1070
Orbiter - A free space flight simulator
  • Sanyix
    Nem, nem patchtól lesz szebb, hanem különbőző modoktól.
    A legtöbb mod orbiter mappába másolós, de van amit máshogy kell telepíteni, és van amihez szükséges más mod is, a readme-t mindíg olvasd el, mert könnyű működésképtelenné tenni a játékot ha elrontasz valamit, és akkor telepítheted újra.
    Ezeken keresgélhetsz:

• F16
    Műkszik! Már csak valami magyar nyelvű használati utasítás kéne, mert olyan érzésem van, mintha egy 7 éves gyermeknek az írás-olvasás órája helyett asztrofizikát kéne a gyakorlatban használnia :D
  • Papirzacsi
    Válassz ki egy scenariot, és máris működni fog a gomb.
  • F16
    Letöltöttem, kicsomagoltam minden egy mappán belül, aztán a mappán belül kicsomagoltam a patch-et, felülírva a régi file-okat. Inditom, az inditopanelen viszont nem engedi a Launch Orbiter-t!!!
  • F16
    Gyönyörűek! Ha felteszem a 050216-os Patch-et akkor ilyen szép lesz a game? Vagy másik mod-ra gondolsz?
  • F16
    És le is lehet szállni a Földre egy reptéren?
  • Sanyix
    Érdemes körülnézni a modoknál, pl az outer planets mod, meg a nagy felbontású föld és hold textúrák, nagyon állattá teszik a látványt az űrből, bár a gépigényt és a játék betöltésének idejét is növelik.
    Itt van az orbiteres képgalériám :)
  • Sanyix
    Én általában delta gliderrel repülök (múltkor próbáltam sts-el is, de pályára állás után hibát okozott a játék :\), a felszállás pályára állás, iss-re dokkolás, holdhoz repülés, brighton beach-en leszállás már egész rutinosan megy. Múltkor nyomtam egy cape canaveralról felszállás, iss-re dokkolás, majd dokkolás a hold körül az ob-1 űrállomásra, aztán leszállás brighton beachen, aztán át a mars körüli pályára, leszállás a phobos bázisra(mod), utána belépés a mars légkörébe, leszállás a marineris bázison(ezis mod), aztán felszállás, irány a föld, légkörbe belépés, leszállás a spaceport amazonián(ezis mod) körutat :) És teljesen simán ment minden, szóval csak gyakorolni kell, és megy a dolog.
  • F16
    Köszönöm! Már nagy izgalommal töltöm is, mivel ha jól láttam ingyenes!!!
  • Sanyix
    Jelenlegi verzió 2005-ös, és nem ismerek ennél jobb űrhajó szimulátort.
  • F16
    Sziasztok
    Most hallottam először erről a szimulátorról. Mikori játék? Hogy tudok hozzájutni? És valóban ez a legjobb űrrepülő szim.?
  • Razgon
    Türelem kell ehhez a szimulátorhoz. Meg kell tanulni, de aztán viszont nagyon élvezetes. Én az IMFD-t használom, amikor más bolygókhoz repülök, az a legegyszerűbb (számomra). A TransX-et képtelen voltam megérteni, még úgy is, hogy az IMFD-vel már repkedtem visszafelé..

Egyedül a holdról való visszatérés volt kócos az IMFD-vel, de aztán olvastam egy leírást, hogy LOWER ORBIT-al pofonegyszerűen meg lehet oldani, és tényleg.

Előtte is sikerült visszatérni a holdról, meg a légkörről lepattanni is..:(

De így tényleg, mint a nagyok..

A holdraszállás egyébként nem olyan nehéz.

1. Felszállás, föld körüli pályára állás
    2. Gyorsítás, és a hold felé vezető pályára állás.
    3. Holdkompp kiszedése, dokkolás a holdkomppal (ha Apollo-val csinálja valaki).
    4. Fékezés, hold körüli pályára állás.
    5. Leszállás a holdkomppal (ez kemény, nehéz elérni, hogy ne legyen vízszintes sebesség leszálláskor)
    6. Felszállás a holdról.
    7. Randevú az Apollo-val ez az ami kőkemény.
    8. Gyorsítás a föld felé
    9. A légkörbe való visszatérés előtt a műszaki egység leválasztása.

