2417
megoldást keresek erre a problémára
  • longbowarcher
    üdv mindenki!

szültem egy megoldást a több szóval teleírt cellák (itt pl. A1) utolsó szavának kiemelésére. hátha másnak is hasznos.

=CSERE(A1;1;SZÖVEG.KERES("^";HELYETTE(A1;" ";"^";HOSSZ(A1)-HOSSZ(HELYETTE(A1;" ";""))));"")

talán kicsit "döcögős" és lehetne egyszerűbben is, de nekem még korlátozottak az ismereteim.

ha esetleg valaki tud elegánsabb megoldást, kérem, ossza meg velem is!

köszi!
  • kelan
    Szia Delila!

Szerinted hogyan tudnám megoldani azt, hogy egy külső adatkapcsolat (.csv file az adatforrás) frissítése automatikusan 1 másodpercenként történjen?
  • Delila1
    Akkor jön a makró. Neked is egy függvényt írok. A #1077-ben Longbowarchernek leírtam, hogy kell bevinned a füzetbe. Az alkalmazás:
    a cellába, ahol az eredményt akarod látni, ezt írd
    =szorzás(A1:A10), illetve az A1:A10 helyett azt a területet, amiből az általad leírt eredményt akarod kihozni.
    A makróban az első megfelelő értéket 5-tel szoroztam, ezt módosítsd az igényednek megfelelően a Szorzás = CV * 5 sorban.

Function Szorzás(Terület As Range) As Double
    Dim sor As Range
    Dim CV As Object

For Each CV In Terület
    If IsNumeric(CV) And CV >= 1 Then
    Szorzás = CV * 5
    Exit For
    End If
    Next
    End Function
  • Kandurex
    ümm, de ..hát izé, így nem jó, hisz így kell egy segéd oszlop, na mindegy, megoldom másképp, azért köszi!
  • longbowarcher
    Kandurex:

ja, félreértettelek...

így viszont sokkal egyszerűbb:

az a1-a10 cellákba írj bármit, az a2 cellába pedig ezt: =HA(SZÁM(A1)=IGAZ; HA(A1>=1;A1*C1;0))

aztán az b1 cella jobb aljából a kis keresztet húzd le b10-ig, és meg vagy. az "555" helyére írd be, hogy mennyivel legyen megszorozva.

vagy ha pl. a c1 cellába akarod írni a szorzót, akkor a képleted:
    =HA(SZÁM(A2)=IGAZ; HA(A2>=1;A2*$C$1;0))
  • Kandurex
    ja vagy úgy...rosszul értelmezem...na várjunk csak...vagyis nem jó

..nem értem :( ...vagy még is? :D fogalmam nincs, megyek neki esek
  • Kandurex
    őő, de ez most össze adja nekem 1 -10 a számokat, ami nekem nem jó

pl.

"A"
    ez itt nem szam
    2
    3
    ez itt nem szam
    4
    5

én nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi a SUM értéke az oszlopnak, hanem, hogy melyik az első szám (esetünkbe a 2) ami megfelel a kritériumoknak és ezt a számot szeretném én pl szorozni vagy osztani, persze az eredmény egy másik cellába
  • Delila1
    Szívesen.
    Kandurex kérdésére én csak makróval tudtam volna megoldást adni.
    Klassz ez a tömbfüggvényed.
  • longbowarcher
    ezzel kapod meg az összegét az a1-től a10-ig tartó oszlop azon számainak, amelyek a két kritériumnak megfelelnek. ezt aztán bármivel szorozhatod/oszthatod
  • longbowarcher
    Kandurex:

ez a képlet megadja: =SZUM(HA(SZÁM(A1:A10)=IGAZ; HA(A1:A10>=1; A1:A10; 0);0))

illeszd be egy cellába, és CTRL+SHIFT+ENTERREL lépj ki a cellából (ez egy array)
  • longbowarcher
    Delila!

nagy vagy!!!

bemásoltam, lementettem, és minden kiválóan működik!
    pedig már körbe-körbe jártam agyilag, és nem jutottam egy centit sem előre.
    nagyon sok szenvedéstől kíméltél meg ezzel!

köszönöm szépen!!!
  • Kandurex
    Sziasztok,

egy egyszerű problémára (nekem nem az :)) szóval problémára keresek megoldást.

