéssel él - nyelvészetileg nem nyomja el (attól függetlenül, hogy másképp igen) - vagyis ezzel láthatatlanná teszi az elnyomást, mert ha a nyelvben nem kifejezhető vagy észlelhető, akkor az annak a jele, hogy az nincs is.... ez a nagy csapdája az egész PC stílusnak.
    azt meg, hogy ők belül hogy nevezik egymást, azt meg úgysem tudod meg, hiszen nem köztük vagy, és hozzád szólva már másképp fogja önmagát megjelölni, mert te idegen/nem közéjük tartozó vagy.
    pl a cigányok egymás közt cigányozzák egymást, ha viszont egy gádzsóhoz beszélnek, onnantól máris "roma"-ként hivatkoznak önmagukra. - és azért terjed ez most el, mert a negatív attitűd a 'roma' szóval szemben sokkal kisebb, és így talán a reputációjuk is javulni fog.
  • [Jakuza]
    Miert ne mondhatnad egy zsidora, hogy zsido ?
    Olyan torvenyrol en nem tudok ami megtiltana.
  • [Jakuza]
    Ezt mondom en is.
    Hiszen cigany felhaborodas miatt szuletett ez a torveny.
    Ok talaltak sertonek, ugylatszik maguk szamara ha leciganyoztak oket.
    Erdekes egy zsido se rokonyodik meg ha azt modndod ra, hogy zsido.
    A barnak meg egybol felhaborodtak, hogy ciganyoztak oket.
    Kerdem en ha nem cigok, akkor micsodak ? :P
  • Mike
    én nem érzékelem a cigány szóban a negatív felhangot

húzd rá cigány
    cigánykerék cigánypecseny, stb

vagy innentől romapecsenye

mesterkélt dolog ez az egész

a becsületsértés is

igaz ma már nem mondhatoom valaki azt sem, hogy zsidó, pedig lehet, hogy tényleg zsidó
    és ebben sincs semmi
    csak vannak egyesek akik mindenbe bele akarnak vmit látni
  • Mike
    egyetértek
  • Dzsini
    számukra meg mi gádzsók vagyunk, és nem magyarok. ez így lenne helyes, csak sajnos ott van a hatalmas pszichológiai háttér egy szó mögött, ami ellehetetleníti egyes szavaknak a problémamentes használatát.
  • Dzsini
    igen, mert azáltal, hogy az általuk belül használt névvel "roma"-ként hivatkozunk rájuk, így nem tűnik negatív megkülönböztetésnek már - hiszen ahol nem találsz kifejezésbeli különbséget, ott nincs is. amikor a 'roma' szó lesz tele előítélettel a 'cigány't pedig mindenki elfelejti, akkor majd visszaállítja a sok okos, és megint "milyen jót tett velük"...
    miért nem nevezzük mi magunkat gádzsónak? ugyanolyan pontos kifejezés, csak máshonnan nézve... ha az oláhokat, beásokat és a többi nemzetséget az ő nyelvükön használt szóval illetjük, akkor miért nem hívjuk az angolokat "inglis"-nek, a németeket "dojcs"-nak, stb... csak mert azokban kevesebb az előítélet, és nincs szükség látszatintézkedésekre.
  • Mike
    bizony nem az államtól
  • Mike
    én nem cigányozok
    a romák cigányok, ez a becsületes magyar nevük
    magyar vagyok, ezért nekem a romák cignyok
    ennyi
  • Lteebee
    De nem az államtól kapta gondolom.

Lehet, hogy annál a cégnél dolgoztál, ahol én most?

Nem viccelek.
  • Mike
    van két aranyos gyerekük, stb
  • [Jakuza]
    Nem vagy tisztaban ugylatszik a kisebbsegi torvennyel. :P
    Becsuletsertesnek szamit a ciganyozas.
  • Mike
    mostanában olvastam valahol ezt:

"a székelyek régen azt mondták, ők nem magyarok. akkor most se akarjanak azok lenni"
  • [Jakuza]
    Na ezt magyarazd meg a nehany 100 ezer szukolkodoknek akiknek 2 ehes szajat kell eltartani es azon imadkoznak, hogy ne jojjon ma meg a villanyszamlas, mert meg nem kaptak kezhez a 60 ezres fizetesuket amiert 12 orat dolgoznak.
  • Mike
    én soha

a roma cigány szó
    vagy inenntől minden nemzetet a saját nyelvén kell említeni?
  • Mike
    miért kell végletekben gondolkodni?
    ha nem találsz az életedben örömöt és nincs sikerélméyed akkor minek az egész

de még a legsanyarúbb állapotban is taláálhatsz örömöt az életben
  • [Jakuza]
    Azok mar regota azok vagy nem ?
    KHa nem azok lennenek akkor hol erdekelne a magyar allamot a nyilt ciganyozas az utcan ?
    De nem lehet max azt mondhatod roluk, hogy romak. :PPP
  • [Jakuza]
    A szorozest olyan ertelembe ertelmezd, hogy az atvizsgalasa az adatoknak, nem megkulonboztetes.
  • Mike
    tudod ki lesz hirtelen magyar? a sok oláhcigány
  • [Jakuza]
    Ha nem sinylodunk, akkor tuti dozsolunk. :P
    Ill dozsolnek egyesek, de az a 3.000.000 ember aki a letminimumbol el az ennek nem orul.
  • Mike
    ha szőrözöl, az ellentétes az Unió alapelveivel
    nem különböztethetsz meg senkit
    vagy adsz mindenkinek, vagy senkinek
  • Mike
    de csak ha erdélyi vagy akkor
  • Mike
    szerintem nem sinylődünk

van aki mindenben csak a rosszat látja, és folyton sír

bizonyos szempontból az életem kész csődtömeg
    de nézhetem úgy ishogy egyáltalán nem az, sőt
    csak szemléletmód kérdése