724
Miért is remek/szar (a megfelelő aláhúzandó) könyv Tolkien főműve
  • Takezó
    Hallgatlak :) Nah, később folytatom...
  • Takezó
    Ha minden történetben nem is, de egy ilyen mesében valóban el kell buknia... a "rossznak". Nekem ezzel nincs is gondom, és Zsoltnak se volt - a bukás módjával azonban igenis volt ;) Semmi előzménye nem volt annak, hogy a történet végén ilyen megtört, megalázott lényként mutassa be Szarumánt.
  • Takezó
    Nézd, Boromirt egész életében arra nevelték, hogy egyszer ő lesz a király - emellé társul kicsit beképzelt, és agresszív személyisége is. Elmesélték neki azt is, hogy egyszer majd jön a király és átveszi a trónt - de azt nem mondták, hogy Tőle. Egyértelmű, hogy kurvára nem örül a dolognak, és nem ismeri el azt, hogy Aragorn barátunk jobb uralkodó lenne nála - csak a származása miatt? Ezért érthető meg az, hogy Boromírnak nem tetszik ez az egész.
  • Takezó
    "Takezó, meg Kata olyanról ír, amihez köze nincs"
    Hmm, valóban inkább nevezném magam műkedvelő irodalmárnak :) Nagyon örülnék, ha egy hozzáértő (mint Kornya Zsolt :)) is megjelenne itt ;)
  • Takezó
    Bocsi, jogos :) Egyébként szvsz szórakoztató a könyv, ezt nem vitatnám el tőle!
  • Takezó
    "Itt azt állítja, hogy van a szuperjó Szauron, és a szuperjó Aragorn."
    Ilyet egyszer se állít :) No jó, bocsi a kötözködésért. De mindenképp tévedsz, ti. a fényestekintetű Kornya Zsolt () úgy értette - legalábbis én úgy értelmeztem - hogy a szereplők hatalmas százaléka van ezzel így, és a gyenge inkább az, hogy nincsenek "jó orkok", vagy "gonosz hobbitok". A hobbitos példád rossz volt: az illető nem gonosz, csak pénzéhes és kicsinyes volt, szvsz könnyen elhatárolható a kettő.
    Az utolsó két soroddal kapcsolatban meg:
    1) Egyelőre még nem faszoztunk le, szal moderált stílus ON.
    2) Ne távkiértékelj lúzerke. Elképzelem mi alapján hitted Katáról, hogy normálisabb, ha egy ilyen kis aprósággal képes megváltoztatni a véleményed
  • Esrohnoil
    Nah, elolvastam a hozzászólásokat.
    Örülök h. van itt olyan aki gondolkodik is egy kicsit. :)
    Elég jól átláttad a dolgokat meglátásom szerint.
    Egyébként meg többek között magyartanárnak is készültem, mindazonáltal úgy látom, nincs sok értelme elemezni a művet. Ahogy tolkien is mondta, az egésznek az a lényege h. lekösse az embereket. Erre a célra sztem tökéletes. Az meg más kérdés h. vki épp jó v. rossz dolgokhoz köti inkább a valós életben amiket írt.
  • rezsofiz
    Igen, hát ez a Zsolt-féle írás eléggé szűklátókörű, és hogy úgy mondjam a (a Zsolt-féle...) "végletek-et próbálja kiragadni" a műből - rosszul.
    Ugye szemetszúró példa A hobbitokkal foglalkozó rész, meg hát ugye amiket Gladiátor is leírt, Aragorn-Szauron stb..
  • Gladiator
    "150 nevesített szereplő közül összesen 5, azaz öt darab nő van"

akarsz fogadni?
  • QuippeR
    Végigolvastam a hozzászólásokat. Néhány pontban, hogy mit gondolok.

