1015
Élet egy másik dimenzióban
  • Hanga
    miért kellene kiirtani bmit is?tanulási folyamat nem kényszerpálya. V. nem?
  • bens
    1. nem ismerted meg a véleményemet, mert ez nem az én véleményem, hanem olyanoké akik tapasztalattal rendelkeznek (tanítók, szenetek), szal Őket kritizálod nem engem
    2. megjegyzem, ha kiszakadsz a vitából, akkor nem lesz vita
    3. én is azt mondom, h tájékozódj legalább olvass el 1-2 dolgot, mielőtt sületlenségeket írsz
    4. tudod mi az h meditáció??
  • Astaroth
    A gyökér, meg a 3 típusa? Heves a vita, de inkább kiszakadok belőle. Megismertem a véleményed, és egy kicsit a személységedből is. De bizony a tudományod sehová nem vezet, és imátkozom hogy ne legyen igazad.

Én most visszatérek erről az elvont kozmikus pályáról, keresem a nyugalmam. A japánoknál a nyugalom az érettség fokmérője. Meditáció a téma!
  • bens
    "Sríla Prabhupád Bhakti siddhanta Sarasvati Thákur szerint mi a vágy definíciója?"

az, amit leírtam : )
  • bens
    hmmm... ha jól veszem ki a szavaidból: Te az ISCKON-al szimpatizálsz?
  • bens
    jójó, csak arra kérlek, legalább azokat ne sértegetsd a megjegyzéseiddel, akik tényleg segíteni akarnak!
  • HUmanEmber41st
    Először olvasni kellene ( de tényleg !!! ) aztán ha van kérdésed , akkor
    alázatosan tudakozódni..
    Ez a megismerés útja.
    Ha meg kötözködni akarsz csak, akkor menj a gumiba ott mindenki kiélheti magát
  • Astaroth
    Ne borulj ki, és ne zavarjon a stílusom. Sajnálom ha nem megy a válasz...
  • HUmanEmber41st
    Válasz :
    Haribol !!!!!

Húztam egypárszor a Szekeret :)
    Meg olvasgattam ezt-azt :)
  • bens
    Jézusom... Neked tényleg halvány lila gőzöd nincs a témáról. ugyanannyira hiszek a budhizmusban mint bármi másban, de ezt most hagyjuk. nem tudom, h direkt magyarázod félre amit írok, tényleg nem tudod megérteni, vagy csak egyszerűen nem tudod elfogadni, h esetleg létezik olyan ember is aki járatosabb a témában mint Te... de nem is érdekel. nincs kedvem Neked magyarázni addig amíg nem vagy képes elfogadni olyanok megjegyzéseit, akik nem a saját szegényes elméjükből próbálják kipréselni az a keveset ami benne van, hanem esetleg tényleg van fogalmuk a dolgokról... addig beszélgess inkább a billentyűkkel...
  • Astaroth
    Hadd merjem állítani, hogy te nem hiszel a buddhizmusban. Hiszen amit mondasz, kizárja ezt. Buddha előtt nem létezett buddhizmus, és buddhaállapot sem. Ha hihetünk buddhának, ő volt az első! Valahogy így van ez Krisztussal is.
    A 300millió hindu istennel valahogy nem tudok kibékülni. Indiában annyi marhaság és csoda van, mint sehol máshol a Földön...

Jóság mint vágy? Egy megtisztult ember, ösztönösen jó. Nem vágy!

Szent ember? Netán a jóságos János Pál kente fel? Netán a brahmanista felszentelő hivatal? Szent az, amit szentként tisztelek.
    Biztos egész életét Krisnának áldozta, és böszme nagy hite lett, meg rózsafűzér, meg mantra...ő is csak egy ember volt. Mitől szentebb egy tolték varázslónál, aki sosem volt szent és holt ellenkezőjét mondja mint a te Szent Sríla Prabhupád Bhakti siddhanta Sarasvati Thákur Bélá-d. (tudsz még hosszabb neveket?)

Sríla Prabhupád Bhakti siddhanta Sarasvati Thákur szerint mi a vágy definíciója?
  • bens
    akkor írj vmit, h bele tudjak kötni : )

egyébként Te honnan tudsz ennyit a hinduizmusról?
  • HUmanEmber41st
    Én annak nagyon örülök, h ilyenekről beszélgetünk :) :)
    Kötözködj csak :) :)
  • bens
    kötöszködhetek egy kicsit? : )

"Namaszte Sararsvati Dévi
    Goura váni pracsariné
    nirvisesa szunnyavadi
    pasztrecsa dese tariné"

hamár a kiejtésnél tartunk, sztem ez így volna helyes:

Namaszté szaraszvati dévé
    Góra váni pracsáriné
    Nirvisésa sunnya vádi
    Pascsatjá désa táriné
  • bens
    az odaadás nektárja Prabhupád magyarázata Rúpa Gószvámi - Bhakti Raszámrita Szindhu c. művéhez. nagyon magas szintű tudást tartalmaz. sztem jó könyv.

