5506
szerinted?!
  • htr93
    láttam, még jó régen. a hangya később meghal a filmben. ne haragudj de én nem tudtam kikövetkeztetni. elmagyaráznád?
  • htr93
    most esett le hogy miért a föld a számítógép:D köszönöm:D
  • polarka
    Te imádod ismételni önmagad?
  • Atreus
    Az élet értelme?
    Látta vki a "Drágám a kölykök összementek" című filmet?
    Van benne egy jelenet amikor egy bot végére vmi kajadarabot kötnek majd felülnek a hangya hátára és a kajadarabot a hangya elé lógatják...
    Bár az nem az élet értelmét mutatja de abból már könnyebb kikövetkeztetni!
  • remark #5102
    "Az az 1milliárd ember nem hiszem, h Las Vegas közelében szomjazik. Szállítanák át a vizet más kontinensekre?"
    Nem a vizet vigyék oda az USA-ból, hanem az erőforrásokat.
    (Vagy ha úgy tetszik: hagyják ott az erőforrásokat, és akkor ott helyben lesz miből megoldani a vízkérdést.)

"Főleg, ha egy cég azzal jön, h ő kevesebb nyereséget vág zsebre és olcsóbban adja, akkor azt többen veszik meg."
    A profit nem opcionális, hanem ki van kényszerítve. Gondolj csak a pénzrendszerre, ami talán kezd derengeni, vagy épp nem kezd, de akkor meg mindegy.

"Meg elvileg a szegény afrikaiaknak, ha nem tetszik, akkor eladhatják drágábban, ha pedig nem veszik meg, akkor maguknak termelnek élelmiszereket."
    Az adósságban úszó afrikaiak exportra kénytelenek termelni. Ez egy új típusú, az eddigieknél humánusabbnak tűnő, de valójában ugyanolyan erőszakos/véres módszer arra, hogy kifosszuk őket (mivel hogy az eddigi gyarmatbirodalmak importálják azt amit ők exportálnak, tehát ott vagyunk ahol eddig).

"...akkor kell majd sírni, ha egyáltalán nincsen lehetőség a rétegek közti átjárásra."
    Ez a "mindenkiből lehet prezident" ez egy hülyeség (elnézést a megfogalmazásért). Ál-szabadság van meg ál-lehetőségek "tengere" ameddig csak ellátok.
    Ezt mondjuk részletesen is be lehetne mutatni hogy miért nincs már nagyon hosszú ideje semmilyen átjárás a rétegek között. Az én szempontomból könnyen belátható: rabszolgából csak úgy válhatsz rabszolgatartóvá, ha átalakulsz. Emberből... valami embertelenné.
    Magyarul a kasztrendszer az egy evolúciós zsákutca. Akkor megyünk majd újra előre, ha e helyett magától kialakul majd valami más, azután hogy erre kellõ számú emberben megjelent az igény.

Szóval mi az élet értelme? Ez is egy verzió: Kivergődni a kasztrendszerből és ezzel esélyt adni magunknak arra hogy megtaláljuk erre a kérdésre a választ.

Mert azt már tudjuk hogy a válasz a 42 (azaz élünk). De még azt nem tudjuk, hogy mi a kérdés (azaz hogy miért élünk)...
    Ahogy Douglas Adams írta, a Föld az nem más, mint egy, a kérdés megtalálására megalkotott számítógép. Próbálom azt hinni, hogy nem került túl sok hiba a programba...
  • polarka
    Végülis jobb nekik, mintha kevés lenne és éheznének.
  • sz4bolcs
    Épp ma olvastam ezt a cikket. Képeket külön linkelem:

Rothadó paradicsomok tengere Kaliforniában

"Banánfolyó" Costa Ricában

Szemétdombon több tonna burgonya Angliában

Tegnap láttam a híradóban, hogy itthon is ez a helyzet most az almával.
  • Tetsuo
    A mai technikai szinten ill a felhalmozott tudassal, sokkal jobb korulmenyek kozott elhetne az egesz Fold.. de hamarosan inkabb sokkal roszabb korulmenyek kozott fog. Ezek tenyek.
    Az afrikai szegenyseget a gyarmatosito nepek okoztak. A primitiv nepeket hirtelen "civilizaltak", persze nem szeretetbol, hanem az eroforrasok kizsakmanyolasanak volt a mellektermeke.
    A mai afrikai ember (ahol szegenyseg van), nem tud az osei hagyomanyos modjan elelmet szerezni, azert mert civilizalt lett es szocializalodott europai modra (pl urbánus lett) v mert megvaltozott a kornyezet (pl kipusztultak a halak).

Tobb exCIA-s emberke beismerte, h feladatuk volt haburukat provokalni afrikai torzsek kozott, a fegyverbiznisz es az alacsonyabb nyersanyagarak miatt.
    A legnagyobb gyogyszercegek (pl a Bayer) afrikaiakon vegeztek illegallis kiserleteket..
    A tantál, a gyémánt, a banán, a kakaóbab.. stb napjainkban is gyalázatos kizsakmanyolasa folyik a legnagyobb cégek nevében.
    Regebben pedig elvittek millionyi egeszseges, aktiv munkakepessegu fiatalt rabszolganak, ezerszamra lotték a nagyvadat szorakozasbol a vilag "legfejlettebb" nepei.

