5506
szerinted?!
-
#2211 Ha a lélek semmilyen lenne nem lenne értelme az életnek :D
Egyébként meg valóban a lélek eredendően tiszta (ezért is emeltem ki az előbb, mert nem (feltétlenül) a jó a lényeg)
Jó és rossz valóban relatív, de azért kb. meg tudod mondani mi jó és mi rossz, ráadásul mindezt úgy, hogy még személyedre sem vonatkoztattál...
Lásd: karmatörvények, vagy akár a Biblia... -
Goth #2210 Szerinted létezik eredendő jó és rossz? A jó relatív, neked is és Béla bácsinak is más elképzelése van arról, hogy mi a jó. Honnan veszed, hogy a lélek a te elképzelésed szerinti jó? A lélek eredendően semmilyen. Te ruházod fel tulajdonságokkal, ahogyan behelyezed azt a tapasztalati világodba. -
#2209 Szerintem a lélek eredendően jó, _tiszta_... -
Goth #2208 Ezt a verset lefordíthatnád nekem magyarra :D -
Goth #2207 Az hogy ki mennyire relatív jó vagy rossz, attól függ, hogy ki milyen környezetben nő fel. Az ember jellemét a külső behatások alakítják.
Szóval te akkor úgy gondolod, hogyha én jólelkű vagyok alapból, bármi történjen is velem, és bármilyen körülmények között növök fel, nem válhat belőlem bűnöző? -
#2206 Jelenleg totál nem tudom... -
#2205 Még mindig nem magyaráztad meg, hogy hogy lehet jó vagy rossz valami, ami nem bír tulajdonságokkal. Vagy netán mégis bír? -
#2204 Tehát az agy és lélek nem keverednek?
"A halmazok nem az én, s nincsenek is benne.
Az én nincs benne azokban, de nélkülük sincs.
A halmazok és az én nem keverednek, mint tűz és tüzelő,
Így hát az én hogyan is létezhet?" -
#2203 Akkor megpróbálom leegyszerűsíteni, ha jó lelkű vagy akkor az leszel ha meg nem akkor nem. -
Goth #2202 Az agresszivitásnak, mint minden egyéb tulajdonságnak az agy a forrása. A léleknek pedig sztem nincsen agya =) -
#2201 Tudtam, hogy ebbe bele fognak kötni (ezért is használtam idézőjelet), de sajnos nem tudtam jobban megfogalmazni. Inkább arra akartam vele célozni, hogy ha itt mondjuk egy nagyon agresszív ember vagy akkor a következő körben is az leszel. Kivéve ha itt attól lettél agresszív, hogy valami ért kiskorodban, de ha csak úgy alapból az vagy akkor az leszel megint. (Egyes szám második személyben fogalmaztam meg a mondatot, de nehogy valaki magára vegye.) -
Goth #2200 A lélek milyensége?
Lehetnek tulajdonságai egy olyan dolognak amit nem észlelünk, ezért nem tudunk megkülönböztetésen alapuló jelzőkkel és kategorizálásból adódó tulajdonságokkal felruházni? -
#2199 Nem úgy értettem hogy újra éled ezt az életet. Hanem, hogy máshol, más testben csak a léleknek a "milyensége" marad ugyanaz. De ha más szemszögből nézzük akkor akár ugyanezt az életet is újraélheted ha ismétlődés van a halál után. Ez sporolós módszer lenne a természettől, nem kell sok sok lelket "alkotni" hanem van X darab akik folyton ismétlődnek és kész. :) -
#2198 Szóval ógy gondolod, hogy halál után ugyanazt az életet fogod újraélni, szóval az egész olyan mint a matrix és egy számítógépes program? Hát nem mondom, érdekes elgondolás. Azért nem sok realitásalapja van, ha jobban belegondolsz. Evolúció, technikai fejlödés, ürkutatás stb...kicsit túl lenne ez ha egy matrix szerü valamiben lennénk.
