5506
szerinted?!
-
#2090 Ha emlékszel a jövődre, akkor más választásod nem maradt, mint hogy beteljesítsd, mert másképp nem lehet. -
#2089 nem... Saját magad vagy a múltad. De a múlt az kinek a múltja?
Ha Te vagy a múltad, akkor lehetetlen azt mondani, hogy "Nekem van múltam", hanem "Én vagyok a múltam".
Annyira könnyen rábökitek ezekre, hogy "Én", miközben aki tapasztal nem tapasztalja magát, aki lát nem látja magát,... -
#2088 szerintem meg nem, mert véletlen, akkor lenne, ha ok nélkül történne valmi, ami ugye nem létezik.
a szerencsés egybeesés, pedig következmény -
#2087 Ez igaz, de ezzel az én múltam részei lettek, nem? Akkor meg ugyanarról beszélünk, hogy hogy került oda az kevésbé számít, nem? -
#2086 Szerintem nem. Ha emlékszel a "jövődre" akkor szerintem nem ugyanazt csinálnád. -
utility #2085 Nem csak saját magadé, hanem mindenkié, akikkel találkoztál..az ő tetteikre is emléxel.. azok is irányítanak. -
#2084 ez már filozófia
vannak válsztási lehetőségeid, azt meg, hogy ha visszamennénk az időben mindig ugyazt választanád-e, azt nem tudhatod... -
#2083 mármint mi ugyanaz? -
#2082 Hát a saját magamé. Nem értelek -
#2081 Szerintem a szerencsés egybeesés, és a véletlen pont ugyanaz, csak más szóval leírva. -
#2080 Ha azt mondod hogy a múltad vagy, akkor a múltad dönt. De a másik kérdés: kinek a múltja vagy Te? -
#2079 Miért? Nem értem a logikádat. Csak azért mert mindennek oka van, a dolgok nem véletlenül történnek úgy ahogy történnek, nem jelenti azt, hogy szükségeszerűség, vagy hogy nicns szabad akarat. -
#2078 így van, a szó szoros értelmében véletlen nem létezik
a végkifejletet nézve szerencsés egybeesésekről beszélhetünk -
utility #2077 A kettő ugyan az.. -
#2076 múltad vagy? "Minden, ami vagyok már jutalom és bűntetés azért, ami vagyok", "nincs felelősség, csak következmények vannak" -
#2075 A döntés illúzió, amég azt mondja valaki, hogy mindennek oka van, tehát szükségszerűség... -
utility #2074 Tudom hogy én a múltam vagyok, akkor ez azt is jelenti, hogy a múlt/am/ irányít...nem? -
#2073 Tudom, de a 2. mondatod számomra úgy tűnik tagadni probálja az első mondatodat, ezért írtam azt amit írtam. -
#2072 Igen, de ha ezt elfogadjuk, akkor gyakorlatilag elfogadjuk azt is, hogy véletlen nem létezik. -
utility #2071 Ott volt, hogy 'Tegyük fel '
-
#2070 az természetes, hogy minden valami másnak a következmény, ez nem képezheti vita tárgyát -
#2069 Akkor vizsgáld meg, mi okból mondod, mondhatod, mondod ezt, hogy van szabad akarat. -
utility #2068 Az, hogy az inteligencia kialakulására kicsi az esély, így egy üres kijelentés a ddig, smeddig nincs statisztikánk arról, hogy galaxisonként mennyi alakult ki.
Ha nem találunk semmit, akkor mondhatod ezt. -
#2067 Tegyük fel hogy a múlt és/vagy a jövő irányítja minden gondolatunkat.
Ez kérdés? Ez egyértelmű nem?
Hiszen a múlt te magad vagy, azok a cselekedetek amik azzá tettek ami vagy. A jövő? Afelé haladsz, terveid vannak.
Szabad akarat? Van. Ki más döntene ha nem te? -
utility #2066 A 'valamiért' az félreérthető. A jövőre utal.
Inkább mont úgy, 'valami miatt' 'valamilyen okból'. -
#2065 á. Csak most látom, hogy te ezt az emberiség kialakulásásra értetted :). Én meg az egyén életében történő dolgokra értem. Szerintem kár azon spekulálni, hogyan alakultunk ki. Sosem fogjuk megtudni... -
utility #2064 Tegyük fel hogy a múlt és/vagy a jövő irányítja minden gondolatunkat.
De ha én azt érzem, hogy én döntök, akkor mondhatom azt, hogy van szabad akarat... -
#2063 De nem azt modnom, hogy minden előre megvan írva, csak azt, hogy mindennek oka van és minden valamiért történik. -
#2062 tudom, hogy nem arra értetted
magamat javítottam -
#2061 és ha nincs se szabad akarat, se szükségszerűség? :D -
#2060 Mégcsak nem is szerencsés egybeesésnek értettem :))
Sokkal inkább szó szerint. -
#2059 tehát akkor ez szükségszerűség, vagy nem szükségszerűség? -
#2058 Persze, hogy nincsenek, csak annyira kicsi az esély rá, hogy ismételten így kialakulhasson az inteligenciával rendelkező élet, hogy az már szinte "véletlen". De teljesen igazad van, a "szerencsésk egybeesések" lett volna a megfelelő választás. -
#2057 Egy dologban hibázol: Nincsenek véletlenek ;) -
#2056 Az életnek hagyoményos értelemben vett értelme nincs, mert nem szükségszerűen vagy leve elrendelve fejlődtünk azzá akik most vagyunk, hanem sorozatos véletlenek sokaságának a következménye képpen jutottunk idáig. Az meg nyilvánvaló, hogy a jelenleg is változunk, csak persze ez emberi léptékkel mérve nem észrevehető. Célt vagy élet értelmet tudunk találni magunknak... Lehet ez a tudás megismerése, ami tulajdonképpen állandó és mi szeretnénk egyre többet megismerni belőle. Vagy lehet cél az emberi faj megmentése, a saját önpusztító tevékenyége ellen. Vagy messzemenően lehet cél az emberi faj elköltöztetése erről a planétáról, mert hát az is tény, hogy röpke 1milliárd év múlva a napunk lakhatatlanná teszi a bolygónkat. Hú, de messze van az még, ennek ellenére a mi életünkben történt meg ennek a felismerése, és bár nagyon gyerekcipőben jár még az űrprogram, mégis elhagytuk már a földet, csak még nem jutottunk kellően messzire. -
Pakesz #2055 vajon mi az élet értelme? -
Vrahno #2054 Akkor csináljunk neki. -
#2053 nincs értelme... -
feketeribizli #2052 Az időutazás. -
#2051 nem hinném :-)