1) Attól még, hogy a GyU jó, lehet kritizálni, és a kritika lehet jogos.
    2) Egy irodalmi műre még a szerzője sem mondhatja, hogy nem irodalmi mű. Hiába kéri meg Tolkien az embereket, hogy ne elemezgessék a művét, ha egyszer kiadja a kezéből.
    3) A világ komplexitását és nagyszerűségét senki nem vitatta. A cikk és a cikkel egyetértő hozzászólók mind magáról a könyvről beszélnek, amely mindenképpen irodalmi mű, nem világleírás, nem útmutató, tehát stilisztikailag, történetileg kritizálható.
    4) Egy mesének is van logikája. Ha nincs, akkor nem jó mese, és a logikátlanságokat meg lehet említeni a kritikájában. (Igen, egy mesének is lehet kritikája.)
    5) Egy ilyen terjedelmű mesét felnőttek vagy kamaszok fognak olvasni, akik nem úgy állnak hozzá már a mesékhez sem, mint egy öt éves óvodás.
    6) Egy regényben a karaktereknek, a karakterek cselekedeteinek hihetőnek kell lenniük.
    7) A lusta, torkos hobbitok képe számomra nem volt szimpatikus. Nem mondom, hogy sztahanovista kohómunkásoknak kéne lennie a főszereplőknek, de ez engem akkor is zavart.
    8) Egy nemes vagy uralkodó háborúkat indít és vezényel, nem mindig a legjóságosabb eszközökkel. Ettől még nem lesz vérengző gonosz hóhér. Persze fenntartom, hogy Tolkien nem öt éves gyerekeknek írta a meséjét, mert ahhoz kicsit túl vaskos.
  • Gladiator
    szóval a cikkírónak ezt:
    Takezónak, Katának, meg a társaiknak:
  • Gladiator
    A hobbitok - vagy ha jobban tetszik: britek - ostobasága:
    Szerepük: ostoba nézés, értetlenség, a küldetés veszélyeztetése. Példák: Frodó lazán elszökik a társaságtól, hogy egyedül vágjon neki a veszélyes útnak. Minas Tirithben Pippin elárulja Denethort, akinek halálig tartó hűséget esküdött. Frodó elqrja a küldetést - már a Végzet Hegyén - aztán az a barom Gollam szerencsére beleesik a vulkánba.

A hobbitok: ajánanám figyelmedbe a könyv elején lévő kis bevezetőt. ha gondolod átolvashatnád.

ostoba nézés, értetlenség: a hobbitok a megye négy fertályán, meg hébe hóba középföldén élnek. közös tulajdonságuk: leszarják mi van a világgal, leszarják a legújabb fejlesztéseket, leszarnak ők mindent. egy a lényeg: legyen kaja, pia, dohány. nem tanulnak, nem érdeklik őket a tudományok. ez egy ilyen nép. nekik ez a tulajdonságuk. mint pl. a skótoknak, hogy smucigok, meg mittom én még mi.

Frodó lazán elszökik a társaságtól, hogy egyedül vágjon neki a veszélyes útnak: kezd kissé húzos lenni a társasban ugyebár. boromír is állandóan elakarja venni a gyűrűt, és szép lassan mindenkit bekebelezne, aztán frodó cseszhetné, hogyha egyszerre neki ugrana mindenki. meg hát Galadriel is tanácsolja, hogy lépjen le. szal ez nem a hobbit baromsága, hogy elmegy. még így is nagyobb esélye van, mint hogyha velük marad.

Pippin elárulja Denethort, akinek halálig tartó hűséget esküdött: Nem igazán értem, hogy ez hol baj. ezerszer láttunk márilyet a történelemben, így talán kicsit életszerűbb lett. úgyis katának az volt a baja, hogy nem elég életszerű. Amikor hűséget esküdött neki, nem is tudta, hogy kinek esküdik. aztán kiderült a palantíros dolog is denethornál, meg, hogy megzakkant. hát pippin se hülye, hogy a saját vesztébe rohanjon.