Pl. van "A" oszlop 1 - 10 -ig számokkal és szöveggel, nekem olyan függvény - megoldás kellene ami ha pl. A1 cella hibás, vagy < 1, vagy szöveg akkor a lépjen az A2 -es cellára, szóval addig lépkedjen amíg értelmes számot nem talál (egészen ugye A10 -ig), és azt szorozza meg mondjuk eggyel.

halp! :)
  • Delila1
  • Delila1
    Nem akar összejönni...
  • Delila1
    [img]http://kephost.hu/thumb-27AD_4C979D48.jpg[/img][/url]]Talán most sikerül
  • Delila1
    Igen, az lenne az legegyszerűbb, de mivel különböző cégekről van szó, nem valószínű, hogy egyformán adják meg a számlaszámot.
    Longbowarchernek megbróbálom belinkelni a két függvény makrójának a képét.

[img]http://kephost.hu/thumb-27AD_4C979D48.jpg[/img][/url]]Kép a makrókról
  • Yan
    ha a számla sorszáma mindig ennyi, akkor:
    =JOBB(A1;10)
    cella jobb sarokban fekete kereszt kurzorra kettő klikk és végig pörög.
  • Delila1
    A példádból úgy látom, hogy a számla sorszáma előtt van egy szóköz. Erre alapozva írtam két függvényt. A Számla_1 a cégnevet, a Számla_2 a számla sorszámát adja eredményül.

Ugyanúgy kell alkalmazni, mint bármelyik más függvényt. Ha a két összevont adatod pl. az A2 cellában van, akkor abba a cellába, ahova a cégnevet akarod kinyerni, ezt kell beírnod: =Számla_1(A2). A számlaszámot megjelenítő cellába =Számla_2(A2) kerüljön.

A füzetedben Alt+F11-re előjön a VB szerkesztő. Insert menü, Module. Jobb oldalon kapsz egy üres lapot, oda másold be ezeket:

Function Számla_1(Név As String)
    Dim b As Integer, s As Integer

For b = Len(Név) To 1 Step -1
    If Mid(Név, b, 1) = " " Then
    s = b
    Exit For
    End If
    Next
    Számla_1 = Left(Név, s - 1)
    End Function

Function Számla_2(Név As String)
    Dim b As Integer, s As Integer

For b = Len(Név) To 1 Step -1
    If Mid(Név, b, 1) = " " Then
    s = b
    Exit For
    End If
    Next
    Számla_2 = Right(Név, Len(Név) - s)
    End Function
  • longbowarcher
    sziasztok!

van egy olyan bajom, hogy az egyik könyvelőprogram nagyon bután exportálja az adatokat, és nekem excelben kell berhelnem őket.

egy cellába dobja a cégnevet és a számla sorszámát. biztonságosan kellene szétválasztanom, és nem manuálisan, mert 3-4000 sorról van szó.

a pontosság kedvéért itt egy példa: [Kakukkmadár Kft. BA019/2010] van egy cellában. nekem két cella kellene, egyikben a [Kakukkmadár Kft.] a másikban a [BA019/2010] adatokkal.

array-jel (tömbképlet) eljutottam ide: "{=1*KÖZÉP(A7;HOL.VAN(IGAZ;SZÁM(1*KÖZÉP(A7;SOR($1:$25);1));0);DARAB(1*KÖZÉP(A7;SOR($1:$25);1)))}", de nem mindig megbízható. pl. a [Kakukkmadár Kft. 019]-re a válasz [19], ami tolerálható, de a [Kakukkmadár Kft. 019/2010]-re a válasz [#ÉRTÉK!].
    sajnos ez akkor sem javul, ha kiveszem a cellából a szóközöket. [KakukkmadárKft.019/2010]-re is [#ÉRTÉK!] a válasz.

tud valaki segíteni nekem?

előre is köszönöm!

