776
Miért igen, miért nem, POLITIKAMENTESEN
újra nyitva, lehet kitárgyalni.
újra nyitva, lehet kitárgyalni.
-
#495 Természetesen más tészta aki az üldözés elől jön el, és más aki az ingyen dolgokért. De az üldözöttek eddig is idejöhettek, és kaptak támogatást. Szal nem tudom, miről vitázunk. -
#494 Képzeld igen, ismerőseim is laknak ott! Mit szólsz hozzá? -
#493 Így van... Tudod az egésszel az az egy problémám van, hogy ezt is mind velünk fogják megfizettetni. Ennyit a szemmellenzőről... -
#492 Nemtom, szerintem valami szóbeli beszélgetés meg családfa ellenőrzése után, nem? -
#491 nem tudja valaki, hogy pl. a magyarigazolványt (amiből kb 600ezer lett átadva, ez családtagokkal együtt van) mi alapján bírálják el, hogy kinek járhat és kinek nem? -
#490 Jah, igazad van.
Szóval ne csak a románaiai magyarokra gondoljunk itt. Hanem a többi országban élőre is.(Itt főleg Szlovákiára/Ukrajnára/Szerbiára gondolok)
Az egy dolog, hogy Romániában van a legtöbb külföldi magyar. De ne csak őróluk beszéljünk! -
#489 Kata jártál már Erdélyben? Beszélgettél már erdélyi emberekkel hogy ennyire tudod milyen ott a helyzet? -
#488 jó magyar vagy: szemellenző, irígység, demagógia :) -
#487 szlovákiát kihagytad, ott se vagyunk túl népszerűek -
#486 nagyon könnyű az érzelmekre hatni úgy, hogy hosszú idő után "lehetnek". -
#485 Ez eddig hasonló módon zajlik Szerbiában/Ukrajnában, pedig még nem is tudjuk az eredményt... -
#484 Mert ott nem utálják úgy a magyarokat mint pl. Szerbiában vagy Ukrajnában. Sztem azok fognak idejönni a környező országokból, akiknek elegük van az adott országból (és persze nem kötődnek annyira oda) azért, mert ott már mindenki utálta őket, de hát menekültjogot mégse kérhettek, mert eddig nem fenyegették meg őket, csak egyszerűen kiutálták. Persze akiket megfenyegettek, azokat meg főleg szívesen látom itt magyarhonban.
Szted milyen érzés annak az ukrajnai/szerbiai magyarnak a helyében lenni, akivel nem állnak szóba a boltban a villamoson, csak azért mert magyar? Vagy az ukrajnai/szerbiai "hazafiaktól" rettegni, hogy bármikor beléjük kötneknek csak azért, mert magyarul megszólaltak az utcán?
Hát nemtom, én ezeknek szívesen nyújtanék segítő kezet... -
#483 Ja, és mondjatok még egy olyan idióta országot rajtunk kívül, aki egyetemet épít Romániában, holott a hazai oktatásra is ráfért volna az az összeg. Nem beszélve a templomokról, és egyéb támogatásokról.
Vigyázzanak az erdélyi ingyenélők (Nem mindenki az, csak az ingyenélőkre vonatkozik. Ott is vannak rendes, normális, és dolgos emberek, de ők érdekes módon nem is akarnak kettős állampolgárok lenni, ezért szűkítem a kört.), nehogy úgy járjanak, mint azok az országok, amik ENSZ segélyszállítmányokat kaptak valami háború miatt, aztán rászoktak, hogy őket ellátják, támogatják, csesztek dolgozni, meg egyebek, és egy idő után az ENSZ is azt mondta: OK, ennyi idő elég kellett legyen, hogy lábraálljatok, segélyszállítmányok berekesztve. És akkor az isten barmai ott álltak a nagy semmi közepén, hogy akkor velük most mi lesz? -
#482 Csak nem erdélyi vagy te is? Szavaidból így veszem ki. Jól jönne az a potya 800ezer, mi? Gondolom.
