Mi az élet értelme

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Anaid
Ezzel nem csak engem minõsítesz ám mint "férfi domináns agyféltekést", ugye tudod?<#nevetes1> Te fiú vagy?

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Ez rendben van, de itt azt emlegették, hogy a mûvészet mellékesen hozzátartozik az emberhez, tehát csak úgy van, mert hát miért ne lehetne.
Tehát azzal nem értettem egyet, hogy a mûvészet funkció nélküli.
(Erre jött késõbb az a gondolat, hogy ez is az evolúciót segíti. Nekem ez sem "tetszik" igazán.)

sz4bolcs
Lehet, ezért okoskodsz itt ennyit. xDD

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

dronkZero
"Ergo, nálam már megdõlt ez a gondolat."

Szerintem kezdj el vele barátkozni, mert igen ritka, hogy valami csak és kizárólag az _eredeti_ funkciójának megfelelõen mûködjön...

Gondolj pl arra a rendszertani besorolásra, hogy õsszájúak vs újszájúak. A törzsfejlõdés során felcserélõdött a száj és a végbélnyílás funkciója.

De a tüdõ is módosult úszóhólyag, a végtagok is módosult uszonyok, végtelenségig tudnám sorolni a példákat. Mondom, gyakorlatilag az a ritka, hogy valami az eredeti funkciója szerint mûködjön.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Anaid
Azért nem annyira rossz vélemény. Nõ létemre nekem állítólag pont az az agyféltekém a dominánsabb, amelyik zömében a férfiaknál szokott dominálni, nem a nõknél, hát gyártás közben lehet fényt kaptam...<#nyes>

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Így már igazabb az állítás és még akár azt is elhiszem, hogy köze van a túléléshez. :)

Ezt te sem gondolhatod komolyan... Magunkról tudunk gondolkodni és nem mindig az ösztöneink alapján cselekedünk. Az agy felépítése is sokkal taglaltabb, több lebenybõl álló, mint például egy rovaré, akinek még csak dúcidegrendszere van.
Tudatosan alkotunk és megfigyeljük a környezetünket, a múlt szellemi értékeit õrizzük. A világ felé fordulunk és kutatjuk azt. Szerintem nem kell magyarázni.
Nem gondolom, hogy a mûvészet melléktermék lenne. Szerintem a gondolkodás, és a beszéd velejárója. Ugyebár a társadalom kialakulása a gondolkodással és a beszéddel függ össze és egyben az érzelmek kifejezésével is, ami a mûvészet által történik. Tehát csak annyiban lehet velejáró, mint a beszéd, vagy a gondolkodás.

Anaid
Hogy én ilyenekrõl miért nem tudok, bakker!

dronkZero
Ez már civilizációs hatás. Az õsemberek közt még a legizmosabb volt a legmenõbb... Amióta már nem a fizikai erõn múlik a túlélés és a sikeresség, azóta a párválasztás sem. Ez is evolúció, csak a szelekciós nyomás változott meg.

Anaid
Én csak azt mondtam, segíti, nem azt, hogy ez a célja. Arra reagáltam, hogy semmi köze a túléléshez. Bizonyos szempontból van. Ezt fejtettem ki, bocs, hogy megint nem pontosan fogalmaztam.

Elnézést a késésért, de meg kellett javítanom sürgõsen egy MP3 lejátszót.

Tapasztalataim szerint, itt mindenki mindenkirõl azt hiszi, hogy fiú. :)

dronkZero
"Ha megnézed, a természetben mindennek megvan a jelentõsége, funkciója."

És emellett rengeteg "mellékhatás" is van, egy csomó olyan dolog, ami a fõ funkció mellett, a szerv/szervrendszer felépítésébõl adódik. Pl a szédülés, vagy akár a drogok élvezete.

A mûvészetet mellékterméknek tekintem, a bonyolult agyunk következménye.

"Az emberi agy túl bonyolult ahhoz, hogy olyan primitív besorolást kapjon, mint bármelyik többi faj."

Hát, azért az agyunk leginkább csak mennyiségileg több az állatokénál, minõségileg alig-alig. Beszédközpontot tudom, hogy másnak nincs...és? Még mi?

Anaid
Mellétrafált. A volt pasim nem éppen Adonisz. Nem csak jártatom a szám, hogy nem minden a külcsín, komolyan is gondolom.

sz4bolcs
-összeg, bocs a szófosásért.

sz4bolcs
Vannak olyan kutatások, ahol a tesztalany kap fizetést. Itt az egyetemen is volt pár hete, kaptam róla mailt. A lényeg, hogy 3 órát kellett volna rászánni, egy tesztbõl áll, illetve valami játékkal kellett volna játszani számítógépen. Az összeg 1000 és 5000 Ft közötti összeg. :-)

dronkZero
"Egyébként ezt a hülyeségemnek, vagy az értelmes mivoltomnak köszönhettem?"

Leginkább az elõítéleteimnek... :) De egyébként erõsen kisebbségben vagy, egyrészt itt, tudományos fórumon, de még SG-n is, ez is erõsen belejátszott.