Nagy-Britannia pazarló létéhez a fél vilagot gyarmatositania kellett.
    USÁnak mar az egész kell.. es van meg nehany "fejlett" allam, ill fejlodo akik a gyarmatosito szintet akarjak elerni (pl pazarlásban), de ez fizikai keptelenseg..
  • GyuriX2572
    Ezért írtam h "nyugaton". A világ fejletlenebb része nem sokat fejlődött és nem is rendeződött át nagyon, csak sokkal többen lettek, ami sok probléma forrása is.
    Szegények mindig voltak és lesznek is.
  • Tetsuo
    nem sirankoztam, tenyeket kozoltem. ;)
    Hogy mi fog megvaltozni, az te v en nem tudhatjuk..
  • polarka
    "Las Vegas sivatagra epult tropusi novenyzettel, tobb mint 1000 liter viz /fo/nap.
    1 milliard ember pedig naprol-napra szomjazik.."

Az az 1milliárd ember nem hiszem, h Las Vegas közelében szomjazik. Szállítanák át a vizet más kontinensekre? Ennyi erővel a norvégokat is felhozhatnád bármikor. Még a fülükből is víz folyik és így megy ez már évezredek óta, miközben a Szaharában végig szomjaztak. Sőt Mo.-on még a seggünket is ivóvízzel mossuk.

"A csokolade amiert fizetsz, valszeg Elefantcsontparti gyerekrabszolgak kezebol szarmazo kakaobabot felhasznalo svajci oriasceg kesziti, aminek fo reszvenytulajdonosai birtokoljak meg a legnagyobb vallalatok reszvenyeit is. A csoki aranak fele az o zsebuket tomi, a gyerekek etkezesere kb az ar szazadresze megy.."

És ha nem svájci óriáscég csokiját veszi vki? Főleg, ha egy cég azzal jön, h ő kevesebb nyereséget vág zsebre és olcsóbban adja, akkor azt többen veszik meg. Meg elvileg a szegény afrikaiaknak, ha nem tetszik, akkor eladhatják drágábban, ha pedig nem veszik meg, akkor maguknak termelnek élelmiszereket.

Egyébként a vagyoni arányok az elkövetkező pár száz, pár ezer évben sztem tutira nem fognak megváltozni. Ha erőszakkal kísérlik megváltoztatni, akkor is újra visszaáll egy idő után. Kár ezen siránkozni ilyen a világ, mindig voltak gazdagok és szegények; akkor kell majd sírni, ha egyáltalán nincsen lehetőség a rétegek közti átjárásra.
  • Tetsuo
    ma nem kisebb a vagyoni felhalmozas aranya, mint barmikor..
    Las Vegas sivatagra epult tropusi novenyzettel, tobb mint 1000 liter viz /fo/nap.
    1 milliard ember pedig naprol-napra szomjazik..
    A majd 7 milliard ember oszvagyonanak tobb mint 90%a kb felmilliard embernel van.
    Ez pedig nem 1 allando ertek, hanem 1re no az ollo, vagyis a kulonbseg szegeny es gazdag kozt.
    A felso "tizezer", a bankarcsaladok, multiceg tulajdonosok, barmit megtehetnek: vehetnek szerveket Kinabol, dughatnak gyerekeket Thaifoldon.. de ami nem olyan feltuno, h nekik dolgozik az egesz vilag.
    Minel nagyobb a korforgas a gazdasagban, ok annal gazdagabbak lesznek (no a kulonbseg).
    A fogyasztoi tarsadalom oket szolgalja ki igazan. A csokolade amiert fizetsz, valszeg Elefantcsontparti gyerekrabszolgak kezebol szarmazo kakaobabot felhasznalo svajci oriasceg kesziti, aminek fo reszvenytulajdonosai birtokoljak meg a legnagyobb vallalatok reszvenyeit is. A csoki aranak fele az o zsebuket tomi, a gyerekek etkezesere kb az ar szazadresze megy..

A kozepkorban nem csak jobbagyok voltak, rengeteg paraszt volt (aki maganak termelt) es jomodu urak, polgarok stb.. az aranyok nem lettek mara jobbak, sot..
    A technikai, filozofiai stb fejlodes valojaban nem okozott fejlodest tarsadalmi szinten.