én sem vagyok india mániás. Vida Dénes magyar volt : )
  • SRobert
    Parampara...
    mm, paramparamm :)
  • HUmanEmber41st
    Netán Sríla Bhaktivedanta Swami Prabhupád-tól?
    aki "felszabadította a nyugati népeket " ????
    Aki szanszkritból lefordította angolra a GÍtát ( és a többi ismert könyvet) és hiteles magyarázatokkal ellátta??

Csak kiejtés szerint írom:

Namaszte Sararsvati Dévi
    Goura váni pracsariné
    nirvisesa szunnyavadi
    pasztrecsa dese tariné

Ezt minden kírtana előtt felajánlják Neki :)

Amúgy mindenkinek csak ajánlani tudom, h hiteles forrásból, élő tanítványi láncolat tagjától tudakozódjon ! :)
  • SRobert
    Itt-ott hallottam, de nem vagyok túl India-mániás. A fordítását sem ismerem, bár az érdekelne. Konkrét filozófikus, vagy szent művet nem sokat olvastam, csak a Gítát, az upanisadokat, a jóga-szútrát, meg a számkhja-kárikát.
    Ja, meg Az odaadás nektárját Swami nemtudomkitől. :) (Krsnások adták)
  • bens
    "ez olyan, mit amikor földig levágsz egy növényt. a gyökere a földben marad, és ha vizet kap kikel újra"

szted ezt én találtam ki bakker?? akkor most jegyezd meg, h én ide nem írtam és fogok soha saját spekulációt írni, ugyanis az nem az én stílusom. egyébként ez a hasonlat Srídhar szvámi-tól származik, aki amúgy egy szent ember volt, és ezt a Srímad Bhagavatam egyik versének magyarázatában írja. no comment...

amúgy én is pont ezt mondom, h nem mondhatunk le a vágyainkról. az anyagi vágyakat (gúnák) leginkább 3 féle módon csoportosítják: tudatlanság (tamasz), szenvedély (radzsasz), jóság (szattva). ezek a kötőerők léteznek. a tamasz az ha pl. cigizel, drogozol, alkoholizálsz, koszos vagy, lusta, túl sokat alszol... a radzsaszba tartozik a szex, a túl fűszeres ételek fogyasztása... a szattva az, ha pl. pénzt adományozol a szegényeknek, átsegíted a nénit a zebrán stb. ezek kötnek az anyagi világhoz. ezek felett áll a suddha-szattva. ezen a szinten áll az, akit a 3 kötőerő nem befolyásol. ezt úgy érheted el, ha vágyaidat az Abszolút felé fordítod, nem elfolytod, nem kiírtod, hanem átformálod. ez nem egy olyan dolog, h erőből kell csinálni. ez, ha belépsz a folyamatba, akkor magától működik. nem kell semmiről lemondani, csak tedd azt, amit helyesnek látsz, ez a lényeg. a legfontosabb, h találj vkit, aki magasabb szinten van, és tudakozódj alázatosan. így könnyebb.

Buddháról annyit, h Ő nem olyan emberi lény volt, mint mi. Buddha példát mutatott a tévútra tért papoknak, rendeknek, és nagyon sok lelket megmentett a világon a szenvedéstől. a budhizmus céljának elérése (nirvána: nir-kívül lenni, vána-a vágyakat szimbolizáló erdő) vitatható, mert az ősibb tanok szerint a vágyakat nem lehet elengedi. a vágyak részei a léleknek, csak mivel mi nem lelki, hanem anyagi életet élünk, a vágyak is eltorzult anyagi formában jelennek meg. de ha felébersztjük a lelket, a vágyak is lelkiek lesznek, szal elérjük az önmegvalósítást.
  • Astaroth
    Nem mondhatok le teljesen a vágyaimról. Tehát ha végleg leszokok a cigiről,és mondjuk nem volt más vágyam, akkor szükségszerűen rászokok a kávéra? Vagy vannak konkrét vágyak amik legyőzhetetlenek? Ezeket akkor sorold, és elemezzük. A vágy egy bennem bújkáló 22-es csapdája? Nem vész el, csak átalakul? Buddhának mi volt a vágya tárgya? Vagy buddha egy elavult konstrukció? Amit tanultál az isiben, magadévá tetted?Magyarázatot kérek, nem pedig lehordást!

A megvilágosodást, és a nirvánát továbbra sem értem, erre is kérek válaszokat. Addig kell magyarázni,míg mindenki meg nem érti! Szeretném érteni!

Mivel a fenti véleményem és kérdéseim nem szerepelnek semmilyen keletkutató irodalomban, tekintsétek nevetségesnek...

