5506
szerinted?!
  • utility
    Én látom a lábam....szerintem csak játék a szavakkal amit csinálsz...
  • sz4bolcs
    Jó, akkor pontosabban:
    Vagy Te, és vannak a rajtad kívül fekvő dolgok, így jön létre a megfigyelő és megfigyelt hasadása. A megfigyelő soha nem láthatja saját magát, mert nem rajta kívül fekszik. De itt jön be a kérdés, hogy valójában hol kezdődik a kívül/belül? Hol a határ? A test peremén? A birtokolt segédeszközök még beletartoznak? Az én ott ér véget, ameddig a ragaszkodása, birtoklása, az azonosulás terjed.
    ha "Én vagyok az agyam" akkor lehetetlen azt mondani, hogy "nekem van agyam", mert az első esetben azonosítjuk vele magunkat, a másodikban birtokoljuk azt.
    Minden válasz, ami a kérdésre jön, hogy "ki vagyok én?" - hamis, mert minden válasz csak a minősítő minősítése, nem maga a minősítő. Aki gondol nem gondolhatja magát. Szóval hol is a határ? Nincs határ én és nem-én közt, így mi marad énként?
  • utility
    Mert ha nem vagyok, akkor nem erőltetem túl magam feleslegesen...
  • Zsolo007
    Én sem értem szabolcsot...
  • utility
    Döntsétek már el, most én vagyok vagy nem...
  • utility
    "A materializmus olyan alany filozófiája, aki elfelejtett saját magáról számot adni."

de te mondtad, hogy nincs olyan hogy ÉN...
  • Zsolo007
    Most tagadod a biológiát? érzések, gondolatok csak kémiai folyamatok eredménye
    Ez igaz. De ettől még nem vagyok materialista. A test tulajdonképp egy biorobot. Szövetekből, idegekből, kémiai alapon működik, a fent említett dolgok létrejöttéhez (fizikailag) kémia szükséges. Az egy másik kérdés, hogy mi az ami valójában elindítja ezeket a dolgokat, az a fizikai test "fölött" van. Jelenleg nem ez a téma.
  • utility
    Igaz
  • sz4bolcs
    Ki az, aki mindezt látja, hallja, érzi, gondolja? Hol van?
  • Zsolo007
    áááááááááááááááááááááááá. Akkor eddig miért mondtál mást? Áh MAGAS vagy nekem

Nincs múlt? Ehh?
  • sz4bolcs
    Ki mondja azt, hogy mindez, érzések, gondolatok csak kémiai folyamatok eredménye?
    "A materializmus olyan alany filozófiája, aki elfelejtett saját magáról számot adni."
  • sz4bolcs
    ha valaki nem érti a megfigyelő/megfigyelt hasadását, hogy mindez miért nem-én, akkor megpróbálom még rávezetőbben kifejteni
  • Zsolo007
    ááááá, ellőtted a "poént" :D. Először meg akarom érteni, hoyg hogy gondolja a dolgot. Erre később akartam kitérni. :)

Az első mondatod első fele azonban nem igaz. Mert nem kell egy emlékre emlékezned. BEnnvan a cselekedeteidben. Nagyon sokszor van,h oyg nem tudod mit miért csinálsz. És esetleg később ugrikbe, hogy korábban történt valami, és megérted, hogy utána miért csináltad azt amit csináltál.
  • sz4bolcs
    Nem, nem értünk egyet. :) Én csak a logikai bukfencre próbáltam rávilágítani. Énképzet létezik, hogy is mondhatnánk, hogy "nincs én", ha ez a hétköznapi tapasztalat? Továbbá nem mondható, hogy nem létezik én, mert létezés, és nem-létezés is csak képzetek. Az ént a halmazokkal való azonosulás képzi, mint a gondolaotk, tapasztalatok, érzetek...
    Egyértelműen nem az agy hozza létre az öntudatot, mivel azt, hogy "agyam vagyok" "nekem van agyam" mind a minősítő minősítése, nem pedig maga a minősítő.

