5506
szerinted?!
  • debussy
    Igen, leírta. Ezt nevezik kottának :) Egy jó kotta teljesen hű képet adhat az eredetileg "kipattant gondolatról"
  • Christiansen
    ha egy-az-egyben japán módon eldarálja, akkor szerintem nem az
    viszont ha visz bele valami pluszt..
  • Aquir
    az értelmezés nem a művészet:)
  • sz4bolcs
    És ennek a fényében hol nem stimmel a kijelentés?:
    "A pszichiátria, és a pszichiátriai kezelés arra épít, hogy a depressziónak agyi elváltozás az oka."
  • debussy
    Akkor maradjunk a zongorista példájánál:
    Tehát azt mondod, hogy ha ő egy Chopint játszik, akkor nem része a művészetnek? Akkor úgy gondolod, hogy az előadása párhuzamosan fut az eredeti alkotással? Mert szerintem a játéka által ő is részese lesz.
  • Aquir
    az más, ő csak azt képzelte. Le is írta hogy csak képzelte (múlt időben)
  • Aquir
    a művészet alkotásaival kitűzdelheted a falaidat, és hallgathatsz zenét, befogadhatod akárhogy, te attól nem lettél a része. Csupán körbeölel, de az hogy hogyan dolgozod fel az már nem egy művészet :) Az művészet, AMIT feldolgozol
  • sz4bolcs
    Szerintem ez már csak nyelvészkedés. Ezért artam, hogy amennyiben - akkor.
  • debussy
    A művész számára a kifejezés, de a befogadó számára az értelmezés a fontos. Még mindig nem értesz velem egyet? :)
  • Aquir
    Épp ezért mondtam hogy az alapja a Velője a kifejezés (amit a Kifejező tett meg). A művészet akkor is művészet Az kit érdekel hogy másnak nem az Egy rocker is mondhatja hogy számára a komolyzene az nem művészet. Ki is röhögnék :D
  • debussy
    Azért érzem ez alatt a kihasználást, mert a zene nem erről szól:"mások zenéit meg azért jó játszani, hogy legyen ihlet, meg hangszeres gyakorlás" hanem nagyon is az adott műről.
  • debussy
    De. Van, hogy álmomban hallom azt a darabot, amit éppen tanulok és akkor nagyon is benne vagyok.
  • Aquir
    milyen kihasználás? Ha feldolgozást értesz vagy részek egy az egybe kivételét, azt értem. De én merítést mondtam :) motívumokat, jellegeket
  • debussy
    Azért, mert ha eléd raknak egy képet és semmit nem gondolsz róla, csak azt látod, hogy ecsetvonások, akkor számodra az nem művészet, csak akkor, ha megfejted a bűvös rejtjeleit.
  • Aquir
    az részt vesz benne, hogy megvalósuljon. Ő kifejezi érzelemből a mozdulatokat, hogy mit kell és hogyan eljátszani. Értsd meg hogy aki nem vesz részt benne, az nincs benne a művészetben :)
  • debussy
    Hát itt most nem konszonánsról meg disszonánsról volt szó... hanem elvont tartalomról
  • Christiansen
    látod ezért utálom a japánokat. bemagolják azt' nyomják mint a robot
    30mp után altf4 ::_DD
  • debussy
    bocs, dologgal
  • debussy
    Igen, de nem használhatsz ki egy művészt ilyen közönséges dolog. Vagyis megteheted, csak nem szép dolog.
  • Aquir
    de az már értelmezéés

nem maga a művészet. Miért nehéz kettéválasztani?
  • Christiansen
    zenében márpedig van:)

