Excel kérdés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A kritérium tábla elsõ esetben: R4-be az O oszlop címe, R5-be 1, S4-be az M oszlop címe, S5-be n. A szûrõ párbeszéd dobozában a Szûrõtartomány legyen R4:S5.
A második szûrésnél csak az R4:R5 tartományt kell módosítanod, R4-be jön a P oszlop címe, R5-be =WEEKNUM(MA();2).
Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.
A leírásodban N az utolsó oszlop, ezután tettem be még kettõt. Persze ezen változtatsz majd, ha nem felel meg.
Feltételezve, hogy az M oszlopban jelölöd valami módon, hogy ki van egyenlítve a tartozás (errõl nem írtál), az O2 képlete: =HA(ÉS(E2<MA()+2;M2="");1;0), a P2-é: =WEEKNUM(E2;2). Az O oszlopban 1 lesz az érték, ha esedékes a fizetés, a P oszlop beírja, hogy az E oszlop dátuma az év hányadik hetére esik.
Az elsõ esetben azokat a tételeket akarod kigyûjteni, ahol a dátum <ma()+2, és nincs kiegyenlítve, holott régebbi a dátum.
Az R4-be beírtam az O1 címét, R5-be 1-et. Ez a kritérium tábla.
R8-ba az A oszlop címe, S8-ba az N-é, T8-ba at I-é, U8-ba a B-é, és V8-ba az E-é, vagyis felsoroltam az oszlopok címét, amikhez az adatokat akarom rendelni.
Kijelöltem az A😛 tartományt az elsõtõl az utolsó sorig, ahol a szûrendõ adatok vannak. Adatok menü, Szûrõ, Irányított szûrõ.
A párbeszéd doboz kiállítása: Más helyre másolja, a Listatartományt automatikusan beírta, Szûrõtartománynak kijelölöd az R4:R5 területet, a Hova másolja rovatban pedig az R8:V8 tartományt. Leokézva R9-tõl megkapod a kért adatokat. Ezeket simán átmásolod egy másik lapra, ahol tovább dolgozol velük.
A második kigyûjtésnél csak a kritérium táblát kell módosítani.
R4-be a P oszlop címe kerül, R5-be =WEEKNUM(MA();2)
Ezeket elvégzed a Vevõk, és a Szállítók lapon is.
A lényeg, hogy ez is megvan. még 1x köszöi!
Sikerült kiküszöbölni a hibát úgy, hogy a cellába írás
sor elé betettem egy ciklust:
For b = 1 To Len(szov)
If Mid(szov, b, 1) = "," Then szov = Left(szov, b - 1) & "." & Right(szov, Len(szov) - b)
Next
Ha be van állítva az Option Explicit, a b változót is dimenzionálni kell Integerként.
Esedékesség E oszlop.
Segédtáblában rögzíteném a hetet záró dátumot pl. 02.22.
Sub Szum()
Dim ter As Range
Dim CV As Object
Dim szov As String
Set ter = Application.InputBox("Jelöld ki a tartományt", "Tartomány kijelölése", Type:=8)
For Each CV In ter
If CV.Value >= 0 Then
szov = szov & "+" & CV.Value
Else
szov = szov & CV.Value
End If
Next
Cells(15, 1).Formula = "=" & szov
End Sub
A tartomány különálló cellákból is összeállhat. Azt nem szereti, ha az elsõ összeadandó cella értéke negatív.
Köszönöm a segítséget. Sajnos én is idáig jutottam. Vagy szum, vagy string megjelenítés. Nekem igaziból csak az a mûvelet kellene amit excel akkor csinál amikor a te makród futtatása után az A16 cellába kétszer kattintok és fogja magát és felismrei képletként a benne lévõ stringet.
pl: ha az A16 cellában ez +5+6+8-5-6 str volt taláható és kétszer bele kattintok akkor felismeri formátumot és képletet csinál belõle. De nem árulja el, hogy hogyan 😞
Köszi elõre is!
akkor megmarad a tagolás is. ráadásul kitudja copyzni
¥ xfire: kistekila
Sub Szum()
Dim sor, oszlop As Integer
Dim ter As Range
Dim sz As Double
Dim CV As Object
Dim szov As String
Set ter = Application.InputBox(prompt:="Kérem a tartományt", Type:=8)
For Each CV In ter
sz = sz + CV.Value
If CV.Value > 0 Then
szov = szov & "+" & CV.Value
Else
szov = szov & CV.Value
End If
Next
Cells(15, 1) = sz
Cells(16, 1).Formula = szov
End Sub
Itt egy másik makró, ahova fixen beírhatod az összegzendõ tartományt, ami nálam most A1:B10. Az eredményt az A15 cellába írja ki.
