Excel kérdés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szia Delila!

Még csak most sikerült kipróbálni a megoldást, amit mutattál az igazi értékeket tartalmazó táblázatban, de sajnos valószínûleg vmit rosszul csinálok, mert ott nem akar mûködni.
Elõször megpróbáltam a saját elnevezéseimmel. A képletekben átírtam mindent, ezért gondoltam, hogy nem lesz gond, de aztán nem mûködött. Utána átírtam az elnevezéseimet azokra, amiket te is használsz (a munkalap nevét Munka1-re, a B1-t Adat_1-re stb.), de sajnos így sem jött össze.

Ezt a hibát írja ki, amikor az adatsort akarom szerkeszteni:

"A munkalapon lévõ valamely képlet érvénytelen hivatkozást tartalmaz.

Ellenõrizze, hogy a képletekben az elérési út, a munkafüzet, a tartománynév és a cellahivatkozás helyes-e."

Ellenõriztem, és nem találtam hibát, ezért szeretnélek téged megkérdezni, hogy hol követhettem el a hibát, ami ezt okozza.

Elõre is köszönöm!
Az mitõl van hogy a táblázat egyik fülén az oldalsó scrollt hiába mozgatom nem megy lejebb a táblázat?? a többi fülön rendesen mûködik, a scroll lock sincs bekapcsolva...

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Delila1
Egyszerûbb a SORSZÁM függvény, eddig nem ismertem.
Én köszönöm.

Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.

Köszönöm ezt a verziót is! 😊
Delila1
A C oszlop képlete helyesen
=HOL.VAN(B1;F:F;0)

Delila1
Így csinálnám, ha nem oldottad volna még meg. <#wink>

Közben megfejtettem 😄 =SORSZÁM(.......)
Köszönöm a választ! 😊 De nem erre gondoltam. Valószinüleg rossz példát hoztam.. Egy pontrendszert vezetek, van kb. 50 ember, és a nevük mellett egy pont. Mindenki neve mellett külömbözõ, valakié magasabb érték, valakié alacsonyabb. Azt szeretném ha rangsorolná õket, akinek a legtöbb pontja van annak a neve mellé "1"-est tegyen.. stb..
Delila1
=jobb(A1;1)

Sziasztok! újabb kérdésem lenne! 😊
Van egy számsorom: Pl.:
A B
11 1
22 2
24 4
23 3
Tehát azt szeretném hogy az "A"-oszlopban megadott számokat a "B" oszlopban osztályozza.
Kipróbáltam egy új munkafüzetben, ahova csak véletlenszerû adatokat írtam be, és tökéletesen mûködik 😊
Ez nagyon megkönnyíti a dolgomat, úgyhogy köszönöm még1szer is 😊

Most nekiállok az igazi adatokat tartalmazó munkafüzetben is elkészíteni a diagrammokat. Ott több diagrammra is szükségem lesz, de a leírásod alapján könnyen fog menni az is szerintem 😊

Írok, ha kész vagyok.
Delila1
Blaster és Culram: szívesen.

Blaster, várom, mire jutottál.

Nagyon szépen köszi. Lehet még majd kérdezek, attól fögg hogy haladok a cumóval.

Szia Delila!

Köszi szépen 😊

Neki is állok kipróbálni 😊
Delila1
Ha automatikusra akarod beállítani, mikor melyik értékeket mutassa a grafikonod, az érvényesítés helyett ezt írd a J1-be:
=MA()-10

Delila1
Késõbb vettem észre, hogy a feltételes formázással "kipirosított" cellákat is össze akarod számoltatni.
Itt van

Delila1
Fordítva írtad a "kacsacsõrök"-et, és a másik lap cellájára hivatkozás is más a VBA-ban, mint egy füzetben.
Innen másold be Ctrl+c, Ctrl+v módszerrel.

