5506
szerinted?!
  • Christiansen
    ugyan nem nekem címezted, de hasonló elveket vallok mint ő.
    én egyáltalán nem félek a haláltól, és boldogan élek emiatt.

viszont abba gondolj bele, ha ez az egész túlvilági élet-lélek stb. dolog
    létezik, akkor előbb-utóbb nem jön rá erre az emberiség?
    mindig lesz valamilyen korlát, amitől "állj, eddig mehetsz el, innentől
    TILOS"
  • backup6od
    Én azt veszem észre az írásaidból hogy te félsz, de nem is a haláltól, hanem az élettől ! Ez elképesztő. És az is amiket össze-visszahordasz. Ámítsd magad, engem nem hat meg, egyébként sem csak hozzád szóltam ! Ebben újra tetten lehet érni az énközpontúságodat !

Talán vannak néhányan akik viszont elgondolkodtatónak tartják azt amit ez a kilencven kilós anyaghalmaz merő véletlenül összepetyegtetett a billentyűzeten. Szóval, én nem akarlak téged bántani, engem valóban nem zavar ha Te a testeddel azonosítod magadat, és hazudtam amikor azt írtam hogy nem értem meg ! Megértelek.

Azt is megértem miért akarod mindenáron rámerőltetni a halálba vetett hitedet. Ez vagy Te, és csak magadat adod. Ne sértődj meg, ez van. Én nem haragszom rád.
  • Christiansen
    minden EGY, az igaz, az anyag, egyenlő energia, tömeg..
    de ez változik, átalakul, átszerveződik, entrópia stb-stb
    és végül tudatra ébred.. amúgy szerintem a nagyon távoli jövőben megszűnik az énközpontúság, és kollektív tudat jön létre, szuperintelligencia..
  • backup6od
    Van ám magyarázat erre a bárgyúságra:

Kényelmes ám végigpengetni ezt a szűk 70 évet akár úgy hogy soha nem nézünk szembe a kérdéssel ténylegesen, mi volt az életünk előtt és mi lehet utána. MERT bár a VILÁGEGYETEM összes történése szükséges ahhoz hogy most ezt itt olvashassad, könnyebb onnan kezdeni az életedet ahol kialakult az öntudatod. Az én-tudatod. Az egod. Az az egod, amely azonosítja magát azzal a testtel amelyben most élsz. Ebből ered aztán hogy azt gondolod ennek a testnek az elhalálozásával véget ér a Te életed. Ezzel a testtel való azonosulásod az amely meggátolja hogy észrevedd az egész világegyetem egységet képez, minden folyamat kihat minden folyamatra, az egész Egy ÉLŐ szervezet. Mely EGÉSZ Te vagy. Pontosabban ÉN Vagyok.

Az egész modern civilizáció arra épül hogy ennek a testtel azonosuló éntudatnak menekülési útvonalakat biztosítson azért hogy ne kelljen szembenézni az Igazsággal. Hogy egy Csoda, hogy Él. Az egész természettel visszaél, épp azért mert nem ismeri az Életet. Nem ismeri, így nem becsüli meg azt ! A rajta kívül állónak hitt dolgokban csupán azt nézi hogy állíthatná szolgálatába. Nem nézi senki és semmi más érdekét csak a sajátját ! Ez mind a testével önmagát azonosító énközpontúságából ered !

A modern társadalom egy zsákutca, amely zsákutcában épp most ütközünk neki a falnak elvakultságunk miatt ! Szédületes lesz az eszmélet vagy az eszméletlenség !
  • Christiansen
    ja mondjuk ez pont egy "konyhafilozófálós" topikD:D:d
    na mindegy, inkább hagyom a fenébe:Dd
  • Christiansen
    Azt kell, hogy mondjam backup, hogy minden ami körülvesz
    és oly csodálatra méltó, csupán csillagok kémiai mellékterméke.
    Az O2, a víz, a szerves molekulák, amelyek kémiai reakciójából
    létrejött az első egysejtű..
  • dronkZero
    Ez a "saját problémám másokba vetítése, aztán jól megkritizálása", amit csinálsz, ez annyira nem menő. Már a két szempont közül (1. Én, mint élőlény megsemmisülök a halállal. 2. Én, mint élőlény, valami misztikus-elvont módon mégis tovább élek) mégis milyen kifacsart logikával lesz az első az önzőbb? Még mindig te tagadod a saját megsemmisülésed, kapálózva próbálsz valami indokot keresni, hogy igazolva lásd, hogy nem, te aztán örökké élsz. És én vagyok az önző? ÉN félnék, mikor te még magadnak sem mered beismerni a halál tényét?
    Na ne már a lekvár nyalja ki a nagymamát!
    Mi ez, ha nem a tények görcsös tagadása, feltételezésekre alapuló, légből kapott elképzelésekből felépített álomvilág?

