Meditáció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én egy olyan meditációt gyakorlok, amit fekve jó csinálni. Még keresztbe sem javasolt itt tenni a lábat.
Hogy határoznád meg a különbséget a meditáció és a relaxáció között? Szerintem van átfedés a kettõ között. (Egy igen mély, és alapos relaxáció lényegében egyfajta meditáció.)
Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!
te alakitod energiává!
ugyanigy használják a kinai v shaolin szeretesek a chi-t
██
ha kényelmetlennek érzed az ülést akkor tegyél valami párnát magad alá v. széken próbálkozz vele.
visszintes helyzetben uais a tudatod inkább az alvásra készited fel ami végü is nem rossz de ha a célod a meditáció gyakorlása akkor inkább hanyagolható!
a török ülés sajnos nem mindenkinek megy hosszabb ideig de ahogy gyakorol az ember akár orákig is kibirja bármiféle fájdalom érzet nélkül!
persze a nyugati ember tapasztalata h mindent inkább kényelmesebben érjünk el minnél kevesebb erõfeszitéssel és igy a meditcióban való jártasságot is😊
██
Néha nekem is sikerül, ami apádnak, azaz 10-20 perc alatt gyorsan "kialudnom magam" (amikor túl ideges vagyok - amit persze kerülök, amennyire lehet -, akkor egyátalán nem megy; és persze a koffein is ellene van <én nem nagyon élek vele>én nem nagyon élek vele>). Ezt nem nevezném meditációnak v. relaxációnak, legalábbis nem a szokásos értelemben. Ilyenkor vagy egy un. alvási ciklus zajlik le, gyorsítva (felszínes alvás->mély alvás->felszínes alvás, és közben bizonyos "rendrakási" folyamatok), vagy tömény nagyon mély alvás (energiakészletek töltõdése).
A meditáció az elalvás elõtti állapotban zajlik? Nekem olyankor olyan van, hogy teljesen lelassul a légzésem, elkezd mindenem hogy is mondjam.. zsibbadni, és bizseregni, mintha agyam gyüjtené össze az energiát, vagy sugározna valamit a testbe.
Ezt az állapotot kell megtartani meditációhoz? Én mindig visszariadok ébrenlétbe, meg törökülésben ez nem is megy, csak fekve. Nem merek megmaradni abban az állapotba, mert fogalmam sincs, hogy ilyenkor az agyamnak mi mindenhez van hozzáférése. Senki nem tanított, magam próbálkozom. Már volt, hogy 2-3 másodpercig sikerült megmaradnom ebben az állapotban (alfa?).
Vagy ez csak a meditáció kezdete, ezután van még fokozat?
És annak milyen eredményei lehetnek, ha 3-4 percenként alfába kerülök, aztán vissza ébrenlétbe úgy 5-6-szor? Vagy ez is csak a gyakorlás része? Így kell kitanulni? Apámnak megy a mélyalvás. Ez is alfában mûködik, vagy az egy mélyebb dolog? Általában hosszú utazásoknál szokta alkalmazni. Amikor érzi, hogy fáradt, leáll, és kb. 15 percet alszik, és teljesen friss lesz tõle. Azt hiszem ez nem a szokványos alvás. De hogy mûködnek ezek a dolgok? Jó fele járok, vagy ez agykontroll téma? Egyáltalán mennyire lehet egymástól elkülöníteni a kettõt?
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
De ezt meg nem kel túlragozni, mindenhol vannak csalók.
De én azokra gondoltam akik nem guruk, hanem csak nyerészkedõ s***ek és a gyorsa pénzszerzés miatt kiáltják ki magukat Ördögûzõmarikanéninek.
Ez azért rossz, mert rontják az igazak hitelét és így terjed el az emberek között, hogy egy nagy marhaság az egész.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Biztos meg van az oka.
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
de sokak szerint pont ez visz elõre. tudod, amikor egy nagyobb akadályhoz érsz, akkor is hátra kell lépned, h át tudd ugrani...
Sztem akiben nincs együttérzés, az nem annyira világosos. 😊
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
és személy szerint, ha foglalkozok a témával, okosabb emberektõl tudakozódok, és próbálom megfogadni a tanácsaikat. nekem még ez sem könnyû feladat. hol van még a megvilágosodás... : )
Én nem úgy képzeltem el a megvilágosodásom, hogy utánna a nõk már nem szükségesek. Hiszen a megvilágosodott egyénnek is tiszában kell lennie, miként jött létre...