Sub OOCs() '-0.039 és 0.039 közöttiek darabszáma
Dim sor As Integer
Dim db As Variant

Sheets("Datas").Select

For sor = 3 To 354
If Cells(sor, 18) >= -0.039 And Cells(sor, 18) <= 0.039 Then
db = db + 1
End If
Next
Sheets("Results").Cells(2, 2) = db
End Sub

Kérlek nézd meg a táblát egyszerûen nem számol. Tehát azokat az értékeket számolja meg amik kívül esnek az LCLr-UCLr tartományon. Ezek az értékek odébb vannak pár oszloppal. És a teli pirossal kielemelt értékeket kellene megszámoltatni.Az excel file

Delila1
Biztosan az R (18.) oszlopban vannak az adataid?
A makró elején állíts be a lapot aktuálisnak, hogy biztosan arról a lapról vegye az adatokat.

A Dim és a For sor közé Sheets("Munkalap_neve").Select

Tehát ha azt szeretném hogy a határok -0.039 és 0.039 közé essenek, és egy másik lap B2-es mezejére szeretném íratni az eredményt, és csak azokat számolja össze amely értékek ezeken a határon kívül esnek akkor ez lesz a a kód?:

Sub OOCs() '-0.039 és 0.039 közöttiek összege
Dim sor As Integer
Dim ossz As Variant

For sor = 3 To 345
If Cells(sor, 18) <= -0.039 And Cells(sor, 18) >= 0.039 Then
ossz = ossz + 1
End If
Next

Range("Results!B2") = ossz

End Sub

És ha igen, akkor miért nem számol? Nem jelenít meg eredményt, pedig annak 43-nak kell lennie.

Delila1
Elég ijesztõen fog hatni az alábbi leírás, de érdemes végrehajtani.

Gondolom, az A oszlopban vannak a dátumaid, mellettük az adatok, az elsõ a címsor.
Két oszlopnyi értékre írom le, mit kell tenned.
A példámban a $J$1 cellába kell beírni a kezdõ dátumot, írj oda egy olyan dátumot, ami szerepel az A oszlopodban. Nálam a Munka1 lapon vannak az adatok, a B1 Adat_1, a C1 Adat_2. A lenti képletekben a lap nevét, a címsort, és a dátum helyének címét írd át a saját értékeidre.

A Beszúrás/Név/Név megadása ablakban a Munkafüzetben lévõ nevek-hez beírod: Kategória.
Lent, a Hivatkozáshoz bemásolod:
=OFSZET(INDIREKT("Munka1!A" & HOL.VAN($J$1;Munka1!$A:$A;0));0;0;11;1)

A következõ név nálam Érték_1, ehelyett írhatod az elsõ adatoszlopod nevét. A hivatkozás:
=OFSZET(INDIREKT("Munka1!A" & HOL.VAN($J$1;Munka1!$A:$A;0));0;1;11;1)

Harmadik név nálam Érték_2, oda is írhatod a saját oszlopod nevét. Hivatkozás:
=OFSZET(INDIREKT("Munka1!A" & HOL.VAN($J$1;Munka1!$A:$A;0));0;2;11;1)

Ezután a szokásos módon létrehozod a grafikonodat.
Kijelölöd az egyik adatsort, jobb klikk, Forrásadat.
Az Adat_1 lesz kijelölve az Adatsoroknál. Az értékek rovatba ezt írod: =Munka1!Érték_1 (illetve az Munka1-nek és az Érték_1-nek megfelelõ neveket adod).
Átváltasz az Adat_2-re. Az értékekhez =Munka1!Érték_2 jön.
A kategóriatengelyhez =Munka1!Kategória kerül.

Figyeld meg, hogy az OFSZET függvényeknél csak 1 érték változik, jobbról a harmadik. Ez adja, hogy az A oszlopban megtalált dátumtól hány oszloppal jobbra lévõ értéket tegye a grafikonba. Ennek alapján több oszlopot is be tudsz vinni.

Kicsit macerás a dolog, de egyszer kell elkészíteni, és ettõl kezve csak a kezdõ dátumot írod a J1-be, és már mutatja is az 11 napot.

Még egyszerûbbé válik a grafikon használata, ha a J1-be érvényesítést teszel. Adatok/Érvényesítés. A Megengeve legördülõbõl a Listát választod, a Forráshoz =A:A kerül. Innen kezdve a J1-ben egy legördülõbõl választhatod ki a megfelelõ kezdõ dátumot.

