1070
Orbiter - A free space flight simulator
  • Papirzacsi
    Nos a PeT ahogy nézem nem távolság, hanem idő, mégpedig Time to Periapsis.
    A pályakorrekciót fingom sincs mi alapján kéne végrehajtani. Anyni biztos, hogy nagyon mellélő a marsnak. Egés pontosan most 974000 km-re fogok elszáguldani tőle. Ami elég nagy. Szal szükség lenne a korrekcióra, csak éppen nem tom mi alapján. Mert szemre még menne is, de azért lássuk be, az nem túl
    professional megoldás.
  • Sanyix
    Most a jupiter körül keringek, hogy tudnék eljutni, mondjuk az Europa körüli pályára? Mert Higher orbittal egy szépnagy pályát mutat, aminek köze nincs a Europahoz
  • Papirzacsi
    Köszi! MAjd ha eljutok odáig hasznosítom az infódat. :-) A have a nice voyage felirat eddig is megjelent. :-)
    Most nekirugaszkodtam újra. Asszem tudom mi volt a hiba a korábbi startoknál, ami betudható lenne akár programhibának is, mert vmiért (nálam legalábbis) nem mindíg követi panel nélküli nézetben az MFD, a panel nézetben beállított dolgokat. Így a amikor átállítottam a higher orbitot Course-ra, nem minden nézetben változott a dolog. Ezért nem jutottam el eddig a mars magasságáig. De most már a Map módban is látszik, hogy eljutok odáig. kérdés mennyire lesz közel akkor a mars. :-)
  • Sanyix
    Ha eljutottál odáig, hogy have a nice voyage! akkor visszakapcsolod course mfd-re, maradjon off plane intercepten, és src-nek írj be egy x-et, ekkor a te űrhajót lesz az src-ben. Aztán gyorsitasz ahogy írja, vagy autoburn, és mész tovább. A PeT írja a célbolygótól való távolságodat. Aztán kb az út felénél, vagy ahogy érzed, csinálsz pár pályakorrekciót.
    Amikor a PeT 100k körül van, lépj ki az off-plane intercepből, és állítsd át planet approach-ra. A REF-et állítsd a célbolygóra. Aztán ott van egy ilyen hogy EqI ez azt jelenti, hogy hova érkezzél, fokokban, 90 fok az egyik sarok fölött fogsz áthaladni, PeA pedig a bolyóhoz a legkisebb magasság a bolygótó, ez legyen mondjuk 100k (ha pályára is álsz, akkor ilyen magasan fogsz keringeni). Aztán égeted a hajtóműveket, ahogy írja, itt is finomíthatsz menet közben. elvileg a pályarajz azt mutatja, hogy elhaladsz a bolygó mellett, de ha pályára akarsz állni, akkor a bolygóhoz legközelebbi pont előtt még átállítod orbit insertre. Itt már nem kell semmit csinálni, a legközelebbi pont előtt valamivel kell elkezdeni égetni, és a legközelebbi ponton kell befejezni, ha jól csinálod, pályán vagy. aztán hogy leszálljál a base approach -al kell ügyeskedni, de azt én már nemtudom hogy. De belépni a légkörbe manuálisan is lehet akár a sima mappal.
  • Papirzacsi
    Nos tényleg...
    De elvileg azzal amit leírt, már a marshoz kéne jutnom. még se jutok. :-)
    Várom a folytatást. Jobb ez az IMFD, a többi ilyen cuccnál. :-Ö
  • Sanyix
    Nemis írta le az összes lépést Razgon, még ezután is kell állítgatni.
    ott vannak az imfd letöltés mellett a linkek az angol nyelvű teljes tutorialhoz.
  • Papirzacsi
    Kipróbáltam ezt az IMFD dolgot. Nos elég negatívak a tapasztalataim. Követtem Razgon leírását, de nem jutok a mars közelébe. Bejátszom az EIn-t 0-ra. Kivárom a Ttb-t. égetem a hműveket a burning time végig, de a pályám nem elég "magas" ahhoz, hogy elérje a marsot. Szóval map módban a pályán a marsi pálya közelébe se kerül. Már vagy a 10. sikertelen kísérleten vagyok túl. Különféle scenariokból indulva. De az eredmény mindig ugyna az... Any Idea?
  • Sanyix
    A te leírásoddal kezdve, aztán egy angol leírással folytatva sikerült eljutnom a jupiterre, tökéletes repüléssel, és pályára állással, játéban 1 év 6 hónap alatt :) ami nekem kicsit kevésnek tűnik :)
  • Razgon
    Nna, pont belehúztál. A Holdról a Földre pont máshogyan kell visszatérni, ott nem jó az off-plane vagy a planar intercept. Ilyenkor egy egyszerű Lower Orbit kell.