Az is valoszinu, h hamarosan meg sokkal rosszabb lesz a helyzet, pedig az emberi tudas mar megmenthetne a civilizaciot 1 radikalis osszeomlastol, de ugy nez ki, h az emberi viselkedes (kapzsisag) magaval hozza azt.
    1re tobb folyamat jelzi h a jelenlegi tarsadalmi rendszer a vegehez kozelit.
    Vagy igy, vagy ugy..
  • GyuriX2572
    Visszamennél 1 napra a középkorba jobbágynak lehet sírvafakadnál :) A társadalmi tagozódás ilyen szempontból azért normalizálódott... nincs annyi elnyomott szegény (nyugaton)
  • GyuriX2572
    Mintha maga a Föld nem rendelkezne fizikai határokkal :) kár ezen filózni.
  • htr93
    lol:D:D
  • Tetsuo
  • Tetsuo
    LOL a fel vilag rabszolga, a masik felet meg manipulaljak.. erre ertettem.
    A sotet kozepkor ota, nem fejlodtunk semmit a "szabadsag" kerdesben..
  • htr93
    ennek örülök.:D
  • polarka
    Jah, sztem így van.
  • Aquir
    hogy lenne szabad amikor a születésedtől kezdve a körülmények alakítják mit akarsz épp Egy börtönbe zárt rab vagy. De elég tágas, nem?:)
  • GyuriX2572
    Jobb szabadnak hinni magad mint fordítva. Szerintem. Nekem legalábbis!
  • GyuriX2572
    Nem, de eszerint élek :P
    Biztos vagy benne, hogy nem szabad? hehe
  • Aquir
    biztos vagy te abban hogy szabad az az akarat? :)
  • GyuriX2572
    Ha ezt családra érted, akkor ez szép, ha munkáltatóra akkor siralmas :D A szabadság-szabadakarat számomra fontos!
  • Aquir
    Amit a körülmények adtak másoknak hogy másnak adjanak mást.
  • Tetsuo
    Vagy mások adnak neki? ;)
  • GyuriX2572
    Mindenkinek az az élete értelme, amit ad neki :P
  • htr93
    ez egy bonyolult kesze kusza, nem összeszedett formában megalakult gondolat, de a lényeg benne van.
  • htr93
    legyen, 5078.nekifutásra is.

Szerintem az életnek nincs értelme. persze, adhatunk neki, de az sem értelem, hanem egy puszta cél lesz. az értelem rokonértelmű a céllal és a hasznonnal. A kávéfőzőnek is csak célja van, nem értelme, persze minket senki sem kapcsolt be, hogy kávét főzzünk neki. Sőt, mikor az a 3 marék proton, elektron és neutron a semmi közepén bolyongva kitalálta hogy: én már pedig gondolkodni és érezni fogok, mégis mi a jóóóó francot talált volna ki magának....ott vagy sehol. körbenézel, sehol semmi. akkor kitalálod hogy az életed értelme a szerelem vagy a mindentudás lesz?
  • polarka
    Minden mindennel összefügg x)
  • NeverwinterKING
    kicsit eltértetek a témától, nem? :D
  • Aquir
    a kinetikus energiájuk növekszik, és nem férnek meg ugyanakkora térfogatban
  • polarka
    Nem a rezgések amplitúdója növekszik?
  • Aquir
    a részecskék rezgése gyorsul :P
  • hollófernyiges
    Hát én úgy képzelem hogy azok a higanyatomok nagyon ugyanakkora méretűek maradnak abban a melegedő higanyban.
  • polarka
    "Hát hogy triviális példát hozzak, a hőmérő higanyszála analógan mozog pedig diszkrét atomokból épül fel. Igen, ha elég mélyre megyünk lehet hogy digitális a mozgás (bár amikor utoljára olvastam talán még nem volt bizonyítva a vákuum kvantumossága, de lehet hogy tévedek)..."
    Egy Hg atom fotonok elnyelése révén növeli a hőmérsékletét, nem? Akkor egy foton elnyelésével valszeg egy egységnyivel több térfogatot (kivéve, ha nem lineárisak a lépcsőfokok) foglal majd el, nem? Több Hg atom együtt akkor szintén fokozatosan tágul.
  • hollófernyiges
    Tudnál említeni egy ilyen legnagyobb szakértőt? :)
    (Egyébként van pár eset ahol az atom/molekula kvantumállapota számít pld a fotonbefogásnál vagy a nukleotidokon belüli egyes-kettős kötés bizonytalanságának hatása a mutációs rátára, de az életfolyamatok alapvetően megmagyarázhatók ha tudod mi a kovalens meg hidrogénkötés)
  • Tetsuo
    hollof. szerint a kemiai kolcsonhatasokat befolyasolo meret alatti meretek szintjen zajlo folyamatok, esemenyek.
    Vagyis a szubatomi reakciok, kvantumtenyezok, stb..
    O szerinte ezek nem hatna kozvetlenul a biologiai eletre, mig a legnagyobb szakertok meg tanakodnak, nekik nem eleg az ismeretanyag, uj eredmenyeket varnak..
    vagyis LOL
  • hollófernyiges
    Watson meg Crick óta tudjuk hogy az élet nem használja a kvantumállapotokat, Schrödinger tévedett ezügyben.
  • sz4bolcs
    Mik azok a kémia alatti szintek?