Delila1
Az ossz = ossz + cells(sor,18) változik úgy, ahogy írtad:
ossz = ossz+1 – re.
Az ossz változót úgy állítottam be, hogy tizedest is elfogadjon (Dim ossz As Variant). Ki is próbáltam, tudja a tizedeseket.

Köszi, valamennyire tudom használni. De ha jól értelmezem a kódot akkor ugye a cella értékét adja hozzá az össz-höz? Ha azt akarom hogy számolja azt mikor az állítások megvalósulnak, tehát 1,2,3... akkor a Cells(sor,18)-at átírhatom 1-re?
És ha nem egész számok a kritáriumok akkor hogy adom meg azokat, mert a vesszõt ugye nem fogadja el, ha meg ponttal írom akkor nem számol velük.

Sziasztok!

Diagrammal kapcsolatos kérdésem lenne. Nem tudom, hogy megvalósítható-e, de gondolom kevés olyan dolog van, amit ne lehetne megoldani 😊
Létrehoztam egy vonaldiagramot, ami dátum szerint jelenít meg adatokat. Konkrétan, hogy melyik nap mennyi volt a bevétel. Betettem január 5-tõl 15-ig az adatokat. Azt szeretném elérni, hogy 16-án majd automatikusan ugorjon egy napot. Tehát ne január 5-tõl 15-ig mutassa az adatokat, hanem január 6-tól 16-ig, 17-én pedig 7-tõl 17-ig, és így tovább.

Tud valaki segíteni?

Elõre is köszönöm!
Delila1
Szívesen. 😊

okés bocsi az nem rám vonatkozik leesett, amikor vissza olvastam😊)

köszi mégegyszer
Szia, köszi az ötletet nagyon pöpec, és mûködik is😊)) a másik hozzászólásodat nem fogtam még fel😊)

Mégegyszer köszönöm szépen, egy csomó munkától mentettél meg😊)
Delila1
A 735-ös hozzászólásban rosszul írtam az EP1-et. Annak az értéke 2 legyen, ne 136.

Delila1
Sub FeltOsszegzes() '-3 és 3 közöttiek összege
Dim sor As Integer
Dim ossz As Variant

For sor = 3 To 345
If Cells(sor, 18) >= -3 And Cells(sor, 18) <= 3 Then
ossz = ossz + Cells(sor, 18)
End If
Next

Range("Q1") = ossz

End Sub

Sub FeltOsszegzes_1() '2 és 2 alattiak összege
Dim sor As Integer
Dim ossz As Variant

For sor = 3 To 345
If Cells(sor, 18) <= 2 Then
ossz = ossz + Cells(sor, 18)
End If
Next

Range("Q1") = ossz

End Sub

Delila1
Ez egy kicsit cseles lesz.
Szúrj be egy sort az elsõ elé.
Az EQ1 (147. oszlop, 1 sor) legyen 1, az EP1 146. Ezt a kettõr másold az A1-ig, ami ezután 147-et fog tartalmazni.
Jelöld ki a megfordítandó területet.
Adatok/Sorbarendezés, Sor 1 szerint rendezzen, nincs rovatfej. Az Egyebek ablakban Balról jobbra.

Az elsõ sort törölheted a rendezés után.

Sziasztok, a problémám a következõ lenne:

Excel 2007-ben van egy 147 oszlopos táblázatom, amit szeretnék tükrözni úgy, hogy a 147. cella legyen az elsõ a 146. a második és így tovább, az elsõ oszlop legyen az utolsó.
Kérdésem ez egyáltalán kivitelezhetõ-e az excelben??
Ez egy jó kiindulás, de automatikussá szeretném tenni. Tudnál írni egy makrót ha nem nagyon tart sokáig?

Delila1
Ha gondolod, írhatok rá makrót, de ezt anélkül is megoldhatod.
Egy cellába (a számsor alá,vagy bárhova) tedd be a RÉSZÖSSZEG függvényt.
=Részösszeg(9;R3:R354)
A 9 függvényszám azt jelöli, hogy a tartomány összegét kéred. A súgóban megtalálod a többi függvényszám jelentését is (darabszám, átlag, szórás, stb.).
Az oszlopod címsorába tegyél egy autoszûrõt – Adatok/Szûrõ/Autoszûrõ, amivel a pillanatnyi igényeidnek megfelelõen szûrheted a tartományodat. Az egyéni kategóriában beállíthatod az elsõ kérdésnek megfelelõen, hogy azokat a sorokat mutassa, ahol a cella értéke >=-3, és <=3.
A részösszeg függvényt tartalmazó cella mindig az aktuális szûrésnek megfelelõ összeget mutatja.

