20113
  • Molnibalage
    Második videó.

Faring - Wolf Clan
  • Molnibalage
    Az első videó.

Faring - Pedar - Enjar Tomb

Eztuán jön, hogy a Farkas Klánba hogyan jutsz el.
  • Molnibalage
    Na, a nyers videók egy része készen van. A kódolás, ha sokáig tart + feltöltés, akkor IJ... :)

Véleményem szerint a felfedezés örömét fogom a videókkal elvenni.

Megjegyzem a készítés alatt esett le, hogy pár útvonalat rosszul írtam le. Igen, ennyire bonyás és ennyire redundáns. Ahhoz, hogy végigtold közel sem kell végimenni az összesen!
  • Molnibalage
    Mindig úgy kezdem, hogy messze előrerohanok és minden sámánt kigyakok. Aztán vissza a haverokhoz és aki őket aprítja hátulról agyonverem.

Csak azokkal a beálításokkal van esély megcsinálni az ilyen küldiket, amiket lent írtam.

A bányatámadásnál pl. csak azért kell irreáls kockázatot vállalni, hogy a haverok túléljék. Így is csak 3 élte túl nálam az 5-ből. Ja, és nem alulról kell támadni, mert onnan lehetetlen úgy megcsinálni a lenti két beállítással, hogy ők is túléljék. Fentről. Akkor nem az elején jön a nagy tömeg ami a nagy szabad területen van. Két hatás dolgozik. Vannak a posztoló orkok és, ha behatolsz, akkor elkezdenek felfele szivárogni. Na, ha lentről mész, akkor a batár sok orkra szivárognak rá. Lefele menve a végéig halál kellemesen le lehet menni. :)
  • Fantusz
    Nem gyengék északon a kisérgetős küldetések sem, van olyan NPC, amelyiket messze kell kisérni, s elég a főkarakternek élve megúszni, s még a másikra is figyeljen.
    Ork tábor elleni támadásnál a sámánokat ajánlott minél hamarabb kiiktatni, de sokszor még az is feladvány, hogy a tömegben megtaláljuk a 2-3 sámánt, miközben próbálunk életben maradni.
  • Molnibalage
    Nordmarban való tájékozódás igen nehéz elsőre. Alapszabály, az utak mindig vezetnek valahová. Hogy képbe kerülj a Pöröly klános Morttal menj el az összes helyre, ami felajánl. (Ha AB + új MI van, akkor a tűzklán előtti ork csapat megtámadhat, erre vigyázz!) Ekkora meglesz a stabil alaptudásod, hogy merre vannak az alapok. A tűzklánból a Monastery pofonegyszerű.

Mi a bonyásabb? A mély völgyek, hogy hova mennek, azok néha még engem is megkavarnak kb. 5 végigtolás után. A jellemző pontok közelében, ha van hulla, akkor nem fosztom ki és ottmarad, mint útjelzőtábla. :)
    Tárgyat, ha lehetne eldobni, akkor az is jó lenne ehhez. Nyílvesszőt löjk ki és hagyd ott. Ez is egy módszer.

A jellemző fő pontokat kell memorizálni, a "csomópontokat", ahonnan több helyre lehet eljutni. Ezekből kell felépíteni a kisebb helyek felderítését. Eleinte fursztráló, de szerintem ettők RPG egy RPG és nem attól, hogy nyíl mutat a küldetés irányába és mindent a szádba rág...

A jellemző pontok nálam az alábbiak voltak.

- Mikor feljössz Faringból, akkor lesz egy híd közel. Ha azon átmész és balra indulsz, akkor lesz egy kis hegytető és mellette egy tomb. Fent Pedar háza van.

- Ha a híd előtt balra mész, akkor egy idő után egy másik hidat találsz orkcsapattal. Átmész, ettől jobbra egyenesen menve eléred a Pöröly Klánt.

- Pöröly Klánból csak az utat kell követni a Wolf Klánig. A jellegzetes ismertető terep ott az, hogy az út a kálán elptt egy szép nagy ívet ír le. Ha a klán felé mész, akkor jobbkéz fele lesz egy sziklafal egy leégett házzal és vadászokkal.

