A Gyűrűk Ura - A könyv...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

rezsofiz
Az egész GYU világot nem érti, aki ezzel a cikkel egyetért, azt hogy miért már leírtam.........

Mellesleg nem azt írtam hogy a Tolkien könyveknek hülyeség a sora,hanem hogy az írásnak, avagy a cikknek.....

sazl : c

tomsolo
ilyen alapokon pl a Parfüm is egy szar könyv lenne pedig nem 😊

Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo

tomsolo
gyááááááááááá!

Rezsõ drága:
"Hm fordítva gondolom, aki ezzel a cikkel a legkisebb formában is egyetért azon látszik hogy szart sem ért a Gyûrük Ura világából enyhén foglamazva: )"
Ejj, be szép távkiértékelés 😊 No, de akkor mesélj, mit kell rajta érteni? Mi az, ami bármilyen eddig leírt fantáziavilágnál értékesebbé, nagyobbá teszi?
"Ezen nincs mit magyarázni: aki olvasta a Tolkien könyveket annak értetõdö: minden egyes sora egy nagy hülyeség az írásnak. Hm?"
Biztos vagyok benne, hogy bennem van a hiba, de én hiába olvastam Tolkien könyveket (novellákat, esszéket, stb.), nem értem, hogy miért "hülyeség minden egyes sora az írásnak". Segítesz?
Dzsini
látszik a droid-agy 😊 kicsit binárisan gondolkodsz 😉))))

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

rezsofiz
Igen,ez így van, viszont örültem volna neki, ha reális dolgokat ír le, nem pedig hülyeségeket.

Kata
Még szerencse. Én is csak azért olvastam végig, mert Árpi bácsi sok helyütt szebben megírta. Beleolvastam egy angol verzióba is. 50 oldalig bírtam, belelapoztam hátrébb is, ott sem volt jobb.

Nem azt mondtam, hogy nekem nem tetszett, mert igenis tetszett. De valóban kevésbé szórakoztató, mint pl. egy Vavyan Fable regény. Tehát az inkább a probléma, hogy amit õ kitalált, még szebben elõ lehetett volna adni, akár mese, akár nem. És tényleg egy kis romantikát is lehetett volna belevinni, hiszen sok mesében van szerelmi szál is, ami színesíti a történetet, és legalább ad olyan látszatot, hogy a szereplõknek mély érzelmeik vannak.

[/cserf][/fülünyúl]

Sir Quno Jedi
Vazeg meggyõztetek ! Megyek haza oszt úgy tûzre hányom ezt a szemetet, mint egy kezdõ náci a szakácskönyvet ! Égjen ez a sz@r, hát hol van ez Andersentõl he ?!! Gyúrunk ?!!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

"1. Baromságok vannak az írásban, bolhából elefántot csinálva..
2. A pozitív dolgok természetesen nem szerepelnek benne"
A cikknek nem is volt célja, hogy a "pozitív dolgok" szerepeljenek benne, az már szerepelt elég helyen, sokkal inkább rámutatni a hibáira.
Sir Quno Jedi
Énnem ! Nekem végig tetszett anno elsõ olvasatra ! Azabaj, hogy nagyon gyorsan olvasok (anyámtól örököltem), így ez sem tartott sokáig, még így sem ! Nameg Árpi bácsi még az amúgy uncsi részeket is kissé megszínesíti sajátos stílusával !

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

I.C.ram
Én is ezen a véleményen vagyok, de eddig mindig lehurrogtak a film topikban is többek közt.
A cikk olvasás közben néha úgy éreztem, hogy Renyié úr szándékosan fogalmazott erõsebben, hogy még inkább "odavágokmégtolkiennekisvazze" legyen a kritika :S (szvsz nem marad le persze 😉)
rezsofiz
Tolkien "meseíró" volt.

Én most tartok éppen a 3. könyv végén, és megérte elolvasni a film után!

War. War never changes.

tomsolo
szerintem irodalmi elemzés még a szájtépésen kívül nem vitte elõre egy tapodtat se a világot... más az amikor valakik véleményt cserélnek egy dologról - ez hasznos közösségi tevékenység-, de analizálni AZT amit nem lehet... pazarlása az észnek és az idõnek szerintem...

