724
Miért is remek/szar (a megfelelő aláhúzandó) könyv Tolkien főműve
  • Bandew
    Úgy látszik a kis királylány nem szokott hozzá a negatív véleményekhez.
  • Kata
    Így van! :))
  • b-type
    sry:
    Gollam nem volt - végletesen - gonosz
    így akartam írni.
  • rezsofiz
    "Takezó, meg Kata olyanról ír, amihez köze nincs"
    "Tőled sem ezt vártam Kata, azt hittem normálisabb vagy"

Ezeken sértődtél meg?
    És ha tegyük fel sértésnek szánta akkor ugye az a teendő hogy minél jobban visszasértsek én is háháá nehogy már ő beszoljon, én meg ne figyeljek oda rá.. Hát sokkal jobb visszaszólni...
    ...
  • b-type
    sztem ezt kissé végig kellene gondolni...hogy ki mindenkire ráillik itt.
    te is fentről kezeled ezeket a dolgokat Kata, nagyon látszik.
    Kissé manipulált az egész topic...vártátok, hogy jöjjenek a fanatikusok és hözöngjenek. már előre le lett kezelve az egész. Sztem kicsinyes kissé.
    és Gollam nem volt gonosz gondolj csak a Samu 'szompolyogsz' részre..
    de tartom hogy nincs mit boncolgatni, vagy kell, vagy nem.
    teljessen felesleges az egész...fel lett fújva egy magánvélemény.
    ennyit nem ér az egész cikk.
  • Kata
    Nem, ő nem szólt be, ááá! :D
  • Eye-scream
    Na igen az első olvasásra izgultam, hogy mi lesz a szereplőkkel, úgyhogy jópár tájleírásos részt átugrottam :)
  • Bandew
    "lenyűgöző"

Ez jó szó. :-D

Nekem másodjára jobban bejöttek a tájleírások.
  • zambrotta
    Részemről lenyűgöző, már kétszer olvastam, bár a szilmarilokra másodszor még nem készültem fel!

Második olvasásra egy kicsit sok volt a helyszínek és tájak leírása, de sok újat adott!!
  • rezsofiz
    Nem vágod miről van szó...

Egyszer sem sértett meg Gladiátor, legalábbis semmi sértőt nem mondott. Emelett logikusan érvelt. Erre te megjössz, beszólsz neki, legkiskancsózod stbstb...
  • rezsofiz
    Értettem én, de ez hogy a könyv ezen részétől Gollam rossz, ezzzzzzzz nos "részben igaz", de teljesen semmiképpen nem...
  • Kata
    Ha én reagáltam túl, akkor ő mit csinált? LOL! :D
    Amúgy meg olvasd el, amit írt, és te is meglátod, hogy mi nem tetszett benne.
    Csak azért meg nem kell mellé állni, mert most ő is fújol minket, ez birkaszindróma.
  • Kata
    Ugye ezt te sem gondoltad komolyan? :DDD

Gollam skizofréniája akár tekinthető a lelkiismeretnek is: a jó és a rossz én. Az viaskodik mindenkiben, de a lényeg, hogy melyik győz. Az határozza meg a személyiséget. A rossz általános fogalmába pedig ugye általánosságban a hibás értékrendű szemléletet tekintjük. Jelen esetben: a gyűrű fontosabb, mint mások élete, a gyűrű megszerzésére használt eszközök alantasak, a másikat kihasználja, átvágja, csak hogy elérje célját. Szerintem te nem értetted a könyvnek ezen részét...
  • rezsofiz
    *Gladiátor írása ellen
  • rezsofiz
    Mi kifogásod van az írása ellen?? Emeld ki azokat a részeket, és cáfold meg, ha nem találod igaznak, és érvelj hogy miért találod rossznak. Enyhén szólva túlreagáltad egyébként a dolgot szvsz.
  • rezsofiz
    "Innentől a sztoriban végig gonosz".
    Ez nem igaz. Ugye tudhatasadása volt, skizofrén volt, szóval amikor például magával beszélgetett a 2 "énje", akkor jelen volt a jó oldal meg a rossz is. Nem végig volt rossz, valamikor jó volt, ha rövid ideig is, de voltak olyan részek a könyvben. (természetesen onnantól számítva az egészet ahonnan te mondtad).
  • Esrohnoil
    Oké, de akkor ne veszekedjetek.
  • Bandew
    Mi most egy meséről beszélgetünk. :-D
  • Esrohnoil
    El vagytok tévedve,... olyan nincs is valójában h. jó, meg gonosz. Ez az egész relatív.
  • Bandew
    Bizony, még volt is olyanponton, hogy lemond az egész gonosz tervéről.
  • Sir Quno Jedi
    Nem lehet "újra megjavulni" ! Ez nem Star Wars ! :DDD
  • Eye-scream
    Ez azért nem teljesen igaz, szvsz nagyon jól érzékelhető, ahogy a "Szméagol fél" felpislákol egy kis időre Gollam lelkében de aztán ahogy közelednek az Ellenséghez a Gyűrű hatalma és befolyása is egyre nő és így Szméagol elveszíti a lehetőséget, hogy újra megjavuljon...
  • Sir Quno Jedi
    Jókislány [SIMI] !
  • Kata
    oké, apu :)
  • Sir Quno Jedi
    Ők érdektelenek, tudod. Nem lehetek az apjuk, testvérük, barátjuk, nevelőjük, tanítójuk, lelkipásztoruk, logopédusuk, pszichoterapeutájuk, bírájuk és hóhéruk, de legfőképpen nem is akarok ! Te viszont számítassz.
  • Kata
    Mást is tessék felszólítani a kultúrált fórumozásra, ne csak engem.
  • Sir Quno Jedi
    Nyugi... Kultúráltan fórumozgatunk itten, semmi gond, mindenkit szeretünkő !

