20113
  • Molnibalage
    Na, poénból beposztoltam. :)

Ez volt a 3. hozzászólásom ott...
  • Molnibalage
    Melyik a legnagyobb nem Jowood-os külföldi Gothic3 fórum?
  • Molnibalage
    Ebben mi a nehezen tesztelhető és kiegyensúlyozatlan?

Statisztikai alapon egy excel táblával, kb. 1-2 hét teszttel és tesztjátékossal összehasonlítható a dolog. Az is mehet, ha van mondjuk 1 órányi videód 10 különböző játékos harci stílusáról, akkor az lehet az input.

X idő alatt ennyi találat itt és ilyen ütési erővel különböző lények ellen. Ez egy minta lenne arról, hogy ki és mit támad. Ezután kijönne, hogy egy átlag játékost mivele mennyi sebzést oszt ki a régi és új modellel. Statisztikailag a legjobb összevetni és ehhez jöhet a szubejektív megítélés.

Azt is kihagytam, hogy a kis vágás, közepes és nagy suhintás is befolyásolhatja a kritikus ütést sőt, be lehe vezetni a szuperkritkus ütést! Ha eléred a 100% kritikust - vagy mittomén egy akármilyen módon meghatározott limitet - akkor a nagy támadást használva szuperkritikus sebzés lehet. Ez kisebb lényeknél instant kill-t is jelenthetne, gyakorlatilag lefejezed, kettégávod, szétcsapod a fejét, stb...

Persze a nagy lényekre mehet a "immune to supercritical" képesség és helyette mondjuk az, hogy a sebzés számításnál nem osztja az erőt 3-mal, vagy még bónuszt kapsz, stb.

Ez alig bonyolultabb, mint a G2 szabályrendszere, csak elsőre fura. :)

Imádok ilyeneken töprengeni, csak sajnos úgysem valósítja meg senki. Azért poénból lehet, hogy megírom kinti fórumra is, csak hogy legyen miről dumálni.

A lehtőségek korlátlanok még ilyen primitív rendszerrel is. Mert még szó sem esett arról, hogy hol találod el az ellent, pedig ez is meghatározható lenne. A 3D modellek távolságaiból számol gondolom találatot. Akkor "csak" meg kell jelölni, hogy mit és hol vágsz meg és lehet sebzés szorzó. Persze ez már feleslegesen bonyás, az RPG az nem szimulátor. :)
  • dave10000
    1 kérdés. Sima nem Smith hammer-t hol tudok szerezni anélkul, hogy le kéne ütnöm 1 kalapáló embert ?
  • Windimp
    Szerintem talán az lehet az oka, hogy egyszerű harcrendszert fejlesztettek ki, hogy ha egy ilyen összetett szabályrendszert rendes tesztelés nélkül kiadnak, előfordulhat, hogy a sok változó maitt bizonyos helyzetekben túl könnyű/nehéz lenne a játék. mmorpg-ben láttam bonyolult, de rendesen kiegyensúlyozott szabályokat. Meg a dnd is ilyen.
  • Molnibalage
    A krtikus találat résznél a fegyver után kimaradt az, hogy az is %-ban.
  • Molnibalage
    Egyébként, ha tényleg van rá igény, akkor ezt lefrodíthatom angolra és lehet posztolni. Én 0 szinten vagyok benne a nemzetközi Gothic oldalakban és azt sem tudom, hogy ki az, aki számítana a témában.

Esetleg a PB-nen mehetne, mint javaslat, hogy hagyjanak már fel a primitív harcrendszerrel. Mondjuk a mágia részr még ennél is primitívebb, arra is ráférne erős módosítás.
  • Molnibalage
    Na erről beszélek. És 400-as erő azt tényleg baromi magas és a leggyíkabb furkósbot és az istenkirály császár fegyver között van ennyi difi, kb 30%. Akkor egy Bastard sword és legbrutkóbb fegyver között mondjuk kb. 5%...