Sub másik()
Dim sz As Double
Dim ter As String
Dim CV As Object
ter = "$A1:$B$10"
For Each CV In Range(ter)
sz = sz + CV.Value
Next
Cells(15, 1) = sz
End Sub
Sub Szum()
Dim sor, oszlop As Integer
Dim ter As Range
Dim sz As Double
Dim CV As Object
Set ter = Application.InputBox(prompt:="Kérem a tartományt", Type:=8)
For Each CV In ter
sz = sz + CV.Value
Next
MsgBox sz
End Sub
A makró bekéri az összegzendõ területet, amit egérrel kijelölve adhatsz meg. Üzenetdobozban kiírja az eredményt (MsgBox sz), de ehelyett adhatsz egy cellacímet, ahova beírja, pl. Range("C30")=sz
Egy kérdés hátha ....
Készítettem egy makrót, ami egy tömbben lévõ szám értékekekt stringbe összefûz és mûveleti jeleket is tesz elé. pl: str = +45+46-48. Ezt be is illesztem egy cellába.
Egyetlen gond van vele, hogy képletként szeretném használni, de erre nem találtam semmilyen megoldást.
Az a baj hogy látnom kellene, hogy az érték mibõl jön ki és nem elég ha az eredményt kapom meg, így csak stringént tudtam a makróban megoldani.
Jelenleg kiborít, hogy ha bele kattintok a cellába akkor felismeri képletet az excel, de makróból ezt nem tudom megoldani.
Van valakinek ötlete?
Új feladattal bíztak meg a mu.helyemen: vevõ és szállító számlákat kell nyilvántartanom és figyelnem mit mikor kell fizetni v. mikor várható a fizetés. Külön fülön tartom nyilván a szállítókat és a vevõket
A oszlop mindig a cégnév, B a számla száma, N oszlop a bruttó számlaérték; devizanem I oszlop (HUF v. EUR). A segítségetekre lenne szükségem.
KÉRDÉSEK (excel 2003):
Szállítók:
1. egy adott napon esedékes fizetnivalókat hogyan tudom kigyûjtetni automatikusan (a ma elküldendõ fizetnivalók=eddig ki nem fizetettek és a holnap esedékesek MA()+1)
2. e héten esedékesek (ez pillanatnyilag feb.22-ig esedékesek és a ki nem fizetettek)
VÁRT EREDMÉNY- külön fülön: cégnév; összeg(ek), devizanem; szlaszám
cégenként is kellene összesíteni
Vevõ oldalon uez. csak ott mint várhatóként jelenik meg.
A dolgot bonyolítja, hogy van amikor ugyanaz a cég vevõ is meg szállító is (más árut adunk, mint kapunk) ezeket külön kellene vevõként és szálíltóként egymás mellé tenni és a különbözetet egy harmadik oszlopban megmutatni - "szaldó"
Eddig listába írtam a számlákat és egy másik fülön kimuatás varázslóval kínlódtam, de ott a dátumok nem jönnek sorba hogy kipipálhassam (mivel minden egyes új szlámla felvitelekor összekeverednek a dátumok...
Elõre is köszi
Samu
Persze, hogy feltedeted az újabb kérdésedet, azért van a fórum, hogy segítsünk egymásnak.
A súgóban keress rá az FKERES függvényre, ott megtalálod az utolsó paraméter leírását, jobban, mintha itt leírnám. Az 1 helyett IGAZ paramétert is írhatsz, azonos értékûek.
Az lenne a kérdésem hogy a 2;1 Mit jelent?[=FKERES(A1;F:G;2;1 )]
Még egyszer köszi a gyors választ!
G1-be 1, G2-be 2 ... G5-be 5.
A B1 függvénye: =FKERES(A1;F:G;2;1), ezt másold le az A oszlop adatai mellé.
És a B oszlopba pedig ki kellene kiírnia az A oszlop mindegyik százalékához hogy az hányas jegy lenne úgy hogy az F És G táblából olvassa ki ezeket!