Azt javaslom, hogy először olyan bolygókra repülj, amelyek a Nap körül keringenek. Ez a legegyszerűbb. Off-plane Intercept, félúton ha kell, akkor pályamódosítás, Planet Approach, végül Orbit Insert.

Ha egy bolygó holdjáról akarsz a bolygóhoz visszarepülni, akkor Lower Orbit.
  • Sanyix
    Ja amúgy amit leírtál a kipróbáltam.
    De a holdról szálltam fel, majd a Course orbit insertel mfd-vel, egy szép holdkörüli pályára álltam. Aztán elindítottam az Interplanetrary Course MFD-t, kiválasztottam az off plane interceptet. Kiválasztom a célpontot, most a földet, oké TGT és az src is a föld, így állítja be. Ha src-nek a holdat állítom, hibát jelez, hogy nem vagyok pályán, pedig vagyok, ha az űrhajót állítom src-nek, akkor meg el kell hagynom a hold hatáskörzetét hibát ír. És nem jelenik meg semmien pálya, csak a holdkörüli pályát mutatja, kék vonal, meg a narancssárga fedik egymást. Vagy ezt csak földről indulva lehet használni?
  • Sanyix
    Lehet valahogy resetelni az imfd-t? Mert néhány beállítást csak induláskor lehet módosítani, ha beállítottam akkor utána már nem.
  • Sanyix
    Thx
  • Razgon
    Uhh, de béna vagyok, a válasz Sanyix-nak szól. Bocs.
  • Razgon
    Így van, a pálya szögét lehet változtatni vele. Akkor kell, amikor randevúzni kell egy űrállomással, vagy amikor túl nagy a különbség az űrhajó pályája, és a megcélzott bolygóhoz vezető pálya között.

IMFD letöltés:http://koti.mbnet.fi/jarmonik/Orbiter.html

Kicsomagolod, orbiter mappába bemásolod, a moduloknál engedélyezed.
  • Lanyaworks
    az orbit normal (+) és orbit antinormal (-) akkor kell, amikor a pálya hajlásszögét akarod változtatni. ha például pontosan az egyenlítő felett keringesz és elhatározod, hogy te a sarkok felett akarsz keringeni, ahhoz 90 fokkal el kell "dönteni" a pályádat az aktuálishoz képest valamelyik irányba attól függően, hogy dél-észak vagy észak-dél irányba akarsz keringeni pl.
  • Sanyix
    És honnan is lehet az imfd-t letölteni? :)
    Amúgy eddig eléggé bonyolultnak tűnik, bár jáccogatok pár eléggé élethű repülőszimulátorral, de ott sincsenek ilyen bonyolult állítások :)
    Amúgy a pro grade, retro grade, orbit normal (+), orbit normal (-) pontosan mire valók? Arra rájöttem, hogy a pro grade a pálya irányába áll gyorsításhoz, a retro pedig ennek az ellenkezője, de ezenkívül van még funkciója, nameg az orbit normal-ok mire jók?
  • Razgon
    Folytatása következik, csak most mennem kell.
  • Razgon
    Egy kis IMFD tutorial a Marsra:

Először töltsd le, és telepítsd az IMFD-t.

Indíts egy küldetést, pl. a a Delta Glider Docked at ISS megteszi.

1. SHIFT+I -vel kapcsolod be az IMFD-t. Célszerű mindkét panelen beállítani.
    2. SHIFT+F-el jutsz a főmenüjébe. Itt az OpMode-ot a SHIFT+I-vel állítsd Shared-re, a Burntiming-et SHIFT+P-vel Precise-re

3. A jobb oldalt vannak az IMFD programjai. Ezek közül a SHIFT+1,2,.. értelemszerűen lehet választani. Cél a Mars, tehát SHIFT+3-al a Course programot válaszd ki.
    Az Interplanetary Course-ban vagyunk. A jobb oldalt Prev (SHIFT+1) Nxt (SHIFT+2)
    Set (SHIFT+3) gombok. Mozogni a Prev-el és a Nxt-el lehet a menüpontok között, egy pontot kiválasztani pedig a Set-el.
    Ráállsz az Off-Plane Intercept-re , majd Set

4. SHIFT+T vel választasz célpontot, beírod: MARS

5. Megjelenik zölddel a jelenlegi pályád, naranccsal a célpont pályája, szürkéssel pedig a transzfer pálya. Látsz fölül kiírva ilyeneket: Tej, MJD, Tin, MJD. Alul pedig: escape vektor. Az escape vektor értékét meg kell próbálni a legkisebb-re állítani. Tedd a következőt: a Nxt-vel rámész a Tin alatti MJD-re, majd a +-al (SHIFT+3) vagy a -al (SHIFT+4) állítasz rajta, addig, amíg el nem éred a legkisebb escape vektor értéket.