- A Pöröly klán előtti szabad téren - alapból két ogre is van ott, sok út indul el. A legfontosabb csomópont. Egy kis lejtő után goblinok vannak és egy vadász magasles. Itt lesz a kidőlt farönk amin felmehetsz némi eldgott érchez. Nem sokkal ezután lesz egy kis leágazás balra. Ott van a bánya alsó bejárata és egy hosszú völgy, amit mindig elfelejtek, hogy hova visz. :)

- A feni irányra asszem kb. merőlegesen indul egy ösvény. Ez alapvetően Xardas felé visz, ha egy másik elágazsnál balra mész. Ja jobbra, akkor ott lesz egy fennsík szerű valami egy vadszállal és az idomított farkasával egy kunyhóban.

- Xardas felé menő ösvény alatt is indul egy szerpentines cucc. Erről, ha leérsz, akkor elérded azt, amit csak külső körgyűrűnek hívok. :) Ezen lehet körbemenni északkeleti részben. Felvisz egészen a Tűzklán tájára északon, délen a fővárosi kupola feletti részhez vezet.

- A Tűzklán környéke nagyon egyszerű, alig pár elágazás van. Ha megtaláltad, akkor a fő alap ott a követező pontok. Az ork tábor, ami picit lejjebb van, vele szembe egy tomb. Ha dél felé mész, akkor felnézve egy völgyben lesz egy híd fejed felett. Ha a híd alatt mész, akkor egy idő után Vibald kunyhója jön és a pörly klán előtti csomópont. Ha balra felmész dombra é jobbra mész a hídra, akkor a hídon átmenve egy tomb lesz. Átmenés után balra. A tomb előtt kőkör, orkok és más szép lények. :)

A dombtetőn balra menve és átkelve kisebb dombokon lesz a körgyűrű északi része - itt kószál az egyik tetőn a Fehér Vadász. Ha lemész a hegyről, akkor éred el a gyűrű északi részét.

Ha van türelemem, akkor felveszem és gyorsítva lerenderelem ezeket a videókat.

Van rá igény? :)
  • Anonymusx
    Pezsgőt bontok ha végre végigviszem ezt a játékot...

Már kb 2 órája keresem a farkas klánt de nem találom. Hiába találok néha egy útjelzőt, csak körbe megyek.
  • Molnibalage
    Van olyan, ami +6-ot ad. Van még egy küldetésben egy +12 (vagy +20?) tudást adó könyv és a Monastery aljában is egy könyv, ami egy vízmágussal való dumálás után elolvasható.
  • Fantusz
    Kereskedőknél alkalmanként lehet vásárolni, illetve romokban, barlangokban ritkán találni ősi köveket (utóbbit sokszor nehéz észrevenni a sok rom között).
    Ezeknek a köveknek "olvasása" is +3 ősi tudást ad.
  • Molnibalage
    A első verziót is leteszteltem. 520-as erővel, a K. Irmak fegyverrel 3. szintű kétkezetsséggel, 300 STA, 950 HP játszhatónak tűnik így is, de nehezebb, mint a másik felvázolt eset. A legnagyobb ork és emberhordák erősen cinkesek. A másik esetben nem. 60. szint felett igazi tank lehet, ahogy kell. :)
  • Fantusz
    Vannak a játékban (magyarul) könyvespolcok, amelyek vagy az ősi tudást, vagy az alkímiát növelik.
    A pult viszont nem tudom mire jó, ott semmi nem történik.
    Könyvespolcoknál sokszor áll NPC, ezekhez jó esetben éjjel lehet oda férni.
  • Molnibalage
    Egy dolgot felejtettem el, hogy mikor válik olvashatóvá a Monastery legalsó szintjén levő könyv.
  • Molnibalage
    HP és mana a Innos és Beliár szobroknál. Ősi tudás bárhol lehet. Nem jegyzem meg, el kell olvasni mindet.
  • bgabor
    Köszönöm, rögtön rákeresek.