Nem a múltad dönt, főleg ha megérted, hogy nincs múlt. Nincs, ki döntene.
  • utility
    Akkor mégiscsak van szabad akarat...
  • utility
    És mi van akkor, ha valami emlék épp nem ugrik be, vagy a rossz tapasztalatod ellenére máshogy cselekszel?... biztos sokszor volt már nálad is ilyen...
  • Zsolo007
    Nem kell bocsánatot kérni :)
  • Landren
    ok
    sorry :)
  • Zsolo007
    Ez eddig is egyértelmű volt. :) (számomra, illetve azért nem írtam le, mert én itt most kifejezetten a szabad akarat kérdéskörét feszegetem)
  • Landren
    azt azért nem felejtsük el, hogy a gondolatok az érzelmek a cselekvés, mind csak kémiai folyamatok következménye
  • Zsolo007
    Miért? Egy állóképben nincs idő.
  • Zsolo007
    Azthiszem kezdem érteni amit mondasz. Tehát Abban egyetéertünk, hogy Én a múltam vagyok. És akkor az Én nem létezik, csak egy agy által létrehozott absztrakció?
    Illetve azt mondod, hogy miután a múltam dönt, a múltbeli tapasztalatok, akkor gyakorlatilag ebből ered a szükségszerűség, és lévén nincs aki döntösön nincs is szabad akarat. Jól gondolom, hogy így gondolod?
  • Landren
    ha így értjük a pillanatot, akkor teljesen értelmetlen lenne az egész, mert egyáltalán nem történik semmi, de így nem lehet érteni, mert akkor nem beszélhetünk döntésről sem pedig következményről. Tehát, az "abban a pillanatban" kifejezás mégiscsak magába foglal egy bizonyos időintervallumot.
  • sz4bolcs
    Egy pillanat nem foglalja magában a következő pillanatot, éppen azért, mert az még nem jött el.
    A testek tudják, hogy mozognak? :))
    A dolgok hozzád képest mozognak, megfigyelő nélkül nincs semmiféle mozgás.
  • sz4bolcs
    úgy, hogy ebben az esetben, amit szabad akaratként értelmezel az csak okság terméke, az "én" egyfajta illúzió.
    Nem is létezik, ki döntene.
  • utility
    ..hogy a következő pillanatban máshol kell lenniük?
  • utility
    Akkor honnan tudják a testek hogy mozognak?
  • sz4bolcs
    a múlt már elmúlt, a jövő még nem kezdődött el, a jelenben múlt és jövő nélkül egyáltalán nincs mozgás. :)
  • sz4bolcs
    miért is? Egyetlen pillanatban hol tapasztalsz mozgást? egy pillanatban még csak tapasztalás sem létezik, mert nincsenek összefűzve a pillanatok..
  • Landren
    ott a pont :)
  • Zsolo007
    Valóban, ebben a formában elfogadható :D
  • sz4bolcs
    ennél egyszerűbb, ha a véletlent úgy definiálod, hogy olyan következmény, aminek nem tudod az okát, és máris meg van oldva :)
  • Landren
    hát ha már mindenáron szőrszálhasogatás, akkor ez sem igaz, de mindegy...
    vegyük úgy, hogy addig a pillanatig értendő
  • Zsolo007
    OK :D
  • Zsolo007
    OKés. Szükségszerűség. Hol van ez a szabad akarat ellen?
  • Landren
    igen, a szerencs is filozófia
    hagyjuk :)
  • sz4bolcs
    A pillanat nem foglalja magába sem a jövőt, sem a múltat, sem a jelent, olyan mint egy kimerevített állókép.
  • sz4bolcs
    De bizony, ha mindennek oka van, akkor szükségszerűségről beszélünk, mert egy gondolat sem merül föl ok nélkül. Semmiből nem lesz valami, valamiből pedig semmi.
  • Landren
    ez nyílvánvaló, de én arra az esetre értettem, ha mindig azt a pillanatot vasszük, és nincs továbblépés
  • utility
    Na ez nem ilyen eccerű.
    Csinálsz valamit, abból valami következik. Ezt letárolod. Ha sokszor csinálod, és a következmény mindig rossz, nem fogod többet csinálni.
    Ekkor már belelátsz a jövőbe.