Én csak leírtam a véleményem. Ezt a véleményemet a tényekre alapozom, nem légből kapott feltételezésekre, meg konyhafilozofálgatásra. Csak azt fogadom el igaznak, amit biztosra vehetünk.

És ez téged így felidegesít? Elmondom a véleményem, és ez így kihoz a sodrodból? Csak nem félsz, hogy igazam van?
  • backup6od
    A te magyarázatod legalább annyira feltevésen alapul mint az enyém. És nem tagadom le azt a dolgot amit te halálnak nevezel, igen, ez az anyagtest jelenlegi állapotában egy idő elteltével elhasználódik, alkalmatlanná válik arra hogy az élet rajta keresztül tovább megnyilvánuljon.

Értelmetlen veled vitatkozni, az az igazság. Te kötöd az ebet a karóhoz, mert olyan sok ismeretet gyűjtöttél az iskolákban, a tévében, újságokban... te már csak tudod... mi van a halál után nem igaz ?

NEM TUDOD ! Csak azt látod hogy az életnek az a fajta megnyilvánulása amit te értelmezni tudsz, az kiszökik az anyagból. Ezt nevezed Te halálnak. Te illetve Ti nem a haláltól féltek hanem a jelenleg élőnek nevezett állapototok elveszítésétől. Mi ez ha nem önzőség ? Az ismeretlentől féltek ! Mi ez ha nem korlátoltság ? Bárgyúság.
  • dronkZero
    Tudod, az a helyzet, hogy a kereslet mindig megteremti a kínálatot. Halál utáni életre meg igencsak lenne igény. Hát lettek is sokan, akik ígérik.

Tökmindegy, milyen köntösbe bújtatod a kreacionizmust, az kreacionizmus marad. Isten, intelligens tervező, intelligens élet...

Egyébként nagyfokú naivitás és a tények elé...hm...sajátos értelmezése intelligenciát tulajdonítani az életnek...

Egyébként definiáld már, mit értesz az "élet" szón, mert olyan képlékenyen használod, hogy követhetetlen. Kb annyi jött le, hogy minden, ami túl bonyolult ahhoz, hogy minden részletére kiterjedően ismerjük, az neked "élet". Van rá biológiai definíció, de az alapján a Föld nem él. (Elég fura is lenne a Föld szaporodása)

"A víz amellyel főzöd az ÉLŐ Föld össz-vízkészletéből ered, és oda is fog visszatérni, akár a testeden keresztül is !"

Ezt körfolyamatnak hívják, nem életnek.

"DE MINDEZ összevetve végül hozzájárul a TE TOVÁBBÉLÉSEDHEZ !"

Ja, hogy filozofálunk... Ja, a testem anyaga megmarad. De az a dolog, aminek én tekintem magam, az örökre megsemmisül. Ez van. Nem kizárólag az anyag vagy, anyag szinten tényleg nem különbözöl más emberektől, állatoktól, sziklától. Te az az információ vagy, ami a tested anyagának elrendeződésére vonatkozik. Ennek a rendszernek a működése az élet. Viszont ez az információ, ez a működés a halállal megszűnik. Ez nem halálhit. Ez nem hit. Ezek tények.

Annyiban igazad van, hogy ezt a halálfélelmet különbözőképpen kezeljük. De kettőnk közül te vagy az, aki ámítod magad, és letagadod a halált, nem akarsz róla tudomást venni. Te vagy róla meggyőződve, hogy a halál egy kis semmiség, tulajdonképpen semmi sem változik.

(Ha esetleg halálos beteg vagy, vagy valamelyik hozzátartozód az, akkor felejtsd el amit mondtam, nem a reményt akarom elvenni, nem gonoszkodásból csinálom. Csak tisztán filozófiai vitának tekintem.)
  • backup6od
    A tűzhelyre feltett húsleves is él? Pedig az is felmelegszik, annak hatására kavarog, kémiai változások történnek benne, átalakul, változik. Én mégsem nevezném élőnek...