Egyébként tovább folytatva a játékot, megkérdezném:
    Hol és hogyan lehet a maximum health-et és manát fejleszteni?
    Továbbá mely városokban találok sok ősi tudást adó könyvespolcot?
  • Molnibalage
    A goblinok egy része beesett a bányába és meghalt. Még soha nem volt ilyen hiba...
  • Fantusz
    Tegnap futottam össze a mókás kis csapattal.
    A dagadt rohadék egy nevesített ogre, libasorban vezetgetett egy csapat goblint, fekete goblint kint a havas északon (tehát nem bányában találkoztunk).
    Kiscserkész (vagy inkább úttörő felvonulás) feelingje volt a jelenetnek

Próbáltam rákeresni melyik klánhoz tartozik a küldetés, de nem találtam meg.
  • Molnibalage
    Mi az a küldetés, hogy a "dagadt rohadék meghalt"? Sétáltam lent a bányában támadás során és valahogy teljesült, de nem akkor mikor legyaktam valakit, éppen holtidőban. Eddig soha nem találkoztam ezzel emékeim szerint.
  • Molnibalage
    Az AB + easy szint mellett persze új MI-vel értettem.
  • Molnibalage
    Na, a véleményem arról, hogy milyen kombinációban tűnik érdekesnek játszani.

- AB nélkül és új MI. Ez estben 500 feletti strengt esetén 200 körüli sebzésű fegyverrel lehet TALÁN esélyed az ork seregek ellen 3. szintű kétkezes harccal. (AB bekapcsolása mellett consollal próbáltam ezt ki.) Lényegében egy ütés = 1 halott ork elérhető, kivéve elit ork. Ez lényegében egy G2 játék végi szint. Ott is ez volt a szitu.

- AB belőve, de easyn. Az orok így nem űbertáp harcművészek és hasonlóan üthetőek le, mint a fenti esetben, de annyira azért nem. Középszinten teljesen esélytelennek tűnik. Elvben csak két ork támadhat rád a kézikönyv szerint, csak ez nem igazán igaz. A gond az, ha ütésnek vége úgy tűnik, hogy az MI azonnal üt csak másik orokokkal. Lényegében így 4 ork támadhat rá. Easy szinten még van esélyed tényleges ügyességen alapuló harcra.
  • Molnibalage
    Én végigmentem a térkép szélén és megtaláltam simán mindet. Emlékeim szerint egy barlangban vannak.

Egyébként a gohic3 map szavak csodákra képesek a képkeresőben. A Gotich3.hu és a Worldofgohtic is minden segítséget megad...
  • Anonymusx
    Ishtar nál van olyan küldi hogy a 3 falkavezér -(Three pack leaders)

Kéne találni 3 barlangot ahol meg kell ölni a falkavezért. Viszont én csak 1-et találtam - a Kafa kútja mögöttit.

Kb fél órán át keresgéltem, de nem találtam. A googleba sem találtam segítséget.

Hol van a másik 2 barlang?
  • Molnibalage
    #18906 hozzászólás és még néhány ami körülötte van.
  • Molnibalage
    Az új MI mellett semmit sem ér a kétkezets harc. A régi MI mellett meg tökmindegy, hogy milyen harcmodorral csinálod azt, hogy kilkk, kilkk, kilkk...

25-ös szinten? Gondolom akkor futkosás volt az egész. Na, nálam az ilyen dolgok azok az igazi hangulatgyilkosok. Ha valamivel nem bírok el, akkor később visszamegyek. A vár előtti orksereget konkrétan a játék legvégén irtottam ki eddig mindig. Most 60. szintet karcolgatom, de Vengard sincs még kipucolva. Persze azért, mert meg akarom nézni, hogy az új MI-vel és a 210-ez sebzésű fegyverrel meg lehet -e tenni. (Szerintem nem.) Aztán megnézem, hogy 500-as sebzéssel megy -e.

Régi MI mellett meg tökmindegy. 30-35. szint után semmi sem állíthat meg csak az sámánok.

