5506
szerinted?!
-
debussy #3985 Fegyelem???
Hát... kezdesz kihozni a sodromból. De komolyan.
Bocs, de nem hinném, hogy így van. Olyan mély érzelemhullámot, amit egyes komolyzenei művek adnak, semmi más nem tud -
#3984 de mindenképpen azt látja amit kifejezett. Az alap a kifejezés :) ami a befogadó csinál, az nem művészet, az értelmezés -
debussy #3983 Kérem ne magyarázza félre a szavaimat, kedves fórumtárs!
Nem mondtam, hogy "művészetet művelsz", amikor hallgatod, hogy zenélek, hanem része leszel (ha sikerül) a művészetnek, mert hozzákapcsolódsz. -
#3982 én koncerteken (nézőként is)
teljesen átélem a dolgot, elvégre azért megyek el, cédét otthon is
tudok hallgatni..volt már, hogy röhögtem, vagy felszisszentem mindenD_:Dd
viszont ne hari, de megint kezdem: a legkevesebb teret a klasszikus zene
ad önkifejezésre. legtöbbet a jazz. pimaszság..jeee
a komolyzene meg fegyelem. -
#3981 hát könyörgöm azért játszod más dalát mert azzal kifejezel valamit! Olyat nem akarsz kifejezni ami nem áll közel hozzád (pl. komolyzenei zongorista a black metált). Ezért nem is fogja játszani.
A szóló tánc is művészet mégsem a táncos írta a lépéseket (legfeljebb azokból gazdálkodott, de azok már adottak voltak) -
debussy #3980 Nem biztos, hogy azt látja. Visszatérve a kiállításhoz, amit ma láttam, olyan dolgokat értelmeztem a festményekben, ami kizárt, hogy megfordult D M fejében. -
debussy #3979 Hát én például teljesen önmagamat fejezem ki.
A zeneszerző által megalkotott műbe építi bele magát, pontosabban épül be. -
#3978 akkor megkérdezem tőled hogy a hallgató melyik pillanatban műveli a művészetet?? érted miért abszurd amikor a befogadót beletetted? :) -
#3977 Hm. Egy klasszikus zenei koncerten az előadó mennyire önmagát fejezi ki?
Vagy értsem ezt úgy, hogy annyira együtt él a zenével, hogy végülis önmagát adja? :)
(Zenéhez nem értek, bevallom. :) ) -
#3976 a befogadó azt látja hogy mit akart a másik kifejezni
ezért is mondtam azt hogy a művészet alapja a kifejezés :) -
#3975 A legjobb igazából az, ha egy betegséget ismerünk "lentről", biológia-neurológia felől is, meg "fentről", pszichoanalízis/kognitív pszichológia/viselkedéskutatás/stb is. Akkor van a legnagyobb esély az ilyen betegségekre gyógymódot találni. Csak az ugye idő, meg kísérletek, ami nem kevés pénz, energia, és elvesztett beteg. -
debussy #3974 Ez így van. Többek közt bebizonyították azt is, hogy amit gyógyszerekkel el lehet érni egy pszihés betegnél, ugyanaz szavakkal is lehetséges. (Persze nem mindenkinél és... azért ez elég bonyolult, de érdekes) -
debussy #3973 Az alkotó számára a kifejezés, de a befogadó számára az értelmezés.
Egy kérdésem lenne: Amikor egy koncerten vagy (tegyük fel klasszikus zenein) és hallgatod az előadót, akkor te is kifejezed magad? Mert ha igen, akkor elég viccesen nézhet ki. Na jó, nem piszkálni akarlak, de ez tényleg a kifejezésről és az értelmezésről szól. Olyan, mint a kommunikáció. -
#3972 Thomas Szász szerint a pszichiátria létjogosultsága addig tart, amég jól össze tudja keverni a metaforikus betegségeket a valódiakkal. Amint bebizonyosodik, hogy a depresszió, vagy az elmebetegségek az agy betegségei, akkor a pszichiátria neurológiává változik. -
#3971 Ez így nem teljesen pontos. A pszichológiának többféle megközelítési módja van, csak az egyik a biológiai. -
#3970 a művészet alapja a kifejezés
az már hol érdekel pl. egy európait hogy a vadászat örömét afrikai törzsek milyen tánccal fejezik ki :)
és a művészethez nem kell 2 ember, 1 ember is végigjárhat egy táncot magában, vagy ha valaki örömében dalra fakad =) -
#3969 de akkor is érzi és megéli a sivárságot -
debussy #3968 Hát nem. Ugyanis még nem tudják konkrétan az elváltozás helyét. A szerek csak bizonyos folyamatok szabályoznak. (noradrenalin-adrenalin) -
debussy #3967 Na újabb vitás téma...
Természetes, hogy a kifejezésről szól- az egyik oldalról.
