1015
Élet egy másik dimenzióban
-
#295 mondjuk én (is) szkeptikus vagyok az olyan yogikkal szemben akik nagyplakátokon hírdetik "tudományukat"... -
#294 mittomén... én is ebben a topikban (#112; #117) olvastam róla először aztán láttam, hogy van egy kundalini-ről szóló könyve... -
#293 nem akarok róla mondani semmit, mert nem ismerem személyesen... -
#292 Ki az a hapi? Épp pécsen egy buszmegállóban láttam egy plakátot egy lótuszülésben ülő fehérruhás hapi volt rajta, és alatta, hogy Srí Chinmoy tanítványa, és meditáció blabla... valami tanfolyás, gondolom. -
#291 Srí Chinmoy? -
#290 Most olvastam Popper Pétertől az Istenekkel való sakkozás kockázatát. Nagyon keserű az egész. -
#289 veszélyes dolog. csak hiteles mesterrel lehet gyakorolni. olyan pedig nem sok van. -
#288 Kundalini-yoga. Vélemény?
[egy, a témával mostanában ismerkedő fórumozó] -
#287 hát igen... minden attól függ, aki megrendezte a filmet.
nekem van 1 jó barátom, egy hindu szerzetes, aki tanulmányutakat szervez indiába magyaroknak. nekem Ő szokott mesélni. persze vannak olyan guruk is, akik csak élvezik azt, h uralkodnak másokon, de azért vannak nagyon szerény tanítók, akik elsősorban a példájukkal tanítanak, nem a szavaikkal.
amúgy, ha érdekel, itt a barátom honlapja: http://www.india.vrinda.hu/ -
dez #286 Hát nem tudom. Ott eleve több "szent ember" van, így a hiteles is több, de nemrég láttam pár Indiáról szóló dok.filmet, és hát elég "érdekes" dolgokat mutattak a gurukról (10-ből 9-ről). Inkább nem részletezem, de a lényeg, hogy nem tanítványok vették körül őket, hanem inkább csak szolgák, akikből sosem lesz guru, és nem is akarnak azok lenni. Persze náluk minden guru szent embernek számít a hagyomány szerint, de azt hiszem, a mi szemünkben nem lenne az, és nem ilyen mestert keresnénk magunknak. Inkább beállnánk szerzetesnek pár évre, bár arra a legjobb talán inkább Tibet. -
#285 sztem meg épphogy nyugaton van így, nem pedig Indiában. Persze hogy ott is van ilyen, mint ahogy mindenhol, csak ott több is a hiteles, igazi tanító. -
dez #284 Igen, véleményem szerint a jó mester semmi olyat nem tetet a tanítvánnyal, amit maga nem tenne meg, semmit sem tetet a saját céljai érdekében (ha abban a tanítvány nem osztozik önszántából, miután van már rálátása a dologra), vagy a tanítvány nem tenne meg, ha már van rálátása (csak persze először még nincs, épp azért kér tanácsot, útmutatást - de amikor már ott van, láthatja, hogy az jó).
(Indiában a guruk kimondottan fölérendelt viszonyban vannak a környezetükben lévőkkel, és ezt ki is használják. Néha eléggé öncélúan. Ilyenkor általában alig vannak magasabb szinten, mint a többiek.) -
dez #283 A meditáció többek között összehangolja az agyféltekéket, felszínre hoz és kiolt lelki feszültségeket, megmutat belső dimenziókat, stb., és ezáltal hozzásegít a lelki harmóniához, tisztább átlátásához a dolgoknak, stb., és ezek magukkal hozzák a jobb döltéseket. És minden cselekvés egy döntéssel kezdődik. (Kivéve, ha csak sodródunk a világban.) -
dez #282 Nem úgy értettem, hogy abaszolút nem kell tanulni róla semmit, csak azt hogy nem elméleti ismeretek évekig való halmozása a cél. Maga a meditáció egyszerű gyakorlatok végzése révén valósul meg. És tisztában kell lenni még pár hasznos dologgal, és ennyi. Nem kell hozzá megtanulni egész filozófiai rendszereket, vagy vallásokat. A kiegyensúlyozódást, vagy akár a megvilágosodást nem megtanulni kell, hanem elérni. -
dez #281 Ez valahol a meditáció és a relaxáció között van. Az, hogy ez így megy, azt mutatja, hogy neked könnyebb lesz elsajátítani a meditációt (azaz, hogy ne csak ilyen esetleges legyen a dolog), akár török- vagy lótuszülésben is (ha az annyira fontos). -
#280 persze, csak személyesen úgy sokkal könnyebb... -
#279 akkor Te még nem láttál igazi mestert. az igazi mester másokért él!
