A Gyűrűk Ura - A könyv...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

😄DDD
Bandew
Az angol nem olyan változatos mint a magyar, épp ezért az angoloknak legalább olyan hatásos ez a "béna" verzió (hisz ezt szokták meg születésüktõl fogva), mint nekünk a saját fordításunk.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

tomsolo
szerintem a középsõt irta : DZSINI 😄

Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo

Dzsini
Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

-kvázi szóról-szóra fordítás, a szavak hangulatát megtartva
Három gyûrû a Tünde-királyoknak az ég alatt.
Hét a Törpe-uraknak a kõcsarnokaikban
Kilenc a halandó Embernek akinek meg kell halnia
Egy a Sötét Úrnak a sötét trónján.
Mordor földjén, ahol az árnyak fekszenek.
Egy Gyûrû, hogy minden uralkodjon, Egy Gyûrû, hogy mind megtalálja
Egy Gyûrû, hogy elhozza mind, és a sötétbe kötözze õket.
Mordor földjén, ahol az árnyak fekszenek.

és mi is lett ebbõl (Tótfalusi István fordítása):
Három Gyûrû ragyogjon a tünde királyok kezén,
Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kõ,
Kilencet Halandó Ember ujján csillantson a fény.
Egyet hordjon a sötét úr, szolganyájat terelõ.
Mordor éjfekete földjén, sûrû árnyak mezején.
Egy Gyûrû mind fölött. Egy Gyûrû kegyetlen.
Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.
Mordor éjfekete földjén, sûrû árnyak mezején.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Nah, nézd: én nem érZem át A Gyûrûk Ura világát... ez tény. De mit nem ÉRTek rajta? (magamra is vettem, mivel egyetértettem Dzsinivel 😊)
rezsofiz
Jah

sazl : c

Bandew
Utána elolvastam a cikket (ha tovább olvasol le is írtam).

az ugynevezett "baromságokról" pedig csak annyit, hogy nézd meg mikbe kötött bele? Szerinted ez normális? Ez egy mese! Az pedig nem elhanyagolható TÉNY, hogy a Biblia után a legkeresettebb könyv. Tudom, most ez olyan dolog, hogy azt hiszitek már nincs más amire verjem, de azért ez elgondolkodtató.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

rezsofiz
*A világot=a GYU világát

rezsofiz
Na látod... Ezért nem értesz te a GYU-hoz.
A világot átérezni kell, aki nem képes rá, az ne nagyon irogasson ilyen topicokba( rád gondolok ) .

Nekem tetszik az ork fordítás is 😊
tomsolo
nemzeti tankönyvekrõl kritika? 😊 tele van velük a sajtó! nem kellek oda én...

rezsofiz
Azt talán már akkor mondtam, amikor már felhúztatok,addig higgadtan írtam. Ami írtam az úgy gondolom logikus.

Kornya Zsolt honlapja - képen nem röhögni😊
Dzsini
de talán az egy Gyûrûverstõl eltekintve (ami 8 sor) minden verset elég szárazra írt... legalábbis az angol fordításuk nem a legélvezetesebb (bár könnyen lehet, hogy aki folyékonyan olvassa és beszéli a tünde-nyelveket, azoknak szépen szól)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Figyelj, ne haragudj, hogy a koroddal jöttem - nem szoktam ilyet csinálni, de talán neked is vissza kéne fognod magad. Ne lepõdj meg, ha hülyének néznek, ha olyanokat mondasz, hogy "ezt aki nem érti,a z hülye", stb...

Dzsini
menj inkább érezd át Tolkient 😊

"Szó sincs róla, hogy én akkor most utálnék mindenkit, aki egy rossz szór is szólna a Gy.U.-ra. Rosszul látod."
Kornya Zsolt - aki egyébként számos alkalommal bizonyította már írói képességét, mind cikkeiben, mind fordításaiban (a könyveit inkább hanyagoljuk 😊) - amennyire lehet, objektíven írta meg a cikket. Épp nem voltam itt, mikor Te reagáltál erre, ezért most válaszolok a hozzászólásodra. Az 5 pontból, amire válaszoltál, 3 annyi volt, hogy "hülyeség", v. "baromság". Élek én is a lehetõséggel: No Comment...
"Van ám a Szilmarilok nevezetû mû is (gyanítom, hogy az illetõ csak a filmet látta és az alapján írta a kritikát, úgy, hogy gyorsan még kikeresett egy verset a mûbõl) amiben le van írva, mi a gonoszság forrása."
Jajj, ezt ne mondtad volna. A megjegyzésbõl áradó rosszindulat még nem baj - flémeljünk csak - de ez ostobaság. Ha végigolvastad volna a cikket, tudnád, hogy bizony Kornya Zsolt nem csak a filmet látta, és még csak nem is Tolkien írásait, hanem számos róla szóló más irodalmi elemzést ismert - ha jól sejtem, veled ellentétben.
"Minek köt bele egy versbe, mikor a könyv szerint az nem Tolkien verse? Nem õ írta, hanem az általa megteremtett világban egy szereplõ. Érted? Tehát nem a saját bajait, nézeteit írja le."
Igen, meglehet, hogy szándékosan írt "gyenge" verset Tolkien, ez esetben riszpekt 😊
rezsofiz
Hát igen, mást nem tud az ember ilyenkor mondani ilyenkor jönnek a buta hozzászólások.

