A Gyűrűk Ura - A könyv...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Felesleges úgy viselkedni a Gy.U.-nál, mintha mi most épp politikusok lennénk, vagy húúú de okos emberek.
Érzelgõs duma tudom, de ehhez szív kell, nem pedig agy.
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
De bizony a véleményem eztek után sem változott.
Ez a cikk teljesen elárulja, hogy az illetõ úgy olvasta a könyveket, hogy minden egyes sorjában azt nézte hol tudjon belekötni.
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
1. Ez minek ???
2. Pont arról szól milyen könnyû szép lassan átlépni az észrevétlen határt jó és rossz között (akár többször is, de egy idõ után nincs visszaút). A szereplõk számtalan hibával rendelkeznek, de vannak akikben van annyira lelkiismert és szerencséjük is van hozzá, hogy a "jó" oldalon maradjanak, mégha olyan valójában konkrétan nem is létezik. A rossznak is van ráadásul szerepe, és nem játszhatunk Istent, épp erre okítja Gandalf Frodót ! Az emeberek (mint faj) gyengék és könnyen elcsábulnak, legyenek bármíly nemes lelkûek, ez is igaz. Igazán jó tanító történet, ami látszólag szabályokat állít, valójában segít leszûrni a sajátunkat !
folyt.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Eleve az írásban ez a nagy elnagyoltság, meg nem is tom mit kell ezen itt érvelni meg nem érvelni, a cikkíró elolvasta a könyvet,azt írt valamit, hogy aztán õ olyan jó kritikus legyen. Hát ilyen ostoba írást még nem láttam.. Ezen nincs mit magyarázni: aki olvasta a Tolkien könyveket annak értetõdö: minden egyes sora egy nagy hülyeség az írásnak. Hm?
sazl : c
azért idéztem.
szvsz-ben én is mondok vadakat. mondhatok is 😄D
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
SZÁNALMAS... 😊
[/cserf][/fülünyúl]
Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo
"Mindenki figyelmébe:
Amit írtam, az nem kritika, hanem változatlanul vállalt személyes vélemény, melynek jogát nyilván nem vitatja el tõlem senki - mint ahogy a magam részérõl sem vitatom el másoktól....
Raoul Renier
"
véleményét meg leírhatja.
akár ennyire (szvsz(!!)) megmagyarázó, és megerõszakolt módon is.
az ész, és a mûveltség önmagában már állt rosszabb ügy szolgálatában is. 😊
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
1. Minek köt bele egy versbe, mikor a könyv szerint az nem Tolkien verse? Nem õ írta, hanem az általa megteremtett világban egy szereplõ. Érted? Tehát nem a saját bajait, nézeteit írja le.
2. Van ám a Szilmarilok nevezetû mû is (gyanítom, hogy az illetõ csak a filmet látta és az alapján írta a kritikát, úgy, hogy gyorsan még kikeresett egy verset a mûbõl) amiben le van írva, mi a gonoszság forrása. Amúgy meg lehet, hogy egyeseknek már túl "fekete-fehér" ez a jó-gonosz sablon (néhány filmben/történetben valóban az), de a Gy.U.-ban SOKKAL mélyebb mondanivaló van mögötte, mint hinnéd. Ezt valaki érti, valaki nem.
3. Mi az, hogy nincsen önálló gondolatai, meg hogy Samu a leghülyébb?
Hát ez egy nagy baromság, de azért igazság is van benne, hisz ebbõl látszik, hogy a való világban mindig a ravaszabb (és egyben gonoszabb) gyõz. De az még nem ostobaság, ha valaki a szívére hallgat.
4. Ide nem írok semmit, mert ez már annyira erõltetett.
5. Ez is felesleges baromság.
:-O http://www.ashes.hu O-:
nekem anno a könyv (86-as évek) baromi nagy élményt jelentett, az elemzésekben leírtakat - ha stimmelnek is vmilyen formában, mert úgye azért sok függ attól ki hogy élte meg az olvasását😊 - nem éreztem ilyen jelentõsnek, sem azt hogy elmélkedjek vagy a kritikában leírtak szerint elemezzem...
... sokan hozzák fel, hogy a film sokkal jobban megfelel a lent említett kritika elvárásainak, mint a könyv ... szerintem pont ettõl lett sokkal szûkebb látókörû a mozi...(csajok, csicsák, embertestû szauronok), de csak ez a mostani, mert a hatórás rajzfilmes változat nekem még még mindig nagyobb kedvenc....
Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.