Egyébként a randevú sem vészes, csak meg kell érteni a lényegét.

A lényeg az, hogy a céllal közel azonos pályán legyünk. Utána a pályát úgy kell módosítani, hogy a céllal azonos időben közel azonos helyen legyünk. Alacsonyabb pályán gyorsabb a keringés, magasabb pályán lassabb. Be lehet úgy lőni a pályát, hogy adott helyen és időben közel legyünk a célhoz. Akkor pedig megszüntetjük a cél és a közöttünk levő sebességkülönbséget, majd szépen odamanőverezünk a célhoz.
  • Sanyix
    Nem tűnt fel, hogy most indult az oldal? Valószínűleg bővülni fog.
    Amúgy ha ebben a topicban visszaolvasol akkor találhatsz pár hasznos dolgot, nagyjából le van írva a marsra, holdra utazás menete, és az iss-re dokkolás is.
  • baroncs
    tevdetem es csalodtam ebben a lapban.
    elolvastam a cikkeket, csak leirasok. azt se mondja el hogy hogy menjunk el pl a holdra.
  • baroncs
    Anyádddddddddd.sTok kera. <i><b><u>EZT</i></b></u> meg sosem lattam
  • Sanyix
    Hát az ûrrepülés nem egyszerû dolog, hónapokig is tarthat amíg belejössz, és mint minden szimulátornál szükséges valamennyi angol tudás. Az ûrrepülésben használt angol szakszavakra ajánlom a wikipedia-t ott sokmindent megtalálsz, és mondjuk valamilyen netes angol magyar szótárt.
    Hoppá közben megújult ez a magyar orbiter oldal, lehet belõle valami :) van ismertető is, és gondolom még bővülni fog, bár nekem az ismertetőben szövegként jelenik meg a html kód :\
  • baroncs
    rakerestem a harom magyaritas oldalon, de nincsen. a magyar wikipedian sincs, de az angolon igen.
    azt sem tudtam elintezni, hogy az atlantis karjat rategyem a huble izeire. kicsit nehez.
  • baroncs
    senki sem forditotta le eddig a help menut, vagy valamit.nemhivatalosan?
  • baroncs
    konkret es lenyegretoro vagy
  • Sanyix
    Hát magyar leírás nincs :( csak angol leírás van a játék könyvtárában valahol, egy pdf fálj. Amúgy felszállás, és ISS-re dokkolás az nem pont a legkönnyebb küldetés, sőt inkább a leg nehezebb :)
  • baroncs
    csaztok. csak azt szeretnem meglkerdezni, hogy hol talalok magyar kezikonyvet a programhoz, mert mar az elso palyat sem tom vegigvinni(Cheklist/1:Mission 1 : DG to Iss).meg az azutan jovoket sem.es csak a cheklist-es scenarional van help , amit nem ertek, mert szakszavakkal van tele.Es ha nem tanulom meg az elso 3-4 palyat vegigvinni a tobbit sem tudom majd.Tehat megkosszonnem, ha valaki tudna mondani egy helyet ahol van magyar help hozza.
  • Sanyix
    Na már megint bajom volt az iss-re kapcsolódással, merthogy az imfd-ben a tangetial transfer összevissza hülyeségeket csinált. Beállítottam ahogy szoktam és 2.456M-re elvétette az iss-t, máskor meg telibe találja. Mind1, elkezdtem próbálni máshogy. Align planes mfd segítségével beálltam az iss keringési síkjába, aztán átváltottam Sync orbit mfd-re. Ezt sem használtam még, de rájöttem, hogy ha a DLan 0fok-on van akkor kell egy gyorsítás pro grade-ben, és akkor elkezdek az iss-hez közeledni. Csakhogy ez a gyorsítás csak saccra ment(pár másodperc volt csak), mert nemtudom hogy honnan lehetne tudni, hogy mennyit kell. Mindenesetre 8 km-re kötöttem ki az iss-től, innen már látásból rárepültem az iss-re és dokkoltam.
  • Sanyix
    A transx sztem nem való semmire, az egy kaki, legalábbis én semmire nem tudtam még használni (nem ír semmit hogy mit csináljak, és mikor, ha állítgatom max pár lényegtelen infot mutat, meg pályarajot) :) imfd tud mindent, csak azt kéne tudnom, hogy hogy kéne beállítani hintamanőverhez.
  • kamov
    Erre a TransX MFD-való.
  • kamov
    Kétfajta jel van az ISS-hez.
    Az egyik az XPDR. Ez egy nagy távolságú irányadó (4-500km).
    Enne az űrállomás közepe a nullpontja.
    A másik az IDS.A dokkolóhelyek irányadója (10-12km).
    Ez minden dokkolónak külön-külön van.