AZÉRT mégiscsak eleresztek egy golyót:

A húslevesben a hús egy valaha élő állatról származik. Olyan kellemetlen hogy a kifejezések el vannak torzítva: az az állat, miután fizikai testét levetette, halottnak van nyilvánítva, holott az őt mozgató INTELLIGENCIA ÉS ÉLET nyilván nem maradt benne a húsában, hanem kiszállt belőle ("elevenen megsütni" nem lehet, legfeljebb elkezdeni, de sütés közben az élet kiszáll belőle).

Aztán, a zöldségek úgyszintén élnek, lélegeznek, a fényre törekszenek, szaporodnak, növekednek.

A víz amellyel főzöd az ÉLŐ Föld össz-vízkészletéből ered, és oda is fog visszatérni, akár a testeden keresztül is !

A fa amellyel tüzelsz szintén élő, vagy a gáz szintén valaha szerves anyagokból, élő anyagokból alakult át.

DE MINDEZ összevetve végül hozzájárul a TE TOVÁBBÉLÉSEDHEZ !

Minden az életről beszél, csak az ilyen elvakultak, és oktondiak akarják mindenhol a halált észrevenni, ez pedig a halálfélelmük tudattalan kivetítése miatt van.
  • backup6od
    Ja és ha olyan primitív vagy hogy te egy öreg szakállasra asszociálsz az ÉLET megnyilvánító intelligenciájáról, amely intelligencia megadta nekünk a lehetőséget hogy mi is megérthessük valamennyire Őt, az csak a te szegénységi bizonyítványod.
  • backup6od
    Na, kérlek, akkor te halálhívő vagy, én meg élethívő. Ez kibékíthetetlen ellentét. Vagy mégsem kibékíthetetlen ? Mert az élet és halál egységet képez, épp a folyamatos alakulásét. Na mindegy. Fegyvertelenre nem lövök. :)
  • dronkZero
    "Pedig igazán jó képességeim vannak, ezt szerénytelenül állíthatom magamról."

Ne aggódj, ez genetika. Legalábbis viszonylag új kutatások szerint örökletes a hajlam a természetfelettiben (Istenben, akármiben) való hitre.

"Azokat az elemeket amelyekből a tested áll a Földnek visszaadod. DE mi az ami ezeket az elemeket úgy rendezte össze hogy abból egy gondolkodó, érző, önálló, szabad akarattal rendelkező ÉLŐ LÉNY jöjjön létre ?"

Energia. Rengeteg. A Napból, többmilliárd év alatt. Nehéz elképzelni? Azt könnyebb, hogy az öreg szakállas, varázspálcával, hat nap alatt? Hát nem.
    Öreg varázspálcást ki tervezte? Miért "hihetőbb" futni még egy kört? Istennel, intelligens tervezővel, Nagy Zöld Trüsszentővel csak a szőnyeg alá söpörtük a problémát. Gondolom bizonyos IQ alatt ezzel probléma megoldva...

Festmény vs emberi test teljesen nonszensz, elmebeteg érvelés. Ha te ránézésre nem tudsz különbséget tenni egy természetes és egy mesterséges tárgy közt, akkor asszem nincs is miről beszélnünk. Viszont akkor eléggé el vagy tájolva a képességeidet illetően...

"És eleve, ha megnézed a Földet és annak folyamatait láthatod hogy úgyszintén ÉL ! Az egész. "

A tűzhelyre feltett húsleves is él? Pedig az is felmelegszik, annak hatására kavarog, kémiai változások történnek benne, átalakul, változik. Én mégsem nevezném élőnek...

" Önzőségünkben, énközpontúságunkban hisszük azt hogy úgynevezett halálunkkal magának az életnek is vége szakad."

Eheh, fordítva ülsz a lovon. Pont az önzőséged, énközpontúságod miatt félsz belátni, hogy az élet egyszeri és megismételhetetlen, a halál végleges. Pontosan ez az, ami miatt becsapod magad, és inkább ilyen fantáziálásba menekülsz. Nem baj egyébként, az emberek nagy része ezt teszi...
  • backup6od
    Komolyan mondom hogy nem bírlak megérteni titeket. Pedig igazán jó képességeim vannak, ezt szerénytelenül állíthatom magamról.

