Excel kérdés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Delila1
Ez a makró kiírja a sor számát, ahol a keresett szöveged elõször elõfordul az A oszlopban. Az Sz="Keresett szöveg"-et írd át a záró szövegre.

http://imagerz.com/QEMTUUtvAwJQVVIcRAVR

Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.

Valami olyan fv-re vagy egyéb megoldásra lenne szükségem ami a kijelölt tartomány méretét (elég lenne a sorok száma is) adja vissza.

Egy külsõ adatbázis kb 1500 soros html formátumú tábláját másolom be egy munkalapra amit aztán megfelelõ formázás után megjelenítek és feldolgozok egy másik lapon. E-mailben (Outlook, Thunderbird) naponta érkezik az adattábla abban mindent kijelölök és beillesztem Excelbe.

A baj ott van, hogy néha hibázik a levelezõprogram és az 1500 sorból csak pl 700-at jelöl ki. Namármost ha ezt így beillesztem a munkalapra akkor az adattábla fele aktuális lesz a másik fele pedig az elõzõ napi. Arra kellene valami megoldás, hogy a munkalap figyelmeztessen a hibás kijelölésre. Az adattábla nem állandó méretû (1450-1650 sor)naponta változik, illetve mindig ugyanaz a szöveg zárja le és az mindig a legutolsó sor elsõ cellájában van.

Tudom egyszerûbb minden beillesztés után (vagy még inkább kijelöléskor) leellenõrizni a tartományt de a felhasználóim miatt jobb és kényelmesebb volna valami megoldás ami jó nagy piros betûkkel kiírná, hogy "BAJ VAN!!!"
Közben sikerült megoldanom is😊

Ja elfejetettem excel 2003-ban dolgozok
Sziasztok!

szeretnék összegyúrni 2db HA-s függvényt de nem megy mert nem tudom hogy kéne csinálnom
Külön-külön megy
A két függvény

=HA($F$4="RIM ONYX PRD";"476050/476039";"")
=HA($F$4="RIM JAVELIN PRD";"476050/476016";"")

Az F4-es cella 1 legördülõ lista
És azt szeretném ha beállítom az egyiket akkor a hozzátartozót megjelenítse ill fordítva

Elõre is köszi
Delila1
Makró

A kék színnel írt megjegyzések az alattuk lévõ sorokat értelmezik.
A Cells(11,2) a 11. sor, 2. oszlopot (B11) jelenti, a Cells(11,3) a C11-et.
A kék csillagos sorok közé írtakat kell lemásolnod az End Sub fölé, és értelemszerûen írd át a hivatkozásokat.

Ha több oszlopban, több értékkel szeretném ezt alkalmazni, akkor min kell változatni?
Delila1
Ezt a kódot rendeld a lapodhoz (lapfülön jobb klikk, kód megjelenítése, a kapott üres lapra másold be):

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim a As String
If Target.Address = "$B$2" Then
a = Left(Target, 2)
If a = "10" And Cells(11, 2) = "" Then
Cells(11, 2) = Target
Exit Sub
End If
If a = "10" And Cells(11, 2) > "" Then _
Cells(Range("B65536").End(xlUp).Row + 1, 2) = Target
If a = "20" And Cells(11, 3) = "" Then
Cells(11, 3) = Target
Exit Sub
End If
If a = "20" And Cells(11, 3) > "" Then _
Cells(Range("C65536").End(xlUp).Row + 1, 3) = Target
End If
End Sub

Próbálj egy kicsit pontosabban fogalmazni a kérdés felvetésekor, kevesebb munkát adsz annak, aki segíteni akar.

Ez így jó! csak az a baj hogy átírja az elõzõ értéket ha újat írok be..Úgy meglehet csinálni hogy amit beírok a B2-be azt az oszlopokban mindíg egymás alá írja?
Delila1
Szívesen az elõzõt.