Szerintem....a világegyetem végtelen, már ha tényleg nem valami matrixban vagyunk...szóval a véleményem szerint akármelyik bolygón ujjászülethetünk majd, nem csak a Földön. -
#2197 Mindegy. Úgysem emlékszel rá. Milyen volt az arcod születésed előtt? -
#2196 "De ha már itt tartunk, ki szerint mi van a halál után?" Format és restart. -
#2195 Van is egy ilyen topic: Halál után
Bizony ám, gyorsan elszáll az élet.
Ezt érdemes meghallgatni, illetve megnézni a klippjét: Good Charlotte The Cronicles Of Life And Death
-minden benne van.
50 évesen azt veszed észre, hogy mindegy -
#2194 Hem, az élet értelme...passz. Gondolom a szokásos. Iskola, munka, gyerek, nyugdíj jobb esetben, de sajnos már egyre többen a nyugdíjat sem érik meg. -> game over.
Persze vannak kiváltságosok. PL. gazdagok, híres sportolók, tudósok, de azok is ugyanúgy végzik mint a többi ember.
Az élet marha rövid sajnos. Faterommal beszéltünk éppen erröl a múltkor, azt mondja hihetetlen hogy már 50 éves [akkor volt a szülinapja]. Azt mondja úgy elrepült ez az 50 év hogy hihetetlen. Ezt én is alátámasztom, most vagyok 20, de ez a 20 év igencsak elszállt.
Szóval a kérdés inkább az, hogy mit csinálsz abban a 60-80 évben amit életnek hívunk, mert bizony nagyon rövid. Arról nem is beszélve hogy az a 60-80 év leszükül. hiszen mondjuk olyan 12 éves korunkig illetve 60 felett már nem igazán lehet igazi életröl beszélni.
De ha már itt tartunk, ki szerint mi van a halál után? Vagy ez talán megérne egy külön topicot? -
#2193 4x töltöttem le hogy majd elolvasom, aztán soha nem nyitotta meg gépről.. ez valami letölthetetlen oldal? -
#2192 már annyi helyen reklámoztad... -
Coni #2191 Mh... Valahogyan bármelyik topikra nézek, mindig azoka kérdéseket találom amik engem foglakoztatniak! Ha összeakarod magadat zavarni, hogy mi a tudat, mi az élet , vagy mi is a világunk, ajánlom,hogy az egész honlapomat olvasd át! http://pszichohistory.fw.hu -
#2190 Elküldöm amit eddig sikerült írnom:
Próbálok segíteni
Ki az, aki azt gondolja, hogy "Az agyam hoz létre tudatot" ?
Ki gondolja azt ezután, hogy "Én" ?
Ki gondolja azt másodszor is, hogy "Hát én"?
Figyeld, honnan jön a gondolat.
Mi világosodhatna meg, és ki érthetné ezt meg?
A megértés elgondolás, de ebben az esetben nem erről van szó, hanem megfigyelni azt, hogy ki érthetné meg mindezt.
Amit Te tudatnak hívsz, azt vajon mi nem befolyásolja ebben a világban? Egy szép látvány boldoggá teszi, kellemetlent érezve fájdalmat tapasztal. Akikről beszélsz, beveszik a bogyót, gombát, és repkednek, mint a repülőgép, aztán mikor a hatás elmúlik arról számolnak be, hogy eltűnt az énjük, leváltak az anyagról, megszűnt a fájdalmuk.
Elkezdenek hinni abban, hogy van valami mindentől független lelkük, ők maguk a tudat, soha nem halnak meg, pedig semmi lényegit nem tapasztaltak meg.
Ez csak a ragaszkodásukat erősíti, elméjük zavarops lesz, és nem érik el a nyugalmat.
Ha van valami, ami tényleg független attól, amit mi énnel azonosítunk, akkor mi szükség lenne valamilyen szerre a tapasztalásához?