[/cserf][/fülünyúl]
Nõi egyenjogúságot ! Anyákat a frontra ! 😄DD
Nah, amúgy T. apó még egy kissé férfisovinisztább világban írta mívét, amikor a hõsök macsó pasik voltak tucatjával. Mondjuk a középkori felinghez is ez illenék jobban, merthát valjukbe, vajmi kevés esélye van/volt egy nõnek kalandozni egy ilyesfajta, veszélyes világban. A férfiak elmennek háborúzni, meghalnak, az asszonyok otthon maradnak , megsíratják õket, felnevelik a következõ generációt, azok megint elmennek háborúzni és így tovább... Azt haller !
Azonban minden háborúnak volt köze nõhöz (is), úgyhogy jöhetnek a szép Helénák garmadával !
1. Baromságok vannak az írásban, bolhából elefántot csinálva..
2. A pozitív dolgok természetesen nem szerepelnek benne
Nem mondok inkább semmit.. geccc
sazl : c
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
[/cserf][/fülünyúl]
[/cserf][/fülünyúl]
azért RJ is úúúúgy elhúzza a késõbbi könyveiben a sztorit, mint a rétestésztát 😊 amikor 400 oldal szólt semmirõl az elsõ pár könyv pörgõssége után akkor azért elszomorodtam.
bocs
elõször a babót kezdtem el olvasni, még a film elõtt. kábé a feléig jutottam, mielõtt végleg eldobtam volna.
most A Gyûrûk Urát olvasom. körülbelül fél-háromnegyed éve jutottam el a második könyv elejéig... azóta ott tartok. nincs ösztönzõ erõ, hogy elolvassam.
a történetet már ismerem a filmbõl, a stílus pedig enyhén szólva nem a huszonegyedik század emberéhez szól. túl vontatott, túl fennkölt, túl... unalmas. valószínûleg végig fogom egyszer, valamikor a közeljövõben szenvedni a könyvet, csak hogy elmondhassam magamról, ezt is elolvastam.
Tolkienben tisztelem a világalkotót és a nyelvészt, de meg kell mondjam, nem tartom jó írónak. aki hosszú fantasy történetet akar olvasni jó író tollából, az kezdjen neki az Idõ Kereke sorozatnak Robert Jordan-tõl, aki meg igazán részletes világalkotást, az olvassa Tolkien mûveit.
nem tudom mennyire lett divat Tolkien, inkább a mostani társadalmi felfogás miatti mondanivalóval való szembefordulás ami nekem feltünt.
A filmnél nagyon féltem, hogy kevés lesz, de nekem nem lett az.
amikor láttam az extrákban hogy miket hozott ki ez a feladat képzõmüvészekbõl...mesteremberekbõl, és hát a film persze az eredeti mû alapján készült, szal bár nem olvastam az eredeti nyelven, nekem ennyi elég volt ahoz, hogy lássam magamban a normális embert akit pusztán ugyanugy elvarázsolt ez a sok minden.
Majd mindenki aki megpróbál ebben a témában regényt, történetet írni arra ránehezedik ez az összeszedett világ...eszem ágában sincs részekre szedni...és tönkretenni.
nekem ez nem hiányzik, ezért már sajnálom, hogy elolvastam ezt a cikket...biztos lehet így meg úgy, meg hát fel is kapták, szal bizt. túl van értékelve...és most rá kell világítani valakinek, hogy ez nem is akkora nagy dolog.
nekem az. nem is akarom úgy látni ahogy mások. ûgy akarom látni amit nekem ad. 😊
szal nekem tök mindegy ki az éppen önjelõlt fényhozó...nem vagyok rá kiváncsi.
1. no comment. Árpi bácsink sok helyen jobban fordított, mint az eredeti volt.
2. egyetértek. Egy karakternél ne az író mondja meg, hogy milyen. Még a jellemrajzával sem kell ábrázolni, hogy milyen. Szavai és tettei árulják el jellemét, amit az olvasó meg fog érteni, mert nem hülye. Ez tipikus esete az olvasó hülyének nézésére.
3. ez is igaz. Ebbõl is jobb a film, ahol Samu nem totál idióta volt, hanem egy egyszerû lelkületû, de igazi hû jóbarát, akinek több józan esze volt bárkinél. Hiszen mindig õ volt a gyanakvó, a kételkedõ, aki átlátta mások hátsó szándékait azonnal. Persze a többi suttyó ment a maga feje után (ld. Frodo), így szerencsétlen Samu inkább ment vele, hogy nehogy valami baja essen... A könyvben kicsit idiótábbnak ábrázolt, valóban ilyen "igen, Frodó úr! Igaza van, Frodó úr!" típusú.
