1015
Élet egy másik dimenzióban
  • HUmanEmber41st
    Ehh, látom nem érted...
  • Hanga
    a lepke hátán hangosan
  • HUmanEmber41st
    zen:
    hogyan szól a taps, amikor csak 1 kézzel tapsolunk ?
  • Astaroth
    A Zenről elég ennyi és mindent tudsz. Még sok is!
  • Astaroth
    Szóval szerintem a meditációnál soha nem a fizikai megvalósításon van a hangsúly. Az mint egy következmény jelenik meg. Például egy percre sem fogsz tudni leülni, ha olyan életvitelt folytatsz.
    Volt egy ilyen sztorija (asszem egy orvosnak), hogy valamilyen betegsége volt (az most lényegtelen hogy milyen) és hallott a különböző légzéstechnikákról. Mivel nagyon szarul érezte magát, mindent kipróbált, és a végére szinte teljesen meggyógyította magát.

A történetből az a tanulság, hogy kizárólag az akaraterejének köszönhette a sikert. Azt is írta, hogy miután abbahagyta a gyógyító technikákat, szinte ugyanoda visszaesett ahonnan elkezdte. Ilyen az élet. Ha aktív vagy, küzdesz, hajtassz valami cél felé, sosem fogsz azon vergődni, hogy mi is az élet értelme. Sosem lehet abbahagyni! Nyugdíjas vagy, buta vagy, levitte a lábadat a vonat? Kit érdekel?! Egyedül rajtad múlik hogy milyen az életed.

Én bevallom mintegy passzív fázisban vagyok, nem megy az ülőmeditáció sem a légzéstechnikák, de más tekintetben, sokkal tudatosabban élek. Ahogy a bölcsek mondják: amikor eszik akkor eszik,amikor dolgozik akkor dolgozik.(és nem olvas,vagy ábrándozik az ellentétes nem...miközben a körfűrész...)

• Astaroth
    Én is le akarom írni a gondolataimat, csak kevés az időm, és nem akarok hülyeségeket írni.
  • RPGMorpheuS
    thx.
  • nenad
    eleg sokfele meditacio van, a sallangtol eltekintve mindegyik azt celozza hogy az ember transzcendalni tudjon.

Szerintem a zen alapja inkabb a paradoxon. A paradoxon ami megoldhatatlan racionalis gondolkodossal (ha ugy tetszik egoval), megoldhato viszont anelkul, vagyis annak visszahuzodott allapotaban. Ez olyan mint amikor egy szoba tele van szekrenyekkel, es az egyik szekreny fiokjaban van az amit keresel. De mondjuk van 100 millio fiok. Vegig lehet jarni oket, es ugy megtalalni azt amit keresunk, vagy egyszeruen csak hagyni hogy egy finomabb allapotba keruljon az ember es az intuicio megmutatja.

Hasonlo pl, amikor nem talalsz valamit amit elvesztettel, ha kihagy az "agyad" egy pillanatra akkor elofordulhat hogy egyszercsak emlekszel, vagy ha nem emlkeszel annak ellenere hirtelen tevedhetetlenul tudod hol van.

Ezek mar az idegrendszer finomabb allapotainak a bevillanasai.
    De mindettol fuggetlenul, bar az elejen zavaro lehet, valoban nincs szukseg arra hogy csend legyen.

Es vegul is mi a celja ennek az egesz hercehurcanak?
    Az hogy az ember megtalalja sajat forrasat.
    A gondolat egyre finomabb es finomabb allapotain keresztul. Majd eler egy allapotot ahol nincs tobb gondolat csak a tiszta le't.
    S miert olyan eros ez minden emberben? >> mert minden cselekves alapja egyfajta boldogsagkerese, beteljesules. Barmi is a celja a felszinen,minden cselekves alapja ez.
  • HUmanEmber41st
    Vazz én meg csak most vettem észre ezt a topicot!!!
    Nahát!
  • RPGMorpheuS
    Mindenki meditál?
  • RPGMorpheuS
    Hi
    Valaki el tudná nekem itt magyarázni a dolgokat? Mondjuk ahogy ezt a témát olvasgattam már sok mindnere rájöttem...
  • samcarter
    Érdekes ez az oldal, csak nem értem a ZEN-ről minek ennyit dumálni. Épp az a lényege, hogy a szavak és a gondolatok nem jelentenek semmit, csak a cselekedet az ami számít.
    Arra kell koncentrálni amit csinál az ember.
  • dez
    Hát az kell, de a gyakorlással szerencsére az is erősödik. (Ez az egyik "hatása", persze nem egyik napról a másikra.)

