2417
megoldást keresek erre a problémára
-
#1334 Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni mire való/használhatók az Összetett hivatkozások?
Hogyan kell alkalmazni? Kimaradtam a pénteki infóórámból, érdekel hogy mi az.
Köszi! -
Koppixer #1333 Az meggyorsítaná a folyamatot, ha be lehetne állítani egy tűrésmezőt? Arra gondolok, hogy a proginak ne legyen muszáj pontosan 6m összegű csoportokat kialakítani, hanem legyen az összeg pl. 5,7 m - 6 m között. Valamennyivel több lenne a veszteség, viszont a keresési idő kisebb lenne, nem? -
#1332 rekurzívan lehet szerintem, ha jól értem a problémát...
tehát a lényeg megkeresni a számokat, melyek összege 6, aztán kilőni azokat a számokat és továbbnézni a többire.. így 6os összeget hozó csoportokba rendeződnek...
ezt meg csak makróval lehet vagy solverrel ha excelben akarod, de 24 tagszám felett elég lassú a sok lehetséges kombó miatt.
-
#1331 Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Vannak 6 méteres szálanyagok és a megrendelők különböző hosszúságúakat kérnek (1,1m 1,65m stbstb) és azt szeretném kiszámolni, hogy mennyi 6méteres szálra van szükség ezekhez a legkisebb anyagveszteséggel.
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Elnora #1330 Jó... akkor most aki tud, segítsen:
Adva van egy excel tábla, annak két füle. Ugyanaz a kimutatásvarázslóval létrehozott kimutatás, ugyanazokkal a sor és oszlopcímkékkel (adott ugye, hogy akkor a számok különböznek csak).
Ezekből a kimutatásokból készül mindkét fülön 1-1 kördiagram. Tök egyformán létrehozva, színezése automatikus, minden cikk különböző színű.
Miért van az, hogy az elsőn a színek amikor elfogynak az alapszínek, a következők pasztell árnyalatúak lesznek, míg a a másodikon újra az élénk színek ismétlődnek?!
Érti ezt valaki?!? -
Elnora #1329 Képletek / hibaellenőrzés / körkörös hivatkozás...
De legalább gyors voltam. XD -
Elnora #1328 S.O.S.!
Van egy 200 soros a-z szélességű táblázatom, ahol valahol keletkezett egy körkörös hivatkozás.
Excel figyelmeztet, de a helyét nem adja meg.
Hogy tudom én ezt megtalálni?! Van valami hibakereső funkció? Mint a helyesírás-ellenőrzés az officeban mondjuk? -
#1327 Itt van az X oszlopra a makró. Amint beír valamit a felhasználó ebbe az oszlopba, a színezésnek megfelelően az IGAZ, vagy a HAMIS szöveg jelenik meg helyette.
Ez viszont nem lesz így, ha az oszlop celláit feltételes formázással színezted, mert akkor az Excel nem a pillanatnyilag látszó színeket veszi figyelembe, hanem az eredeti, feltétel(ek)től független színeket veszi alapul. Ebben az esetben a makróban nem a háttér-, és karakter színeket kell megadni, hanem a feltételes formázásnál megadott kritériumokat.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Column = 24 Then
If Target.Font.ColorIndex = xlAutomatic And (Target.Interior.ColorIndex = 6 _
Or Target.Interior.ColorIndex = -4142) Then
Target = "IGAZ"
Else
Target = "HAMIS"
End If
End If
End Sub
-
#1326 Szia Juci,
A makrót a lapodhoz rendeld a szokásos módon: lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése.
A For Each CV In Range("A1:G20") sorban adhatod meg az A1:G20 helyén a saját tartományodat, ugyanígy, zárójelek és idézőjelek között.
Sok sikert! -
Elnora #1325 Szia,
köszi. Ne is akard tudni...
Viszont segítséget kérek, hogy hova is írja pontosan? (hogy mit írjak át, hogy nekem megfelelő helyre (X oszlopba pontosan) írja be.
És köszönöm! (o:
Juci -
#1324 Szívesen. -
Xorax #1323 Köszönöm szépen :) -
#1322 A másik fórumon megadtam a választ.