Azt mondod míg meg nem halunk, de gondold már végig mi történik ha meghalsz. Azokat az elemeket amelyekből a tested áll a Földnek visszaadod. DE mi az ami ezeket az elemeket úgy rendezte össze hogy abból egy gondolkodó, érző, önálló, szabad akarattal rendelkező ÉLŐ LÉNY jöjjön létre ?

Ha az ÉLET-ÉLÉS hatott az "élettelen" anyagra és így lelkes lény jött létre az csoda, az alkotás, az teremtés. DE akkor az ÉLET az élettelen anyagtól NEM FÜGG ! AZ anyagban csak bemutatja egy formáját, egy megnyilvánulását: berajzolja magát, itt jártam, ezt és ezt csináltam, aztán továbbálltam: elillantam. De nem semmisültem meg !

A semmiből nem jött létre valami. Valami mindig volt. És ez a valami ÉLŐ volt. Ha halott lett volna, élő nem jöhetett volna létre belőle.

Ha ránéztek egy festményre rögtön tudjátok hogy valaki azt megalkotta. Ezzel szemben az összehasonlíthatatlanul csodálatosabb emberi test remekművéről azt hiszitek a véletlen játéka. Hát nem őrültség ? Micsoda mérhetetlen elvakultság !

És eleve, ha megnézed a Földet és annak folyamatait láthatod hogy úgyszintén ÉL ! Az egész. És ha megnézed hogy a csillagok és bolygók milyen együttélése kell ahhoz hogy egy ilyen csodás bolygó létrejöjjön, hogy gondolhatod hogy mindez a véletlen műve... miközben egy valóban élettelen szobornak is van alkotója ?!?

Minden az életről dalol körülöttünk, ha átalakulásokkal telve is. Önzőségünkben, énközpontúságunkban hisszük azt hogy úgynevezett halálunkkal magának az életnek is vége szakad. Pedig tudjuk már hogy az energia nem vész el csak átalakul. Az alakulás lehetőségei végtelenek.

Mindez olyan messzire vezet ahol már nincs távolság.
  • Anaid
    Szerintem: az élet értelme, hogy éljünk amíg meg nem halunk és igyekezzünk ebből a pár évtizedből a legjobbat kihozni magunknak, szűkebb, tágabb környezetünknek egyaránt.
    Sajna erről az élet értelme dologról általánosan csak ennyi jut eszembe.
  • Tetsuo
    megnezem ;)
  • htr93
    :D
  • debussy
    Válaszom a klasszikus zenei topicban htr kérésére :)
  • htr93
    kérlek benneteket ezt ezentúl írjuk a klasszikus zene topicba, félig boldog lennék ha virágozna a topic az "oly szeretett bár kissé ugatós" internetes közösségemben.
  • Tetsuo
    Eloszor mindenkinek csak a 4evszak tetszik. Wagnert nem tudsz beadni 1 ujoncnak. ;)

A zenehallgatas 1 tanulasi folyamat, nem lehet osztalyokat ugrani (altalaban).

A mai popzene csak butit. A legtobb ember CSAK azt hallgat (de ok altalaban azt mondjak, h minden zenet meghallgatnak).

A legtobb ember a hang minosegere is full igenytelen, amit reszben a mai popzene kompresszalasa okoz.
  • htr93
    ezeket akár megfelelő topicba is írhatnánk...
  • htr93
    ugyan, sokan passzívan ellenálnak a klasszikus zenének, de mikor élőben hallják(legalább is egy emészthetőbb falytáját) akkor mindenkinek tetszik..nem? sztem igen.. de amikor megkérdezik hogy mien volt akkor azt mondja hogy "aaaaa wááá Szaaaar retkes komolyzene...szarok én rá bele az ilyesmire)
  • htr93
    túl sokat irtok. lusta vagyok elolvasni.fáradt fatyok, beteg fatyokwáá
  • debussy
    Lehet, hogy ez emberenként más. Én nem csak szépséget látok a klasszikus zenében, de ha mégis előfordul, nekem ez is elég.
    Mostanában többször jártam kiállításokon és simán elálldogálok egy kép, vagy egy fotó előtt, csak azért, mert szép.
    Például Monet Napfelkelte című munkája is egyszerűen szép. Persze sok mindent magában hordoz, de összességben egy hangulattá és a szépséggé állnak össze.
  • debussy
    Igen, ez érdekes dolog és megint felvetődik egy kérdés: Miért tart minden oda?
    A Földet a gravitáció tartja a pályáján, de minket mi tart meg és mi vezet?
    Bioszos tanulmányaim során egyik bámulatból a másikba esem. Érdemes olvasgatni az emberi szervezetrő. Milyen lenyűgözően szervezett, bonyolult és csodálatos.
  • Christiansen
    A Rachmaninoff nagyon jó, a Ravel nem tetszik