Az íjászot meg alapvetően halálosabbá kellene tenni, mert így semmi értelme. Mondjuk az egész harc és fejlődési rendszer kiegyensúlyozatlan. Nem akarom sértegetni a készítőket, de ennél én 5 perc alatt jobbat találok ki. Lásd lentebb.
  • Fantusz
    Szerepjátékban, kalandjátékban többnyire az íjászokkal legnehezebb boldogulni a sok kényszerű közelharc miatt.
    Ennél a játéknál lenne alternatíva az íjásznak hozzá illő közelharci technikával küzdeni, de eléggé lehangolt, hogy a dualos harcmodort mester szinten csak orkbarátként lehet megtanulni.
    A küldetések jelentős része különböző vadászatokból áll, a végjátékban jöhetnek a tömegek elleni harcok - no ott magam sem tudom mi lesz, íjjal nem sokra megyek, pofozkodni kell.

(Kb. 25-ös szinten hosszas türelemjáték után felszámoltam a mágikus burok előtt állomásozó ork sereget de a városok felszabadítása közben kétlem, hogy lesz lehetőség türelemjátékot játszani)
  • Molnibalage
    A régi Gothiccal részekkel ellentétben itt a varázsló is ölthet tank jelleget, mert veszed és nem kapod - persze zsé ellenében - a páncélt a frakciótól, mint a G1/G2-ben. A válasz tehát igen, akár Paladin armorban is rohangálhatsz. Persze a varázslók gúnyái asszem rendelkeznek egyéb plusz képeséggekkel is, kérdés, hogy ezek mennyire hasznosak.

Lévén, hogy 500 mana + mana regen mellett az ellen még megközelíteni sem képes igazán huszadrangú a téma...

A vadász karaktert meg nem értem. Az a full íjász teljsen életképtelen volt eddig számomra az összes Gothicban.
  • Fantusz
    A vadász karakterem után indítottam egy másikat, akit varázshasználónak szánok.

Eddig főleg az ősi tudást próbáltam növelni, táblákkal, oltáraknál, illetve azért néhány varázslatot is megtanult.
    Villámcsapás eddig hatékonyabbnak bizonyult, mint a jégdárda, s az állatszelídítés is jelentős segítség.
    A mana még kevés 200 alatti, de úgy gondoltam a jobban megéri a mana regenerációhoz szükséges 200 ősi tudásra hajtani, mint a sok manára.

Ami nem világos: lehet valahol mágusoknak köpenyt szerezni, vagy a varázslók is páncélba öltözve járnak?
    A köpönyeg javítás perk páncélokra vonatkozik, vagy lesznek varázslóköntösök?
    Mesteri botharcot kitől lehet tanulni? - alkalmanént jól jön a botharc.
  • Molnibalage
    A fickó vagy 1 csomaggal vág hozzád. Én elég sok emberek adtam és még mindig van vagy 4 db.

A játékot semlegesen told végig ameddig csak tudod. Aztán kb. 2-3 óra eltéréssel orrként, semlegesen és Innor oldalán is végigtolható...
  • Anonymusx
    Azért nézek vjátszást, mert különben túl hosszú lenne a játék.
    Meg lehet lemaradnék egy pár érdekes küldiről.

Én kb 1-2 éve kezdtem a Gothic 1-el .. és még csak itt tartok, ha nem nézném a vj-t akkor lehet hogy még csak a 2. résznél tartanék. Persze nem folyamatosan csak ezzel a játékkal játszom, van olyan amikor pl 1-2 héten át csak ezzel, de van amikor hozzá se nyúlok.

Próbálok semleges maradni a játékban hogy minél több küldit megcsináljak. Amúgy se hiszem hogy ha végigviszem a játékot, valamikor újból elkezdeném.

Az hogy elcsalogattam a vízmágust az is egy döntés a játékban - nem akartam velük összeveszni - hátha még szükségem lesz rájuk - ezért titokban megöltem a vízmágusukat. Mi ezzel a baj?
    Én mindenki haverja vagyok. :)

Amúgy sikerült megoldanom, a vérszomj úgy hatott csak hogyha a vízmágus nem talált el a varázslatával, így nem támadott meg senki rajta kívűl.