-
Xorax #1321 Sziasztok ! Egy olyan problémával illetve kérdéssel fordulok hozzátok, amihez hirtelen ötletem sincs hogyan fogjak hozzá. Adott egy táblázat ( egy termékkísérő lap ) amin van egy x szám egy cellában, pl 120. Egy másik fülön van egy vonalkódos címkéket tartalmazó táblázat, ( A4-es fektetett oldal, 80 db címkével ). Egy ilyen kis címke 3db sorból, cellából áll. Egy cikkszám, egy vonalkód, egy megnevezés amit az előző táblázatból generál az excel. ( a vonalkódot makróval ). A kérdésem, megvalósítható-e az, hogy ha az első lapra a termékek számához pl 120-at beírok, annyi termékcímkét jelöljön ki / nyomtasson ki / színezzen be a másik fülön található táblázatból? ( 1 db címke 3 cella ahogy említettem, szóval annyiszor 3db pl 120 x 3 db cellát kellene hogy kijelöljön ) pfffff :) Illetve azon gondolkoztam még, hogy haelrejtem a címkéket pl 3x80-at és csak annyiszor 3 jelenik meg amilyen számot beírok az első táblázatba.
Köszönöm a segítséget :)
-
#1320 A laphoz kell rendelned a makrót.
Private Sub Worksheet_Activate()
Dim CV As Object
For Each CV In Range("A1:G20")
If CV.Font.ColorIndex = xlAutomatic And (CV.Interior.ColorIndex = 6 Or CV.Interior.ColorIndex = -4142) Then
CV = "IGAZ"
Else
CV = "HAMIS"
End If
Next
End Sub
Mikor a lapra lépsz (a füzet megnyitásakor, vagy másik lapról), a Range("A1:G20") sorban megadott A1:G20 területre beírja az IGAZ és HAMIS értékeket.
Vigyázat! Ezzel visszavonhatatlanul felülírja a cellák tartalmát, hacsak mentés nélkül be nem zárod a füzetet. Ám ha ezzel a lappal nyílik meg, újra felülír mindent.
El sem tudom képzelni, mire jók ezek a beírások.
-
Elnora #1319 Sziasztok,
arra van valamilyen tipp, hogy meg lehet-e csinálni azt, hogy egy adott cellába írja ki, hogy igaz, ha a cella betűszíne automatikus és a háttérszíne nincs vagy adott sárga, és minden többi esetben hamis értéket adjon? (o:0
Köszi, -
#1318 Hátha valakinek új, nekem most jól jött :)
-
#1317 Szívesen. -
chillout #1316 Köszi szépen működött:) -
#1315 Haláli rossz itt a képbeszúrás, olykor sikerül, de többnyire nem, pedig követem Tigerbácsi erről szóló tanácsának a lépéseit.
Akkor leírom, hogy kell kinéznie:
Képlet: =$A$1="a", Érvényesség =$A$1:$D$8, piros
Képlet: =$A$1="b", Érvényesség =$A$1:$D$8, kék
Ezt úgy hozod létre, hogy az A1:D8 tartományt kijelölve az új szabálynál "A formázandó cellák kijelölése képlettel" opciót választva írod be az "Értékek formázása, ha ez a képlet igaz:" rubrikába a képletet.
Mikor megadtad, a formátumot átmásolod az E1:H8 tartományra, behívod a felt. formátum szerkesztését, a $A$1-et átírod $E$1-re. Belépsz az Érvényességbe, F2-t nyomsz, hogy szerkeszteni tudd, és a tartományt a felsőnél átírod =$E$1:$H$8-ra, ezt másolod (Ctrl+c), és beilleszted a második feltételhez. Sajnos, meg kell ismételni 40×szer. -
#1314 -
#1313 Makró a +3 oszlop elrejtéséhez:
If Target.Address = "$A$1" Then
On Error GoTo 0
Cells.Find(What:=Target, After:=ActiveCell, LookIn:=xlFormulas, _
LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, _
MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Select
Exit Sub
End If
If Target.Row = 2 Then
Dim oszlop As Long
oszlop = Target.Column
If Target = 1 Then
Columns(oszlop).Hidden = True
Columns(oszlop + 1).Hidden = True
Columns(oszlop + 2).Hidden = True
Columns(oszlop + 3).Hidden = True
End If
End If
End Sub
A feltételes formázás megadása:
A leírásodból arra következtettem, hogy a 2007-es verziójú Excelt használsz. A fenti formázás megadása után már tudod másolni a formátumfestő ecsettel. -
#1312 Tudom.
De nem tudtam megkérdezni a tanáromat...
Én tudtam hogy HA függvény kell a M4-be. -
#1311 H4: =BAL(A4;2)&JOBB(A4;1)&"-"&ÉV(B4)
I4: =H4
M4: =HA(L4<40;"Nem felelt meg";"Megfelelt")
Ha ez gyakorlás, akkor nem szerencsés dolog egy fórumon rákérdezni, csak ha a kapott választ jól átgondolod utána. -
#1310 A 2_mo munkalapot is meg kellene nézni, ott vannak a megoldások!