Annyi ötletem van, amivel lehetne olyan rendszert csinálni, aminek lenne értelme. Ha elküldeném a CEP csapatnak, vajon foglalkoznának vele? Hova kellene küldebni? Képesek a kódba egyáltalán bele nyúlni kellően? "Csak" az alábbi dolgok kellenek.

- Legyen megint kritikus sebzésre esély.

- Az eltérő fegyverek eltérő kritikus eséllyel rendelkezennek. A kétkezes fegyverek nagyobbal - és a fegyver alakja is típusa is számítson az érték meghatározásnál. Pl. egy kétkezes furkósbot ne akkorával bírjon - még ha batár hosszú is - mint egy orkmészárló rövid kétkezes, de halálos kétélű bárd.

- Minden bónusztól függetlenül adott fegyverrel legyen egy max érték. Tehát egy 60-dik szintű karakter egy furkósbottal ne legyen kritikus mondjuk egy lovag páncél ellen. Ez csak a változóktól függ, csak játszani kell a modellező értékekkel.

- A karakter szintje is esetleg beleszámíthat a számításba de ez azért nem jó, mert így a mágus is kap bónuszt. Minmális bónusz legyen.

- Eltérő páncélok különbözőképpen csökkentsék a kritkus esélyt.

- Az eltérő skillek, eltérő súllyal számítsanak a kritkus esély számításnál.

- Felejtsék már el a lineáris és igen/nem modellezést, nem C64 korszakot élünk. Tehát a kritikus sebzés szorzója és esélye is változhatna a fegyverfogatással.

--------------------------------------------------------------

Összességben tehát a sebzés az alábbi módon lehene számolva, de ez csak példa, ehhez ismerni kellene a lények HP-ját. Az elv a lényeg. Sebzés I az alap és sebzés II a kritkus részből jövő sebzés. A lényeg azon van, hogy a kritikus sebzés elérése legyen picit random és ne maga a sebzés számítása.

kritikus találat esélye [%] = fegyver krtikus esély bónusz + fegyverforgatás skill kritikus esély bónusz [%] + (tapasztalati szint /5) bónusz [%] - páncél módosító bónusz[%]

A fenti sor úgy igaz, hogy adott fegyverrel legyen egy felső % határ még a páncél módosító előtt. Így érhető el, hogy a páncél tényleg számítson is. Tehát hiába lesz mondjuk 80% bottal a skillek és magag szint miatt, ha pl. max. 20% esély jön és ebből levesz még a páncél 20-at. Akkor azzal nem ütsz kritikusat és a kis sebzésből is levesz még a páncél. Tehát pl. a csúcsszuper mágikus fegyverek sajátja lenne az a képesség, hogy mehet 100% fölé is, és a páncélok esetén is a gyenge páncélok ne álljanak ellen mondjuk Innos dühének, stb.

sebzés I = (fegyver sebzése) + (A*erő/3)
    sebzés II = K1 *K2 (fegyver sebzése+ (erő/3))
    teljes sebzés = (sebzés I) + (sebzés II)

A - egynél jóval kisebb konstans, mondjuk 0.15, és 0.3 II és III fegyverforgatási szinten. Számítson a fegyverforgatás nem kritikusnál, de ne túlságosan.

K1 - Kritikus találat szórzó, a fegyverforgatásból, legyen mondjuk ez 1.35, 1.7 és 2.0 a három fegyverforgatási szinten

K2 - 1+(Tapasztalati szint / (5*100)) -> Tehát 60. szint esetén pl. 1.12

A szorzókkal és konstansokkal lehet játszani, de minimálisan több adattal számolva varázslatos harcrendszer lenne elérhető, mert nem lenne mindegy, hogy milyen páncél ellen milyen fegyver és a fegyver hossza helyett érdemes bevállalni azt, hogy pl. egy fegyver inkább "éles", mint hosszú.