Mondjuk R3:R354-ig és a kritérium, hogy ha a szám nem -3 és +3 közé esik akkor a számláló ugorjon egyet. A másik mondjuk erre a tartományra, ha a cella értéke nagyobb mint 2 akkor egy másik számláó ugorjon egyet.

Yan
nem kell regisztrálni 😊

&#165; xfire: kistekila

Jó ötlet 😊 majd reggelek egyre

Delila1
"Hogy kezdjek hozzá?"

Úgy, hogy megírod az összegzendõ terület címét (pl. C1:C100), és amit a feltételes formázásban megadtál kritériumként. No meg azt, hogy darabszámra, összegre, átlagra, vagy valami egyébre van-e szükséged.

Igen pontosan ez kellene de makróhoz elég suta vagyok. Hogy kezdjek hozzá?

Delila1
Úgy gondolod, hogy ami feltételesen van formázva, azokat adja össze, vagy számolja meg, hogy hány darab?
A formájuk alapján nem lehet, de egy makróval meg lehet oldani.
A területet kell tudni hozzá, és a feltétel(eke)t, ami(k) alapján átformáztad a cellákat.

Nekem lenne egy kérdésem. Meglehet e az oldani hogy a feltételes formázások megvalósulását tudjam számoltatni?

Delila1
Szívesen.<#wave>

Összejött! Köszönöm szépen a segítséget! 😊
Delila1
Módosítás: a fekete karakterrel formázott tételek bekerülnek az összebe.

Delila1
A kép a makróra vonatkozik, azt szerettem volna képként beilleszteni, mint a 704-es hozzászólásban.
Az alapérték az, hogy nem adod meg külön pl. feketének, vagy bármilyen másmilyennek a betû színét, és a kitöltést sem változtadod meg, hanem úgy hagyod mindegyiket, ahogy a Jóisten és az Excel megadta.
Ha az összegzendõ tartományban ezek közül bármelyiket módosítod, azt az értéket a makró nem veszi bele az összegbe.

Na ezt most nem nagyon értem! 😊 Mit jelent ez hogy "karkater és a háttér színe legyen alapérték"? Esetleg ha a képet elküldenéd [email protected] erre a címre. Hátha az segítene 😄
Delila1
Nem engedi felrakni a képet, pedig csak 5 K.
A makrót másolom be, csak így nem mutatja a tagolást, nehezebb követni. <#szomoru2>

Sub FeltÖssz()
Dim összeg, sor As Integer

For sor = 2 To ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
If Cells(sor, 3).Font.ColorIndex = -4105 And _
Cells(sor, 3).Interior.ColorIndex = -4142 And _
Cells(sor, 3).Font.Bold = False And _
Cells(sor, 3).Font.Italic = False And _
Cells(sor, 3).Interior.ColorIndex = -4142 Then
összeg = összeg + Cells(sor, 3)
End If
Next

Cells(sor, 3) = összeg
End Sub

Delila1

Delila1
Sajnos ez nem engedi a színek szerinti választást.
A lenti makróban 4 feltételt adtam meg. A karkater és a háttér színe legyen alapérték (karakter: -4105, háttér: -4142), és ne legyen félkövér, vagy dõlt.
Az összegzendõ oszlop a C, vagyis a 3. oszlop. Ezt kell módosítani a Cells(sor,3) kifejezésekben, ha más oszlopban vannak a számok.

Yan
ha ilyet szeretnél:
(nem látszik jól, de a "Kisker" kék)

akkor:
Képletek => Feltételes összegzés (jobb szélen)
//ha ilyen nincs
Excel beállításai => Bõvítmények => (jobb)Excel bõvítmények, Ugrás.. => pipa a feltételes összegzés varázsló elé

Yan
toljad egy képfeltöltõre, ne ide a galériába 😊