Ehhez kellene nekem egy függvény(képlet)! Remélem tudtok segíteni elõre is köszi!
pl B1-be azt kellene kiírnia hogy 5.(tehát ötös mert 80 és 100% között van)

A most kapott üres lapra ezt másold be:
Sub Valami()
Range("A1:B1").Select
Selection.Insert Shift:=xlDown
Cells(1) = Cells(3)
Cells(2) = Cells(4)
Cells(3).Select
End Sub
Értelmesebb címet is adhatsz neki 😊
Tegyél ki egy gombot az Ûrlap eszköztárból, és rendeld hozzá a makrót.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$D$1" And Cells(3) > "" Then
Range("A1:B1").Select
Selection.Insert Shift:=xlDown
Cells(1) = Cells(3)
Cells(2) = Cells(4)
Cells(3).Select
End If
End Sub
Vidd be a C1-be a dátumot, és amint a D1-be is bevitted az értéket, a makró lecsúsztatja az A:B tartományt, és beírja az aktuális adatokat az A1-be és a B1-be, majd a C1-re áll, hogy írhatsd a következõ adatot.
Szeretném ha az ide beírt értékeket, átírná a1,b1-re. Aztán ha új értéket írok a c1-d1 cellákba, akkor ami elõzõleg az a1-b1-ben volt az 1 sorral lejjebb csúsztassa, és az új értéket írja a helyére... Remélem kivitelezhetõ valahogy... Ha nem, akkor egy olyan megoldás is jó ha mindíg a sor végére írja az új értéket. Elõre is köszönöm a segítséget! 😊
Köszönöm szépen, mûködik is. A cellákat manuálisan színezem az elõtte lévõ oszlopok szûréseibõl. Csak a 3-as piros kód helyett kellett keresnem egy 40-es barackot, hogy látható is legyen a szám.
Még egyszer köszönm szépen a segítséget.
Összeállítod a táblázatot a kép szerint. A G2 és a H2 érvényesítés, a valutanemeket tartalmazzák. Kiválasztod a jelenlegit, és azt, amire át akarod váltani. A makróban egy ciklussal végig haladsz az árakat tartalmazó területeken, és az értékeket felszorzod az I2-vel.
e6550, HD6670 1GB, 4GB "Minden játék annyit ér, amennyire a játékos tartja!" "Olyan ember nincs aki nem warezol, csak aki nem vallja be." "A warez-ra kifogás nincs, csak magyarázat!" "Nem mindegy!"
e6550, HD6670 1GB, 4GB "Minden játék annyit ér, amennyire a játékos tartja!" "Olyan ember nincs aki nem warezol, csak aki nem vallja be." "A warez-ra kifogás nincs, csak magyarázat!" "Nem mindegy!"
Egy kis segítséget kérnék tõletek Excel (2003) témakörben. Több fórumot bejártam - fõleg külföldi -, de nem tudtam választ kapni egy kisebb problémámra, ami a következõ:
Egy beruházás megtérülési és cash-flow-elemzését készítettem el, kb. 12.000 képlettel (sok-sok összefûzött oldal + n. számú grafikon, kimutatás stb). A rendszer fordít magyarról angolra (ill. németre, franciára -igény szerint) és vissza, a számítások EUR-ban vannak, mert a megrendelõ külföldi. O.K.
Azonban egy kis többlet-igény merült fel a befejezés után: ne csupán EUR-ban, hanem USD-ben, CAD, ill. CHF-ben is tudja váltani (mutatni) a táblákat.
Erre létrehoztam egy árfolyamváltó-lapot, azonban rájöttem, hogy lesz egy kis gond. A származtatott oldalak, illetve cellák átkonvertálása nem akkora gond, ám azokon a lapokon, ahol input adatokat viszünk fel, ezeknél körkörös hivatkozást végez az Excel. Ezt még ki lehet küszöbölni egy-egy oldaltükrözéssel (vagy éppen pl. indirekt() függvénnyel), ám a származtatott cellákat leszámítva is kb. 8.000 képletet kellene átdolgoznom.
Tud valaki egy szép kis makro ötletet adni arra, hogyan lehetne leegyszerûsíteni az életet úgy, hogy a fõlapon kiválasztott pénznemnek megfelelõen (egy oldalon elõre definiált - tehát nem kell on-line update-elni az MS Money Currency-vel - árfolyammal) minden oldalon átváltsa az aktuális EUR összegeket a választott pénznemre?
Minden segítséget nagyon köszönök.