Frodó elqrja a küldetést - már a Végzet Hegyén - aztán az a barom Gollam szerencsére beleesik a vulkánba: erről szól az egész, hogy a gyűrű hatalmába kerítette. egyszerűen nem tud lemondani róla. jó, hogy figyeltétek a könyvet. az a balfasz gollam, meg önkívületi állapotba esik, amikor 60-70 év után ismét foghatja a drágaszágát. olyan ez amikor egy drogos több nap után végre anyagot, kap, rohan az első tűért, amit talál, semmi másra nem figyelve, még egy vulkánra sem.
  • Gladiator
    "az utolsó kötetben porig alázza ezt a nemes és független nagyurat, azt egyenesen undorítónak éreztem"

Ez a nemes és független nagyúr cirka 10000 katonával megtámadta rohant, fogjul ejtette Gandalfot, áruló volt. Bukása szükségszerű volt. Minden féle történetben amúgyis köetlezően el kell buknia a rossznak, megkapni méltó büntetését, a jónak pedig el kell nyerni jutalmát. különben nem lesz sikeres. legalábbis ezt tanultam. Az hogy nézett volna ki, hogy akkor miután lepusztította a megyét, megölt több ezer embert, hagyják és elengedik. ő letelepedik a borbuggyan mellett és vígan él amíg el nem hajózik. nem igazán passzolt volna ez a történetbe, a gyűrűk ura nem ilyen. ez már túl mese.
  • Gladiator
    "fegyvereseket és hathatós mágiát nem kap, viszont bemutatnak neki valami vadon mélyéről előkapart, nincstelen csavargót, és közlik vele, hogy egy porlepte jövendölés értelmében ez az illető lesz a királya"

miféle porlepte jövendölés? Aragorn egyeneságú leszármazottja Isildurnak, és mivel gondolom akkoriban primogenitúra volt, egyértelmű, hogy ő örökli a trónt. Denethor sem volt király, csak helytartó, neki semmi köze Isildurhoz. Így, ha a jogos örökös előkerül, vagy vállalja a királyságot, akkor át kell adni a trónt. csak, hát ő nem akarta.
  • Gladiator
    "Mitől számít valaki jónak Tolkiennél?
    Ha nincsenek önálló gondolatai, megfontolás nélkül követi a
    vezetőket. Erre remek példa Samu, a hű szolga, aki mellesleg a legbambább, -hülyébb az összes hobbit közül."

Szóval akkor az összes bamba troll jó, mert követik a hadvezérüket? zsír
  • Gladiator
    na, elolvastam. néha kicsit off, de nem csalódtam. Takezó, meg Kata olyanról ír, amihez köze nincs. folytatom akkor az érvek felsorakoztatását:
  • QuippeR
    azért olvasom el, mert a barátaim egy része lehet úgy reagálna, mint a hozzászólók nagy része. ("el sem olvastad, minek kritizálod.") pedig már most is van véleményem, és nem fogom elhallgatni.
  • Gladiator
    ja, és ez nem minden. a Szauronosba ugyanúgy belelehetne kötni, meg az összesbe, de egyenlőre ennyit. még el akarom olvasni mit írt a többi okos gyerek.
  • Gladiator
    senki nem érvel? na, akkor én érvelek neked rögtön egyet az elejéről:

"Teljes mértékben fekete-fehér: létezik a megagonosz Szauron, és a tündöklően jó, és tökéletes Aragorn-népség"

Namármost. Itt azt állítja, hogy van a szuperjó Szauron, és a szuperjó Aragorn. Átmenet nincs. Na akkor mondok én. Kezdjük Gollammal. Megakarja ölni Frodót, megszerezni a Gyűrűt, megölt egy csomó mindenkit. Szal, ha úgyvesszük rossz. Aztán: segíti Frodót, a jók oldalán áll. Szal jó. De míg a "jók oldalán áll" legmélyen akkoris a Gyűrűt akarja. Szal akkor most jó vagy rossz? Mindkettő. Szal nem a két végletbe tartozik. Boromirral ugyanez a helyzet. És akkor még ott van egy csomó nép, akik békességben éltek, csak aztán jöttek a nazgulok, jól beparáztak, aztán mentek a sötét oldalra, ami azelött eszük ágában sem volt.

