Mi az élet értelme
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Ha egyformán gondolkodnánk tök uncsi lenne...viták nélkül, félreéertések nélkül...hmm. Unatkoznánk...<#vigyor>#vigyor> Ebben is a mértékkel a helyes hozzáállás, nem?
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Elmondtam azt is, hogy egyén és társadalom különbözõ dolgok.
Esküszöm ha mindenki jól tudná értelmezni a hozzászólásokat fele annyi hsz se lenne!
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Hát én bizony nem mindig tudom, mikor kell elõrukkolni...De nem zavar, ember vagyok.
amíg nincs egyértelmû bizonyíték hallgatnak, aztán hirtelen elõrukkolnak
egy-egy forradalmi cikkel.
Nem hívtam, hívok irtót. Felesleges....
Mellesleg, sosem hív az ember bérgyilkost, csak mert egy másik ember nem tetszik neki...<#vigyor>#vigyor><#vigyor>#vigyor> (Csak poén! Ne kezdjetek el rajta lovagolni!)
-Ezt is érdemes észben tartani, szerintem sokat segít.
Szellemirtót is hiába hívsz, ha már nincs szellem. -ezt meg a füstölõs dologra írom.
Akkor ez arra utalna a te általad leírtak alapján, hogy hazudjak? Nem akarom elhinni...A valóságról beszélgettünk, de az én valóságomnak része volt az ún. poltergeist jelenség-sorozat, meg egyebek. Tapasztalatból mondhatom, aki még nem tapasztalta a saját bõrén inkább örüljön neki, mint vitatkozzon, hogy valós-e vagy sem. Nem volt egyikúnknek sem séta galopp, és most azért írjam le, hogy nem is volt ilyen, mert vitatják? Nem fogom meg tenni, legfeljebb nem beszélek róla. Önmagamat, a saját valóságomat nem adom fel senki elméletéért. Annyit tudok megtenni, hogy nem beszélek róla, se megváltoztatni, se elfelejteni nem tudom. Ha hülyéznek miatta akkor sem. Részemrõl ennyi.
Ja, leellenõriztem, nem sikerült olyan légmozgást huzatcsinálással sem elõállítanom, ami ugyanúgy mozgatta volna a függönyt, ja a régen himbálózó csillár sem moccant annak hatására, hogy teljes erõbõl csapkodtam az ajtót. "szelaví"....Ha nektek gondot okoz, hogy léteztek ilyen jelenségek és elõfordulhatnak a jövõben is, nem fogok írni róla. Nekem már nem okoz ezekrõl nehézséget beszélni, írni, de a reakciók ellen már nincs kedvem küzdeni.Ennyi.
Amíg a bûnös cselekedet nem hozza meg gyümölcsét,
az ostoba azt hiszi, a bûn olyan, mint a méz;
de mihelyt gyümölcsöt hoz,
szenvedés sújtja az ostobát.
A bûnös cselekedet olyan, akár
a frissen mert tej. Nem romlik meg rögtön,
hatása szunnyad, mint a hamuval borított parázs,
és úgy követi az ostobát.
-Dhammapada
Az én életemben pl. mindig akkor történtek lényeges felismerések/változások, amikor elég nagy volt az elkeseredésem ahhoz, hogy feladjam az addigi életem, ami elkeseredéshez vezetett.
Tévedés lenne azt gondolni, hogy a fösvénység, a törtetés, és a hazugság jó gyümölcsöt teremnek.
Hogy ki meddig bírja az elkeseredést, az szerintem egyrészt függ az ember tûrõképességtõl, illetve attól, hogy mennyire érzi magát az elkeseredés passzív elszenvedõjének, nomeg, hogy milyen erõsen képes kitartani az álláspontja mellett, ami elkeseredést okoz.
Van egy kedvencem:
"12.
Aki nem törõdik az igaz törvénynek
Az adástól, az erkölcstõl, a türelemtõl
Világos nagy ösvényével, hanem
A testet kínzó, rossz tehéncsapásokon kóborol,
13.
Az igen hosszú idõre betéved
A létforgatag félelmetes erdejébe,
A lények végeláthatatlan fái közé,
A testére tekeredõ szenvek mérgeskígyóival.
14.
Az ölés miatt rövid életû lesz,
Az ártás miatt sok sérülés éri,
A lopás javakban szûkölködõvé teszi,
A házasságtöréssel ellenséget szerez.
15.
Hamis szava miatt gyalázzák majd,
A rágalmazás miatt barátaitól elszakad,
A gorombaság miatt kellemetlent hall majd,
Fecsegése miatt szavára nem adnak.
16.
A sóvárgás kiöli a vágyait,
A rossz szándék félelmetessé teszi,
A helytelen nézettõl alantas látású,
Az alkoholfogyasztástól zavaros elméjû lesz.
17.
A nemadás miatt szegény lesz,
A helytelen megélhetés csalódottá teszi,
A gõg miatt rossz családba születik,
Az irigység miatt életereje kevés lesz.
18.
A haragtól színe csúnya lesz,
A bölcset nem kérdezéstõl ostoba.
Az emberlétben így érik a gyümölcs,
Ám a rossz-születés mindezek élén jár."