Azóta nem vagyok babonás, amióta egy nyúllábat hordok magammal, amely megóv minden bajtól. http://tandera.hu http://businessmanagement.hu
A jobb oldalon kapott üres lapra másold be:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Column = 1 Then 'Itt írd át az 1-et a saját oszlopod sorszámára
If Range(Target.Address).Interior.ColorIndex = 3 Then _
Target.Value = Target.Value * -1
End If
End Sub
A megjelölt sorban írd át az 1-et annyira, ahányadik oszlopodban akarod végrehajtani a cserét.
Egy kis villogás után a beírt szám elé negatív elõjelet tesz.
Ez csak akkor mûködik, ha a cellák hátterét NEM feltételes formázással pirosítottad ki. Ha igen, akkor ismernem kell a feltételt.
Az egynél több feltételre való szûris mûködik. Köszönöm szépen.
A második példával vannak gondjaim, de némi átalakítás után személyemre szabható. Ezt is köszönöm szépen.
Lenne még egy kérdésem, de ez lehet eleve butaság 😊
Lehet-e olyasmit csinálni, hogy ha pl. van egy adott oszlopom, ami teljesen üres és elkezdem felvinni az adatokat, akkor ha elõre megjelöltem mondjuk piros háttérszínnel pár cellát, akkor a bevitt pozitív számokat, a pirosan megjelölt cellákban negatív számként írja be?
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
ezt hol lehet kikapcsolni? az új excel van nékem....
Most is csak 1 percre tudtam beugrani megnézni, hogy tudott-e vki segíteni.
Este érek majd csak rá megnézni, hogy jó-e nekem így, de bíztatóan hangzik 😊
Köszönöm szépen a válaszokat.
Az elsõ esetben az A oszlopban számok vannak. Egy másik oszlopban egészen vad feltételeket adhatsz meg. Pl.:
=VAGY(ÉS(MARADÉK(A2;2)=0;MARADÉK(A2;3)=0);A2>350;GYÖK(A2)<10)
IGAZ értéket kapsz, ha az A oszlopban a szám maradéktalanul osztható 2-vel ÉS 3-mal, VAGY a szám nagyobb, mint 350, VAGY a szám gyöke kisebb 10-nél. Minden más esetben HAMIS az érték.
A második esetben szövegek vannak az A-ban, itt a képlet:
=ÉS(A2>"m";BAL(A2;1)<>"t";BAL(A2;2)<>"me";BAL(A2;2)<>"mu")
Itt akkor kapsz IGAZ értéket, ha a hivatkozott szöveg kezdete m, vagy annál nagyobb, de nem "t", ÉS a szöveg kezdete nem "me", ÉS nem "mu". Nem tesz különbséget a kis- és nagybetûk között.
Mindkét esetben a képletet tartalmazó oszlopra kell szûrnöd.
B2 -> =HA(NEM(SZÁM(A2));1;HA(A2<200;2;HA(A2>300;3;4)))
Ez 1 és 4 közötti értékeket ad. Ezt az oszlopot szûrd. Pl. 4-re szûrve a 200 és 300 közötti értékeket mutatja meg.
2. Egy másik oszlopba:
=ha(feltétel;hivatkozott_cella*-1;hivatkozott_cella)
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
megköszönném, ha vki tudna segíteni pár kérdésben (2003-as verzió)
1;
Lehet-e az autószûrõvel (egyedi...) 2-nél több feltételt megadni? Ha igen, hogyan? Ha nem, akkor hogyan lehet máshogyan megoldani?
2;
Meg lehet-e oldani olyasmit, hogy pl. egy adott oszlop elõre megjelölt celláiba a beírt számértékeket negatív számként jelenítse meg, ha igen, akkor hogyan? Pl. a kérdéses oszlop egymás alatt lévõ számai, mondjuk 43,44,49,13,42,20,8,49,stb. És én azt szeretném elérni, hogy mondjuk az elsõ 3 szám -43,-44,-49-két szerepeljen. Ha pl az üres oszlop celláit beszínezném elõre (mert az korábban kiderül már az elõtte lévõ cellák tulajdonságaiból, hogy melyek lesznek azok és azt autószûrõvel leszûrve a kérdéses oszlopot már egyszerûen lehet színezni a megfelelõ helyeken)) és mikor töltöm föl a kérdséses oszlopot, akkor az elõre megjelölt cellákban pozitív helyett negatív számok lennének (akár már a begépelés során is).
Elõre is köszönöm szépen ha vki tud segíteni.