Excel kérdés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Delila1
Nincs mit.

Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.

Delila1
Bõven elegendõ az =FKERES(C8;vevõk;1;0), mivel az érvényesítésben csak a már bevitt adatok választhatók ki. Az "Új partner..." szöveg nem is jelenhet meg, csak akkor, mikor a C8-ra bevitted az érvényesítést. Az elsõ cég kiválasztása után már csakis a C8-ban aktuálisan meglévõ cég címe lehet.

Delila1
=HA(HIBÁS(FKERES(C8;vevõk;1;0));"Új partner esetén kérlek add meg";FKERES(C8;vevõk;2;0))

Így adnám meg a képletet a C9-be.

Sziasztok,

még mindig ugyanaz a problémám:
"táblázat egyik fülén találhatóak adatok (cégnév, cím, adószám, stb.), ez az egész tartomány (a használt oszlopok)a "vevõk" tartományom.

A másik fülön a C8-as cella érvényesítve van, hogy a "vevõk" tartomány elsõ oszlopából lehessen legördülõ listából választani (külön vevõk_név tartomány ugye, de most lényegtelen), de újat is tudjon felvinni.
Az alatta lévõ cellába képlettel automatikusa a C8 cella alapján bekerül a "cím", az alábbi képlettel:
=HA(C8=FKERES(C8;vevõk;1);HA(C8>"";FKERES(C8;vevõk;2;0);"");"Új partner esetés kérlek add meg!")
Azért kell így, hogy ha új partnert vesz fel, akkor figyelmeztesse a felvivõt, hogy meg kell adnia.

És tök jól is mûködik a "vevõk" tartomány elsõ 63 tételére. A C8as cellába a továbbiakat is ki tudom választani a legördülõ listából, de a címre a képelt azt adja, mintha új partner lenne."

A probléma még midig fenn áll, pedig már azt is megcsináltam, hogy a céhnév, cím, stb. oszlopokat újra kijelöltem, és elneveztem "vevok" tartománynak, az FKERES képleteket pedig átírtam erre... de így is ugyanaz a hiba.

Office 2007 a file, de 2010ben megnyitva is ugyanaz a jelenség. ))o:

Nagyon köszönök minden tippet elõre is!

Köszönöm Delila.
Delila1
Régi kérdésedre:

– gyorsabb, ha "fejben" (memóriában) számol a gép, vagyis a redim-es megoldás. A méretét a memória határozza meg.

– A value az alapérték, ezért nem kötelezõ megadni a cells(x,y)-nál.

TökeszMukesz
Delila és Tigerpapa-->respect😄

Az igazi barát nem hátba... hanem mellbe döf!

Delila1
Szívesen.

Hát ez az, ami annyira triviális, hogy nem gondoltam volna rá. Köszi! XD

Delila1

A kerekítésre:
=KEREK.FEL(A1/5000;0)*5000

Sziasztok,

a 1248-as függõ kérdésem mellett felmerült még egy - valószínûleg sokkal egyszerûbb kérdés:
milyen képlettel tudok 5000-re kerekíteni, de mindig felfelé? Megpróbáltam a függvényeket végignyálazni, de nem találtam ilyet, ami mindenképp felfelé kerekít, és paraméterezhetõ, hogy mennyivel. Vagy csak összetett függvény lehetne?

Köszi, Eleo

Delila1
Nem a cellákba, hanem a megjegyzésekbe írja a neve(ke)t:

Sub Térkép()
Dim x As Integer, y As Integer, sor As Integer, usor As Integer
Dim wsc As Object, sz
Sheets("Munka1").Select
usor = Range("A1").End(xlDown).Row

For sor = 2 To usor
x = Cells(sor, 7): y = Cells(sor, 8)
Set wsc = Sheets("Munka2").Cells(y, x)
With wsc
On Error Resume Next
.Interior.ColorIndex = 3
.AddComment
sz = Cells(sor, 1)
If .Comment.Text = "" Then
.Comment.Text Text:=sz
Else
.Comment.Text Text:=.Comment.Text & Chr(10) & sz
End If
.Comment.Visible = False
End With
Next
End Sub

Sziasztok
Nem tudom eldönteni, hogyan jobb, a táblázatokat kezelni, és müvket végezni, ha így használom, hogy pl.
Cells(x,y)=sheets("sheet2").Cells(i,j)*K
vagy ha a sheet2 ben levõ táblát beolvastatom egy változóba,
Us=sheets("sheet2").range("A1").End(xlDown).Row
Uo=sheets("sheet2").range("A1").End(xlRight).Column
ReDim S2(Us,Uo) as Variant
Cells(x,y)=S2(i,j)*K
?
Mi a különbség a Cells(x,y) es a cells(x,y).value között?