Csak azért, hogy elmondhasd magadról, hogy elolvastad, ne tedd, annyit nem ér... és felvágni se lehet vele 😛
Dzsini
nemnem, csak az elsõ 2 mondat a tied 😊 a többi közkincs 😄

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

tomsolo
az utolsó 4-5 mondat az csak úgy általánosságban, vagy az is nekem? 😊

Kata
Itt egyesek el vannak tévedve... Nem az a hülyeség, ami le van írva a Gyûrûk Urában.
Hanem.
Tolkien, mint ÍRÓ, nem éppen volt jó, stílusa, és irodalmi vénája elég gyenge még a kortársakéhoz képest is, hiába a prûd viktoriánus ideje alatt élt és írt. A probléma még, hogy hiába remek a fantáziája, hiába talált ki millió szép és érdekes dolgot, a jellemábrázolásában és az értékrendjében valóban komoly hibák vannak. Ennyirõl van szó, s nem másról. Remélem a szerényebb képességûek is felfogják, és nem kezdenek értelmetlen vitába.

Jómagam is rajongója vagyok a Gyûrûk Urának, olvastam a könyvet is, a filmet is láttam, sõt játszom is Gyûrûk Ura kártyajátékot.
Itt amirõl szó esett, és amiben én, mint rajongó is egyetértettem, hogy Tolkien nagyszerû nyelvészprofesszor volt, nagyszerû dolgokat alkotott és talált ki, de a tálalás - vagyis ahogy ezeket megírta - nem éppen volt irodalmi és életszagú. Valóban a leírások nyerssége, egyhangúsága monoton érzést vált ki az emberbõl, és igaz az, hogy a karakterek leírásában és jellemábrázolásában sem jeleskedik. És a fekete-fehér világnézet is ott van mint hiba, valamint az értékrendekben is akadnak buktatók.
Természetesen ettõl még nagy a mû, és ha olykor nehézkesen is, de kiérezhetõk a mögöttes komolyabb gondolatok is. De valljuk be, gyakran gondoltátok ti is úgy, hogy jaj istenem mikor lesz már vége ennek a száraz, stílustalan leírásnak?...

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
én ilyen vizsgálódós-kutatós életet élek 😊 fõleg kultúrák-hitvilágok terén.

Sir Quno Jedi
Mondjuk én is egyetértek 3 évtizednyi kutatás után, hogy vannak dolgok amiket nem lehet, nem is kell megtudni, megérteni, csak élni kell õket !

Dzsini
😊)))))
akkor arra vagyok kíváncsi miért hiszi azt :o)

akit nem érdekelnek mindezek, az meg
1.) nem olvassa el a kritikát
2.) elkezdi, rájön, hogy nem neki szól, és nem olvassa végig
3.) végigolvassa, és tovább nem foglalkozik vele, hiszen õt nem érdekli

.....

és van olyan, akinek bár semmi jó nem származik belõle, nekiáll anyázni, holott nem neki íródott.

tomsolo
dzsini: az embernek nincs szüksége vallásra, csak azt hiszi..😊

Dzsini
én nem tartom annak 😊 ugyanúgy érdekel, hogy miért ír egy író úgy egy könyvet ahogyan, ahogy az is érdekel, hogy miért mûködik egy atomerõmû, vagy miért van az embereknek szüksége vallásra...

Sir Quno Jedi
Ja ! AZ akkori irodalmi-társadalmi elvárásoknak meg MÉGANNYIRA sem felelt meg a könyv, de szerintem ezt Tolkien már akkor is leszarta, ígyhát mi is nyugodtan leszarhatjuk (mármint az elvárásokat) !

Bandew
Na ez az, ami felesleges. :-D

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

Bandew
Na jó én kiszálltam!
De azért a végére egy kis gondolat:

"Próbáld meg elmondani egy vonalnak, hogy mi az a gömb..."

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

Dzsini
ez nem rágódás szerintem 😊 józan elemzés, és a háttérben álló folyamatok megismerése.

tomsolo
"mai irodalmi-társadalmi elvárásoknak már nem felel meg a könyv."

pffff...

A történet az történet.

rezsofiz
Azért utasítja el azokat a szar gondolatokat mert BAROMSÁGOK, ÉS HÜLYESÉGEK egy idióta írótól..,.

rezsofiz
Pedig igaza van...

Bandew
Ez nem igaz. Olvastam és nem látok benned semmi gonoszt, csupán csak olyan dolgokon rágódsz, ami felesleges (mint már mondtam :-D).

Dzsini
errõl szól az egész cikk. ha te ilyen szinten elutasítod a cikk minden gondolatát, akkor pont te akarod, hogy megfeleljen.

b-type
irodalmi-társadalmi elvárások??!
aztat nem tom. 😊
de hogy kitár egy világot az biztos.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

rezsofiz
Na ebben van igazság, vannak hibáji a könyvnek.. Bár az hogy nem állja meg a helyét az egy szubjektív vélemény...