B10-> =HA(BAL(B2;2)="10";B2;"")
Ezt másold le, ameddig kell.
Ennek analógiájára
C10-> =HA(BAL(B2;2)="20";B2;"")

Nem biztos, hogy így értetted, majd szólsz. 😊

Azt hogy lehet megcsinálni a legegyszerûbben, hogy ha beírok egy értéket mondjuk B2-be és ha az 10-el kezdõdik akkor azt tegye a B10-be ha még egy 10-el kezdõdõt írok akkor azt a B11-be írja. És ha 20al kezdõdõt írok akkor azt a C10-be tegye és így tovább..?
Ez is mûködik! 😊 Köszönöm szépen a segítséget!
Delila1
A #1000-rel mentél valamire?

Zéróosztó hibakezelése:
=ha(hibás(a1/b1);0;a1/b1)

Hogy lehet a "#ZÉRÓOSZTÓ" hibát egy cellán belül 0-ra varázsolni?
Delila1
C1-> =ÉV(A1)&" " &HÓNAP(A1)
E1:E12 legyen 1, 2, ... 12. Ezt másold át az E13:E24 tartományba.
F1-> =2010&" "&E1 ezt lemásolod az F12-ig,
F13-> =2011&" "&F13 ezt F24-ig,
G1-> =SZUMHA(C:C;F1;B:😎 ezt pedig G24-ig.

Ez így kitünõen mûködik! 😊 CSAK! Van egy kis kompikáció benne... Az hogy a dátumok, egyik évbõl átnyúlnak a másikba, pl 10.08.01-kezdõdik, és 11.06.01-végzõdik. És ezzel a képlettel most úgy számolja mintha a jövõ évi elsõ pár hónap már meglett volna, és azt is hozzá adja.
Delila1
Egy, az elõzõnél egyszerûbb megoldás, mivel kiderült, hogy nem egy-egy alkalmi, hanem havi összesítés szükséges:
Az A oszlopban vannak a dátumok, B-ben az összegek. C1-be: =Hónap(A1). Ezt lemásolod.
E1-E12 tartományba 1; 2; ... 12.
F1-be: =SZUMHA(C:C;E1;B:😎. Lemásolod.
G1-be: =F1
G2-be: =G1+F2. Lemásolod
Az F oszlopban lesz mindig az egyes hónapok összege, G-ben pedig a göngyölített.

Akkor megpróbálom! 😊 még az elõzõ képlethez kapcsolódva... Most van 12 kezdõdátum az E oszlopban és 12 befejezõ dátum az F oszlopban, és mindegyik mellett egy kiszámolt összeg a G-ben. Egy olyan kellene, hogy ha mondujuk most 2010.06.01-van. akkor a 6. havi összeget adja eredményül plusz visszamenõleg összeadva a többit. Ezt úgy értem, hogy amelyik hónap már elmult annak az összegét adja hozzá az aktuális hónap összegéhez.
Delila1
Találjuk ki a kérdést? 😊
Tegyél be képet róla, hátha egyszerûbb lesz megérteni.

Köszönöm szépen a segítséget! 😊 Mûködik! Még lenne kérdésem csak az a baj hogy nem tudom megfogalmazni, hogy érthetõ legyen 😄
Delila1
Beírod pl. az E1-be a kezdõ-, az F2-pedig az utolsó dátumot. Egy másik cellába:
=SZUM(INDIREKT("B"&HOL.VAN(E1;A:A;0)):INDIREKT("B"&HOL.VAN(F1;A:A;0)))
Ez megadja a két dátum között lévõ, B oszlopbeli adatok összegét.

Sziasztok! Hogy lehet azt megoldani hogy két dátum közötti összegeket adjon nekem össze.. Pl: az "A" oszlopban van a dátum 2010.05.31-tõl 2011.02.22-ig és minden nap mellett van egy szám a "B" oszlopban pl 52 Ft, 64 Ft. És szeretném hogy magátol kiszámolja a külömbözõ idõpontok közötti értékeket. A válaszokat elõre is köszönöm! 😊
Delila1
Szívesen.
A tévesztés a karakterkészlet miatt eshetett meg, nagyon hasonló az 1 és az l megjenenése. 😞

Köszi Delila, remekül mûködik a makró! 😊

Azért nem mûködött korábban, mert elnéztem egy karaktert, az (xlUp) helyett (x1Up)-ot írtam...
Delila1

Munka1!B4 ---> Munka2!B2 és lefele
Munka1!B6 ---> Munka2!C2 és lefele
Munka1!B8 ---> Munka2!D2 és lefele

Delila1
Pontosan írd meg, melyik cellákból hova akarsz másolni, csak akkor lehet makrót írni rá!