Dzsini
írjál róla kritikát 😊 utána pár évig fix a csuklás nálad is, és a teljes rokonságodban 😊

tomsolo
ÁZ! meg tényszerûtlenségek!

Dzsini
ilyen sajtóhubák vannak benne? 😄DDD

tomsolo
...petõfi a legnagyob magyar költõóriás...
<ÁLT. HATODIKOS IRODALOMTANKÖNYVET OLVAS>

😄

Nah, nyomás, holnap iskola, irodalom tankönyv kinyit, tátott szájjal olvas!
rezsofiz
Te tényleg hülye vagy😄
Mit vársz még mit mondjak?
Válaszoltam az eleve ""értelmes kérdesedre"".
Meg most hiába durrox,ez a cikkiró akkor is egy rakás szar azzal együtt amit írt

Bandew
Hmmm...
ELég egy kis idõre elmenni és lám-lám hova fajultak a dolgok.

Takezó:
Szó sincs róla, hogy én akkor most utálnék mindenkit, aki egy rossz szór is szólna a Gy.U.-ra. Rosszul látod.
Folytonos kérésed, hogy "válaszoljunk", azért nem fog soha beteljesedni, mert szépen, aprólékosan, száraz hivatalos stílusban (mint ahogy a cikk is íródott) ezt nem lehet megválaszolni. Ez kb. olyan, mintha arra kérnél meg minket, hogy magyarázzuk el neked mi is az a piros. Te eltudnád?

Amúgy meg legjobban ezt a Kornya Zsoltot tudom sajnálni, aki rengeteg idõt és fáradságot áldozott bele ebbe a cikkbe, hogy a lehetõ legszárazabban (mint ahogy az iskolában tanítják a mûelemzést) belezze ki ezt a mûvet, aminek nincsenek is belei és amivel egy fikarcnyit se tett hozzá az emberiség eddigi tetteihez. Gratulálunk!

vazz, erre nem gondoltam 😄
Dzsini
alátámasztom én helyette 😊 MERTCSAK!!!!!

"Egyszerûen aki ilyen cikket ír, az nem érzi át, nem érti az egész könyv lényegét , Tolkien mester által teremtett világot, mert egyszerûen ez sugárzik az egész cikkébõl, eleve ez a nagy negatív hozzáállás..
Tipikus kritikus."
"Az egész GYU világot nem érti, aki ezzel a cikkel egyetért, azt hogy miért már leírtam........."
Nem sok a különbség a kettõ közt: egyik se válasz, de nem baj, csimóta, már nem is várjuk £ 😄 Csak eleinte voltam naív, és hittem azt, hogy esetleg alá is tudod támasztani az állításod.
tomsolo
np
de ez inkább biztatás volt semmint, leszolító...😊

rezsofiz

Eye-scream
sry 😊

- ...and this is the Spanish Inquisition hiding behind the coal shed. - Oh! I didn\'t expect the Spanish Inquisition. - Nobody expects the Spanish Inquisition!

Nah, ne csigázz minket, nyomd be újra 😄
rezsofiz
Nem kéne olyan nagyon sok hsz-t továbbolvasnod.................

Beztos vagyok benne, hogy az is kiváltó ok
tomsolo
én is ezt próbálom elmagyarázni a magam igénytelen módján..😊

b-type
ön.
meg persze hogy zavar.

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Bocs, ha zavar... akkor mostantól csak ON...
OFF 😄: milyen futtatás?
Eye-scream
Nem hinném, hogy ennek oka a kritikákban keresendõ...

- ...and this is the Spanish Inquisition hiding behind the coal shed. - Oh! I didn\'t expect the Spanish Inquisition. - Nobody expects the Spanish Inquisition!

b-type
na off-ba fulladt a topic...meg némi futtatásba. 😞

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Dzsini
hehe 😊)) neeem, de õt is ismerem személyesen - vele sokáig Magic-eztem 😊

Minden költõ? 😊 Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, ne haragudj. Ha megnézed mondjuk bármelyik nyugatos korai, illetve késõbbi verseit, könnyen észreveheted a fejlõdést.
Má aszittem Macit köszönthetem személyesen 😄 Sör? 😄
Ha válaszolni nem tud, száj befog, húzni el. 😉
Dzsini
"No, de akkor mesélj, mit kell rajta érteni?"
"Mi az, ami bármilyen eddig leírt fantáziavilágnál értékesebbé, nagyobbá teszi?"
"Segítesz?"

melyik kettõ az amit megválaszoltál azzal, hogy
"Az egész GYU világot nem érti, aki ezzel a cikkel egyetért, azt hogy miért már leírtam........." ?

Dzsini
fiatal vagyok én ahoz 😊) csak részt vettem csomó mókájukon - ott voltam a Live Fantasy-kon, pár táborban, amikor a magyar Shadowrun megjelent akkor annak csaptunk egy kis "interaktív reklám"ot a Holdtöltén 😊

rezsofiz
Jópár kérdés... 2 kérdés volt. A 2.at megválaszoltam elõbb,utána az 1.t.
Visszaolvas.

oké, szia
Dzsini
#115ben van jópár kérdés, amire továbbra sem.

WOAAAAA 😄 Egyébként nyugi, eddig is csak ilyeneket hallottam róla 😊 Amúgy Höldtöltének írtál is?