Mi az élet értelme

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sz4bolcs
Amirõl most beszélgettünk, arra sok fajta elmélet van.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

gebana
van ahol 5+5 az 12? 😄

\"Az állatok közül egyedül az ember kegyetlen. Egyedül ő az, aki azért okoz fájdalmat, mert örömét leli benne.\" Mark Twain

sz4bolcs
Ahány ház, annyi szokás. 😊

gebana
genetikailag csak az elemi tulajdonságokat örököljük, tanulással bárkik lehetünk. és önmagában a genetikai sem ér semmit, ha annak "használatát" nem tanuljuk meg

kb. ezt mondta a tanár 😊 //tabula rasa

\"Az állatok közül egyedül az ember kegyetlen. Egyedül ő az, aki azért okoz fájdalmat, mert örömét leli benne.\" Mark Twain

gebana
holnap lesz sziho órám, ha nem felejtem el, megkérdezem mit is mondott a személyiségfejlõdésrõl ^^

Aquir
ok. mondjuk én nem az abszolút hallásúakról beszéltem 😊

"Én is sokat énekeltem, de ha visszagondolok nem nagyon hallottam igazán tiszta (jól hangolt, vagy nem tom hogy lehetne mondani) hangokat, amire kialakulhatott volna hallás."

de ha sokat hallasz A dúrt akkor azért azt meg tudod tanulni hogyan hangzik, és fel tudod ismerni, ezt mondom

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Balumann
Hogyha leütnek egy A hangot a zongorán, aki sokat hallotta az A hangot, felismeri. De ha leütnek egy Cisz hangot, azt csak egy abszolut hallású tudja egybõl megállapítani, aki az A hangot gyakorolta az maximum kiszámolni tudja, de csak körülbelül.
Mi tanulunk karvezetést is és csak egynek van abszolut hallása, és egybõl meghallotta, hogy a zongorán alacsonyabb az A hang egy negyedhangnyival, hangvillán is ellenõriztük utána.

Nem azt kell tudni h milyen dúr meg milyen moll volt meg ilyenek. A hangmagasságokat kell érzékelnie. Az abszolut hallásu is csak késõbb tanulja meg az ABC-s neveket meg a dúrokat meg ezeket.

Én is sokat hallgattam zenét, anyukám akkor is sokat énekelt mikor hasában voltam. Na meg ovodás koromban is énekeltem.
Egyébként a kicsi gyermekek nem is tudják érzékelni azt, hogy mi a hamis és mi a tiszta, ezek csak késõbb alakulnak ki. Ezért tartom valószínûnek, hogy az abszolut hallás is egy bizonyos korban alakul ki még a tisztaság érzékelésének kialakulásakor.

Nem a mennyiségen van hangsúly, hanem a tisztaságon, minõségen, esetleg az h mennyire figyel rá.
Én is sokat énekeltem, de ha visszagondolok nem nagyon hallottam igazán tiszta (jól hangolt, vagy nem tom hogy lehetne mondani) hangokat, amire kialakulhatott volna hallás.

Én nem is bánom egyébként hogy nincs abszolut hallásom. Nagyon sokszor hátrány a zenei életben. Sokszor kell transzponálni (ami zavaró olyankor, kottát látva is), vagy olyan hangszerhez igazódni ami nincsen jól behangolva.

Aquir
"De azzal más hangokat nem tud felismerni"
nem is azzal kell, hanem zenével
meg hiába hallgat sokat zenét valaki, ha közbe azt sem tudja hogy amit az elõzõ ütemben hallott épp, az egy A dúr akkord volt...

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
mp3-at róla <#buck>

Balumann
De gondolom nem volt kicsi korodba egy nagyon tisztán hangolt zongora amin állandóan játszottak szüleid (már 1-2 éves korban 😄), és nem nyomogattad te se olyan sokat 😄

Hát, én csak zongorát hangoltam (más hangszeren nem játszok), legalábbis próbáltam. Az Á hangot hangoltam be hangvilla alapján, és utána arra próbáltam ráhangolni a többit. Hangközönként jónak tûnt, utána a végén meg tök hamis lett.
Aztán másik megoldást próbáltam, gépen egy programmal szinusz hangokat állítottam be, minden hangra. Hát az még rosszabb lett és a fejem is megfájdult ráadásul 😄
Na jó mondjuk ekkor már a zongorán nagyon sok húr cserélve lett, és mivel nagyon régi zongora már teljesen más milyen húrokat vettünk bele, úgyhogy már hangerõ különbségek is voltak 1-1 hangnál, nem csak hangszín. Úgyhogy már elektromos zongora van (nem csak az elhangolódás miatt, hanem azért is mert lakóházban lakunk, és azzal 7 után nem lehetett gyakorolni, és hát van amikor meg pont akkor értem haza meg ilyesmi..., és így tudok fülessel gyakorolni, na meg gépre rákötni.)