Szabi
  • Delila1
    Tegyél be egy makrót, ami végrehajtja a cserét, rendeld egy gombhoz. A különböző területi beállítású gépeken az egyik felhasználó megnyomja a gombot, a másik nem. :) Ilyen egyszerű.
  • zmrzlina
    Bocsánat a fv. után kimaradt egy "amivel"
  • zmrzlina
    Ez így nem megy de nem is érdekes. Közben kiderült, hogy a hiba amit a beillesztés formátumának tulajdonítottam egy kicsit más eredetű. Egészen pontosan a területi beállítás az oka. (tizedespont/vessző kezelés)

Adva van egy munkafüzet amit létrehoztam olyan beállítás alatt ami vesszőt vár tizedes elválasztónak. Ezt a munkafüzetet használni akarom olyan gépen is aminél tizedespont van beállítva. És persze nem véletlenül hanem direkt van így tehát az nem játszik hogy állítsam át a másik gépen állandóra a tizedesvesszőt. Illetve a munkafüzetemet mindkét területi beállítás alatt használni szeretném.

Természetesen azok a cellák amelyekben tizedestört van azok #VALUE hibát adnak. Abban a pillanatban ahogy kiveszem egy adott cellából a =SUBSTITUTE(blablabla;".";",")-t csak a blablabla marad, máris tökéletesen működik.

Kérdés az, hogy van-e olyan fv.
    1, le lehet kérdezni az adott gépen az aktuális területi beállítást különös tekintettel a tizedeselválasztóra
    2, módosítani tudom azt legalább a munkafüzet nyitva tartása idejére
  • Delila1
    Ez attól függ, hogy mit jelent a "táblák utolsó bejegyzése". Az utolsó változást (bármelyik sorban), vagy esetleg az összegző sorokat az egyes táblákban. Ha az utóbbit, akkor egyszerű a dolog. Minden táblánál azonos sorba tedd az összegzést, függetlenül attól, hogy az egyik táblában a 30. az utolsó sor, a másikban a 896. Egységesen tedd az 1000. sorba. Maradhat mindegyiknél az eredeti összegző sor, de az 1000-be tegyél ilyen képleteket: =A30, =B30, vagy =A896, =B896, stb.
    Az összegző lapon a képletek:
    =SUM(Sheet1:Sheet6!A1000), =SUM(Sheet1:Sheet6!B1000), stb.
  • Culram #1071
    Helló Delila és többiek!

Érdeklen, hogy meg lehet e az csinálni, hogy van pl sok táblán különböző sheet-eken, és egy újra szeretném kitenni az egyes táblák utolsó bejegyzését. Tehát az összegző tábla mindig frissüljön. Első sorban makró nélküli megoldás érdekelne. Köszönöm.
  • Yan

beszúrás weblapként, ott ki tudod jelölni melyik táblát tegye
  • zmrzlina
    Vágólapról való beillesztésnél - legalábbis ha az eredeti formátum html - három opció van. Html, Unicode szöveg és formázás nélküli szöveg.

???
  • Yan
    beillesztés forrás formátum megörzésével
  • zmrzlina
    Adva van két excel munkafüzet ami két különböző gépen lett létrehozva, mindkettő Excel 2003-ban.

Van egy táblázat egy html formátumú e-mail üzenettörzsben. Gyakorlatilag az e-mail csak ezt a táblázatot tartalmazza mint tartalmat.

Ha kijelölöm a táblázatot az e-mailben és beillesztem egymás után mindkét munkafüzetbe akkor az egyikben bizonyos oszlopok számként, a másikban ugyanezek az oszlopok szövegként jelennek meg.

Megvizsgálva a cellák formátumát (cellaformázás>szám) a kérdéses oszlopok formázása mindkét munkafüzetben azonos (általános) mégis az egyik munkafüzetben számként, a másikban pedig szövegként viselkedik ugyanaz a beillesztett adat.

Mit és hol ellenőrizzek le a munkafüzetekben és hogyan állítsam, hogy egyformán viselkedjenek?
  • bikers
    Delila köszi.
    Hétvégén nekiesek s jelentkezem
  • Delila1
    Az FKERES függvény a barátod. Ha nem sikerül alkalmazni a súgó tanulmányozása után, írd meg a lapjaid nevét, és azt, hogy a 4325 sort tartalmazó lapnak melyik oszlopait szeretnéd az első lap adatai mellé rendelni.
  • bikers
    Sziasztok!