zenehallgatás nálam is változó..szinte mindent hallgatok nem is hinnétek:)
    viszont a komolyzene nálam nagyon ritkán és akkor is keveset kerül elő,
    egyszerűen nem köt le mert csak szépséget találok benne mást nem.
    hármashangzatok, hangszerelés, harmonikus mollö..
  • Aquir
    igaz az élet is úgy keletkezett hogy semmiből de próbál valahova tartani. (akár csak úgy is ha az életben maradás az univerzumban az egyik cél..)
  • Tsol
    jók a klasszikusok
  • debussy
    Osztom a véleményed és kerítés festéskor (vagy az én esetemben inkább főzés közben)én is slágert hallgatok, de felmerül a következő probléma:
    Én igyekszem elfogadni a környezetem zenei ízlését és próbálok e téren beilleszkedni, tehát nem csak komolyzenét hallgatok. Ezzel ellentétben a többi emberben nincs meg ez az ambivalencia.
    Összefoglalva: Nem az a célom, hogy mindenki csak klasszikus zenét hallgasson (én sem teszem azt), hanem igenis el kéne ismerniük az értékét ezeknek a zenei örökségeknek.
  • Tsol
    Az élet értelme a tojásrakás
  • blackgamer
    nehéz dolog, régen én is azt hittem hogy az a jó zene amit én hallgatok, sose értettem többiek izlését
    de most ha ránézek a cd-imre, látom hogy ma már nem ezeket hallgatom
    az ember sokat változik az évek alatt

komolyzenénél, bizonyos emberek agya (vagy lelke) kívánja az összetett hangzásokat, amit a könnyűzene nem tud megadni
    a rádióban hallható zenékben nincs hangerő dinamika változás, a ritmus is állandó
    lehet hogy szórakoztat de nem dolgoztatja az agyat és kevesebb érzelmet közvetít

de a kettő kiegészíti egymást nálam, kerítés festés közben jó a Sláger rádió, tanuláshoz komolyzene

a zenetanuláshoz csak annyit szeretnék hozzárakni, hogy a környezeten nagyon sok múlik
    ha a zenetanár inkább pletykál a folyósón minthogy órát tartana
    ha összes haverod inkább focizik az udvaron minthogy zenéljen
    ha szüleidnek is csak olyan "csináld ha van kedved" a hozzáállása
    akkor nem viszed sokra
    velem pont ez volt
    szóval az életedet a külső hatások is befolyásolják igen erősen
  • debussy
    Majd meghallgatom, te pedig hallgasd meg
    ezt és ezt, ha van kedved.
  • debussy
    Szomorú dolog és hiába küzdünk.
  • Christiansen
    hm egyszer meg kéne hallgatnod egy Chick Corea ak.zongora albumot..
  • Christiansen
    így van, egy darabig egyre és egyre bonyolultabbá váltak,
    aztán visszafejlődés tendenciája..de ez azért van, mert szórakoztató
    iparággá nőtte ki magát a dolog, ahogy a többi művészeti ág is a tánctól a színészkedésig minden
  • debussy
    Tisztelet a kivételnek.
  • debussy
    Van benne valami, de azt el kell ismerned, hogy a tendencia a minőség csökkenése. Minden értelemben. Szépen egyszerűsödnek a zenék, hogy könnyen, minden gondolat nélkül megérthessük.
  • Christiansen
    szerintem már vagy 100 éve megtették:)
    abból lett a jazz..abból és a bluesból pedig a könnyűzene
  • debussy
    Idáig is mindenki tudott szakítani a hagyományokkal, miért ne tehetné meg ma is valaki?
  • Christiansen
    Teljesen komolyan gondoltam. Semmiben nem lesznek előrébb a régi nagyoknál..ahhoz gyökeres változás kellene, szakítás a hagyományokkal