És most azt teszem hozzá, hogy nem tudok segíteni. Ha érdekel, tudnék linkelni pár szutrát, amikből talán nagyobb rálátásod lenne a megfigyelő/megfigyelt hasadása témára. Én úgy próbálnám röviden megfogalmazni, hogy van én, a megfigyelő, és van más - a megfigyelt. Ez hasadás nélkül nem létezik én és nem-én.
Nem tudom, mennyire változtatna meg, ha megérted ezt, és fogalmam nincs, mit váltana ki, mert nem ismerlek. Nem is neked ment az a post, de ha érdekel, beszélgethetünk még. -
#2189 Hát egyesek szerint személytől függ, de most nem írok oldalakat...:S -
manwe #2188 ez egy baromi nehéz kérdés, és sztem az ember számára kb. annyira megválaszolhatatlan, megértethetetlen, mint a halnak mozart zenéje. Egyébként ettől függetlenül véleményem szerint az életet a körenyzet megismerésvel kell eltölteni, és ezt a környezetet élvezni, tehát egyszerűen jól érezni magunkat, azt hiszem ez nagyon fontos. Aztán h ez kinek milyen formában valósul meg, az természetesen más kérdés. -
The Methode #2187 Úgy gondolom az életnek nincsen igazi értelme,mert az élet attól lesz ilyen vagy olyan,hogy mi hogyan alakítjuk.Ez a legjobb az egészben az életnek nincsen meghatározott iránya,hiszen tölünk függ az egész.Minden amit mondunk,gondolunk és teszünk értelmet adhat az életnek és sokszor kerülünk olyan helyzetbe,hogy nem látjuk a kiutat és azt mondjuk az életnek nincsen értelme,pedig ezt csak azért mondjuk,mert csalódunk,elbukunk,mert már nem akarunk álmodozni,célokat kitűzni magunk elé.Az élet olyan,hogy látszolag szabályok közé van szorítva mégis igazából bármi lehetséges amit csak elképzelni lehet. -
#2186 Átrágtam néhányszor a témát, de valahogy nem sikerül magamévá tenni. Nem értem pl. az agy miért ne hozhatná létre a tudatot, ill. miért ne indulhatna ki onnan az egész én képzet. Azt sem igazán értem, miért kellene különbséget tenni az "én vagyok az agyam" ill. a "nekem van agyam közt" az igaz, hogy ha értelmezni akarjuk a két jelentést, akkor az nem egyezik, de ebben az esetben miért ne jelenthetné mindkettő ugyanazt. Természetesen lehet játszani a szavakkal... Hidd el szeretném megérteni, de valahogy nem tudok megvilágosodni. Az, hogy "ki vagyok én, csak a minősítő minősítése, nem maga a minősítő" sem világos. Ez a Te értelemzésedben mit tesz? Mert az enyémben annyit, hogy nem tudom minősíteni magam, mert ha minősíteni szeretném, akkor már nem én vagyok a minősítő. Azt vedd figyelembe, hogy én nem tudom elválasztani magam az énemtől.
Olyan szemléletet vázolsz, mint azok az emberek, akik valamilyen Pszichedelikus szer hatása következményeként másképp kezdik látni a világot. Ezt ne vedd sértésnek, se gyanusítgatásnak!!! Nos, ők beszélnek ego vesztésről, amit Te "éntelenségnek" írtál. S, ha már itt tartunk, akkor kiváncsi lennék a véleményedre az ilyen fajta folyamatokról, mint pl. a tudatmódosító szerek hatása. /NEM MINT ÉLVEZETI SZER/ Tehát, ha nem az agy hozza létre a tudatot, akkor az ott végbemenő kémiai folyamatok miért befolyásolják olyan szinten, hogy hatására gyakran a fizikai valójával is teljesen megszűnik a kapcsolat?