Előre is elnézést kérek a fogalmazásért de nem vagyok egy nagy excell szakértő.

Van két különálló excell tábla, az "A" oszlopban a megnevezés mind a kettőben megegyezik.

A másodikban viszont nincs meg minden megnevezés ( az első excellben van 5000 sor a ásodikban 4325)

Hogy tudom megoldani, hogy az ugyanolyan megnevezésűek egymás mellé kerüljenek miután a második tábla adatait a "B" oszlopba másolom.
  • Delila1
    Itt figyelembe kell venni, hogy az A és B oszlopokban milyen mértékegységben adod meg a hosszat és a szélességet. Ha cm-ben, akkor a D1 képlete:
    =HA(C1=0;0;HA(C1<=10000;5200;C1/10000*5200))
  • Yan
    =HA(c1=0;0;HA(c1<=1;5200;c1*5200))
  • tigerbácsi
    1 m2 ig ha 5200 HUfot írjon ki, akkor a D1be ez a képlet:
    =HA(A1=$Y$1;0;HA(C1<=1;5200;C1*5200))

ha 1 m2 ig 0 írjon ki akkor meg ez:
    =HA(A1=$Y$1;0;HA(C1<=1;0;C1*5200))

nem igen értettem meg melyik kell! :-)
    lényeg az hogy az Y1 cella mindig üres legyen :-)
  • GBR1221
    Jó az elképzelés, csak az a baj, hogy az egységár már megvan adva. Ezért alapból ki lesz töltve. A lényeg az lenne, hogy megadják a szélességet(A1) és magasságot(B1), kiszámolja a m2-t(C1=(A1*B1) és megkapják, hogy mennyibe kerül(D1). Az egységár 5200 Ft/m2, tehát C1 -et kéne 5200-al szorozni. A probléma az, hogy 1m2 alatt is 5200 Ft-ot kéne, hogy kiírjon, de alapból 0-t írjon ki. És ha 1m2 fölé esik az érték, akkor számoljon C1*5200 -at.

Előre is köszi.
  • Delila1
    Vegyük, hogy az egységár az A2 cellában van, a B2-ben pedig a m2.
    A C2 képlete: =HA(B2<1;A2;A2*B2)
  • GBR1221
    Szép Napot!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy excelben szeretnék számolni m2-t, viszont nem tudom megadni, hogy 1m2 alatt adott egységárral számoljon. tehát pl ha 1 m2 5200 Ft akkor 0,7 m2 is 5200 Ft legyen stb.
    Tudna valaki segíteni?
  • Delila1
    Tedd már fel valahova a két fájlt, hogy lássuk, miről is van szó!
  • anyahomorító
    Üdvözletem!
    Örülök, h. végre rátaláltam erre a fórumra, mert bizony gyakran elakadok. Írtam egy kis progit excell2003-ban, ami megkönnyíti egy nyugdíjas orvosnak a gyógyszerekhez írni a recepteket, amiket eddig kézzel (és sok hibával) írt. Adódott egy újabb recept, amihez egy jpg.fájlt kellene kinyomtatni, de attól függően, h. egy bizonyos cellában milyen szám van. Most ha erre kerül a sor, mindig egérrel odaillesztem. Nem lehetne ezt függvénnyel csinálni?
  • anyahomorító
    Jó estét!
    Remélem, most már eljut a kérdésem egy hozzáértő emberhez!
    Az "A" oszlopban gyűjtöm egy játékhoz tartozó nickeket, amikhez tartozik egy-egy hyperhivatkozás is. Ha a nickre klikkelek, akkor ugrás történik arra a nickre, akivel utoljára játszott. Ctrl+C majd Ctrl+V-vel át tudom másolni a hyperhivatkozást a "B" oszlop egy cellájába, de szeretném ezt egy függvényre bízni, mert több ezer ilyen adat van. Nem találok ilyen függvényt. Lehet, h. nincs is? Ha makrót kell írni hozzá, az nekem kínai.