A moralitást tekintve még az amúgy ostoba hobbit-nép is természetesen és teljes mértékben a "jók" oldalán áll"

Minden hobbit jó? Akkor csak gratulálni tudok a Kronyák Zsoltnak vagy kinek. Most nem jut eszembe a neve, mert már régen olvastam, de Bríben, akitől a pónit veszik, az pl. simán "gonosz" , szó nélkül beáll abba a gyilkosokból, tolvajokból álló csoportba, ami azután keletkezett, hogy a társaság elgyahta Brít. A másik "gonosz" hobbit, akinek szintén nem jut eszembe a neve, ő meg a megyében volt a felkelés élén.

Ennyi. Faszság az egész cikk, Zsolt azt se tudja mit ír.
    Tőled sem ezt vártam Kata, azt hittem normálisabb vagy.
  • tomsolo
    de meg nézném a rajzfilmes verziót most!

[SÓHAJTÓZIK]
  • Takezó
    újratábla: gyenge egy verset írtál ;)
  • Takezó

• Bandew
    Na EZ volt a hülye hasonlat. :-D
  • Takezó
    Nem kellenek hülye hasonlatok... értettük elsőre is. De mi nem mondjuk, hogy piros az ég, hanem, hogy ez még kéknek is gyenge ;)
  • Bandew
  • Bandew
    Köszönjük. Most már mindent értek, hisz oly jól elmondtad e építő jellegű hozzászólásodból.
  • tomsolo
    szia nem akarlak el keseríteni, de az ég lehet piros is :)
  • Kata
    LOL!
  • Dzsini
    és mélységes sajnálatomra most néhány órára magára kell hagynom e díszes társaságot, de ígérem amint hazatérek újra csatlakozom :)
  • Bandew
    Ok, itt egy példa:
    ÍRsz egy verset aminek mondjuk az a címe, hogy az Ég. A kék szín szépségeit írod le ebben a versben, és a kiadott verses kötetetben le is írod, hogy te ebben a versben a kékről írsz.
    Erre jön egy kritikus és azt mondja, hogy te a pirosról írtál.

Hát ezt csinálja ez a cikkíró és ezt csináljátok ti is.
  • Dzsini
    minden bizonnyal számunkra is, akik jól elbeszélgettünk róla. de oh, szerintem hagyd, hogy mi eltévelyedettek hadd beszélgessünk haszontalan dolgokról, és majd ha egyszer megvilágosodunk, akkor írmagját is eltöröljük ennek a topicnak.
    nem is, inkább meghagyjuk örök okulásként az utánunk következő elveszett lelkeknek!
  • Takezó
    várom a vitaindítód a témádban :D
  • tomsolo
    okés:D

akkor beszéljünk a tanyasi akvarisztikai módszerek és tolkien gollam halfogástechnikájának összefüggéseiről...
  • Bandew
    Igen, mert te azt hiszed számomra, pedig nem csak számomra.
  • Dzsini
    megint sikerült a leglényegesebb momentumot kiragadni a hozzászólásomból :)
  • Takezó
    nem kell olyan szigorúan ragaszkodni a címhez :)
  • Bandew
    Nem hazug, szükségtelen.
  • tomsolo
    Miért is remek/szar (a megfelelő aláhúzandó) könyv Tolkien főműve?

szal ez a téma nem pedig az hohy ki kit hogyan és milyen formában sért,mellet dagaszt a lent említett cikk, kritika stb....

erről szinte MOT MÁR egy kurv@ szó nem esett eddig... vagy cím rossz, vagy sokan vannak rossz helyen rossz időben....:)

[ÉSZREVETTE]
  • Dzsini
    többször elmondtad, hogy számodra szükségtelen az ilyen kritika. ezt elfogadtuk, és beszélgetnénk tovább, erre újra közlöd, hogy az a cikk hazug, stb...
    csak én nem értem?
  • Kata
    Szándékos volt, bár nem sértés, mint inkább ténymegállapítás. Elég ha újra végigolvasod a topik elejét.