Tehát a M oszlopba "Megfelelt" és a "Nem felelt meg" képlet kell!
Ja, és a G oszlop pedig nem feltételezve 18 éves korral kell számolni, az biztos. Szóval a G tartomány passz, mert NINCSEN megadva a "tanulmányok kezdetének az évszáma" adat! Pedig a feladat azt mondja! -
#1309 Hát még a H4:H15 és a I4:I105 tartományra is gondoltam! :) -
chillout #1308 És még a feltételes formázásról egy kérdés.
írok 1 példát arra amit csináltam:
Feltételes formázásnál új szabályt csinálok.
A1-D1 egyesített cellák. Ha Az értékük "a" akkor A1-D8 tartományt beszínezi pirosra ha az érték "b" akkor kékre stb. Ez teljesen jól működik pont ahogy szeretném a gondom csak az hogy ha ezt megpróbálom másolni akkor a feltétel ugyan ugy az A1-D1 egyesített cellát vizsgálja nem pedig amit kell(pl E1-H1)
Van rá esély hogy másoljam ezt a feltételes formázást?
Mert ezt még amúgy be kéne állítanom legalább 40x és ehhez is jön 6 külön szabály a színek miatt és ez rengeteg hogy egyesével csináljam meg!:S
-
chillout #1307 hali megint
a tegnap kapott segítséghez lenne még 1 kérdésem.
On Error GoTo 0
Exit Sub
End If
If Target.Row = 2 Then
If Target = 1 Then Target.Columns.Hidden = True
End If
End Sub
Ez teljesen jól működik csak még azt szeretném hogy amikor elrejti az oszlopot nem lehet azt megoldani hogy ne csak az aktuális oszlopot rejtse el hanem pl az utána következő 3mat is? (ez azért van mert a vizsgált cellák 1esített cellák és 3 oszlopot kellene elrejteni - ezt próbáltam ugy is megoldani hogy szétosztom őket és a másik 3 cella automatikusan megkapja az 1 értéket amikor beírom ez persze nem működik mert ugye csak a target.columns.hidden lesz igaz.) sajna nem értek a vba-hoz de nem lehet ennél a feltételnél megadni hogy ne csak ezen az oszlopon végezze el a dolgot?:S
köszi -
#1306 A G4:G105, és M4:M105 tartományokra gondoltál?
Olyan rovatot nem látok, hogy mikor kezdte a főiskolát. Feltételezve, hogy 18 évesen, a G4 képlete =C4-18
A minősítéshez meg kell határozni, hogy hány pont milyen minősítést von maga után. Hasraütős módszerrel a V4:V8 tartományba ezt vittem be:
1, 18, 35, 50, 60. Mellé a W4:W8-ba elégtelen, elégséges, közepes, jó, kiváló. Ez azt jelenti, hogy 1 és 17 közötti pontszám elégtelen, 18 és 34 közötti elégséges, stb. eredményt ad.
Az M4 képlete: =FKERES(L4;$V$4:$W$8;2;1) -
#1305 Sziasztok! Gyakorlásképen próbálok egy munkafüzetet csinálni, amiben bonyolult képletekkel beírni az adatokat.
Nos, én elakadtam. Nem tudom milyen képleteket hogyan kell beírni.
Valaki tudna segíteni mondja meg nekem milyen képletet kell beírnom a üres cellákba (G-M4-g-M105)
Munkafüzetem letöltése
2_adatok nevű munkalapon van gond. Feladat leírása: 2_feladat munkalap.
A segítségeteket előre is nagyon megköszönöm! :) -
#1304 Hopsz, az utolsó képletből kimaradt egy $ jel, helyesen az A6:C10 képlete a formázáshoz =$A$5<>"asd". -
#1303 Olyant akarsz beállítani, hogy ha az A5 értéke "asd", akkor az A1:C5 tartomány legyen pl. piros, ha meg nem, akkor a teljes A1:C10?
Ebben az esetben az A1:C5 tartományt színezd be fixen pirosra, és az A6:C10 tartománynak adj ilyen feltételt: =$A$5<>"asd".