vagy nem akarod h bárki megmondja h mit lenne jó csinálni... ez sajnos gyakori. és mind az ego miatt van. -
#278 Én is így gondolom. Nekem ahhoz kéne a meditáció, hogy a gondolataim, tetteim... összehangba kerüljenek. Azt nem tudom mi az a trip a drogosoknál, nem értem. Volt már spontán tudatos álmom, de nem foglalkozok vele... -
#277 Én nem mennék el senkihez! Az ember a mestereit sorsszerűen kapja, és nem maga választja ki!
Ha másban keresed a megoldást, függő leszel, ő pedig ki fog használni! -
#276 A problémáidat cselekvéssel, és gyakorlással oldod meg. Ezt szentül hiszem. A meditáció csak olyan mint egy trip a drogosoknál. A buddhisták ezzel a nyugalmukat fokozzák, hogy a megfelelő pillanatban összpontosítva cselekedjenek.
A másik gyakorlás, a tudatos álmodás. Egy új dimenzió, ha megtanulod! -
#275 Gondoltam, itt is vannak járatos emberek, akik tudnak segíteni kicsit. -
#274 sztem ha tényleg meg akarsz tanulni meditálni, ne egy fórumról kérj utasításokat. persze jó, ha kicseréljük a gondolatainkat, de én a helyedben biztos elmennék valakihez, aki járatos ebben a dologban.
egyedül elég kicsi az esélye, h vki rájöjjön arra, hogyan kell meditálni... -
#273 pfff... és szted amit nem tanulsz meg azt hogy a túróba lehet csinálni...?? -
#272 Azt szeretném tudni, hogy akkor most ez meditáció, amit csinálok, vagy miben másabb? Jó fele indultam, ha meditálni szeretnék, és tudatosítani magam? pl. a rossz döntéseket, amiktől szenvedek, a feladataim az életben, az utam? -
#271 Az egy dolog, hogy bírom ülve 1 órát törökülésben, de akkor még hol vagyok a meditáció megtanulásától? :))) Tehát 1 óra alatt még nem megy a meditáció.. amúgy is csak spontán. -
dez #270 Akkor egy idézet onnan: "Bármennyire lényeges is a helyes ülésmód, Suzuki (1966) kísérletei azt bizonyítják, hogy a zazenben a szellemi beállítottság fontosabb a testhelyzetnél. Mutatónak véve az agy alfa-tevékenységének növekedését (l. alább), lótusz-ülésben, széken-ülésben és fekvésben vizsgálta az agy bioáramait zen meditálás nélkül és meditálással. Kiderült, hogy megfelelő szellemi beállítottság nélkül a lótusz-ülésben sem növekszik az alfa-tevékenység, de megfelelő szellemi beállítottsággal nemcsak lótusz-ülésben, hanem széken ülve és fekvésben is észlelhető növekedés. (Vö. T. Yamaoka, 1968.)" -
#269 Zen link ami már egyszer beírtam, de itt van a meditáció hatásairól. És a zazen olyan egyszerű, hogy maga a semmi...csak csinálni kell.
Én a lehetőségek hiányában az alkohol-meditációt alkalmazok :)
Önkontroll ittasan. Nem vicc! -
dez #268 Csinálni kell, nem tanulni róla. -
dez #267 Mert cigi nélkül elképzelhetetlen az élet... :) -
#266 na most még annyit tennék hozzá (bár már lentebb irtam) h 1 francia oktató(yoga)
kezdőknek kifejezetten a török ülést javasolta mivel itt nincs energia zár nem úgy mint a lótuszülésnél.
azért is nincs szükség rá mert a kezdők úgysem tudják vezetni, átalakitani és eggyáltalán érezni ezt a finom energiát.
-
dez #265 Még mindig jobb fekve csinálni, amit csinál, mint törökülésben nem csinálni (mert úgy nem megy neki)... :)
Én egy olyan meditációt gyakorlok, amit fekve jó csinálni. Még keresztbe sem javasolt itt tenni a lábat.