Megvilágosodott továbbá aki önmagát, és élete célját tökéletesen ismeri. Megvilágosodott ember is lehet olyan hogy naphosszat meditál, és hidegen hagyja minden más. Tehát semmi együttérzés nincs benne embertársai iránt.
én már láttam olyat, de nem is cigizett, és nem is volt barátnõje : )
Megvilágosodásom után vágy nélkül cselekedhetnék szerintem. Továbbra is ezt állítom. El tudok szívni egy cigit minden vágy nélkül, hogy közben még élvezem is! Hogy például miféle módon képzeljük el a gyermeknemzést vágy nélkül, azt nem tudom, talán a spontán szó illik rá.
Az ember alaphelyzetben tényleg megvilágosodott tiszta lélek csak élete során ezt elfelejti, igy most nincs is más dolgod mint emlékezni 😊
az állatok nincsenek olyan tudati szinten hogy eljussanak egy olyan szintre mint az ember, nekik ez nem dolguk...õk másért vannak itt 😊
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
ez nagyon jó gondolat.
bocsáss meg, de nem mindegy, h a megvilágosodást hogy értelmezzük. ha megvilágosodás alatt a vágyak teljes megszünését érted (ami alapvetõen a budhizmusra jellemzõ) akkor valóban nem lehetséges. de van aki másként értelmezi, és ha így nézzük el lehet érni.
Buddha volt az elsõ buddha, õ nyitott egy dimenziót a megvilágosodásra, amit igen sokan követnek azóta is. Ki világosodott meg elõször? Érdekes kérdés. Azt gondolom az ember alaphelyzetben meg van világosodva, az élete során csak vissza kell küzdenie magát ehhez az állapothoz.
Az állatok szerintem jellegûnél fogva, egyfajta megvilágosodás állapotában vannak. Így képzelem el a saját megvilágosodásomat is, persze emberként sokkal nagyobb szabadsággal rendelkezünk mint az állatok.
Végulis igazad van,miért lenne szent valaki akire rámondják? miért lesz szent jános pál, hiszen pl számomra semmmi kulonleges nincs benne, mások számára viszont nagy ember volt.. ez van 😊
minden ember és minden szent, ezzel csak annyi a baj hogy az emberek tobbsége nem igy látja...
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Ott találod önmagad."
Amikor már minden elveszett 1 út marad: önmagad felé. (és talán megleled a szabadságot is)
A legmerészebb álmok mindig a lehetetlent valósítják meg.
"Jelek után kutatsz,
Keresed a kulcsot,
A rejtély nyitját.
Csirkék beleibe bámulsz,
Feltérképezed a csilagok mozgását,
Számolod a lélegzeted,
Istent becenevét kántálod,
Kártyát vetsz,
Összeadsz számokat,
Vég nélkül szeretkezel,
Böjtölsz,
Drogokat szedsz,
Tanulmányozod a szentiratokat,
Tealevelekböl olvasol,
Szellemekkel beszélgetsz,
Tested elbüvölõ pozokba csavarod,
Egyik gurutol a másikig szaladsz,
Szemináriumokra és elvonulásokra jársz,
Gyakorolsz,
Könyveket vásárolsz,
Kazettákat hallgatsz,
Tiszta szivbõl imátkotol.
Ram Tzu tudja:
Amikor mindezzel végeztél,
Ott találod önmagad."
ez már annyira nem vág ide de elgondolkodtató
██
██
Tenyered az ég felé forditva,
Szemed lehunyva,
Légzésed egyenletes,ahogy elhagyja orrodat,
Figyelmed összpontositott.
Egy ideje gyakorlod már,
Kezdesz érteni hozzá.
Elõször alig tudtál öt percig ülni,
most képes vagyórákra eltünni.
Ram Tzu feltenne neked egy kérdést:
Miért térsz vissza?"
Részlet Ram Tzu-Úttalan Utakon Spirituális"haladóknak"c. könyvébõl
szerintem naon jó😊
██
A könyveiket próbálják eladni..
Valamibõl élni is kell..
az egyetlen baj az, h sztem túl erõszakosan prédikálnak. sokaknak segítettek, de sokan meg is gyûlölik így a bhaktákat. de ez csak 1 vélemény.
a védikus filozófia az frankó ; )
Igen, tartottam sokáig kapcsolatot bhakti yogikkal 😊😊