Dzsini
te nem olvastad az itteni hozzászólásaimat, és megint csak a megtestesült gonoszt látod abban, aki akárcsak 1 picit is egyet mer érteni egy kritikával 😊 sebaj, amíg itt éled ki a gyûlöleted addig nem ártasz senkinek.

Bandew
"irodalmi-társadalmi elvárásoknak már nem felel meg"

Ez igaz, de ki akarta hogy megfeleljen? Nem ez volt a célja.

Dzsini
nem csak "vak rajongás" és "szívbõl utálat" létezik a világon... nekem továbbra is tetszik, és nagyon szeretem a könyvet, a világot. de ezzel együtt látom a hibáit, és elismerem azt, hogy a mai irodalmi-társadalmi elvárásoknak már nem felel meg a könyv. ettõl nem lesz rosszabb, és én se fogom utálni, csak egy józanabb, áttekintést nyújt a dolog irányában.

Sir Quno Jedi
Jah, nem folytatom, mert minek, való igaz...

rezsofiz
Megintcsak egyetértek

tomsolo
én ELEMZENI utálok

Bandew
Olvastad a Gy.U.-ban az elõszót???
Mert ha igen akkor már rég hagynád ezt, mert FELESLEGES!
Tolkien nem Shakespeare babérjaira akart törni, hanem mesélni!

Sir Quno Jedi
4 b.
Boromir TUDTA, hogy ki akirály, aki mindig is az volt és nem lehttek kétekyei, 1xûen csak saját önhittsége, gõgje és elvakultsága kadályozta abban, hogy elismerje és eleget tegyen a kötelességének ! A lényeg pont az, hogy végül elismeri a kószát királyának, még ez a makacs vezetõ is, merthogy AZ IS !

Bandew
Aki meg szívbõl utálja a Gyûrûk Urát (bár maga sem tudja miért)
az érezze ITT jól magát!!!
További felesleges elemezgetést!

Dzsini
abszolut nem. egy egészséges kritika, ami irodalmi és irodalomtörténeti szempontból közelíti meg az írást.
amikor sokadjára olvastam 6-8 éve, akkor nekem is feltûntek már ezek (olvastam többször angolul is), és akkor utána is kerestem pár dolognak (pl. a nõk szerepe, akkori "ideálok", stb) - és többé-kevésbé hasonló következtetésekre jutottam. Zsoltnak annyi az elõnye, hogy koránál és olvasottságánál fogva nagyobb rálátása volt a dologra, és mivel író tudja, hogy hogy kell ezeket úgy megfogalmazni, hogy hatással legyenek az olvasóra. - ahogy ez itt pontosan látszik is.

b-type
pl: Amikor azt mondják hogy a háború benne van a könyvben....
engem nem az zavar, hogy ezt hiszik...hanem hogy ezt (szerintük) tudják(!).
pedig nem biztos.
és azért meg lehet ám fásulni, amikor emberi értékeket kell megmagyaráznod,..és egy képzelt világ müködésének helyességét.
ha valakinek nem tetszik, ne képzelje....de ha nem tetszik, de az igen, hogy szétzúzza mások élményeit(mert az volt, és a mai napig az)), hogy ami neketek tetszik emberek az röhelyes...na ez válaszként nem biztos hogy észérveket szül. 😊

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Bandew
A fizikát lehet magyarázni oldalakon keresztül de a filozófiát érteni kell és akkor ott nincsen duma.

rezsofiz
Ez igaz, teljesen így van.
Mellesleg ahogy Te is írtad, ez a """cikkíró""" minden sorban kereste a hibát, amint talált valamit, a legkisebb dolgot is(ami persze nem a könyv hibája, sokkal inkább ennek a cikkírónak a baromsága) papírra vetette...

Sir Quno Jedi
3. Samu az egyik legmegkapóbb karakter a mûben, afféle hobbit Sancho Panza, aki hûségesen és mély, temészetadta józan paraszti bölcsességgel és igaz szívvel szolgálja urát és támogatja, mikor nehezen találja az út folytatását. Néha nehezebb hûen szolgálni, mint gõgösen uralni ! Pont az õ 1xûnek tûnõ hûsége az egyik legnagyobb erõ, ami összetartja a szövetséget ! Felületes állítás miszerint bamba és hülye grunt csupán.

tomsolo
szerintem inkán az itt a kérdés ha elemzünk, analizálunk egy élményt (=olvasás) akkor képesek vagyunk-e alkotóelemeibõl újra összerakni 😊