2417
megoldást keresek erre a problémára
  • Delila1
    Jó tipp, bár most sem értem, a Vlookup-ra miért nem változik.
  • na rob
    Hátha valakit érdekel, megoldottam bár nem túl elegánsan úgy, hogy egy listbox-hoz rendeltem egy egysoros makrót. A listbox változása után kell frissiti a feltételes formázást, úgy, hogy a jelzőcella képletét felülirja:

Sub ListBox2_Change()
    Cells(1, 13) = "=+VLOOKUP($D$17,'Invoices 2010'!$B$4:$H$60,5,FALSE)"
    End Sub
  • Yan
    próba, másik gépen csinálsz vele vmit, mented, visszaviszed felülírod. hátha
  • Delila1
    A calculate a saját, VB-ben írt függvényedre vonatkozott volna.
    A beépített függvénnyel nem tudom, mi baja lehet. Talán az Office-ra kellene egy frissítést küldened.
  • na rob
    Csak Vlookup van benne, de az értéke frissül.

=+VLOOKUP($D$17,'Invoices 2010'!$B$4:$H$60,5,FALSE)

Ez a calculate ez új, hogyan kell?
    Excel options ban mindent megpróbáltam, iterations 200-on és enable, calculation automatic stb
  • baaka
    thx!
  • Delila1
    Ha saját készítésű függvény van abban a bizonyos cellában, akkor az nem frissül úgy, ahogy az Excel beépített függvényei. Próbálj meg beletenni egy calculate utasítást.
  • Delila1
    A képlet a tetszőleges cellába:
    =INDIREKT("A"&HOL.VAN(MIN(B:B);B:B;0))

Indirekt->indirect
    hol.van->match
  • na rob
    Csinálsz egy cellát, ami megadja A oszlop minimumát. Majd FKERES/VLOOKUP A, B oszloptartományon belül keresés a minimumra, találat második oszlopra.

Sőt, vagy pedig egyszerűbben:
    =+VLOOKUP(MIN(A1:A16),A1:B16,2,FALSE)

• baaka
    Sziasztok!
    A következő lenne amit valahogy meg kellene csinálni de egyszerűen nem tudom:

A oszlopban megyék neve Mellette a B oszlopban pedig adatok.Egy tetszőlege cellába azt kellene kiírni, hogy melyik a minimum(a B oszlopban ) az adatok közül, de nem a számot írja ki hanem a vele egy sorba lévő(A oszlopba) megye nevét.
  • na rob
    nem változik. egyébként calculation automatic ra van állitva.
  • Yan
    f9-re változik ilyenkor?
    mert akkor excel beállításokban => képletek => számítási feladatoknál nézz szét
  • na rob
    Igen, egy konkrét cellára hivatkozik az összes formázás.
    Valami automatikus frissités beállitással lehet a gond, mert általában működik, csak néha elakad. Ha a jelző cellát frissitem függvényfelülirással akkor megint jó, de ha csak szimplán az érték változik meg, akkor nem mindig.

Szivesen elküldöm mailre, ha gondolod.

Kösz
  • Delila1
    Nézd meg, hogy a feltételbe tettél-e $ jel(eke)t, ahova kell.
  • na rob
    Sziasztok,

egy feltételes formázással kapcsolatos kérdésem van 2007 -es Excelben.
    Beállitom 3 db rule-al azt, hogy egy cella attól függően változtassa a devizanemet a formázásban, hogy egy másik jelcella értéke milyen devizanemet ad ("USD", "HUF" stb).
    A gondom az, hogy nem mindig vált át a formázás a jel változásakor, néha igen, néha beragad és többé nem, akkor csak a rule megnyitása + apply paranccsal tudom újra aktiválni.
  • baaka
    csak le szerettem volna ellenőrizni pár feladatot amiben nem voltam biztos, de már mindegy.
  • Yan
    gondolom a ecdl-hez kell neki, de mire a több ezer feladat megoldókulcsát bemagolja vagy csinál belőle vmit, annyi idő alatt meg is tanulhatja az excel kezelését. és hasznára is válna
    ;)
  • Delila1
    Esetleg ha pontosítanád, mit is szeretnél...
  • baaka
    Valaki meg tudná mondani nekem, hogy a 4. modulhoz(táblázatkezelés) hol találhatom meg a megoldókulcsokat?
  • gergely1991
    Nem sok esély van rá hátha
    Nyisd meg az excel-t(start>futtatás>excel.exe) majd a munkaablak(ctrl+F1) megkeresed a "Első lépesek"-et vagy a fájl menü legalulra...
  • SovereignX
    Kösz!

Más. Eltűnt egy excel fájlom. Megnyitottam módosítottam - beírtam egy x-et - el akartam menteni azt ,mondta a fájl nem lehet menteni. Mondom le vagy szarva bezárom majd újra megnyitom. Erre eltűnt a fájl. Kész sehol nincs. Keresés nem találta, lomtárban nincs, legutóbb megnyitott dokumentumok alatt szerepel de megnyitni nem tudja. Ez most...
  • Delila1
    Angol nyelvű az Exceled? Nézd meg a Vezérlőpulton a területi beállításokat.
    Ha ott a magyar szokásnak megfelelően vessző van megadva tizedesjelként, akkor a beírt 2.15-öt dátumként (2010.02.15.) értelmezi az Excel, és átállítja a cellaformátumot. A megjelenített 40224 azt mutatja, hogy a máig ennyi nap telt el 1900.01.01 óta.
    Ha számként akarod bevinni, vesszővel írd: 2,15
    Ha viszont szövegként van rá szükséged, mint például egy fejezet címe, akkor a bevitel előtt adj a cellának szöveg formátumot.
  • SovereignX
    Egy kérdés emberek. Miért van az, hogy egy cella formátumát beállítom számra. 2 tizedes jegy és ha beírom pl:2.15 akkor 40224,00 csinál belőle.
    2.05re meg ezt: 40214,00
    Mit tehetek ellen?
    Egyéb iránt még a régi 97est használom.
  • Delila1
    Mikor kitettem ezt a vigyori pofát, nem vettem észre, mit mutat. Elnézést.
  • Delila1
    Nincs mit. Különös lelkülete van az Excelnek.
  • dadalia
    Köszönöm!!