Ugyanarról a munkalapról, de nem egy tartományból, hanem különálló cellákból másolom az adatokat a célmunkalap megfelelõ oszlopaiba.

Este megpróbálom megint beszerkeszteni kódot, amit ítál. 😊
Delila1
A 3 adatot mindig az A1:A3 tartományba írod? Vagyis ugyanarról a helyrõl másolja az adatokat a másik lap elsõ üres sorába?

"...nem tudtam mûködõképes állapotba hozni" Valószínûleg nem figyeltél rá, hogy a makró a Munka1 lap kódlapjára kerüljön (bal oldalon ez az aktív), és/vagy ahogy a képen látszik, a makró fölötti részben a legördülõben a Worksheet legyen kiválasztva.

Úgy képzelem el, hogy feltöltöm másolandó adatokkal a cellákat, rákattintok egy "ok" gombra, és ekkor végrehajtódik e cellák értékeinek másolása az új munkalap megfelelõ helyére, minden kattintáskor egy új sorba. 😊 Amit írtál, beírtam, de nem tudtam mûködõképes állapot bahozni...
Delila1
Nem biztos, hogy jól értem a feladatot. Azt hámoztam ki a leírásodból, hogy ha a Munka1 lapon beírsz valamit az A1-be, az jelenjen meg a Munka2!A2 cellájában, a Munka1!A2-be bevitt érték a Munka2!B2-jébe kerüljön, a Munka1!A3 pedig a Munka2!C2-be.
Az ezután szintén az A1:A3 tartományba bevitt értékek a másik lapon az A3:C3 tartományba másolódjanak át.
Ehhez itt láthatod a makrót, és azt, hogy hova kell beírnod a VB szerkesztõben (nálam a füzet neve Munkafüzet1).

És ha nem bánod, egy újabb kérdés. 😊

Hogyan tudnám megoldani, hogy egy adott munkalapon lévõ bizonyos cellák (pl: A1,A2,A3) értékeit makró hozzárendeléssel egy másik munkalap bizonyos oszlopaiba (pl: A2,B2,C2) másoljam úgy, hogy az új adatok új sorba kerüljenek?
Delila1
Szívesen. Én is ezt választottam volna, mert ezzel szükség esetén bármikor az összes napi adatot is kimutathatod.

Köszi Delila, a csoportba foglalás mellett maradtam. 😊
Rájöttem közben. Format set volt elállitva.
Annak mi lehet az oka, hogy egy rendszeresen használt file néha meghülyül és nem hajlandó CTRL F keresésre sem Format sem Value alapján találatot adni?
Valóban ez látszott megoldásnak, bár nem szívesen fogtam volna bele új diagram összeállításába. Ugyanis 15 oszlop adataiból dolgozik a kéttengelyes diagram, igen idõrabló volt eredetileg is összeállítani, mert néhány oszlop és vonal grafikon létrehozása után már a ChartObjects akarta eldönteni hogy a következõ oszlop, vagy vonal legyen!

Közben megtaláltam a hiba okát!
A "Dátum" oszlopban, a beírt adatok alatt 50 - 60 cellával lejjebb, egy makró ír be idõnként dátumokat, amit azután töröl is, ha már nincs szüksége rá.
Ezekbõl maradt meg itt néhány, az adatok közt elvégzett sortörlések miatt.
Ezek okozták a kihagyásokat!
Nyilván átalakítás lesz a dologból!
Delila1
A csoportosításhoz nem kell áttenni a dátumot, az oszlopban is hajlandó végrehajtani, kipróbáltam.