sz4bolcs
Már én is fejbõl nyomom a hangolást, legalábbis az alsó E-t, de nincs abszolut hallásom. 😊 Ja és én is sok zenté hallgattam kis koromban.

sz4bolcs
Nem játszotta gyorsan. Kértük hogy lassítson egyre jobban, és mikor már egész lassan játszotta, akkor sem lehetett megkülönböztetni.

Balumann
Ezt tanultuk hangtechnikából, ha nagyon rövid ideig halljuk a hangot akkor nem lehet megállapítani, hogy milyen magasságban van. Ha van egy gyors futam, halljuk az irányát, de pontos hangokat egy abszolut hallásu sem tud megállapítani, maximum a kezdõ hangot (hangfizika).

Balumann
Szerintem nem születési adottság az abszolut hallás, kicsi korban alakul ki. Többnyire azoknak van akik kicsi korukban is sokat hallanak zenét.
Amit írtatok, ha sokat hallja valaki a hangvillát, akkor idõ után azt tényleg felismerheti ha azt hallja, vagy megtudhatja adni bármikor. De azzal más hangokat nem tud felismerni, meg az nem is igazán stabil felismerés.

Aquir
azért mert olyan gyorsan játszotta? 😊 Ha lassan menne vagy mittomén, biztos le lehet követni..

de akinek abszolút hallása van, az nem tudja megmondani tanulás nélkül hogy milyen hang melyik ABC-s hang. De ha gyakorol, akkor már tudni fogja a hangmagasságból az abszolút hallású hogy milyen hang volt

sz4bolcs
Amirlõ beszéltem az indító hozzászólásomban, hogy gyakorlatilag nem megkülönböztethetõ az ember és a körülmények. Nincs határvonal, és nem is fedik egymást. Nincs külön ember, és nincs külön körülmény.

Fantomlovag érti ezt a támasznélküliséget, de tudja, hogy aki ezt filozófiának fogja föl, az menthetetlen. Viszont sok munka...

"Akiknek a csapongó tudat nem csapong, még az üresség gondolatára sem, átkeltek a létezés szörnyû óceánján, amit a klésák rémei zavarnak fel."

sz4bolcs
Nagyon nagy mértékben fejleszthetõ a hallás, de nem lesz valakinek sok gyakorlástól abszolut hallása.

Haverom egyszer játszott valami olyan érdekes skálát, ami folyamatosan önmagába tér vissza, és nem lehet felismerni, hogy mikor. Olyan, mint egy érzéki csalódás. Abszolut hallással azt hiszem õ kihallotta belõle.

sz4bolcs
Fõként pszichológia, szociológia, jog, szociálpolitika, egészségügy köré csoportosuló tantárgyak, ezen kívül közgazdaságtan, gyógypedagógia, pár speckó szakmai tárgy..

Aquir
"Ha az ember a körülményei lenne, akkor ennyi erõvel azt is mondhatnám, hogy körülmények én vagyok."

Igen, mondhatnád, ha úgy lenne, de ez mekora hülyeség már már elnézést😊 Nyilván nem csak az ember a maga körülménye

Az ember részei csak a körülmények kis része.

Van valakinek egy hatalmas anyajegy a kezén és ez zavarja, befolyásolja pár dologban. Ilyenkor a testének egy része befolyásolta önmagát, vagyis õ maga (az õ teste) a körülmény.
Ezt most lehet úgy nézni hogy õrajta kívül áll, mert nem tehet róla, de viszont az õ része (testben)

Aquir
egyik gitártanár azt mondta hogy az hallásfelismerés képessége a saját képességen túl idõvel is alakul, pl ha minden reggel hangvillával ébredsz szóval gyakorolod a hangmagasságokat akkor ha visszahallod akkor már tudni fogod hogy milyen hang volt

Aquir
akkor csak annyit mondj hogy átfedhetik egymást és megértem

Aquir
és milyen órák vannak? 😊

egyébb=egyéb

Walk the Talk.