Mondjuk érdekes a viselkedésed. Kicsit olyan, mintha elvárnád, hogy a magyar állam tartsa el az erdélyieket is. Mert ugye főleg róluk van szó... De mindeközben ők a román államnak adóznak. Hazafiság ide vagy oda, én nem fogok fizetni senkinek, ha én magam is alig bírok megélni ebben a kupleráj országban. Kintről könnyen pampognak, hogy jaj segítsetek rajtunk, meg árulók vagytok, megtagadjátok testvéreiteket, stb. Ez szánalmas viselkedés, csak az ingyenélők csinálják. Mert mint mondottam, ha oly nagy hazafiak lettek volna, akkor otthon ide vagy oda, de Trianon után mindenki átjött volna Magyarországra... Erről ennyit. -
#481 abba belegondoltál már, pl a románok hogy fognak reagálni egy kettős állampolgárra?
Szerintem kb így: Magyarvagy? akkor menjél oda Vásárolni/korházba akármi, itt nem szolgálunk ki...
és akkor 2 szék közt szépen földre lehet esni... -
#480 Ez mind világos és egyértelmű. De, és megint csak a de. Amíg nem volt felajánlva ennyi támogatás és segítség "szegény külföldön rekedteknek", baromira érdekes módon addig nem is nagyon akarództak idejönni. Itt is xar volt, ott is xar, ilyenkor tulajdonképpen mindegy, hogy az ember éppen melyikben ücsörög. De ha az egyik helyről kitisztítják a salakanyagot, naná, hogy akkor oda vágyok. Így van ez ezzel is. És hidd el, aki ott is megél a határokon túl, az nem fog itt kopogtatni, hogy heló, én is jöttem állampolgárnak. Az ott eléldegél szépen, ahova jutott, alkalmazkodva az anyaországhoz (lévén ez mindenhol így működik a világon a kisebbségeknél). Viszont amire próbáltam reflektálni az pont az, hogy érdekes módon a szlovákoktól, horvátoktól és pláne Burgenlandból biztos nem fognak itt tolongani állampolgárságért. Kárpátaljáról és Erdélyből is csak azok fognak tolongani a segélyekkel járó állampolgárságért, akik ott nyomorognak, vagy lusták dolgozni. Hidd el, hogy a pelyva fog jönni, a tiszta magok ott maradnak. És ez a probléma ezzel. Most itt Jakuza is bazi nagy pátoszokban beszél a hazafiságról meg árulásról, de a mai világban nincs már ezeknek a fogalmaknak igazi értelme és haszna. Egy szabadságharcban még volt, meg a középkorban, de ma már attól még simán éhendögölhet az ember, csak mert nagy hazafi. Átlagember pedig a hazafisága előtt tartja a megélhetését, és az ingyen csurranó dolgokat. Így ez a fő ok, amiért ennyire szeretnék a erdélyiek, kárpátaljaiak, ha létrejönne ez a dolog. Kérdem én csak halkan: Burgenlandban miért xarják le ezt az egészet? -
#479 továbbra is olyan gondolatokat tulajdonítasz nekem, amiket a semmire alapozol. nem tudod mire szavaztam, nem tudod mire gondolok, nem tudod honnan származom, nem tudod milyenek az érzelmeim. beskatulyáztál mint hazaárulót :))) -
#478 Ugyan magyarazd el, olyannak aki nem el ebben a sorsban. Es akikben elveszett a lelkiismeret es a kotelessegtudat. -
#477 Hat hogyis tudnal szembenezni a tenyekkel.
Tudod mit legyen neked igazad minden mas orszag eldobta magatol az anyafoldtol elszakadt gyermekeit. Es nem adtak nekik kettosallampolgarsagot, nem irnak errol sehol, csak az en fantaziamban.
-
#476 Na jó, de itt arról van szó, hogy te megszülettél az 1910-es években pl. Aradon. Magyarnak születtél, és nem tehetsz róla, hogy egyik pillanatról a másikra egy másik ország állampolgára lettél, de nem hagynád el a szülőfölded, mert neked ott van a földed, a házad, az állataid, stb. De te ugyanúgy magyar vagy, csak hát a politika meg a történelem folyása változottatta meg az állampolgárságod. Nem teheted, hogy otthagysz mindent, csapot-papot, és eljössz Magyarországra, mert téged minden a szülővárosodhoz köt.