Tehát én ezt úgy képzelem, hogy van az alkotó és a befogadó. Például én zenélek és ezáltal kifejezek valamit, te, a befogadó, hallgató nagy eséllyel másként fogod értelmezni az előadásomat.
Szerintem így van és nem csak a zenében. Egy Radnóti egy verset olvasva, nem biztos (sőt szinte biztos, hogy nem) azok a gondolataid lesznek, mint Radnótinak voltak az alkotás pillanatában), de azáltal, hogy értelmezed a művet a saját világodban, létrejön ez a hullám, ami maga a művészet megvalósulása.
-
#3966 Lemaradtál egy csöppet. A mai napig erre az áttörésre épül a pszichiátria nevű tudomány. :) -
#3965 Akinek kiüresednek az érzései, illetve nem érez se örömöt, se bánatot, ha pedig mégis megjelenik valami az is éppen valami végletekig beszűkült tudatállapot -az jó, hogy eléggé maga alatt van érzelmileg. -
#3964 a művészet szerintem elsőfokon a kifejezésre épül.
Hogyan tudja valaki magát kifejezni és miben (festészet, népcsoportok táncai stb) -
debussy #3963 Na ez tényleg igaz, erről nem kell vitáznunk. Minden művészet erre épül. -
#3962 az értelmezés értelmének értelme xD -
debussy #3961 Ilyen, amikor kifáraszt egy hét. -
debussy #3960 Nem vitázunk a vitáról, kikérem magamnak. Na most meg már a vita vitázásról vitázunk :) -
#3959 te azon a véleményen voltál hogy oda vonatkozik (vagy ez meg ez szűrhető le belőle) amit ő mondott, én meg nem, ez véleményütközés:) de az már jó hogy a vitáról vitázunk xD -
debussy #3958 Olvastam arról, hogy esetleg a depressziónak is agyi elváltozás lehet az oka. Nagy áttörés lenne, ha megtalálnák... -
debussy #3957 Nem állt szándékomban azt gondolni, hogy "egy hülye erőszakos barom vagy". (Ám ha kéred, még megfontolom... ) Távol áll tőlem, hogy egy gondolkodó emberről így ítélkezzem. Nem hinném, hogy véleményütközésről lenne szó köztünk. Én nem álltam senki oldalára, tehát nem tudhatod a véleményem.
De valóban minden relatív... :) -
#3956 aki depressziós és esetleg öngyilkos akar lenni, az nem észérvekkel döntötte el, hanem mert nagyon maga alatt van érzelmileg -
#3955 ez nem eldöntött vita, mivel minden relatív, itt csak véleményt mondtam és ezután csak annyit fogalmaztam meg hogy köztünk vélemények ütközéséről van szó.
Az esetben hogy talán úgy látod, hogy én "nagyon-megakarom-magyarázni" a dolgokat, miközben én a szerintem felvilágosító, legalábbis a dolgot más szemszögből megvilágító véleményemet szeretném csak elmondani, és ez véletlenül okot ad arra hogy úgy véld, én egy hülye erőszakos barom vagyok, az ellen nem tehetek semmit, de mindenek előtt bocsánatot kérek -
debussy #3954 És ez úgy kapcsolódik ide, hogy kár, hogy néhány nagy festő nem most él, hogy megkérdezhessük, hogy ő vajon mit gondol erről a témáról. -
backup6od #3953 Az igazság nem változik, hanem az önmagunk által átmenetileg korlátolt tudatunk igazságról alkotott elképzelése változik. Abba pedig, hogy te sokkal nagyobb feneket kerítesz ennek a beszólásnak mint én, vagy htr93, nem akarok bele menni mert rögtön el kellene kezdeni azon vitatkozni hogy szerintem te inkább kötekszel velem, mint én htr93-mal vagy ő velem. :) Remélem nem túl bonyolult, úgyhogy jó lenne ha leakadnál erről a vita-témáról. Mondom, ha majd vitatkozok azt észre fogja venni a moderátor és habozás nélkül kivág, üzenetestől. :) -
#3952 Amennyiben az öröm és az érdeklődés hiánya, és az üresség érzése - érzelmek hiánya, apátia erős érzelmi hatás, annyiban igazad van. -
debussy #3951 Hát az élet értelmét még mindig nem fejtettük meg, de az én mai napom értelem egy kiállítás volt :) -
debussy #3950 Jól van na!! :) Muszáj ecsetelned, hogy vesztettem? :) -
#3949 éppen túlléptünk. Te megmagyaráztad hogy erre céloztál, én elmondtam hogy szerintem önmagában másról volt szó. -
debussy #3948 oké, lépjünk túl ezen
-
#3947 De inzultálásra irányult a válasza amit helyesnek érzek, ez esetben nincs is annyira helye a mondandódnak ami másról szól :) -
debussy #3946 Köszi, hogy megosztottad velem, hogy kivel értesz egyet :)
Én csak arra próbáltam célozni, hogy nincsenek végérvényes igazságok.