Azt hiszem a génekkel való manipulálás, avagy minden jó, vagy rossz emberi tulajdonságot rájuk nyomni nem etikus. Persze az egyébb tuldonságokról nem beszélve: nagyság, bõrszín stébé.
De ha egy tök fehér csecsemõt betesznek egy emberevõ faluba ( már nincs ), akkor õ is teljes mértékben azonosul. Még csak elvétve sem lesznek nála fellelhetõk a "kultúrnép" ismérvei.

Walk the Talk.

sz4bolcs
Mondtam. Bemondásra nem megy. 😊

Fantomlovag
Nem túl humánus, és kicsit náci... De héj, ha csak így vagy meggyõzhetõ, a Te felelõsséget.

Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetődőnek.)

Fantomlovag
Akkor pontosítom. Minimum 80%. 😄

gebana
XXXXXXDDDDDDD

sz4bolcs
Akkor még nem volt személyiséged. De kipróbálhatjuk. Berakunk egy újszülöttet egy fekete dobozba, etetjük, aztán majd kiderül, mennyire befolyásolják a gének a személyiséget.

gebana
de én a genetikai bizbaz miatt vagyok, szóval az én személyiségemet a genetika befolyásolta ^^

sz4bolcs
Nem sikerült bizonyítani, hogy a kövérebb emberek hajlamosabbak lennének a szorongásra, mint soványabb társaik.
Az öröklött betegségek meg ugyanúgy alakíthatnak, mint a szerzettek.

gebana
akkor báááh XD
én dagadt vagyok, kb. örökölt gének mert nagyszülök fele is az volt, meg a csaláfdban van még 1-2. emiatt asszem kisebb szorongásaim vannak, vagy úgy mondanám, zárkózottabb vagyok. gének -> személyiségalakítás 😄 na így remélem jó 😄

vagy valaki törpe és emiatt vannak gondjai, vagy liszt/fehérje érzékeny (nememlékszem melyik volt) és amiatt néha dühösebb. vagy lol, örökölt betegségek is alakítanak, alakíthatnak.

de emellett az is igaz hogy, a személyiség "erõsségén" is sok múlik, amit a környezet is befolyásol. ilyen izé, kindercsoki 😄 ezis-azis, de a lényeg belül van XD

sz4bolcs
Bíííp!

Már megint a tevékenységnél vagyunk a személyiség helyett.

sz4bolcs
Én azt megértem, hogy a genetika "nem felülírható" (haha), viszont a 80%-ot nem fogom bemondásra elhinni, a személyiségre(!!) nem.

Fantomlovag
😊
Ez is egy sarkos, ám igen érzékeletes példa. Ellenben, és a személyiségjegyek, és hajlamok genetikai öröklésérõl beszéltem eddig.

Fantomlovag
Genetikai betegség, ami öröklõdik.

A fentebb (na jó, lejebb) emlegetett rasz, egyébbként nem 2, hanem 3 hullámban érkezett. Az elsõ, bár megtartotta identitását, aálakalmazkodott, és tökéletesen képes együtt élni mindennemû társadalommal, a mûvészetét ûzve. A második, elég hamar beolvatt, és mára genetikai nyom. A harmadik, nem változott, párszáz éve. Nem is akarnak, ezzel a többinek is értenek.

Ez való igaz, csak a százalékos eloszlásban van a bibi.

Amúgy hamár rasztokról beszélünk, talán õk sem homogének. Hisz van olyan népcsoport, melynek szinte minden tagja hegedûfülû. De ott aztán kapu becsuk.

A gyengeelmélyûség betegség.

Walk the Talk.

gebana
de nam azt írtam hogy igen az/igen annyi 😄

viszont van 1 mégszélsõségesebb példám 😄

elhatározom, hogy olimpián indulok távfutásban és egész életemben csak maratonokon indulok. mrcsak azt kell kigndolnom, hogy mivel végtaghiánnyal születtem és nem tudok izzadni, ezt hogyan oldom meg 😄

szóval talán inkáb a génektõl függ, de nagyban befolyásolja a környezet és én.

Fantomlovag
Valójában egyetértek. Apróbb változtatással. Nem csak abba a biszonyos raszba tartozók közt vannak lumpen elemek. Minden raszban vannak kivételes elmék, mûvészek, zsenik. Ahogy mindenhol vannak lompenek, gyenggelméjûek, roszindulatúak. És az ilyenek gyermeketi, bárhová is kerülnek, a vérük megszólal, és ilyenek lesznek!

gebana
hehe, ezt így még nem is gondoltam végig. mily igaz.