6. Visszamegyünk a főmenübe SHIFT+F-el.Itt az Orbit-Eject programba kell menni (SHIFT+2).

7.Menj rá a Higher Orbit pontra, majd a +-al (SHIFT+3) állítsd át Course-ra.

8. Nézzünk szét egy kicsit. Ami fontos itt:
    EIn:Ez mutatja, hogy a jelenlegi pályánk mekkora szöget zár be a szökési pályával. Ha ez nagyobb mint 1 fok, akkor világít a Bad Plane felirat. Semmi gond, így is lehet menni követve a Burning Vector-t, de lehet, hogy beleállunk a Földbe...
    Prograde gyorsítással szeretnénk meglépni a Földtől. Ehhez módosítani kell a pályánk szögét.

9. Állítsd a hajót +Normal pozícióba. Ha beállt a hajó, akkor indítsd be a fő hajtóműveket, 100%-on. Figyeld az EIn értékét, csökkennie kell. Addig égesd a motorokat, amíg az EIn 0 fok (vagy majdnem annyi) lesz. 0 fok alatt eltűnik a Bad Plane felirat.

10. A Course alatt látsz egy Realtime feliratot. Menj rá a Nxt-vel, vagy a Prv-vel, és a +-al (SHIFT+3) állítsd át Pro-Grade-ra.

11. Két fontos értékre kell figyelni: TtB: mutatja, hogy mennyi idő van a hajtóművek begyújtásáig. BT: mutatja, hogy mennyi ideig kell égetni a hajtóművet a Marshoz vezető pályára álláshoz. Ez most lényegesen kisebb, mint a pályaszög módosítás előtt. Van utána egy PG felirat is, tehát az égetést Prograde pozícióban (Ő gomb) kell csinálni.

12. Kivárod, amíg letelik az idő, de még a gyújtási idő letelte előtt állítsd a hajót Prograde-ba.

13.Amikot a TtB eléri a nullát, a hajtóműveket 100%-ra.

14. Az égetést kihasználhatod arra, hogy a másik panelen beállítod az IMFD térképét. SHIFT-1-el kiválasztod a Map-ot. SHIFT-T-vel beállítod célnak a Mars-ot. SHIFT-1-el pedig a térkép középpontjának a Napot (Sun).

15. Ha a a BT eléri a 0-t, vagy növekedni kezd, állítsd le a hajtóműveket. Marsra vezető pályán vagy!

16. Amikor a hajó pozícióját jelképező vonal eléri a fehér vonalat az Orbit-Eject-nél, kapsz majd egy Have a nice voyage! feliratot. Megszöktél a Föld gravitációs teréből.

• Razgon
    Néha "elromlik" benne a Naprendszer. Nekem holdutazás alatt volt olyan, hogy egyszer csak hibát írt az IMFD-azután a holdkomp+apollo ott volt a hold felszínén...

Szerencsére ritka az ilyen bug, én már elrepültem a Neptun-ra meg vissza, mindenféle gond nélkül, pedig ott max időgyorsítás kellett, sokáig... Így is 2002-ben indultam és a játék szerint 2042-ben tértem vissza. Kicsit megőszültek a pilóták...
  • Razgon
    Tapasztalataim szerint megőrülés nélkül sehogy... Nem tudtam megtanulni a TransX-et, többször is próbáltam, de mindig 300-as vérnyomás lett a vége.

Próbáld ki inkább az IMFD-t, sokkal könnyebb vele bánni.

Néha vannak bugok, de az Orbiter újraindítása nekem mindig segített.
  • Sanyix
    Már mindegy, abbahagytam a játékot, túl bugos, valahogy nem jön be az hogy ha felgyorsítok 1000x-es időre akkor a stabil pályáról 1pillanat felgyorsul az űrhajó és kirepül a fracnba, 0%-os tolóerővel...
  • Sanyix
    Hol a rákba lehet ebbe a transx mfd-ben beállítani a célbolygót?
  • CrucifX
    Erdekel!
  • Sanyix
    Na akkor érdekel engem is ;)
  • Lanyaworks
    na jó, az, hogy a Holdra orbit MFD-vel megyek, nem jelenti azt , hogy más MFD-hez nem értek :)
    interplanetáris repülésekhez TransX-ot használok, NA azt az MFD-t beállítani nem egy leányálom, de legalább telibe találom a megcélzott bolygót. az IMFD-t is megcsekkolom valamikor, mert aszondják, hogy egyszerűbb használni. amen

engem viszont érdekelne egy Apollo-s tutorial, érdekeljen mást is! :D
  • Razgon
    Én az Apollo programot repülgetem. Interplanetary MFD-t használok, az nagyon bejött, 1xű a kezelése is, csak az AutoBurn funkcióját nem használom, az túl egyszerű lenne, kézzel "égetek", követve a vektort.