Viszont megint elakadtam - Ishtarba kell füvet szereznem Lagobol -amit a Bloody bloodflies küldiért kaptam, viszont ha jól emlékszem azt odaadtam Gonzalesnek ajándékba.
    Ezt a küldit hogy lehetne megoldani?
  • Fantusz
    Magyar felirat az 1.6 patchban van benne.

Keress rá a neten a magyarítás menetére, a lényeg az, hogy az 1.6-os patch telepítése előtt az iniben át kell írni az "englist hungarisra", illetve egy másik ini-ben engedélyezni kell a felirat megjelenését.

Ha sikerül magyarítani a további patchelés (1.73) után is marad a magyar felirat.
  • bgabor
    Az 1.73 community patch után lehetséges magyarrá varázsolni a játék feliratait?
  • Molnibalage
    És miért akarod elcsalogatni? El kel fogadni, hogy vannak döntések a játékban. Ha vímágust ölsz, akkor nem leszel a nomádok haverja. Tudod, ez az RPG lényege.

Már vagy 6-jára - és utoljára - tolom most végig a G3-at, de ebből egyszer csináltam orkok oldalán. Nem esett jól vízmágust ölni...
  • ratgab
    Én is szoktam warezolni, de ha valami nem tetszik egyszerűen törlöm. Ez inkább emberfüggő!
  • Anonymusx
    Meg akartam ölni az egyik vízmágust, de mivel a nomádoknál van, el akartam csalogatni a vérszomj varázslat segítségével. Viszont ha rávarázsolom a mágusra mindenki megtámad, ugyanaz a hatása mintha fegyverrel támadnék rá...

Már komolyan kezd elegem lenne ebből a játékból... Kb két órája játszok, szeretnék megölni 2 vízmágust....

Hogy csalogathatnám el?
  • Molnibalage
    Egyébként annak ellenére, hogy szeretem a játékot a harcrendszerre a totális kiegyensúlyozatlanság a jellemző még most is. Vagy lehetetlenül nehéz vagy röhejesen könnyű.

- Az új AI + alternate balance mellet lehetetlen az orkseregek kinyírása. Rakhatok fel videót, hogy 385-ös erővel és a 210-es sebzésű sildeni ork fegyverével + orkmészárlással mire megy az ember. Nagyjából semmire. A kísérőgetős küldetések alatt is 6 orkos csapat megfektet engem, de a havert biztosan. Staminát is picit felnyomtam, de pillanatok alatt elfogy és lassú leszek támadáskor. Bezzeg az ellen folyamatosan pörög és villámgyors...

- Alt. balance + régi MI = 0 kivhíás. Morttal mentünk a Fire Clan faluba. Az orkok rárontottak a futó Mortra. (Hogy miért a tábor mellet ment, mikor eddig nem volt szokása, azt nem tudom...) Fegyver elővesz, és kilkk, kilkk klikk... Ennyi a csata. Ha elsőre nem ütnek meg, akkor csak komoly forduláskor zúz le az ellen. Tökéletesen lényegtelen, hogy a stamina már rég zérón van.

- Alt balance nélkül + új MI. Na, ezt még nem próbáltam, de cheattal imitálni fogom. Feltotlom 510 tájára az erőt és megnézem, hogy ekkor mi lesz. Szerintem ekkor sem tudsz semmit kezdeni a nagy orkcsapatokkal.
  • W B
    Figyelj már. Szidod a játékot a saját fórumában, és besértődsz azon hogy az emberek védik a játékot (jogosan) a játék saját fórumában.
    Ember, van szemed?
    Ja és sikeresen kiderült, hogy csak vitát gerjeszteni gyöszöl ide.

Ja vita lezárva, a gumival bélelt csendes pihenő szobát megnyerted.
  • Fantusz
    Nem az ellenfelekkel van gondom a sivatagban, hanem a küldetések nagyon kiélezettek, nem nagyon lehet húzni a döntéseket úgy, mint az orkok-lázadók lakta területeken - azért mentem vissza, mert még ott is rengeteg küldetés van.