ami konszonáns az örökké az marad, ahogy a disszonáns is:)
    a kis nóna sem lesz nagyobb 100 év múlva:DD:dd
    a blues, a balladák, a rock'n'roll, a reggea, a funk stb. mindig is egyfajta érzést váltanak ki..a jazz meg mindet tudja:D
  • debussy
    Hát én meg megismétlem, hogy nem tudják a pontos helyét.
  • Aquir
    meríthetsz más dalokból, ez kell is, ezzel fejlődsz. Nem fogod újra feltelálni a Spanyol viaszt
  • debussy
    Hidd el, hogy a része. Legszebb példája ennek a karmester.
  • Aquir
    nem. Művészet egy darabot úgy eljátszani, hogy érzelemből szóljon. Ezt a kifejezés még nem hallottad? hogy valaki bele adja az érzelmeit a zenébe (miután már megtanult a hangszeren jól!) és máshogy szól? :)
  • sz4bolcs
    "Olvastam arról, hogy esetleg a depressziónak is agyi elváltozás lehet az oka. Nagy áttörés lenne, ha megtalálnák..."

Megismétlem: - A pszichiátria, és a pszichiátriai kezelés arra épít, hogy a depressziónak agyi elváltozás az oka.

"Hát nem. Ugyanis még nem tudják konkrétan az elváltozás helyét. A szerek csak bizonyos folyamatok szabályoznak. (noradrenalin-adrenalin)"

-Hát de. Attól, hogy nem tudják konkrétan az elváltozás helyét, attól még a pszichiátria arra épül, hogy az agyban van az oka.
  • debussy
    De szerintem nincs olyan, hogy egy mű ezt és ezt fejez ki. Koronként változik az értelmezése és emberenként is.
  • debussy
    Neked úgy, nekem így
  • debussy
    Ha ihletnek használnánk és gyakorlásnak más művészek műveit, azzal kihasználnánk őket. Márpedig egy művésznek nem ez a célja
  • Aquir
    nem része a művészetnek attól még az, aki élvezi. Csupán élvezi, mert Az maga a művészet
  • debussy
    Persze itt kerül szóba, a ragaszkodás az eredetihez. Én nem játszom pont úgy mondjuk Bartókot, ahogy ő kitalálta, de én megtehetem, mert nem vagyok zeneakadémiás.
  • Aquir
    Azt írtam hogy AMIT KIFEJEZETT. pl a Festményt értem rajta és pl. a Szilárd szobrot! nem azt írtam, hogy amit KIFEJEZNI AKART Bocsi a nagybetűkért
  • Christiansen
    szerintem a jazz adja a legerősebb érzelemhullámot,
    mivel neki van a leggazdagabb harmónia és dallamvilága.
  • dronkZero
    Mondom, hogy nem vágom... :P

Valahogy azt képzeltem, hogy zeneszerzéssel megy ez, mások zenéit meg azért jó játszani, hogy legyen ihlet, meg hangszeres gyakorlás.

Nagyon nem? :)
  • debussy
    Részévé is válsz. Szóval ha néha sikerül elérni, hogy már szinte eggyé válsz vele és belőled szól.
  • Aquir
    Helyenként kötöttebb forma, de a magasművészet mindig is ilyen :)
  • Christiansen
    nem az érzésekre gondolok, mindent lehet élvezni

de nincs szabad tered, úgy KELL játszanod a darabot ahogy van,
    nem rakhatsz bele teljesen egyéni dolgokat, csupán nüánsznyi mértékben

ezért van az, hogy sok komolyzenész "meghal" ha improvizálni kell,
    vagy más zenei környezetben megnyilvánulni.
  • debussy
    Nem. Nem mindenképpen látja azt. Az alkotó kifejezi mondjuk valamit egy festmény által, de az már a képet nézőn függ, hogy haragot lát-e benne, és ha azt milyet. Az adott szituáció fog változtatni a dolgokon. Például azt mivel magyarázod, hogy ugyanaz a mű más-más embernek mást-mást jelent és ugyanaz a mű ugyanannak az embernek más-más időben, mást-mást jelent?
  • Aquir
    nem a része vagy, csak befogadod. Nagy különbség :)
  • Aquir
    hallgatás közben nem fejezed ki magad, "csak" élvezed és befogadod.
    Azzal fejezed ki magad ha táncolni kezdesz