Komolyan mondom, hogy nem értem, hogy aki leprogramoz egy ilyen játékot ennyire nem képes. Ezt kb. 5 perc alatt találtam ki...
  • Windimp
    Ezt nézegettem.
    400 erővel, kimaxolt perkekkel egy nehéz faág 300-at sebez.
    Wrath of Innos 400 erővel,szintén max képzettséggel 425-öt. Lehetne nagyobb a különbség...
  • Molnibalage
    Az még az eredeti játékhoz készült szerintem és 1.09 van, 1.9 CEP-et nem találok. CEP-ből 1.74 van.
  • Panzeradler #18903
    0.9gb rendesen javíthat ahogy a méretéből ítélve. 1.74 a legújabb community patch.
  • dave10000
    Igen van és ezt javítja:
    -Hosszú játék után a mentésnél, illetve betöltésnél jelentkező memóriakezelési problémákat (kifagyásokat) orvosolja.
  • dave10000
    Ha jól tudom van 1.9-is.
  • dave10000
    Hát nekem most Rubin van azért ad bonus-t ami a "mester kardforgató" oszt akkor ezt választottam. Gondoltam a Bastard-ra is csak hát az 3x annyiba került már mint a recept oszt csak 10-el támadott többet. De a sivatagban mondjuk úgy is kapok mondjuk katanát ami szerintem elég jó így hallásból :)
  • Molnibalage
    Az alap pacheket felejtsed el. Alap játék + CEP. Ennyi. Nekem 1.73 van letöltve, de lehet, hogy van újabb.
  • Panzeradler #18898
    Annyit beszéltek róla, hogy leis kaptam a polcról énis. Harmadik neki esésre talán kijátszom:) A patcheket hogyan érdemes feltenni? Van az 1.6 meg az 1.12 mind2-t kell vagy elég az 1.6?
  • Molnibalage
    Nem nehéz hibátlan Bastard swordot szerezni. Nekem gyakorlatilag 16. szint táján mindig volt valahonnan és még ugyanazzal hadonásztam 46. szintűként is.

A Gothic legnagyobb gondja ez szerintem. Tökéletesen lényegetel, hogy milyen fegyvert használsz. Az erő a domináns. A G2-ben méginkább ez volt a kritikus ütések miatt. Nem tudják balanszírozni a játékot. Ha a kardtól függene 50%-ban sebzés 300-as erő táján és 50%-ban mondjuk a kardtól - ami pl. ne legyen található csak kovácsolható - akkor megtanulnák kovácsolni. Így viszont nem kovácsolok, 0 értelme van. Feltoltm az erőt 400-ig oszt jónapot. Tök mindegy, hogy a fegyver sebzése 70, 90 vagy 110. Még akár 20-is lehetne. Édesmindegy.
  • dave10000
    Hát igyekezni fogok akkor. Remélem míg nincs meg kibírja a Rubin kard vagy kapok valami jobbat.
  • Molnibalage
    A lovag páncálra olyan hamar szedd össze a zsét, ahogy tudod.
  • dave10000
    Rendben kösz a segítséget. Am most van 50k-m meg még kifosztok Geldern-ben 1 kincstárat szóval még lesz több is :D
    De inkább a végére hagyom ahogy javasoltad mert kitudja, lehet a következő városban lesz 1 jó fegyver. Meg amúgy is kell 190k a legjobb lázadó páncélra .
    Meg hát nemsoká megyek a sivatagba és ott is akad ruha fegyó stb bőven.
  • Molnibalage
    A tárgy értékéből ítélve szerinted? ;)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az egyik Adanos tárgyat adja meg. Ha páncélra nics elég zséd, akkor inkább ezt szerezd meg utoljára, mikor a legtáposabb vagy úgy, hogy felszabadítod a várost. A probléma az új AI mellett ugyanaz. Én képtelen voltam úgy felszabadítani, hogy a lovag és a "közeli" táborból jövő segítő túléljék még úgy sem, hogy healing spellt is használtam. Itt ki kellett kapcsolni az új AI-t
  • dave10000
    1 kérdés. Amikor Vak-nak kell adni 50.000-et akkor amit ad nyaklánc az a fő küldetéshez kell vagy sem ?
  • Molnibalage
    Csak ők máshogyan mozognak és támadnak. Az állatok jellemzően közelharc fegyver szerűen és más logika szerint.