F4 billenytű->Object info->Vessel->ISS
    Itt kiad egy ablakot amin minden lényeges adat rajta van.
    Az XPDR és az IDS frekvenciák kellenek belőle.
    A dokkoláshoz be kell állítani az IDS frekvenciát a COM/NAV MFD-n.
    A HUD Dock módja mindig a COM/NAV panel NAV1-es beállításából dolgozik.
    Ha a COM/NAV MFD NAV1-helyén váltogatod a dokkolók IDS frekvenciáit akkor a HUD-on megjelenő ablaksor a kiválasztott dokkoló szerint változik.

El kell vinni a járgányt az ablaksor űrbeli végére majd "megállni" az ISS hez képest a retróval és az RCS LIN módot használva.
    RCS ROT-al nagyjából irányba fordulni. Innentől jön a Dock MFD jeleinek a középre látszása. Az X alakú jelet forgatással középre kell állítani, ekkor jelenik meg oldalt egy kis nyíl, ezt a kör alakú kijelző tetejére kell forgatni( fehér lesz ha jó). Ekkor RCS LIN-el meg lehet indulni a dokkoló felé, közben a vízszintes szálkeresztet középre kell hozni és ott kell tartani.
    Az utolsó két méteren én 0.1m/s ra szoktam visszavenni a közelítést.
    A jel középen tartásában ilyenkor az RCS ccsökkentett módja segít amit úgy lehet használni hogy manőverezés közben le kell nyomni a CTRL-billentyűt is.
  • Sanyix
    Ha valaki tud írhatna egy kis leírást hogy az imfd-vel hogy lehet gravitációs hintamanővereket végrehajtani, hogy kell beállítani, mert távoli bolygókra, a sima planar, meg off plane transfer eléggé lassúcska.
  • Sanyix
    Hát én dock mfd-t próbáltam, hát nagyon gáz, ha méterekre voltam az űrállomástól még akkor is azt írta hogy túl messze vagyok :)
    Aztán visszaálltam imfd-re, aztán tangential transferrel közlekedek az űrállomások között. Mondjuk az OB-1-en nemtudok dokkolni, mert eléggé furcsán mozog, sztem nem pont a dokkolóhelyen van a forgástengelye, mert eléggé ficánkol a cucc :) amúgy én addig használok műszereket amíg az űrállomás közelébe érek, utána csak a dock mfd sebességmérőjét használom (mivel dokkolóhelyet nem tudok megadni neki, mert fogalmam sincs melyik melyik. Szóval a legszimpatikusabb helyre dokkolok :)
  • Gyöfgy
    Tiszteletem minden űrhajósnak itt!!:D