Hát nem szívesen beszélek én sem róla, de vannak dolgok melyek úgy tûnnek nem változtathatóak.
Én most olyanról beszélek, mely az NG-ben volt mûsoron.
Név említése nélkül az elsõ Európába történt bevándorlásuk után nem sokkal majd teljesen kiirtották õket. Majd úgy 500 évvel ezelõtt történt az újabb bejövetelük.
Csak kérdezem, ha egy svábnak, vagy románnak, avagy tótnak elég pár évtized, hogy alkalmazkodjon a többségi nemzethez / nem beolvadnak /, akkor 500 év miért nem volt elég.

JOG a négyzeten kötelesség nuku?

Mégegyszer hangsúlyozom azonban, hogy azok, akik nem így ekzisztálnak, maximális elismerésem az övék.

Na mehetek a vesztõhelyre.........................(?)!

Walk the Talk.

Fantomlovag
Tapasztalat! NEm szeretném kifejteni, mert nem szívesen mesélek a multam azon részérõl, de higy nekem, láttam a saját szememmel, és éreztem a saját bõrömön, hogy hiába a remek környezet, hiába a kitûnõ oktatás, és nevelés. A genetika nem felülírható.

sz4bolcs
#3528 -> #3530 -> #3537

28-asban személyiségrõl volt szó, a harmincasban ezt megkérdõjeleztem, erre Te a 37-esben újra írtad ezt a 80%-ot, bár nem írtad oda, hogy mi az, amiben 80%-ig meghatározók a gének, ebbõl nekem az jött le, hogy a még mindig a személyiségrõl van szó.

Akkor korrigáljunk. Miért felelõsek 80%-ban a gének?

gebana
azt nem én mondtam, sõt nem is helyeseltem 😄

sz4bolcs
A 80%-ban biztosan nem. 😊
Én még ott tartok, hogy egyáltalán milyen szempontok alapján jött ki az a 80%?

gebana
na akkor teljes az egyetértés 😄

sz4bolcs
A tevékenységre gyakorolt befolyását eddig sem nagyon eröltettem.
Elsõsorban a genetikáról, és a személyiségrõl volt szó, és szerintem a személyiség az egy jóval tágabb kör, mint a tevékenység.
És itt sem arról van szó, hogy elvitatnám a genetika szerepét.

gebana
úgyemlékszem 75 alatt észrevehetõ már, ezért nem azt írtam 😊

akkor maradjunk annyiban, hogy mind2 számíthat, a tevékenységtõl függ. 😊

sz4bolcs
Ha az ember a körülményei lenne, akkor ennyi erõvel azt is mondhatnám, hogy körülmények én vagyok. Szerintem ez nem helyes.
Az embereknek szükségük van fix pontokra, hogy élni tudjanak, még akkor is, ha jobban szemügyre véve ezeket, teljesen konvencionálisak, értelmetlenek, és nincs semmi valóságalapjuk.
Azért nem utolsó ezzel is tisztában lenni.

De ha maradunk a személyiség és körülmények kettõsségénél, akkor meg kell határozni, melyik alatt mit értünk.

sz4bolcs
Csak érdekességként írom, hogy a 80as iq az már a határeset jellegû elmaradás, és a lassú fejlõdés közt van félúton, amivel egyetemet is el lehet végezni, anélkül, hogy bárkinek feltûnne azon kívül, hogy "kicsit furcsa ez a gyerek". Sajnos, vagy szerencsére nem feltûnõ.
Szerintem sokkal többet számít, hogy "otthon nyomnak elõre", mint azt Te gondolnád. Sõt, továbbmegyek: ilyen esetben hatványozottan jobban számít, hogy mennyire (és fõleg, hogy hogyan) tápolják otthonról az illetõt, és inkább függ ettõl, hogy mi lesz belõle, mint egy átlag iq-ju embernél.

Az abszolut hallással egyetértek, aki nem születik azzal, annak nem lesz, ettõl függetlenül lehet nagyszerû hallása, jó muzsikus, vagy zeneszerzõ. De ebben az esetben sem hajlamosít a képessége valakit arra, hogy zenész legyen, sõt. Rakás ember szaladgálhat abszolut hallással más szakmákban, és a zenészek közt sem az abszolut hallás a jellemzõ.

Ráadásul személyiségrõl volt szó, ami szerintem sokkal többet jelent, mint egy ember képességei. Abban sem vagyok biztos, hogy rossz szocializációval nem lehet elnyomni a képességeket.

Szerintem nagy fába vágja a fejszéjét, aki ilyen dolgokat kutat, enélkül viszont minden vélemény túl szubjektív.