Delila1
Két dolgot tehetsz:

1. Átteszed a dátumot az oszlopból a sorba, és akkor a mezõcímen állva behívod az Adatok/Tagolás és részletek/Csoportba foglalás menüt. Itt beállíthatod, hogy havonta csoportosítson. Ezt nem mindig engedi, és még nem sikerült rájönnöm, miért tiltja le idõnként.

2. A táblázatodban felveszel egy új oszlopot, ami a dátum oszlopból a HÓNAP függvény segítségével a hónap értékét adja, és ezt az oszlopot teszed a kimutatásba a teljes dátum helyett.

Sziasztok!

Hogyan tudom beállítani egy kimutatásban, hogy a forrásadat egyedi dátumérékeit tartalmazó mezõjét az oszlopcimkékhez behúzva ne a több száz egyedi dátum jelenjen meg, hanem csupán az egyedi dátumok hónapjai?
Delila1
Add meg a 3 szezon kezdetét és végét.

Sziasztok! A következõ feladatot nem tudom bevinni excelbe. Van elõszezonom, fõszezonom, utószezonom dátummal behatárolva. Szeretnék olyan függvény készíteni, ami az érkezési és távozási dátum megadásával kiszámolja az adott szezonokban töltött napok számát. Elõre is köszönöm
Delila1
Egyet próbálj meg: átviszed az adatokat egy másik lapra, vagy másik füzetbe, és ott állítod össze a diagramot.
Több esetben elõfordult már, hogy egy-egy lap hibás volt, másik lapon jól hozta az eredményt. Diagramnál nálam még nem volt ilyen eset, de nem túl sok diagramot alkalamazok.

A nem egybefüggõ adatállományokhoz oszlop diagramok tartoznak.
Ötödik éve mûködik így, nem volt ez gond eddig sem.

Ahol elõállt a probléma az a "C°min." a "C°max." és a "Szél" oszlopokhoz tartozó vonal diagram. Ebbõl a "Szél" vonala a másodlagos kategória tengelyhez tartozik.
Ezeknek az oszlopoknak az adatállománya, épp a vonal diagram miatt, folyamatos.

Meg van itt is minden adatpont, tehát pl. helyes értékkel szerepel az ápr. 10. "C°max." értéke, és szerepel szintén helyes értékkel ápr. 11. "C°max." értéke.A két adatpont közti piros vonal viszont hiányzik!!!
Elkövethetek bármit az adatokkal, formátum és teljes adatrészek másolása, cseréje,vagy bármi,az értékeknek megfelelõen változik a diagram, de az eddig is hiányos helyeken nem jelenik meg a vonal...
Nem tudom, hogy a ChartObjects is lehet hibás...?!
Yan
a c.min és c.max-nál is van szakadás,
biztos jó a cella formátuma?
az elõzõ napét másold végig /pl. 7-ét/ a formátum másoló seprûvel.

persze elõtte a lukakat töltsd ki próbából.

/amúgy szép graf/

¥ xfire: kistekila

Delila1
Ahogy Yan írta a #965-ben, nem egybefüggõ az adatállomány. A "Felhõ" és az "Esõ" oszlopokban lyukak vannak, azért nem folyamatos a két vonalad. Nincs minden naphoz érték rendelve. Ha ezekhez adhatsz pl. 0 értéket, kitöltõdnek az üres helyek. Persze lehet, hogy a 0 meghamisítja az eredményt.

Diag

Az adatpontok megvannak, csak a az összekötõ vonal szakad meg néhol.
Delila1
Tegyél be egy képet azokról az adatokról, amik hiányos grafikont eredményeznek, vagy csak simán írd le az értékeket. Hátha többre jutunk ezeknek az ismeretében.

Igen.
A naponta bevitt adatpontok megvannak, csak az összekötõ vonalak hiányoznak idõnként!Adatsorok formázásánál is próbáltam már mindent...
A tengely-> Skála-> Maximum/Minimum mostani átállítása (negyed évenként rendszeres)után kb. a tizedik adatbevitelnél jelentkezett elõször.
Yan
egybefüggõ az adatállomány?

¥ xfire: kistekila