Jó könyv a témában (főleg kezdőknek) A Tiszta öntudat.
  • Astaroth
    Késő este, vagy kora reggel sok idő van a gyakorlásra.Úgyis sokat alszunk.7 óra az optimális a régi bölcselet szerint.
    Emellett iszonyú akarat kell a fejlődéshez!
  • dez
    Ez is olyan, hogy először esetleg nehezebben megy, de a gyakorlás fokozatosan maga teszi könnyebbé. Egyszerűen rá kell szánni rendszeresen azt az időt, és lassan beindul a dolog. Idő kérdése. De nem kell sürgetni. Hiszen az idő így is, úgy is telik...

Több fajta módszer is létezik, valakinek ez jön be jobban, valakinek az. Hatékonyságban is vannak különbségek.
  • mikike
    megvárom, hogy erőlködés nélkül menjen
  • dez
    Irodalom?
  • magus
    en gyakorlatilag mesteri szintre hoztam a magam szintjen, meg par ev irodalom es total guru leszek...
  • dez
    az időt a gyakorlat állítja meg.
  • dez
    ha jön egy más gondolat, hessegesd el. a következőt is. lassan egyre kevésbé fognak zavarni. gyakorlat...
  • dez
    gyakorlat teszi a mestert
  • Tikal #74
    be kéne bizonyitanod :)
  • Astaroth
    Még nem, de elhinnéd ha igen?
  • fluga
    a spangli parázsló fényénél..
  • Tikal #71
    megvilágosodtattok már? :D
  • Tikal #70
    lotuszulés elméletileg a legkényelmesebb legjobb testtartás, viszont tényleg lazának kell lenni hozzá, és aki nem gyakorolta kis korátol annak kicsit nehezebb most, de meg lehet tanulni. előszőr ne is a lotusz ulésssel kezd hanem a török üléssel, plusz nézz utána a hatha jogának ott vanak gyakorlatok a lotusz ulés elsajátitásához.
    meditálni nem fogsz tudni megtanulni két hét alatt, ez hossz honapok évek munkája.... relaxálni hamarabb meg lehet tanulni, de egy spangli tényleg segithet :D
  • Astaroth
    Attól függ mik azok a szürkék?

• Wing Rockling
    Ha nincs vele semmilyen célod, soha nem is fog sikerülni.
  • The Garrett
    Célom nincs vele, csak ki akartam próbálni tényleg működik-e. Ezekszeritn több idő kell hozzá :)
  • Wing Rockling
    A lótuszülés nekem nem megy, nem elég lazák hozzá az izületeim.
  • Wing Rockling
    Aztán amikor reggel felkeltem, észrevettem hogy a nadrág majd lecsúszik rólam, fordítva volt rajtam. Pedig emlékszek tisztán, tegnap este jól vettem fel. Utánajártam és kiderült, hogy azokkal történik ilyen, akik elkezdenek foglalkozni a szürkékkel, és akkor ők is piszkálják az embert. Ebben mennyi lehet az igazság?
  • Wing Rockling
    Az biztos, tegnap olvastam valamit arról hogy hogyan kell a csakráimat megnyitni, hát követtem is amit írt. Utána egy jó kis meditáció, és egyszerűen nem bírtam elaludni hajnali 4-ig, úgy éretem hogy én még ugrálni, verekedni, szaladgálni akarok.
  • Astaroth
    Zen honlap
  • Astaroth
    Én egy kellemes meditáció után felpattantam,és bemelegítés nélkül erőltetett tempóban ugróköteleztem 5 percig folyamatosan.
    Hatalmas energia van az emberben.
  • Astaroth
    Ne ködösítsünk...
  • Astaroth
    Én is tapasztaltam érdekes dolgokat így.De a Dalai Láma nem szív füvet mégis vigyorog...
  • Astaroth
    Azt hiszem az egész életeden kell változtatnod.Hosszú folyamat nem 2 hét.(Vegyük azt hogy az időd végtelen.)
    Lényeg hogy legyen hited meg akaratod.Ha nem hiszel benne szart se ér.
    Egyáltalán mi a célod ezzel a meditációval?
  • nemcsakfeel
    túl intellektuális vagyhozzá, add fel!
  • nemcsakfeel
    bebaszol, beszívsz, és elalvás előtti állapot néhány percig.
  • The Garrett
    Hmmm még anno 1 hónapja utánnaolvastam mire is épül stb, 1-2 hétig próbálgattam is, de egyszerűen nem sikerült "semmire" se gondolnom és ellazulni.
    ötletek javaslatok?
    Valami mindig eszembe jutott amin elkezdtem gondolkodni, így nem igazán ment a kikapcsolás :P