A legtöbb ilyen dolog amit kérdezel értelmetlen, mert nincs univerzális fegyver és a legtöbb dolog olyan, hogy "próbáld ki" válasz jön rá igazából...

Oroknál pl. attól függ, hogy az orkok közül hánynak van hosszú fegyvere és mennyinek rövid, stb.
  • dave10000
    A humanoidok meg effélékre, hogy érted ? Mert gondolom náluk is jobb ha távolabbról zúzom le.
  • Molnibalage
    Szörnyek ellen igen. Humanoidok ellen már nem biztos, ott egyéntől és ellenféltől is függ.
  • dave10000
    Szóval szerinted érdemesebb 2 kezest használni ?
  • Molnibalage
    Igazság szerint én ezt várom.

Nagyon remélem, hogy nem süllyed el.
  • Molnibalage
    Egykezes fegyvernél a Bastard Sword a király emlékeim szerint. A leghosszabb egykezes fegyver.

Kétkezesnél a 70-es sebzése ellenére szinte mindent visz a lánzsa. Nordmarban szeritnem kötelező darab. A nagy monsztákat úgy távol lehet tartani vele, hogy néha 5-6-os csoport meg sem tud ütni. Figyelem, nagyon magas állóképesség ajánlott hozzá!

A másik ami szóva jöhet az, hogy a leghosszabb ork szálfegyvert felveszed. Ez még ennél is hosszabb és a sebzése is nagyobb. Viszont iszonyatosan erő kell hozzá.

A harmadik az, hogy a sildeni ork őr keresi a fegyverét, ami egy halász házában van a falon. Elvileg anélkül is be lehet kerülni a felső részébe Sildennek. Az egyik CP alatt nem lehetett használni, de emlékeim szerint ez javították. Na, ez egy szimpla lándzsa, de asszem 280-as (!!) sebzéssel. Valami 400-as vagy 360-as erő kell hozzá. Viszont, ha tényleg lehet használni egyértelműen a játék legjobb kétkezes fegyvere.
  • dave10000
    Szerintetek melyik a jobb az 1 vagy a 2 kezes fegyver ? Ha az 1 kezes akkor ahhoz érdemes pajzsot használni ?
  • dave10000
    Rendben akkor majd ha nagyobb csapattal kerülök szembe akkor biztos meglátszik.
  • Molnibalage
    Meg azért 30. szint táján négy ork nem ellenfél. Inkább úgy mondanám, hogy pl. a játék elején a farmon levő orok kinyírása és az útelágzásnál levők legyakása nagyon nem piskóta. 30. szintél azt látnád, hogy pl. Montera felszabadítása nagyon nem menne...
  • Molnibalage
    Elvileg azért illene látni. Eddig, ha 20 ellenfél volt veled szemben és csak vagdalkoztál, szinte senki nem jött közel és nem is támadott meg. Az új AI mellett ez nagyon nem így van...

Próbáltál már blokkolni? Csak nyomd a blokkot. Aztán "csodák csodája" 2,5 sec. után a blok eltűnik.
  • dave10000
    Legyőztem 4 orc-ot, köztük volt 2 NPC is de nagyon nem vettem észre változást. Nagy a változás aközött ha be van vagy ha nincs benyomva ?
  • dave10000
    Rendben majd kiderül.
  • Molnibalage
    A szörnyekre nem igazán hat. Orokok és egyéb fegyveres humanodik viselkedését változtatja meg. Pl. a tiedet is. Nincs korlátlan idejű blokkolás.
  • dave10000
    Hát most be "x"-eltem de nem tudom, hogy ezzel kinyomtam e vagy sem mivel vannak ezek a bestiák akik hasonlítanak a vad disznóra csak nagyobbak na 3 olyat megtámadtam és nem volt nehezebb lenyomni őket legalábbis én nem érzékeltem.
  • dave10000
    Ok felkutatom :)
  • Molnibalage
    Nézd végig az összes menu-t. Az egyik alján lesz. Fejből nem megy, hogy melyik.
  • dave10000
    Ezt az AI-t az options-ban lehet benyomni ?
  • Molnibalage
    Persze. Az nem változik.