Kék az ég és zöld a fű, mert az élet gyönyörű (sry :D) !
  • Kata
    És még ő pampog itt... LOL!
  • Sir Quno Jedi
    Bameg, akarom mondani gonosz ! :DDD
  • Sir Quno Jedi
    Gollam valóban végig okos, nomeg skizo is...
  • Kata
    Imádom, amikor egy ilyen önmagát übermenschnek képzelő kis senkiházi akarja megmondani mindenkinek a frankót - ráadásul elég bénán. Szvsz ezért nem kellett volna ennyit pötyögnie, ha meg kötekedhetnékje van csak, arra ott a gumi.
  • Kata
    gladiatornak meg ezt: .l.. egy kis -al kiegészítve...
  • Kata
    fű de qrvaokos itt valaki... ezek aztán az ellenérvek, azta... Asszem neked sincs sok közöd a témához...
  • Kata
    Miért, neked olyan rohadt sok közöd van? Eddigi hozzászólásaidban csak fikáztál, kiskancsó...
  • Kata
    Nem kell átmenni személyeskedésbe, és szállj le a magas lóról ezzel a hangnemmel. Nem tudom, honnan veszed a bátorságot...

A Gollamos érvelésed nem állja meg a helyét, mert Gollam csak valamikor bazi régen volt jó, de a gyűrű meghülyítette. Innentől a sztoriban végig gonosz. Még akkor is, amikor segít a hobbitoknak - mivel azt érdekből teszi: feltett szándéka, hogy alkalmasint megszerzi tőlük a gyűrűt. Tehát a segítőkészség csak álca, hiába próbálják meg a hobbitok a "jobbik" oldalát előhozni, azt már erősen elnyomta a rossz oldala, és a gyűrű utáni mohó vágy.
    Boromir pedig tulajdonképpen jó ember, csak emberi hibái vannak. Szvsz a legemberibb karakter az egész regényben...
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy Boromirt sosenem nevelték arra hogy király lesz, merthogy nem volt királyuk, míg vissza nem tér (pontosítás).

Nekem az egyik legszimpatikusabb karakter. Képes rájönni emberi gyarlóságára, gyengeségére, hibáira és képes vezekelni értük. Mindezek ellenére képes helyesen cselekedni, mikor kell. Igazi "emberi" hős.
  • Sir Quno Jedi
    Szarumán alpvetően nem volt gonosz, de ambíció hajszolás közben elbukott, s a gonosz esközévé vált. Mikor a gonosz hatalma elmúlt felette, rá kelett döbbennie mit tett, mi ő valójában, mit is ér mint ember. Pont azzá vált és azt tette ami ellen harcolt, aminek legyőzés rögeszméjévé vált, tetteire nincs bocsánat, önmaga előtt sem. Ha ez nem tör meg egy embert akkor semmi sem...

Persze manapság takaróznánk azzal, hogy nem tehetett róla, mert megszállta gonosz, meg bla-bla-bla. Mondják "Devil made me do it !". De ez bullshit, Szatrumán pontosan tudta, hogy ezek az ő tettei voltak és elbukott, mind a tanács fejeként, mind emberként, mind barátként !
  • Sir Quno Jedi
    Az orkok a műben puszta fegyverek, nem tekinthetjük őket önálló, érző lényeknek.
  • Sir Quno Jedi
    Ha egy ork jót tesz, attól ő még a gonosz teremtménye, a káosz mocskos fattya, természetelnnes abomináció, amit mágikus úton hoztak létre, hogy elpuszítsák mestereik elleségeit. Egy Tolkien-i ork SOSEM lehet jó, függetlenül a tetteitől. Számunkra ez nehezen felfogható, mikor ilyen szürke világban élünk, ahol a határok jó és rossz között ennyire összemosódnak, de ez 1xű, elfogadandó tény, nincs mit agyalni rajta !

Nem véletlen, hogy a "jófiú", minden életet tisztelő elfek nem ejtenek foglyokat és nem kegyelemeznek az orkoknak legyen akár bármilyen lényeges kibúvó is számukra. Sőt, kifejezetten kegyetlenek és megingathatatlanok! ŐK tudják, hogy amíg egyetlen egy is lélegzik, addig nem lesz senki sem biztonságban Középföldén.
  • Sir Quno Jedi
    Boromir erre esküdött fel, becsülete és minden amire felkészítették erről szólt, hogy várják a királyt és megőrzik neki épségben a kingdomot ! Tetszik neki vagy sem, büszke vagy sem, ha ellenáll, ha kételkedik, ha keménykedik és széthúzást kelt, ha polgárháborúba sodorhatja a birodalmat saját ambícióival, akkor elárulja azokat az elveket amiknek a szellemében nevelték ! Itt egy hűbérúr kontra hűbéres viszony áll fent Isildur örököse és a jó Boromir között, számára bármennyire is másképp gondolkoduk mi mai fejjel, csakis egy járható út maradt, amennyiben férfi módjára, becsülettel akarta szolgálni hazáját. Idővel maga is belátta, szal. képes volt felimerni a saját hibáit, de akkor már késő volt !

Ne pusztán a saját ("modern") értékrendünk alapján próbáljuk megítélni a szereplők tetteit ! Ennyi erővel a feudális Japánban élő emberek tetteit és indítékait sem érthetnénk meg soha !