Aztán az utódaid is ottmaradnak, hisz minden odaköti őket. De megmarad a magyarságod, a nyelvet, a tudást átadod a gyermekednek, és ő is magyarnak fogja ettől érezni magát, és nem románnak.
És itt nem arról van szó, hogy hol adnak több támogatást, több fizetést, és akkor odaköltözök. -
#475 Ugy gondolom, nincs is ertelme tobbet irni errol.
30 ezustpenz nelkul eladtak a kintieket es meg csak lelkiismeretfurdalasuk sem lesz mint Judasnak, aki utana felakasztotta magat.
Lehet ezekutan a lelkiismereti kerdesekt es a hazaszeretetrol papolni, lehet a nacionalizmust, az USA,Oroszorszag es a tobbi nagyhatalmat szidni, azert hogy azok milyenek, csak a szavaknak annyi sulya nem lesz, mert nincs erkolcsi alapja, mint egy szelben sodrodo porszemnek. -
#474 amikor "tények" és "színtiszta igazság" feliratokat látom, ott már tudom, hogy zsigerből megy a gépelés, és nem reagálok. csak szólok, hogy ne várj további választ. -
#473 Aki orvossal beszéltem mindenki NEM -mel szavaz/ott a kórházprivatizáció leállítására. Ők talán jobban meg tudják ítélni. -
#472 kórház 67% igen
állampolgárság 49.9% igen
ha az arány ez marad, akkor eredménytelen lesz a szavazás
(mindenhol fordított sorrendben voltak a kérdések, mint a papíron - én fordított arányra számítottam, és sokan lendületből X-eltek szerintem) -
#471 Semmi csusztatas nincs benne.
Ne akard elferditeni a tenyeket.
Szintiszta igazsag.
3szor soporte le ez a kormany az asztalrol az MDF kezdemenyezeset. 2szer meg csak nem is targyaltak rola.
Amikor targyaltak akkor mar keso volt 2 hettel a szavazas elott.
Az is csuszatats mi, hogy minden mas orszag bevezette a kettos allampolgarsagot csak mi nem ?
Nincs ebben semmi csusztatas ez az igazsag ezek a tenyek, kar a lelkiismeretedet fenyesiteni. -
#470 ebben nem egyezik a véleményünk, szerintem sok benne a csúsztatás.
Cat: továbbra se tudom, hogy mi alapján döntik el, hogy ki számít vagy ki számíthat "külhoni magyar"nak. -
#469 Megsúgom neked, hogy a "bentélőket" már régóta letojják. Kb. dögöjjünkmeg szinten mozog a téma. Nem tudom, te hol élsz. -
Cat #468 egy dologban van az állampolgársági jogot szorgalmazoknak igazuk, hogy a külhoni magyarok részére NAGYON le kéne egyszerüsíteni a rendszert, hogy gyorsabban megkaphassák. Jelenleg kell tartozkodási engedély, utána letelepedési engedély, stb. Ez sok irat, sok idő, de ha igazolni tudná hogy felmenői is magyarok (ez nagyon egyszerüen bizonyítható) akkor más eljárási szabályok legyenek érvényesek. -
#467 Te inkabb mutass nekem egy olyan nemzetet, aki a tesveret dobta el magatol.
Erdekessegkent megsugom neked, hogy minden kornyezo orszag bevezette a kettos allampolgarsagot a kintelo vereikkel, csak itt nem fogjak.
Persze arrol szivesen beszeltek 80 evig, hogy milyen keseru is volt a Trianon, szivesen fogadtak el a kintiek adomanyait is, de azt hogy 1 ev alatt megtargyaljak, hogy a kintelok kapjanak egy olyan utlevelet, ami masra nem jo mint sima hataratlepesre es semmi mas jogot nem ad a kezukbe, meg arra sem voltak kepesek.Ennyit errol.