A holdkomppal való mozgás külön érdekes. Amikor először le akartam szállni, hiába fékeztem, mindig csak nőtt a pálya... Aztán rájöttem, hogy csak hover hajtóművem van, és a megfelelő pozícióhoz kellene pitch-elni 90 fokot...Egyből jó lett.

Ha írnék egy tutorial-t az Apollo-s küldetésekről, érdekelne valakit?
  • Sanyix
    Én Marsra is csak az orbit MFD segítségével repültem, meg merkúrhoz, meg vénuszhoz is, mert csak az orbit mfd-t tudom használni :) jameg azt a map vagymi mfd-t, ami a légkörben való tájékozódáshoz jó.
  • Lanyaworks
    én is repkedek mostanában, csak akkor írok, ha valaki nem tud valamit.

per pillanat Föld-Hold-Föld "missziókat" csinálok (Földről indulok, hintamanőver a Holdnál és rögtön irány a Föld vissza) és csak orbit MFD-t használok, a többit szemmel lövöm beeee :P (persze a Marsa már műszerrel megyek)

ja és a SpaceShipOne-nal is repültem már vagy 50-szer :)
  • Razgon
    Csak én repkedek mostanában?

Sikerült beüzemelnem a holdkompot (checklist figyelmes olvasása rulez), le is szálltam a holdon. Ami igazán kemény, az a felszállás, és a randevú a parancsnoki egységgel. Mivel a holdkompnak csak hover hajtóműve van, így nehéz randevúzni, megizzasztott rendesen..
  • Razgon
    Próbálgattam az Apollo küldetéseket. Nem is rossz. A holdig már sikerült eljutni, csak a holdkompot nem tudtam még beüzemelni, valamiért nem akar működni..

Külön érdekes, ahogyan az Apollo számítógépét felprogramozza az ember a TLI-hez.
  • CrucifX
    Irok egyet naaaaagy lezernyalabokkal :)
    Kivancsi vagyok, vajon a hivatalos szervek hogy velekednek a programrol, illetoleg van-e barmilyen kapcsolata valamelyik orszag urutazassal kapcsolatos letesitmenyevel (*/me a NASA fele kacsingat*)
  • Razgon
    Ez a játék nem erről szól. Pont azért jó, mert nehéz.

Kell rá időt szánni, ez tény, de megéri. Tegnap csináltam egy ilyen utat: Föld-Hold-Mars-Jupiter. Igaz, hogy ehhez a limited fuel-t kikapcsoltam...

• Sanyix
    Lehet, szerezzél egy arcade űrhajós játékot :)
  • CrucifX
    TI ennyire raertek? En odaig jutottam, hogy ket gombbal felszallok, a franc fog meg aprolekos beallitasokkal is szorakozni. Lehetne valami abszolut rookie fok, a magamfajta batortalan vallalkozoknak :)
  • Razgon
    Újabb siker, sikerült az IMFD-vel elrepülnöm a Marsra, pályára állni a Mars körül, majd visszatérni a Földre, és a Föld körül is pályára állni.

• Razgon
    Sikerült nagyjából rájönnöm a transferek használatára. Egyedül a Holdról való visszatérés beállítása problémás az MFD-k nek... Aztán megoldottam 1xűbben, gyorsítás saccra, a Föld közelében pedig lassítással a pálya Föld köré "görbítése".

Megcsináltam a Szojuz-Apollo űrrandevút. Háááát, nem volt valami 1xű. A Szojuz nem Delta, sokkal lassabban gyorsít, lassít... De azért sikerült.

• Sanyix
    OKé műxik, thx.
  • Lanyaworks
    sorry, elfelejtettem említeni, hogy az Alt csak a shift-D megnyomása után jön elő, és a Rad helyén lesz látható
  • Sanyix
    050116 ez a verzió van, és ezt találtam az orbiter oldalán. Amúgy alt-ot nemnagyon találtam, mert ha találtam volna tudtam volna mit jelent... De holnap jobban körülnézek.
  • Esrohnoil
    Lehet én is megnézem az újabb verziókat, mert nekem még elég régi kb. másfél éves van telepítve.