Nagarjuna: Drágakõfüzér
A rosszat nem akarjuk? Akkor miért vannak manapság kizsákmányolók? Miért vannak másokon átgázolók? Miért vannak csalók?...stb.
Kinek rossz a rossz? Kinek jó a jó? Ezek relatív fogalmak.
Magyarán hogy ha valamit nem csinálsz helyénvalóan, annak megvannak a negatív hatásai (pl. nem akarásnak nyögés a vége) (és nem mindegy hogy például csak az emberek esetében az egyén, vagy a társadalom szempontjából nézzük)
A rosszat nem akarjuk. Megpróbáljuk elkerülni, tehát teljesen elõnyös hatásai tudnak lenni bizonyos dolgoknak egyes esetekben. Akit az élet fiatalon megedzett, találékonyabban és nagyobb kitartással tud helyben maradni.
Az élet a számára tökéletes körülményeknek örül. Viszont nincsenek tökéletes körülmények. Az élet mindig a minimum erõfeszítéshez igazodik, amivel kényelmesen meg tud élni.
De a negatív hatások eleve elõfeltételei az alapvetõ életfeltételeknek is (üres has -> fájdalom -> eszünk ; kedvezõtlen körülmények(hõmérséklet, betegségek) -> válaszreakció -> nagyobb ellenállóképesség). Eleve minden fájdalom amit érzünk azért érezzük, mert
"A problematika „lényegéhez” jutunk akkor, ha felismerjük, hogy valójában csak azt tudjuk megmondani, hogy „x értelme y számára z”. Meg tudjuk mondani, hogy mandjuk „Zoli számára az egyetem értelme a bulik” vagy „János számára az egyetem értelme a tanulás” vagy „Gábor számára az egyetem lényege a diploma”. Ezt abból tudjuk valamennyire megállapítani, ahogy Zoli, Gábor, János beszél és viselkedik. Az "értelme" szó jelentése itt olyasmi, hogy "fontos", "célja", "jelentõsége"."
nanana? http://vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=9358
vagy csak egy kísérlet vagyunk. az idegenek alkottak és megfigyelnek minket :D
\"You are fucking crazy people!\"
Elõször is: mi az, ami értelmet ad, ami értelmet generál, ami mindent megmagyarázni próbál? Az emberi tudat. TE magad adsz értelmet mindennek, te magad érzékelsz, te magad eldöntöd, minek van értelme, és minek nincs.
Az emberi tudat vonatkozásán kívül a dolgok önmagukban NEM rendelkezhetnek értelemmel, csupán az ember az, aki ezeket megalkotja, és ilyen formában vizsgálja a környezetét. A létezésnek nincs tudata. A dolgok csak vannak - ez is csupán az emberi tudat vonatkoztatásában értelmezhetõ.
Az, hogy "mi az élet értelme", egy mûkérdés. Csak úgy feldobjuk a levegõbe, pedig gyakorlatilag azt sem tudjuk, hogy most mi is az, aminek az értelmét kutatjuk, vagy hogy mit tekinthetünk értelemnek, és mit nem, és kiindulási pontunk sincs. Már önmaga a kérdés is értelmetlen.
Ha mindenképp meg akarod válaszolni: ahány szemléletmód, annyi felfogás, annyi egyéni értelem. Ha adsz a sajátodnak egy értelmet, akkor felruháztad eggyel, máris van neki. Aki nem ad, annak meg nincsen. Ez a kérdés csak egyéni szemszögbõl vizsgálható, minden tudat más választ ad rá. Ez nem egy létezõ tulajdonság, mint az, ami alapján rámondjuk a korlátra, hogy zöld. Az élet egy elvont fogalom, az értelem egy elvont fogalom. Gondolhatok, hogy két elvont fogalomnak nem lehet konkrét terméke, amit kollektívan elfogadhatunk, mert az elvont fogalmak önmagukban hordozzák számunkra az értelmezés személyre szabhatóságát.
már elõttem írta vki h nem kell értelem az élethez: egyszerûen csak élünk és kész. ez is egy megoldás.
Én is szoktam néha egyszavas postokat küldeni, de ha valakit érdekel, és nem érti, akkor kifejtem bõvebben, nem pedig játszadozok vele, meg röhögök rajta, hogy nem képes arra asszociálni amire én gondolok.
És szólj ha megkérdezted a gólyát :P
Habár, most hogy így belegondolok, ebben a felfogásban a gólya életének nincs is értelme. Ez így elég durván hangzik, de... miért ne. Sõt még tovább: van olyan ember is, akinek az élete értelmetlen. Miért ne lehetne...
erre jutottam miközben a hszed olvastam.
a gólyának meg passz. kérdezzük meg tõle :D
Mert talán kérdezted volna magadban hogy "mire érted"
erre elolvasod a hozzászólásod és egybõl rájössz
Paul Klee:
"A mûvészet nem a láthatót adja vissza, hanem inkább láthatóvá tesz."
"A mûvész nem tesz mást, mint hogy áll a számára kijelölt helyen - akár a fa törzse -, és egybegyûjti, majd továbbítja mindazt, ami a mélybõl benne feltör. Nem szolgál, s nem is parancsol, csak közvetít. Helyzete igen szerény. A korona szépsége nem sajátja, csak rajta áramlott át."