Ha viszont elírtad, és A5="asd" esetén az A1:C5 legyen színes, ellenkező esetben az A6:C10, akkor a felső tartomány képlete a formázásnál =$A$5="asd", az alsóé =A$5<>"asd". -
chillout #1302 az előző dologhoz annyi h akkor a feltételes formázásnál a tartományt nem tudom kijelölni a feltételtől függően? pl ha teljesül akkor A1-C5 ig tegye a formázást ha másik teljesül A1-C10ig -
chillout #1301 A cella egyesítés azért kellett mert a feltételes formázásnál csináltam 1 új feltételt ami beszínezi x színűre egy tartományt ha a feltétel teljesül, ha más teljesül más színre, viszont mikor a mellette lévő cellatartományra áthúztam ezt a formázást akkor az első oszlopban nézte meg a feltételt nem az aktuálisban ezt megoldottam azzal hogy a feltétnél kivettem a $ jelet az oszlop betűje elől ami így néz ki pl:
=A$5="asd" ez így működik is viszont így nem az egész cellatartományt színezi be hanem csak azokat ami a feltétel oszlopában vannak(itt a példában A oszlop) de nekem kéne A5-C10ig (ha viszont nem törlöm ki a $ jelet -$A$5="asd"- akkor az összeset beszínezi A5-C10)
Cellaegyesítésel legalább a felső 3 cellát átszínezte és így még aztmondom jó volt
Ezt csak azért írtam le mert lehet valamit én rontottam el a feltételben ha nem nembaj megoldom valahogy:) köszi az összes helpet nagyon gyorsan jött és sokat segített:) -
#1300 NE egyesíts cellákat, ha nem muszáj, éppen az ilyen jellegű hibalehetőségek miatt.
jelöld ki az egymás melletti cellákat, cellaformázás, igazítás, a vízszintes elrendezésnél a kijelölés közepére opciót jelöld ki. Szépen középre teszi a beírt értéket, és még a szegélyeket is rendesen hozza. Ha ezeken a cellákon a szegélyek közül a "minden szegély"-t választod, a belső szegélyeket elhagyja.
Formátumot képlettel nem lehet másolni, erre a formátumfestő ecset való. -
chillout #1299 Nem működött a képfeltöltés de beszúrom a linket:
http://tinypic.com/view.php?pic=2qc3r5x&s=7 -
chillout #1298 Átolvasva lehet hogy nem voltam érthető megpróbálom most:)Remélem menni fog a képfeltöltés
ha minden igaz akkor a másolandó dolgokat lehet látni.(adatok nélkül de persze lesznek benne)
Szóval ha a feltétel 1 igaz az 1-es tábla kerül be ha a felt. 2 akkor ugye a 2es viszont ha ez megvolt akkor alatta lenne még 1 ugyan ilyen függvény ami ugyan ezt teszi.
a gond csak az hogy ugye az egyik tábla nagyobb mint a másik és a tábla fejléce egyesítve van így nem tudom előre beállítani a második feltételnél hogy a fejléc 3 egyesített cella legyen mert nem tudom még a pontos helyét (ugye ez függ attól hogy mi került fölé)
remélem jobban sikerült:)
-
chillout #1297 Akadt még egy gondom nem annyira fontos de szuper lenne ha meg lehetne oldani.
HA függvénnyel töltök fel pár cellát és az a gondom hogy:
1: ezzel az egy elágazással több cellát nem tudnék feltölteni? mert így külön 5-6hoz be kell írnom a függvényt pedig ugyan az a feltétel.
2: valahogy megoldani hogy a HA függvény formátumot is másoljon(ha épp másolok vele adatokat)?
(azt tudom hogy van a feltételes formázás ami jól megy is kivéve egy dolgot, hogy cellákat nem tudok vele egyesíteni és ez fontos lenne mert ugye ha egyesítve van ahol nem kéne akkor elesek adatoktól)
Remélem h nem túl zavarosan mondtam el amit szeretnék:S
Köszi -
chillout #1296 Köszönöm szépen működött:) 1000 hála:) -
#1295 Az első makró végignézi a jelenlegi 2. sort, és ahol 1-es értéket talál, azt az oszlopot elrejti. Ezt egyszer kell lefuttatni.
Sub Rejt()
Dim oszlop As Long, uoszlop As Long
uoszlop = ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count
For oszlop = 1 To uoszlop
If Cells(2, oszlop) = 1 Then Columns(oszlop).Hidden = True
Next
End Sub
A másodikat a laphoz kell rendelned. Ez, amikor beírsz egy értéket a 2. sorba, megnézi, hogy egyenlő-e 1-gyel, ha igen, elrejti az oszlopot.
Ugyanez a makró figyeli az A1 cellába írt értéket, ahova a keresett dátumot írod. Ha olyan dátumot írsz be, ami létezik a munkalapodon, arra a cellára áll, ha nem létezőt írtál be az A1-be, nem csinál semmit.
On Error GoTo 0
Exit Sub
End If
If Target.Row = 2 Then
If Target = 1 Then Target.Columns.Hidden = True
End If
End Sub