A Dock-MFD-hez annyit, hogy az ISS TGT-ként való megadásakor nem választottál dockportot, azt az ISS el fogja dönteni, hogy ha több szabad portja van, Te melyiket kapod (Talán véletlenszerű, de elvileg nem szoktak Nappal szembe repülni dokkoláskor, ha jól tudom, szóval lehet, hogy gondoltak erre is) mikor dokkolási engedélyt kérsz. Hogy melyiket kaptad, azt abból látod, a műszereken kívül, hogy a HUD-on zöld téglalapok mutatják a helyes megközelítési utat "approach path". Az út egyik vége az űrben, másik a dokkapunál van. Ezt, ha jól emlékszem csak belső nézetben és csak a HUD-on lehetet látni. Gondolom, az történhetett, hogy olyan dokkot kaptál, amivel pont átellenben is van kapu az ISS-en. Ezesetben a műszer látszólag butaságokat mutat, de jobban meg kell vizsgálni, mit látsz rajtuk. A sárga nyilacska egyébként nem azt mutatja, amit mondtál... Egészen pontosan az érintő irényú sebességet, azaz a dokkhoz képesti sebességvektornak az egyik összetevőjének nagyságát, ha olyan két vektorra bontjuk a vektort, hogy:
    A dokkapu a viszonyítási pontunk és egy gömb középpontja, aminek egyik pontja a hajónk (vagy annak dokkapuja). Az egyik vektorunk a hajónkhoz húzott sugár-irányó (radiális összetevő), a másik pedig a gömböt kell, hogy érintse (tangenciális, vagy érintőirányú összetevő). Az utóbbinak nagyságát mutatja a sárga nyíl egy (VIGYÁZAT, nem lineáris!!!) logaritmikus skálán. Ha a piros nyílheggyel van problémád, akkor, ha jól emlékszem, az csak hossztengely szerinti ("csűrésel" korrigálható) szögeltérést mutat, tehát nem sok vizet zavar, forgó állomásoknál érdekes, mint az OB-1.
    Ha a megközelítéssel vannak gondjaid, akkor szerintem próbáld ki a HUD-nak a "Dock" módját, nagyon hasznos, tényleg! Ha pedig pályakorrekcióknál van gonodod, akkor egy következő levében tudok segíteni, mert mostanában ilyesmiket számolgatok, mert magam is szeretnék pontosabb lenni:). Ugye Neked is az a gondod, hogy már egy síkban vagy az ISS-szel (Align Orbit), sikerült ugyanolyan magasságú és ugyanolyan "alakú" pályára kerülni, de le vagy maradva, vagy előtte jársz. Na erre van megoldás. Ha repülsz egy ellipszispályát... Ha érdekel, folyt köv.

Amúgy, gonodlom, mindenki ismeri, de írok ide néhány linket, add-on-t, stb-t:D
    - Go Play in Space Egy nagyon szép és érthető könyv Orbiterhez
    - OrbitHangar; SpaceSimMods Ha kellenek hajók, bolygók, repülők, helikopterek, vagy ha pl repkednénk a 2001 űrodüsszeia, vagy a Csillagok háborúja legendás hajóival:D (Utóbbiakkal úgy, ahogy azok a filmben soha... Reálisan :D)

Igen, ez itt tényleg a Buran!!!
  • Sanyix
    Na má sikerült dokkolni, manuálisan mfd-nélkül, csak látásra :) úgy könnyebb. De az űrállomáshoz közel kerülni viszont nem könnyű :( most úgy sikerült, hogy felmentem az iss pályájára, bekapcsoltam a level horizont aztán egy magasság tartást hover hajtóművekkel, és jól lelassítottam, aztán beért az iss, de ez meg nem valami szép megoldás :(
  • Sanyix
    Na végre nagy nehezen imfd planar intercept-el, meg orbital find targettel, és velocity match-al beállni az iss mellé, 250 méterre vagyok tőle, de de tudok dokkolni. Az a dock mfd-t meg nem értem ott az a nyíl hogy elvileg merre kéne rcs-el irányt váltani, de ha arra nyomom a nyilakat akkor ez a sárga nyíl 90 fokkal mindíg elfordul, és nemtudok igazán közelebb kerülni a dokkolóhelyhez. A zavaró hogy azt sem tudom hogy melyik dokkoló hely amit kiválasztottam (szóval én nem látom hogy melyik), csak a dock mfd szerint tudok tájékozódni. Amúgy beírtam targetnek hogy ISS 1 de azt nem tudom ez melyik dokkhely.
  • Razgon
    Most látom először, de tetszik. Ígéretes.
  • Iron666
    Üdv!

Tud valaki erről az oldalról valamit? Hogy mikor frissült utoljára, és hogy mikor nyílt meg? Írtam két napja mail-t az oldalon látható címre, de még nem válaszolt az illető.
  • Sanyix
    Na delta gliderrel pályára álltam a hold körül, a magasság 3,2 km és 500 méter között mozog :DDDDDDDD nagyon komoly 1400 m/s sebességgel átszáguldani brighton beach felett pár méterrel :D
  • Sanyix
    Hogyan kell geostacionárius pályára állni? Mert én a base aproach orbit insert menüpontjával felmentem 35.765M magasságba, majd az orbital manüpont circularize részével körpályára álltam. De ígysem a kívánt földrész fölött "álltam".
  • Razgon
    A légköri szimuláció tényleg nem az erőssége a programnak. Én nem is szoktam megpróbálni bázisra leszállni, csak leszállok a felszínen, és le van tudva.

