szerinted?!
  • sz4bolcs
    Elküldöm amit eddig sikerült írnom:

Próbálok segíteni
    Ki az, aki azt gondolja, hogy "Az agyam hoz létre tudatot" ?
    Ki gondolja azt ezután, hogy "Én" ?
    Ki gondolja azt másodszor is, hogy "Hát én"?
    Figyeld, honnan jön a gondolat.
    Mi világosodhatna meg, és ki érthetné ezt meg?
    A megértés elgondolás, de ebben az esetben nem erről van szó, hanem megfigyelni azt, hogy ki érthetné meg mindezt.

Amit Te tudatnak hívsz, azt vajon mi nem befolyásolja ebben a világban? Egy szép látvány boldoggá teszi, kellemetlent érezve fájdalmat tapasztal. Akikről beszélsz, beveszik a bogyót, gombát, és repkednek, mint a repülőgép, aztán mikor a hatás elmúlik arról számolnak be, hogy eltűnt az énjük, leváltak az anyagról, megszűnt a fájdalmuk.
    Elkezdenek hinni abban, hogy van valami mindentől független lelkük, ők maguk a tudat, soha nem halnak meg, pedig semmi lényegit nem tapasztaltak meg.
    Ez csak a ragaszkodásukat erősíti, elméjük zavarops lesz, és nem érik el a nyugalmat.
    Ha van valami, ami tényleg független attól, amit mi énnel azonosítunk, akkor mi szükség lenne valamilyen szerre a tapasztalásához?

És most azt teszem hozzá, hogy nem tudok segíteni. Ha érdekel, tudnék linkelni pár szutrát, amikből talán nagyobb rálátásod lenne a megfigyelő/megfigyelt hasadása témára. Én úgy próbálnám röviden megfogalmazni, hogy van én, a megfigyelő, és van más - a megfigyelt. Ez hasadás nélkül nem létezik én és nem-én.
    Nem tudom, mennyire változtatna meg, ha megérted ezt, és fogalmam nincs, mit váltana ki, mert nem ismerlek. Nem is neked ment az a post, de ha érdekel, beszélgethetünk még.