5506
szerinted?!
  • sz4bolcs
    Ha emlékszel a jövődre, akkor más választásod nem maradt, mint hogy beteljesítsd, mert másképp nem lehet.
  • sz4bolcs
    nem... Saját magad vagy a múltad. De a múlt az kinek a múltja?
    Ha Te vagy a múltad, akkor lehetetlen azt mondani, hogy "Nekem van múltam", hanem "Én vagyok a múltam".
    Annyira könnyen rábökitek ezekre, hogy "Én", miközben aki tapasztal nem tapasztalja magát, aki lát nem látja magát,...
  • Landren
    szerintem meg nem, mert véletlen, akkor lenne, ha ok nélkül történne valmi, ami ugye nem létezik.
    a szerencsés egybeesés, pedig következmény
  • Zsolo007
    Ez igaz, de ezzel az én múltam részei lettek, nem? Akkor meg ugyanarról beszélünk, hogy hogy került oda az kevésbé számít, nem?
  • Zsolo007
    Szerintem nem. Ha emlékszel a "jövődre" akkor szerintem nem ugyanazt csinálnád.
  • utility
    Nem csak saját magadé, hanem mindenkié, akikkel találkoztál..az ő tetteikre is emléxel.. azok is irányítanak.
  • Landren
    ez már filozófia
    vannak válsztási lehetőségeid, azt meg, hogy ha visszamennénk az időben mindig ugyazt választanád-e, azt nem tudhatod...
  • sz4bolcs
    mármint mi ugyanaz?
  • Zsolo007
    Hát a saját magamé. Nem értelek
  • Zsolo007
    Szerintem a szerencsés egybeesés, és a véletlen pont ugyanaz, csak más szóval leírva.
  • sz4bolcs
    Ha azt mondod hogy a múltad vagy, akkor a múltad dönt. De a másik kérdés: kinek a múltja vagy Te?
  • Zsolo007
    Miért? Nem értem a logikádat. Csak azért mert mindennek oka van, a dolgok nem véletlenül történnek úgy ahogy történnek, nem jelenti azt, hogy szükségeszerűség, vagy hogy nicns szabad akarat.
  • Landren
    így van, a szó szoros értelmében véletlen nem létezik
    a végkifejletet nézve szerencsés egybeesésekről beszélhetünk
  • utility
    A kettő ugyan az..
  • sz4bolcs
    múltad vagy? "Minden, ami vagyok már jutalom és bűntetés azért, ami vagyok", "nincs felelősség, csak következmények vannak"
  • sz4bolcs
    A döntés illúzió, amég azt mondja valaki, hogy mindennek oka van, tehát szükségszerűség...
  • utility
    Tudom hogy én a múltam vagyok, akkor ez azt is jelenti, hogy a múlt/am/ irányít...nem?
  • Zsolo007
    Tudom, de a 2. mondatod számomra úgy tűnik tagadni probálja az első mondatodat, ezért írtam azt amit írtam.
  • Zsolo007
    Igen, de ha ezt elfogadjuk, akkor gyakorlatilag elfogadjuk azt is, hogy véletlen nem létezik.
  • utility
    Ott volt, hogy 'Tegyük fel '
  • Landren
    az természetes, hogy minden valami másnak a következmény, ez nem képezheti vita tárgyát
  • sz4bolcs
    Akkor vizsgáld meg, mi okból mondod, mondhatod, mondod ezt, hogy van szabad akarat.
  • utility
    Az, hogy az inteligencia kialakulására kicsi az esély, így egy üres kijelentés a ddig, smeddig nincs statisztikánk arról, hogy galaxisonként mennyi alakult ki.
    Ha nem találunk semmit, akkor mondhatod ezt.
  • Zsolo007
    Tegyük fel hogy a múlt és/vagy a jövő irányítja minden gondolatunkat.
    Ez kérdés? Ez egyértelmű nem?

Hiszen a múlt te magad vagy, azok a cselekedetek amik azzá tettek ami vagy. A jövő? Afelé haladsz, terveid vannak.

Szabad akarat? Van. Ki más döntene ha nem te?
  • utility
    A 'valamiért' az félreérthető. A jövőre utal.
    Inkább mont úgy, 'valami miatt' 'valamilyen okból'.
  • Zsolo007
    á. Csak most látom, hogy te ezt az emberiség kialakulásásra értetted :). Én meg az egyén életében történő dolgokra értem. Szerintem kár azon spekulálni, hogyan alakultunk ki. Sosem fogjuk megtudni...
  • utility
    Tegyük fel hogy a múlt és/vagy a jövő irányítja minden gondolatunkat.
    De ha én azt érzem, hogy én döntök, akkor mondhatom azt, hogy van szabad akarat...
  • Zsolo007
    De nem azt modnom, hogy minden előre megvan írva, csak azt, hogy mindennek oka van és minden valamiért történik.
  • Landren
    tudom, hogy nem arra értetted
    magamat javítottam
  • sz4bolcs
    és ha nincs se szabad akarat, se szükségszerűség? :D
  • Zsolo007
    Mégcsak nem is szerencsés egybeesésnek értettem :))
    Sokkal inkább szó szerint.
  • sz4bolcs
    tehát akkor ez szükségszerűség, vagy nem szükségszerűség?
  • Landren
    Persze, hogy nincsenek, csak annyira kicsi az esély rá, hogy ismételten így kialakulhasson az inteligenciával rendelkező élet, hogy az már szinte "véletlen". De teljesen igazad van, a "szerencsésk egybeesések" lett volna a megfelelő választás.
  • Zsolo007
    Egy dologban hibázol: Nincsenek véletlenek ;)
  • Landren
    Az életnek hagyoményos értelemben vett értelme nincs, mert nem szükségszerűen vagy leve elrendelve fejlődtünk azzá akik most vagyunk, hanem sorozatos véletlenek sokaságának a következménye képpen jutottunk idáig. Az meg nyilvánvaló, hogy a jelenleg is változunk, csak persze ez emberi léptékkel mérve nem észrevehető. Célt vagy élet értelmet tudunk találni magunknak... Lehet ez a tudás megismerése, ami tulajdonképpen állandó és mi szeretnénk egyre többet megismerni belőle. Vagy lehet cél az emberi faj megmentése, a saját önpusztító tevékenyége ellen. Vagy messzemenően lehet cél az emberi faj elköltöztetése erről a planétáról, mert hát az is tény, hogy röpke 1milliárd év múlva a napunk lakhatatlanná teszi a bolygónkat. Hú, de messze van az még, ennek ellenére a mi életünkben történt meg ennek a felismerése, és bár nagyon gyerekcipőben jár még az űrprogram, mégis elhagytuk már a földet, csak még nem jutottunk kellően messzire.
  • Pakesz
    vajon mi az élet értelme?
  • Vrahno
    Akkor csináljunk neki.
  • Tikal #2053
    nincs értelme...
  • feketeribizli
    Az időutazás.
  • bens
    nem hinném :-)