Fogalmazásmód most már korrekt... :) De eddig sem a megfigyeléseddel volt baj, hanem hogy puffogtál, hogy a tudomány így meg úgy GV kérdésben, mikor a tudomány nem is állít semmit GV kérdésben, csak annyit, hogy érdekes jelenség, meg kéne vizsgálni. Meg van egy pár, meglehetõsen alaptalan hipotézis, hogy mi lehet az.
De mindegy, ezen sztem lépjünk túl. Korrekt magyarázat nincs rá, légbõl kapottat meg mindenki tud magának gyártani... Nem fogjuk itt megoldani ezt a problémát.

Visszavonom :P

Christiansen
igenD:_D:_D:D

Jó... bár értetlenül üldögélek itt, de... biztos igazad van :D

Christiansen
neeem, de nem menjünk bele

Ez sajnos igaz.

Azt akarod mondani, hogy minden nõnek ez a kategória jön be? Hát ha így lenne, akkor a kevésbé izmos fiúcskák szomorkodhatnának egész életükben...

Christiansen
célzás: itthon mûvészetbõl nem tudsz megélni ha nem adod el magad.

Christiansen
#4502, 4507

Christiansen
hiába tiltakozol, na mindegy nem megyek bele mert egy másik topikban
már balhéztak egyszer Zool-ék:D
+ a szõke haj és kék szem is az evolúció csodája:)

Ha célzás akart lenni, akkor nem nagyon értettem...

"az emberi léthez viszont mellékesen hozzá tartozik"
??
Épp azt mondogatjátok, hogy az egyetlen létcél az evolúció és a fennmaradás. De, mint mondtam, akkor mindennek konkrét funkciója kell, hogy legyen, tehát nem lehet olyan, hogy "mellékesen hozzátartozik".
Ergo, nálam már megdõlt ez a gondolat.

Azért van az emberek közt különbség. A mai nõk egy része az õskor modern változatában él, tehát nem bír férfi nélkül lenni, mert kell neki valaki, aki megvédi és megmondja, hogy mit csináljon. Viszont nem minden nõ tartozik ide.
Ha jól tudom a szõkeség és az agysejtszám közt nincs összefüggés, ezért valószínûbbnek tartom, hogy ezek a fent említett elsõ kategóriába tartozó nõk szõkére festik a hajukat, hogy azok a "tipikus férfiak" jöhessenek és elõadhassák a megmentõ, majdénmegmondommitcsinálj,nekednemkellgondolkodni szerepét.

Ez ellen meg én tiltakozom! :) (Ezt csak az izmos, magukat jó képûnek tartók mondják :P, meg a hozzájuk illõ cicaleánykák)
De nem téged akarlak bántani.

És akkor hová teszel egy olyan embert, aki csak a maga örömére zenél, de közben normális emberi kapcsolatai vannak?
És hová teszed az olyan irodalmi alkotásokat, melyeknek nem a nõ elcsábítása a céljuk. (Bár nem gondolom, hogy egy értékes mûalkotás ennyit hordozna önmagában.)

Christiansen
a mûvészet nem segíti az életbenmaradást (hazai példa_:D:_D:_DD)

az emberi léthez viszont mellékesen hozzá tartozik

Christiansen
(nekünk meg ezért tetszenek a szõke nõk, de nem kezdem mert már volt belõle flame:)

Tehát azt mondod, hogy a bonyolult agy miatt jöhetett létre a hatásos alkalmazkodás, az érzelmek és a mûvészet pedig ezt segítik?
Én nem gondolom, hogy így lenne...
Életünk egy része annyira földhöz ragadt és közönséges, hogy nem lehet, hogy mindez az evolúciót szolgálja. Másrészt ott van az e kis rész, ami viszont teljesen túlmutat minden létkérdésen, így nem hozhatjuk kapcsolatba csupán a biológiai fennmaradással.

Christiansen
viszont akkor dug meg, ha izmos és jóképû(evolúció:)

Anaid
De most komolyan nagyon is segít a túlélésben a mûvészet: Attól nem borul egy nõ sem egy pasi karjába, hogy elsorolja a relativitáselméletet, de egy lassú szám közben..hm. Bocs fiúk!
Naná, hogy a túlélést segíti.

Anaid
Tiltakozom!!!!!
4569:
Hát szerintem részben igaz. A túléléshez tartozik az érzelem világ is, végül is már nem a legerõsebb pasi taglózza le a kõbunkójával a nõt, másképp mûködnek a dolgok.

Anaid
A Szeretnéd kérdésre a válasz: fogalmam sincs, nem ismerlek ez a pár mondat nem alkotott bennem képet rólad. Hát, édes öregem, ez nálam kevés egy tánchoz...
Csak poén, mielõtt megsértõdnél!

Igen. Szóval azt hiszem, nem a "túlélés-elmélet" lesz a jó megoldás.

