A Gyűrűk Ura - A könyv...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mellesleg nem azt írtam hogy a Tolkien könyveknek hülyeség a sora,hanem hogy az írásnak, avagy a cikknek.....
sazl : c
Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo
"Hm fordítva gondolom, aki ezzel a cikkel a legkisebb formában is egyetért azon látszik hogy szart sem ért a Gyûrük Ura világából enyhén foglamazva: )"
Ejj, be szép távkiértékelés 😊 No, de akkor mesélj, mit kell rajta érteni? Mi az, ami bármilyen eddig leírt fantáziavilágnál értékesebbé, nagyobbá teszi?
"Ezen nincs mit magyarázni: aki olvasta a Tolkien könyveket annak értetõdö: minden egyes sora egy nagy hülyeség az írásnak. Hm?"
Biztos vagyok benne, hogy bennem van a hiba, de én hiába olvastam Tolkien könyveket (novellákat, esszéket, stb.), nem értem, hogy miért "hülyeség minden egyes sora az írásnak". Segítesz?
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Nem azt mondtam, hogy nekem nem tetszett, mert igenis tetszett. De valóban kevésbé szórakoztató, mint pl. egy Vavyan Fable regény. Tehát az inkább a probléma, hogy amit õ kitalált, még szebben elõ lehetett volna adni, akár mese, akár nem. És tényleg egy kis romantikát is lehetett volna belevinni, hiszen sok mesében van szerelmi szál is, ami színesíti a történetet, és legalább ad olyan látszatot, hogy a szereplõknek mély érzelmeik vannak.
[/cserf][/fülünyúl]
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
2. A pozitív dolgok természetesen nem szerepelnek benne"
A cikknek nem is volt célja, hogy a "pozitív dolgok" szerepeljenek benne, az már szerepelt elég helyen, sokkal inkább rámutatni a hibáira.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
War. War never changes.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Hanem.
Tolkien, mint ÍRÓ, nem éppen volt jó, stílusa, és irodalmi vénája elég gyenge még a kortársakéhoz képest is, hiába a prûd viktoriánus ideje alatt élt és írt. A probléma még, hogy hiába remek a fantáziája, hiába talált ki millió szép és érdekes dolgot, a jellemábrázolásában és az értékrendjében valóban komoly hibák vannak. Ennyirõl van szó, s nem másról. Remélem a szerényebb képességûek is felfogják, és nem kezdenek értelmetlen vitába.
Jómagam is rajongója vagyok a Gyûrûk Urának, olvastam a könyvet is, a filmet is láttam, sõt játszom is Gyûrûk Ura kártyajátékot.
Itt amirõl szó esett, és amiben én, mint rajongó is egyetértettem, hogy Tolkien nagyszerû nyelvészprofesszor volt, nagyszerû dolgokat alkotott és talált ki, de a tálalás - vagyis ahogy ezeket megírta - nem éppen volt irodalmi és életszagú. Valóban a leírások nyerssége, egyhangúsága monoton érzést vált ki az emberbõl, és igaz az, hogy a karakterek leírásában és jellemábrázolásában sem jeleskedik. És a fekete-fehér világnézet is ott van mint hiba, valamint az értékrendekben is akadnak buktatók.
Természetesen ettõl még nagy a mû, és ha olykor nehézkesen is, de kiérezhetõk a mögöttes komolyabb gondolatok is. De valljuk be, gyakran gondoltátok ti is úgy, hogy jaj istenem mikor lesz már vége ennek a száraz, stílustalan leírásnak?...
[/cserf][/fülünyúl]
akkor arra vagyok kíváncsi miért hiszi azt :o)
akit nem érdekelnek mindezek, az meg
1.) nem olvassa el a kritikát
2.) elkezdi, rájön, hogy nem neki szól, és nem olvassa végig
3.) végigolvassa, és tovább nem foglalkozik vele, hiszen õt nem érdekli
.....
és van olyan, akinek bár semmi jó nem származik belõle, nekiáll anyázni, holott nem neki íródott.
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
De azért a végére egy kis gondolat:
"Próbáld meg elmondani egy vonalnak, hogy mi az a gömb..."
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
pffff...
A történet az történet.
aztat nem tom. 😊
de hogy kitár egy világot az biztos.
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
Ez igaz, de ki akarta hogy megfeleljen? Nem ez volt a célja.
Mert ha igen akkor már rég hagynád ezt, mert FELESLEGES!
Tolkien nem Shakespeare babérjaira akart törni, hanem mesélni!
Boromir TUDTA, hogy ki akirály, aki mindig is az volt és nem lehttek kétekyei, 1xûen csak saját önhittsége, gõgje és elvakultsága kadályozta abban, hogy elismerje és eleget tegyen a kötelességének ! A lényeg pont az, hogy végül elismeri a kószát királyának, még ez a makacs vezetõ is, merthogy AZ IS !
az érezze ITT jól magát!!!
További felesleges elemezgetést!
amikor sokadjára olvastam 6-8 éve, akkor nekem is feltûntek már ezek (olvastam többször angolul is), és akkor utána is kerestem pár dolognak (pl. a nõk szerepe, akkori "ideálok", stb) - és többé-kevésbé hasonló következtetésekre jutottam. Zsoltnak annyi az elõnye, hogy koránál és olvasottságánál fogva nagyobb rálátása volt a dologra, és mivel író tudja, hogy hogy kell ezeket úgy megfogalmazni, hogy hatással legyenek az olvasóra. - ahogy ez itt pontosan látszik is.
engem nem az zavar, hogy ezt hiszik...hanem hogy ezt (szerintük) tudják(!).
pedig nem biztos.
és azért meg lehet ám fásulni, amikor emberi értékeket kell megmagyaráznod,..és egy képzelt világ müködésének helyességét.
ha valakinek nem tetszik, ne képzelje....de ha nem tetszik, de az igen, hogy szétzúzza mások élményeit(mert az volt, és a mai napig az)), hogy ami neketek tetszik emberek az röhelyes...na ez válaszként nem biztos hogy észérveket szül. 😊
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
Mellesleg ahogy Te is írtad, ez a """cikkíró""" minden sorban kereste a hibát, amint talált valamit, a legkisebb dolgot is(ami persze nem a könyv hibája, sokkal inkább ennek a cikkírónak a baromsága) papírra vetette...