A lassítás sem tökéletes, ha retrográdban lassítok, akkor elvileg el kellene fogynia a vízszintes sebességnek teljesen, de ez nem mindig sikerül.

Ezeken a hibákon azonban szerintem felül lehet emelkedni. Talán majd a következő verzióban már ez is meg lesz oldva.
  • Sanyix
    Hát ez egy NULLA szimuláció a légkörben :) összevissza ficánkol a gép, megpróbáltam leszállni a marson lévő bázisra már a közelébe is értem, elég unalmas volt a géppel küzdeni, hogy a levegőben maradjon úgyhogy felgyorsítottam az időt, és vége leért a földre végig pattogott. Szóval nagyon gáz magasságot is úgy sikerült tartanom, hogy 1km meg 8km magasság között ingáztam. Semmi autopilóta a legkörben, de legalább egy repülési magasság tartó automatika lenne. Ráadásul a az imfd base approach mfd használtam, be is állítottam a re-entry-t de nagyon nem bázis közelében értem a légkörbe. A másik gond az volt hogy sehogysem akart lassulni a gép 8km magasan a mars fölött sem! Úgyhogy retro hajtóművel lassítottam, de azis elégé gyengén lassított 100%-on. Aztán 1500k sebességnél hirtelen elkezdett lassul ugyanazon a magasságon amin előbb alig lassult.
  • Papirzacsi
    Köszi! Ez hiányzott. No most ereszkedtem le 100km magasságra a Mars körül. :-)
  • Razgon
    Az Off-Plane Intercept-re váltasz. Nézed, hogy mennyi az égési idő (BT). Ahogy az űrhajó eltér az ideális pályától, úgy nő BT. SHIFT-I vel átváltasz a második gombsorra. Itt a legfelső a BV (Burning Vector). SHIFT-1-el átváltasz rá. Egy keresztet fogsz látni, ez a Burning Vector A BV-t középre állítod, majd begyújtod a hajtóműveket, és addig égeted őket, amíg a BT megint 0 közelébe kerül. Ennyi.

Ha a PET 100k körüli, akkor váltani kell a Planet Approach-ra. EqI a kívánt szög a bolygó egyenlítőjéhez képest, PeA a periapsis pont magassága a felszíntől. Ezeket kell állítani. A PeA-t 150-500k körülire szoktam állítani. Beállítás után látod az égési időt. Váltasz a Burning Vectorra, középre állítod, égetés. Pet 50k körül ismét, Pet 20k körül szoktam az utolsót csinálni.

Utána váltasz az Orbit Insert-re. Itt nem kell semmit állítanod. Látod hogy mennyi idő van még hátra a fékezés kezdetéig (TtB), és látod a fékezési időt (BT). A fékezési idő után látod zárójelben az RG betűket, ez azt jelenti, hogy Retrograd pozícióban kell égetni a hajtóműveket. 500k TtB körül Retrograd-ba állsz, amikor a TtB-ra vált, akkor hajtóművek 100%-ra. BT kezd csökkenni, és látod majd, ahogyan a pályád szépen a bolygó köré görbül. Nem muszály megvárni, amíg a BT 0 lesz, ha úgy gondolod, hogy a pálya már jó a bolygó körül, akkor kikapcsolod a hajtóműveket. Akkor is ki kell kapcsolni, ha a BT nem 0, de elkezd növekedni.
    Nagyjából ennyi.
  • Papirzacsi
    Oké, ezt vágom, de arról tdnál picit mesélni, hogy félúton mi alapján végezzem a pályakorrekciót? mert az a helyzet, hogy per pill csak vaktában tudom végrehajtani, megérzésből. De mint mondtam ,ez nem profi megoldás.Én pedig arra lennék kíváncsi.
  • Razgon
    Örömmel látom, hogy zajlik az élet. Úgy látom, Sanyix beletanult az IMFD-be.

Papírzacsi! Akkor módosíts a pályán, amikor nagyjából félúton vagy. Utána már a pályád a megcélzott bolygó közvetlen közelében lesz. Ha mégsem akkor megint korrigálsz, addig, amíg a pálya jó nem lesz.

Után már csak az Planet Approach-nál kell korrekciókat végezni, hogy megfelelő "közelségből" lehessen a fékezést elkezdeni.