Ezzel a dualos harcmóddal lehet mellé nyúltam, a karakterem elsősorban vadász, de muszáj valamilyen közelharcot is tanulni, nem lehet mindíg íjazni.
    Vadásznak egy alabárd elég idegen, sőt még a kard+pajzs sem illik a kezébe (pedig ezt lehetne legkönnyebben feltápolni, csak ugye akkor harcos, lovag lenne), ezért gondoltam a két kardos alternatívára, s némileg csalódás, hogy kószáktól, vagy lázadóktól nem tanulható.

• bgabor
    Hát akkor ezzel a vita le is zárult.
  • bgabor
    Szerintem a morrohun team, akik három éven át fordították a morrowindet és két éven át az obliviont, megérdemelne annyit hogy kipróbáld a munkájukat mielőtt pocséknak nevezed.
  • totya4
    Nekem meg az ilyen szemellenzős gothicbuzi hozzászólásokkal van tele a tököm.

Nekem pedig az Oblivionbuzi hozzászólásokkal ha melette egy nála jóval fejlettebb játékot ok nélkül fikáznak :)

Bakker, ugyanazokkal a játékokkal játszotunk? Merthogy a Gothic3 technikailag egy szégyenletes játék volt, csúcsgépeken is szaggatott mint az állat, az akkori magyar gamer-gépek 90%-án pedig alig futott el.

Megfelelő látványhoz megfelelő gép kell. Kérdés mit értünk látvány alatt. Oblivionnál gyakran felhozták a rettentő sterilséget, ahhoz képest a Gothicok "élnek". ATI 9600-on én sem játszottam a G3-al, (azon szerintem az Obi sem remekelt volna, sőt alapból tán el se indult) de mihelyst jobb kártyám lett, már lett értelme játszani vele. Akad az tény, erős gépen is, de még így is jobb mint az Obi :)

A Risenben számtalan olyan hely volt a küldetésekben, hogy bugba futottál, és emiatt nem tudtad továbbvinni a játékot.

Nem nagyon emlékszem különösebb bugra, simán végig lehetett nyomni. Ez általános tapasztalat ahogy olvasgattam itt a fórumon. Persze lehet hogy egy nagyon primitív küldetésekhez szokott Obisnak gondot okoz ha egy küldetés bonyolódik...

A harcrendszer egy szar volt, a nehézségi fokozat rosszul volt beállítva, a varázslatok száma nevetséges volt, variációs lehetőségek nem voltak.

A harcrendszert érdekesmód mindenki dicsérte, a lényeg hogy többféle kombinációt lehetett használni. Obinál nem emlékszem hogy lett volna választék... A nehézség pont jó volt. Varázslatokról nem tudok nyilatkozni mert harcossal nyomtam. Ettől függetlenül nem attól jó vagy nem jó egy játék hogy 10 vagy 200 féle varázslat van.

Ezekután te ezeket az erősen amatőr munkákat hasonlítod az oblivionhoz, ami kijövetelekor a piac legjobb grafikáját hozta, és minden gépen elfutott medium detailen?

A Gothicokat mindennek nevezném csak amatőr munkának nem :) Érdekes hogy mind a Morro, mind az Obli unalomba fulladt nálam egy idő után, ezzel szemben az összes Gothicot végignyomtam és ne adj isten még élveztem is. Már megint a grafika... meg hogy minden gépen elfutott... ha ha ha. Azért emlékszem hogy az összes nvidia összefosta magát rajta, az ATI-k jobban futtatták a játékok, és el kellett telnie ott is egy időnek, mire a hardver elég érett lett a játék rezzenéstelen futtatásához.

...miben egyetlen küldetésbug se volt, és a játék minden porcikájáról sugárzott a profizmus. Ezt nevezed te szarnak, nullának.

Ha te a Gothicot A SAJÁT TOPIKJÁBAN :)amatőr munkának nevezed, akkor ilyen alapon igen, az Obi egy szar, hiszen játszhatatlanul unalmas.

Szerintem pedig a te igényességed, minőségérzéked egy óriási nulla, ha nem érzed a különbséget a csiszolt profi munka és az amatőr szarok között.

Az érzés kölcsönös :)
  • Molnibalage
    Ha pocsék a fordítás, akkor nem...