"ez olyan, mit amikor földig levágsz egy növényt. a gyökere a földben marad, és ha vizet kap kikel újra"

No comment...inkább idézz szent-emberektől!
  • bens
    Kozma András fordításában még nem láttam a Gítát, de sztem a legjobb Vida Dénes fordítása. Ő amúgy is egy szent ember volt sztem. hallottál Róla?
  • SRobert
    Nem tudom, hogy az András manapság is tanít-e, de előadásokat szerintem tart még a Bhagavad Gítából több országban. Akkoriban (7 éve) kezdte el lefordítani magyarra, nem tudom, mi lett belőle.

Igen, T-Takács meg Tan Kapuja típusú.
  • bens
    : ) nem is tudtam, h András tanít is. azt tudom h szépen zenél.

a másik + nem a budhista fősulin tanít?
  • SRobert
    Egy magánegyetemen (Logosz) Tenigl-Takás Lászlótól, meg Kozma Andrástól, ha ez így mond valamit. Meg némineműt teológiai "képzésem" alatt.
  • bens
    amúgy hol tanultál keleti filót?
  • SRobert
    ;) Á, csak szemét cinikus vagyok. :)
  • bens
    igen. ezt mondom énis.
  • bens
    ahogy érzed. mindenkinek más út járható.

nem akartam megsérteni senkit, csak kicsit gáz, amikor vki egyértelműen olyanokat ír, ami mögöt semmi tudás, tapasztalat nincs, csak spekulált vmit, örül neki, és vérig ragaszkodik hozzá... de ez nem Rád vonatkozik.
  • Tikal #187
    az elfojtás nem éppen járhato mindenkinek és van sok más ut is.. az elfojtásbol könnyen lehet vmilyen aberácio is :) csak ovatosan :D
    Nézd meg a papokat, elfojtják nemi vágyaikat, teljesen feleslegesen, hiszen Isten nem azért teremtette őket hogy ezt tegyék magukkal, de lelkuk rajta :)
  • SRobert
    Ugyan látom, h neked csak az értelmes, aki veled egyezőt mond, de azért még beírok ide egyet utoljára. /Csak halkan súgom, h nem Te vagy az egyetlen, aki tanult keleti filozófiát ;)/

A vágyakat nem csak elfojtással lehet elengedni. A szóban forgó állapot részemről megtapasztalt, u h személy szerint hiszek a lámáknak. Mivel buddhista nem vagyok és ezért nincs törekvésem a nem vágyásra, az én nem vágyásom beteljesítette a nemvágyás nem vágyását is. :D

A többiről nem (sem) vitázom, mert én még a vágyak átalakítását sem tartom fontosnak. De ez hosszú és írogatni sincs igazán kedvem. :)
  • bens
    többek között. talán az egyik legjobb út a vágyak átformálására, de embertípustól függ. akár a kereszténység is alkalmas lehet rá.
  • HUmanEmber41st
    sry
    [álmos már]
  • bens
    bhakti-yoga (nem bhakta-yoga) : )

végre vki, aki értelmeset is hozzá tud szólni...
  • HUmanEmber41st
    Nah erre való a bhakta-yoga :) :) :)
  • bens
    a lényeg: a vágyakat el lehet fojtani - egy időre. kiírtani azonban soha. ez olyan, mit amikor földig levágsz egy növényt. a gyökere a földben marad, és ha vizet kap kikel újra. a vágyakat nem megszüntetni kell (nem is lehet), hanem átalakítani. ami mellesleg nem egyszerű dolog egyáltalán.
  • bens
    ahi=ami
  • bens
    "A ostoba karattyolás csak elbagatellizálja a témát értem?"

akkor ehhez tartsd magad.

ahi a tapasztalatokat illeti azt hagyjuk. legyen elég annyi, h tapasztalatból beszélek. mellesleg azok akik könyvet írnak a keleti filozófiáról, azok is tapasztalatból beszélnek. ellenben egyesekkel.
  • Prof William
    Hát igen. Más amikor mások mondják és más amikor te éled át. Én a Reikivel voltam így. :)
  • Astaroth
    Ez egy puszta emberi vélemény. Mindegy melyik könyvből tanultad, az írónak nyilvánvalóan fogalma sem volt mit ír. Hiába vitázunk tudom, de véleményekre nem vagyok kiváncsi! Buddha sosem mondta el a véleményét, mert nem volt ilyen neki!

A megtapasztalt élményeknek nagyobb hitele van. (A ostoba karattyolás csak elbagatellizálja a témát értem?)
  • SRobert
    Az a gond, h a gyakorló buddhisták azt mondják, h a nem vágyásra nem vágyakoznak, hanem az idő múlásával természetes állapottá válik. Tehát megszabadulnak a vágytól. És a nem vágyakozás is elég specifikus fogalom, mivel a nem ragaszkodás része a hangsúlyos, nem pedig a nem is gondolok rá soha.
    Vagy mi...

De nekem aztán tők mindegy. :)