Anaid
Nem csak értelmes lények vagyunk, hanem érzelmeink is vannak. Szerintem a mûvészet a legszebb módja ezen érzelmek kifejezésének. Például a zene, az éneklés, a festészet...stb.
Na meg fejleszti a kreativitást.

Itt mindenkit fiúnak néznek :)

Anaid
1-0 ide alkalmazkodóképességbõl<#nyes>

Szerintem ez így akkor is túl egyszerû. Ha megnézed, a természetben mindennek megvan a jelentõsége, funkciója.
Ha valóban csak ennyi lenni az értelmünk, akkor például miért jött létre a mûvészet? Ez nem nagyon segíti a túlélést ilyen értelemben, sõt nagyon sok más is értelmét vesztené.
Az emberi agy túl bonyolult ahhoz, hogy olyan primitív besorolást kapjon, mint bármelyik többi faj.
És különben is, ha már föltesszük azt a kérdést, hogy "miért", akkor ott már kell lennie valaminek. (Bár lehet, hogy a kérdés nem helyes... /Tolsztoj/)

Anaid
hát nem nagyon tudom, hogy bóknak vegyem-e, hogy férfinak képzeltél.
Egyébként ezt a hülyeségemnek, vagy az értelmes mivoltomnak köszönhettem?
Az a határozott véleményem, hogy a levegõ elektromos töltése okozott nálam pl. kék szikrák látását. Mindig vihar, vacak idõ elõtti napokban, pl. délelõtt kék szikrákat láttat velem az agyacskám, felhõ egy deka sem az égen, délután meg zutty jégesõ. Szerzett szenzibilitás volt idõleges szerintem. Magánvélemény és szubjektív tapasztalat.
Tessék mondani mérnökbácsi, mostmár jól fogalmazok?

dronkZero
"Csak azért lenne tudat, intelligencia, magas fokú tudomány, hogy minél hatékonyabb legyen a "túlélésünk"?"

Hát, végülis jól mûködik, nem? Nincs még egy faj, ami ilyen elterjedt lenne ezen a bolygón, ami gyakorlatilag _minden_ természeti viszonyhoz tud alkalmazkodni... És ez a fejlett agyunk eredménye.

Egyébként nekem meggyõzõdésem, hogy a tudat/öntudat is szükségszerû. Egy élõlénynek a világ pontosabb megértéséhez szükséges, hogy el tudja magát helyezni benne. Ehhez meg az kell, hogy különbséget tudjon tenni a világ többi része, és önmaga közt. Ami meg már öntudat.

Ha a teljes élõvilágot nézzük, ott szerintem sem beszélhetünk önzõségrõl, amiért egy állat, esetleg a másik élõlény kárára életben akar maradni.
DE az emberiség szituációja más szerintem. Csak azért lenne tudat, intelligencia, magas fokú tudomány, hogy minél hatékonyabb legyen a "túlélésünk"? (Mindegy is, hogy ez önzõ, vagy nem)

Anaid
Ezen nem nagyon csodálkozom. A GV elõtt és után hasonló fényjelenségeket láttam. Totál nem vagyok meglepõdve, hogy elektromossághoz, meg kisüléshez van köze. És a késõbbi földvillám is stimmel, az trafálta el a bokámat. Hát ezzel nem mondtak sok újat, csak én nem olyan magasan láttam, de mindegy, de hasonló színe volt az tuti. Mindenesetre arra magamtól is elég hamar rájöttem tapasztalatból, hogy köze van a levegõ elektromos töltéséhez, meg egyebekhez.

Így már érthetõ és egyetértek veled. Valóban fölmerül a kérdés, miért kell túlélnünk és élnünk. Túl egyszerû lenne és primitív, hogy csak a fönnmaradás legyen a lét célja, ez tényleg zsákutcát jelentene.
Persze az evolúció során volt már néhány zsákutca, de akkor ez a teljes élet zsákutcáját jelentené, ha csak nem nevezzük fejlõdésnek a technikai fejlõdést.

dronkZero
A lényeg, hogy a vélemény nem tudományos. Egy tudós véleménye sem tudományos. Az semmi más, csak vélemény, mint a tiéd, vagy az enyém.

dronkZero
Konkrétan milyen lehülyézésre gondolsz? Feltételes módban hülyéztem csak, úgy rémlik. Az olyankor rajtad múlik... :)

"Megvizsgálnál? Remélém ez nem "felkérés egy táncra"?"

:))) Szeretnéd? :)

Bevallom õszintén, most másodszor rémültem meg. De megnéztem az adatlapot, és megnyugodtam, már ki van töltve. Okozott néhány kellemetlen pillanatot, ahogy elképzeltem, hogy incselkedik velem egy férfi... :P :D

Christiansen
pl. a MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete
vörös lidérc jelenség tudományosan

Anaid
ja, szó sincs küldetéstudatról, csak javítani szeretnék a helyzetünkön. Már annyit nevettek rajtam, hogy naon meguntam. Inkább úgy fogalmaznék, pontot tenni a végére.