És még valami. Lehet primítív dolog, de nekem az határozza meg az életemet, hogy boldog vagyok-e vagy sem, az most nem lényeg, hogy az egyént mi teszi boldoggá, de tulajdonképpen ez az életem mozgató rugój ill. motívációs tényező.
A kérdésem az lenne, hogy ha megértem amit mondani akarsz, az változtat az életemen? Pontosabban ez megváltoztatja az értékrendemet tudati szinten?
-
#2185 ha nem írta volna ki, azt hinném most, hogy objektív létezés van a szubjektív szűrő mögött.. -
#2184 Semmiből nem lesz valami. Nincs létesülés... -
Khamwasss #2183 "szerintem"
Ezzel jelezted is, hogy leszűkíted a világot a saját kozmoszodra. -
ZsirosKenyer #2182 SPOILER! :)
szerintem elkeserítően egyszerű az élet értelme.
Létfenntartás, utódnemzés, a saját faj/nemzet/törzs győzelemre vitele a többi riválissal szemben.
Nézzük meg az állatokat, ugyanezt csinálják amit mi háborúkkal, országhatárokkal stb. Semmiben sem különbözünk az állatoktól, mindössze nálunk van etikett meg erkölcs, ami miatt bizonyos dolgokat nem teszünk meg, egyébként meg gondolatban már hányszor kinyírtuk a szomszédot, vagy a főnököt, és megizéltünk az utcán minden második szemben jövő jó nőt.
-
#2181 Majd kiderül :) Én is "várom" nagyon :) -
#2180 Sejthettem volna .
Egyébként miért? Mindenki számára van értelme, max nem mondja ki(tudatosan). Mint mondtam aki szerint nincs értelme az öngyilkos lesz, ugyanis ez az egyetlen dolog ami visszatart ("életösztön") szerintem.
Szerintem egyébként az élet értelme önmagam megismerése elsősorban, ha önmagam megértettem elindulhtaok felfedezni a világot. Azonban nagy valószínűség szerint ez a folyamat pont fordítva megy végbe :). -
utility #2179 hmmhmm majd megtudod... -
Khamwasss #2178 költői kérdés volt ((: -
#2177 MIért valamikor kettévágtak? Neeee, hagyjuk már ezt az igaz szerelem, meg pasi/nő fehér lovon :D dolgot. Annyira nevetséges. -
#2176 Miért kérdezel, miközben te magad válaszolsz?
Mindenki számára más. Ő kijelentette, hogy szerinte niocns értelme, én meg reagáltam, kicsit cinikusan :) -
utility #2175 Az az élet célja, hogy megtaláld a lelked másik felét.. -
utility #2174 Olyanok vagyunk mint a foton, végigpróbálgatjuk a lehetséges életeket... -
Khamwasss #2173 Szerinted van értelme? Mi az?
Ahogy minden ember léterehozza a saját kozmoszát, minden ember értelmet ad a saját életének. De ebben az esetben az egyén életének értelme nem más mint az, amivel szívesen foglalkozna élete végéig. Az egyén életének értelmén tehát felesleges vitatkozni, mert minden ember esetében más, az a dolog, ami miatt nem fog kiugrani az ablakon.
De maga az emberi létezés értelme, az, hogy mi célból létezünk, egy általunk megválaszolhatatlan kérdés. Amíg emberek vagyunk és racionálisank gondolkodunk, mindig maradnak ellentmondások.
A világ egy nagy értelmetlen semmi lenne, ha gondolkodásunkkal nem adnánk neki értelmet. Ahányszor elgondolkodunk a világ mivoltán, beskatulyázzuk azt a saját kozmoszunkba, és ráhúzunk egy köntöst a világról eddig szerzett "ismereteink", de inkább tapasztalataink alapján. A világot a saját világunk tükrében próbáljuk magyarázni. Ahhoz, hogy valóban megértsük az életünk értelmét, a létezésünk kezdetétől épített tapasztalati világunkat kellene lerombolni. -
utility #2172 Mióta megy ez a 42-es és miez?