(Hasonló megoldásokat is végig próbáltam, és nem tudom hogy hagytam ki a két & et....
  • Delila1
    Félreértettem.

kezd = 5
    ucso = 10
    Rows(kezd & ":" & ucso).Delete Shift:=xlUp

megadhatod 1-1 cella értékeként is:
    kezd=cells(1,1)
    ucso=cells(1,2)

• dadalia
    ?????

Nyilván rosszul kérdeztem?!?
    Tehát törlök egy tartományt:
    Rows("5:10").Delete Shift:=xlUp
    De legközelebb a törlendő tartomány a ("5:25") lenne...Aztán megint más...
    Ezért kellene a változó a második helyre.

• Delila1
    Rows("5:10")=10
  • Delila1
    Szívesen.
  • Styrex
    Köszönöm
  • dadalia
    Helló!
    Van egy sorom:
    Rows("5:10").Delete Shift:=xlUp
    Azt szeretném elérni, hogy a törlendő tartomány egyik elemét változóval tudjam megadni. (Mondjuk a 10.)
  • Delila1
    Ha a dátumaid az A1-ben kezdődnek, akkor a B1-be:
    =HA(VAGY(HÉT.NAPJA(A1;2)=6;HÉT.NAPJA(A1;2)=7);"X";"")

Ez csak a szombatok és vasárnapok mellé tesz X-et. Ha az ünnepnapok mellé is szeretnél tenni, akkor az év ünnepnapjait be kell valahova írnod egymás alá, majd ennek a kijelölt tartománynak add az Ünnepek nevet (Beszúrás, Név, Név megadása).
    Ezután a B1 képlete:

=HA(VAGY(HÉT.NAPJA(A1;2)=6;HÉT.NAPJA(A1;2)=7;NEM(HIBÁS(FKERES(A1;Ünnepek;1;0))));"X";"")
  • Styrex
    Szeretném megoldani, hogy egy oszlopba az aktuális hónap munkaszüneti napjainál egy x-et rakjon. Hogy tudom megcsinálni?
    Kösz
  • Delila1
    Nincs mit.

Ha már VB-nél tartunk, a programnyelvekben megengedett a matematikai képtelenség:
    s = Right(s, Len(s) - 1), nem szükséges új változó (s2) deklarálása.
  • Delila1
    Nincs mit.
    Ha már VB-nél tartunk, nem szükséges új változót alkalmazni a példádban.
    s2 = Right(s, Len(s) - 1) helyett az s = Right(s, Len(s) - 1) is elég. Igaz, hogy ez matematikai képtelenség, de a programnyelvekben normális értékadás.
    :)
  • Tyco
    Jó azt azért tudom, hogy 5+4=9 de én string-eket adtam össze. Az asc-t és a chr-t is ismerem csak nem jutott eszembe ez az alkalmazásuk. De persze köszönöm szépen mégegyszer a segítséget.
  • Delila1
    Az & összefűzi az adatokat. Alma & fa=Almafa, 5+4=9, 5 & 4=54.

Az oszlop változó az aktív oszlop sorszámát veszi fel, ha tehát az aktív oszlopod N, akkor 14 lesz a változó értéke.
    Az "A" betű ASCII kódja 65, a lekérdezése munkalapon =kód("A"), vagy ha az A a B3 cellában van, akkor =kód(b3). Itt érdemes megemlíteni, hogy a kód(b3) függvény a B3 cella első karakterének ASCII kódját adja vissza.

VB-ben: változó(vagy cella)=asc("A").

Az asc ellentéte a CHR(x), ami egy numerikus értéket alakít át nem numerikussá. Mivel az A értéke 65, ezért kell 64-et hozzáadni az oszlop változó értékéhez. Ha a változó értéke 1, akkor a chr(változó+64) értéke "A". A változó 14-es értéke esetén 64+14=78, ami az N karakter ASCII megfelelője.
  • Tyco
    Wow! Te tényleg értesz ehhez az Excel Visual Basic-hez! Ezt az & jeles dolgot nem is tudtam. Ez menyiben különbözik a + -tól? És a Chr(oszlop + 64) sem hiszem hogy eszembe jutott volna! Szóval köszönöm szépen a segítséget, sokat segítettél és ismét tanultam valamit!
  • Delila1
    Kicsit kevesebb sorral:

Sub Címmel()
    Dim lap As String
    Dim cím As String

lap = ActiveSheet.Name
    cím = Selection.Address
    Sheets("Munka1").Cells(1).Formula = "=" & lap & "!" & cím
    End Sub

Másik megoldás, ahol relatív hivatkozás lesz a Munka1!A1-ben:

Sub RelHiv()
    Dim lap As String
    Dim sor As Integer
    Dim oszlop As Integer

lap = ActiveSheet.Name
    sor = ActiveCell.Row
    oszlop = ActiveCell.Column
    Sheets("Munka1").Cells(1).Formula = "=" & lap & "!" & Chr(oszlop + 64) & sor
    End Sub