Hogy határoznád meg a különbséget a meditáció és a relaxáció között? Szerintem van átfedés a kettő között. (Egy igen mély, és alapos relaxáció lényegében egyfajta meditáció.) -
#264 bocsi igaz. csak én most kifejezetten a testben lévő energiára gondoltam. -
#263 a prana nem belső energia! a prana mindenhol és mindenben megtalálható!
te alakitod energiává!
ugyanigy használják a kinai v shaolin szeretesek a chi-t
-
#262 a törökülés vagy a lótuszülés a prána (belső energia) akadálymentes áramlásához kell... -
#261 fekve ritkán szoktak meditálni, inkább relaxálni v. a yoga nidrát alkalmazzák igy.
ha kényelmetlennek érzed az ülést akkor tegyél valami párnát magad alá v. széken próbálkozz vele.
visszintes helyzetben uais a tudatod inkább az alvásra készited fel ami végü is nem rossz de ha a célod a meditáció gyakorlása akkor inkább hanyagolható!
a török ülés sajnos nem mindenkinek megy hosszabb ideig de ahogy gyakorol az ember akár orákig is kibirja bármiféle fájdalom érzet nélkül!
persze a nyugati ember tapasztalata h mindent inkább kényelmesebben érjünk el minnél kevesebb erőfeszitéssel és igy a meditcióban való jártasságot is:)
-
dez #260 Tapasztalatom szerint ez egy nem túl mély, de pl. az agykontrollos alfánál már mélyebb állapot (szal alfa, de mélyebb). Nyugodtan hagyhatod, amíg jólesik. Nem fog az agyad "butaságot csinálni". :) Éppenhogy ilyenkor nagyon egészséges folyamatok zajlanak. Nem kötelező a meditációhoz a törökülés (legalábbis nem minden válfajához) - az alapvetően (azt hiszem) az elalvást segít elkerülni, ami egyrészt kezdőknél hasznos, másrészt haladóknál nagyon mély meditációkkor. De egy idő után már nem jelent ez különösebb gondot.
Néha nekem is sikerül, ami apádnak, azaz 10-20 perc alatt gyorsan "kialudnom magam" (amikor túl ideges vagyok - amit persze kerülök, amennyire lehet -, akkor egyátalán nem megy; és persze a koffein is ellene van [én nem nagyon élek vele]). Ezt nem nevezném meditációnak v. relaxációnak, legalábbis nem a szokásos értelemben. Ilyenkor vagy egy un. alvási ciklus zajlik le, gyorsítva (felszínes alvás->mély alvás->felszínes alvás, és közben bizonyos "rendrakási" folyamatok), vagy tömény nagyon mély alvás (energiakészletek töltődése). -
#259 Srácok: kérdésem lenne.
A meditáció az elalvás előtti állapotban zajlik? Nekem olyankor olyan van, hogy teljesen lelassul a légzésem, elkezd mindenem hogy is mondjam.. zsibbadni, és bizseregni, mintha agyam gyüjtené össze az energiát, vagy sugározna valamit a testbe.
Ezt az állapotot kell megtartani meditációhoz? Én mindig visszariadok ébrenlétbe, meg törökülésben ez nem is megy, csak fekve. Nem merek megmaradni abban az állapotba, mert fogalmam sincs, hogy ilyenkor az agyamnak mi mindenhez van hozzáférése. Senki nem tanított, magam próbálkozom. Már volt, hogy 2-3 másodpercig sikerült megmaradnom ebben az állapotban (alfa?).
Vagy ez csak a meditáció kezdete, ezután van még fokozat?
És annak milyen eredményei lehetnek, ha 3-4 percenként alfába kerülök, aztán vissza ébrenlétbe úgy 5-6-szor? Vagy ez is csak a gyakorlás része? Így kell kitanulni? Apámnak megy a mélyalvás. Ez is alfában működik, vagy az egy mélyebb dolog? Általában hosszú utazásoknál szokta alkalmazni. Amikor érzi, hogy fáradt, leáll, és kb. 15 percet alszik, és teljesen friss lesz tőle. Azt hiszem ez nem a szokványos alvás. De hogy működnek ezek a dolgok? Jó fele járok, vagy ez agykontroll téma? Egyáltalán mennyire lehet egymástól elkülöníteni a kettőt? -
#258 -
#257 Buddhának is voltak tanítványai.
De ezt meg nem kel túlragozni, mindenhol vannak csalók. -
Prof William #256 Léteznek igazi guruk ezt aláírom...
De én azokra gondoltam akik nem guruk, hanem csak nyerészkedő s***ek és a gyorsa pénzszerzés miatt kiáltják ki magukat Ördögűzőmarikanéninek.
Ez azért rossz, mert rontják az igazak hitelét és így terjed el az emberek között, hogy egy nagy marhaság az egész.