4.
a, Ezzel is egyetértek. Ez a rész mondjuk a filmbõl kimaradt, mármint hogy Boromir miért ment Elrondékhoz, de ha belerakták volna, érthetõ lett volna a további viselkedése, mert a filmben is kicsit púp volt a hátán Frodó úr pesztrálása. Egyébként a filmben a legemberibb viselkedést kapta szvsz: nem volt tökéletes, voltak hibái, de beismerte, és képes volt bocsánatot kérni érte! Aragorn pl. mikor ismert be bármi tévedését is? Jó, õ mondjuk megcsinált szupersztár karakter volt...
b, no comment
c, így van, Saruman csak egy idõ után kezdte szolgálni Sauront. Még a film elején is van egy jelenet, amikor Gandalf és Saruman sétálgatnak a torony tövében (akkor még parkban), és beszélgetnek ezekrõl a dolgokról. Igaz a filmbe csak pár mondat jutott, de a forgatókönyvíró ezzel a kis nüansszal is elérte, hogy a filmben nincs porig alázva Saruman, és tulajdonképpen nem is fú de kegyetlen valaki, mert tisztán sereget toboroz, fegyvereket kovácsolnak, aztán mennek támadni. Semmi alattomosság, vagy suttyóság. A filmbõl bölcsen kihagyták Saruman öngyilkosságát is - bár lehet, a bõvített verzióban benne van...
5, ehhez nincs mit hozzáfûzni. 😊 A filmben azért szerencsére próbálták kompenzálni a dolgoka: pl. hogy Frodó a gyûrû miatt hülyül, Trufa és Pippin meg azért az enteknél elõszedte a józanabbik eszét, mégha addig a legidétlenebb szereplõk is voltak.
6. Még jó, hogy a filmben annyi férfi szereplõt nem tudtak felsorakoztatni, így viszonylag kiegyensúlyozottabb volt az arány. 😊 Mondjuk szebb színésznõket is választhattak volna, mert Éowyn és Arwen is finoman fogalmazva nem voltak vonzó teremtések a vásznon. Azért feldobta volna szerintem a történetet, ha 1 v. 2 nõi karakter is benne van a csapatban. Mondjuk kapásból két hobbit helyett... De Tolkien bá, így írta meg, ez ellen már nem tehetünk. 😊
[/cserf][/fülünyúl]
grat.

"A Gyûrûk Ura tündérmese. Mégpedig - legalábbis terjedelmét tekintve - alighanem minden idõk legnagyobb tündérmeséje."
igazából ennyi.
ma pedig olyan slash-fiction készül ennek örömére belõle, hogy még a keményebbek is pirulnak rendesen 😊))
1. Ehhez nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok mûfordító. Gyanítom, ha akkora rakás szar lenne az eredeti, akkor nem állt volna neki ennyi jó mûfordító... Persze ez csak tipp.
2. Aki ismeri az életmûvet, az tudja, hogy ki miért jó és miért rossz, a Szilmarilokban pl. minden indokolva van. Kérdés, hogy mennyire kezeljük különállóan a GYU könyvet az életmûtõl. Mivel Kornya egyben kezeli, így nem értem a problémáját.
3. Ld. no. 2.
4. Ezzel szimplán csak nem értek egyet, ugyanis nem így látom a dolgokat.
5. Ld. no. 4. Ha valaki csak az ostobaságot látja a hobbitokban, az szvsz maga ostoba, vagy szimplán csak szûklátókörû.
6. Ez korrekt. Le is buzizták emiatt néhányszor Tolkient az okosok 😞
Ki lakik ott keleten? Szexuális Zaklatás Panda! Ki segít, hogyha gondod van? Szexuális Zaklatás Panda! Ki mondja meg, hogy mit lehet? Szexuális Zaklatás Panda!
és attól sem függetlenek, hogy te milyen válogatásban irogatod be a részleteket... beírtad, hogy milyen gagyi a jellemábrázolás, de azt nem, hogy az akkori korszakban ez volt a szükséges és elvárt stílus. Zsolt ugyanezt csinálja egy lépéssel "feljebb", ráadásul az írói nevét teszi a dolog elé, mert így több ember lesz a "húú ez a pasi jól megmondta a tolkiennek, vegyük meg a könyvét". - ez egy jól megcsinált publicity stunt, ami jól kiválogatott irodalomtörténeti és stilisztikai frázisokat puffogtat el.