S megsugom neked, ha a kintelok nem szamitanak, akkor a bentelok se fognak. -
#466 Már elnézést a határon túl élő magyaroktól. De. Ők oda születtek, a szüleik és nagyszüleik is oda születtek. Magyarok, de már egy másik országban. Ha olyannyira baromi nagy hazafi magyarok, akkor is idetolnák a képüket hozzánk, ha csak minimálbért kapnának, minimálnyugdíjjal, lakástámogatás nélkül, és mindenféle szoc.tám. nélkül. Ennyit a nagy magyarságról.
Ha Romániában nekem is felajánlanák, hogy ha ott is állampolgár leszek, akkor kapok 800 ruppót, támogatnak lakással, szociálisan, és emelt nyugdíjat kapok, akkor én is rohanok román állampolgár lenni, mert mindig is szívem vágya volt, és én tulajdonképpen nagy román hazafi vagyok.
Szerintem. -
#465 mutass egy országot, aminek a történelem folyamán nem változtak a határai. -
#464 Nem izgatom fel magam, a megvetes nagyon messze van attol.
Azert megneznem most ezeket az embereket, milyen szemlesutve jarnanak a rendes magyar emberek kozott pl Kolozsvaron.
Raadasul meg valami ketelyt vet fel bennem az egesz, milyen szivvel fogjak egyes emberek az olyan muveket olvasni, amelyeket a regi Erdelybol vagy mas akkor meg hazankhoz tartozo orszagbol szarmazo hires koltoink vagy iroink, hires embereink irtak, keszitettek ?
Majd ugy fognak idezni muveikbol, hogy elhajitottak mint a rongyot a testvereiket? -
#463 Semmi bajom a határokon túl élő magyarokkal. De. Először talán kis hazánkban kéne rendet tenni, és kis hazánk kis lakosságát segíteni, elvégre mi tartjuk el az államot. Mi is kérünk 800ezer Ft vissza nem térítendő támogatást, lakás- és mindenféle szociális juttatásbeli támogatást, magasabb nyugdíjazást - mint amiket ezen becses kettős állampolgároknak ígérnek. Majd ha mi is megkapjuk, akkor nekik is megszavazom készségesen. De amíg a mi európában a legmagasabb adókat fizetjük, ellenben a legalacsonyabb béreket és nyugdíjat kapjuk, valamint amíg hiteleink az egyik lemagasabb kamatrendszerrel mennek, és még egy rókabőrként a kettős állampolgárok támogatását is rólunk húznák le - mert azt is mi fogjuk kifizetni, nem állambácsi, addig csak egy kérdésem lenne, mint egy ominózus vicc végén:
Japán légierő vezérkari tisztje a második világháború idején így szól az egyik pilótához:
- Különleges megbízást fog kapni.
- Jó.
- Megkapja a legjobb gépet.
- Jó.
- A gép fel lesz töltve lőszerrel, robbanóanyagokkal, viszont csak odaútnyi üzemanyaggal.
- Jó.
- Ezzel a géppel kéne az ellenséges hadihajóba belerepülni.
- Jó.
- Rendben. Kérdése van?
- Igen.
- No, és mi lenne az?
- HÜLYE VAGY BA*MEG?! -
#462 ki mondta, hogy ellentétesek a gondolataim? egyetlen szóval se mondtam, hogy mire vagy hogyan szavaztam. de az, amit leírsz, az megalapozatlan butaság, és nincs köze közvetlenül a kérdéshez, amit feltettek a szavazáskor. -
Aspyrin #461 ne izgasd fel magad, ez csak egy fórum -
#460 Azert mert neked ellentetesek a gondolataid, attol meg nekem meglehet a velemenyem, vagy nem ugy gondolod ?
Meg aztan nagyon elkell am ilyenkor gondolkodnod , mi van ha neked nincs igazad ?
Remelem, hogy az allambacsi teged is eldob majd egyszer magatol, mint a kint elo magyarokat. -
#459 köszönöm a választ. akkor felvetődik bennem a kérdés, hogy miért beszélsz sületlenégeket? -
#458 Veled ellentetben en el is olvastam oket. -
#457 láttad te, hogy milyen kérdések voltak feltéve a szavazáson, vagy csak a média üvöltözését hallottad? -
#456 az igen