Az 1233 kérdésre nincs senkinek ötlete?
Vagyis a második kérdés második részét megoldottam egy if el, de az nem tetszik, de ha nincs más akkor jó lesz így is
tigerbácsi
akkor nem tudom mi lehet! hozd létre újra egy másik excelben. lehet csak valahol leakad. ez a régebbi (xp elõttieknél) elõfordul állítólag)

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

Szia,
én is erre gondoltam, de egész oszlopok vannak a tartománynak kijelölve. (a legördülõ listának külön létrehoztam a vevõk_név tartományt, de nem releváns, az is oszlop... és ott látszik is az összes cégnév. Csak a képlet, ami a címet venné, az nem mûködik az utolsóknál.)

Adatbázis... ó igen, az álmom, de a cég ragaszkodik az excelhez még.

tigerbácsi
Szia!

szerintem itt a legördülõ fül definiálásával van a bibi! szerintem amikor ez készült csak addig lett kijelölve. legalábbis elsõ olvasásra, nem látva az excelt ez jut eszembe.
ám ha már adatbázisnak használjátok akkor mért nem adatbázis kezelõvel csináljátok? sokkal egyszerûbb lenne szvsz!

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

Sziasztok,

az alábbi nagyon fura jelenséget tapasztalom, és nem értem mi történik:

táblázat egyik fülén találhatóak adatok (cégnév, cím, adószám, stb.), ez az egész tartomány (a használt oszlopok)a "vevõk" tartományom.

A másik fülön a c8-as cella érvényesítve van, hogy a "vevõk" tartomány elsõ oszlopából lehessen legördülõ listából választani, de újat is tudjon felvinni.
Az alatta lévõ cellába képlettel automatikusa a C8 cella alapján bekerül a "cím", az alábbi képlettel:
=HA(C8=FKERES(C8;vevõk;1);HA(C8>"";FKERES(C8;vevõk;2;0);"");"Új partner esetés kérlek add meg!")
Azért kell így, hogy ha új partnert vesz fel, akkor figyelmeztesse a felvivõt, hogy meg kell adnia.

És tök jól is mûködik a "vevõk" tartomány elsõ 63 tételére. A C8as cellába a továbbiakat is ki tudom választani a legördülõ listából, de a címre a képelt azt adja, mintha új partner lenne.

Ebben tudtok segíteni nekem?

Köszönöm, ELeo

Delila, így volt jó, mert még extra dolgok nem kerültek bele. Most azon gondolkodom, hogy a kiszínezett cellákba történt adatokat hogyan tudnám buboréktipp szerûen megjeleníteni.
tigerbácsi
ha kell szerintem tudok átküldeni ebookokat. majd megnézem milyenek vannak fent :-) de nem ígérem, hogy ma megkapod, mert igen sok dolgom van :-(

tigerbácsi
nekem mûködik a leszedõ, de átküldöm Neked a javítottat :-)

TökeszMukesz
Van esetleg ahol bõvebb ismeretek vannak leírva EXEL-bõl, szájbarágós, esetleg példás módszerrel? Szerintem ez egy igen jó dolog és szeretnék többet foglalkozni vele.

TökeszMukesz
Üdv!

Nem akarok ingyenélõ lenni, de amit felajánlottál angolt_tanulo.xls már nem van ott ahol, és nem tudom leszedni😞
Oldjuk meg! Kérlek!

😊

Delila1
Akkor jó.
Nem tudom, figyeltél-e arra, hogy a for-next ciklus a 2. sortól kezdõdik, mert úgy gondoltam, hogy az elsõ a címsor.

Delila, ez nagyon jó lett. Köszönöm, erre gondoltam.
Delila1
Majd kiderül, jó-e ez a megoldás.
A Munka1 lapon vannak az adatok, a Munka2-n lesznek a piros cellák, bennük a nevekkel. Ha több embernek ugyanazok a "koordinátái", akkor mindegyik nevet beírja a makró a cellába.

Sub Térkép()
Dim x As Integer, y As Integer, sor As Integer, usor As Integer

Sheets("Munka1").Select
usor = Range("A1").End(xlDown).Row

For sor = 2 To usor
x = Cells(sor, 7): y = Cells(sor, 8)
Sheets("Munka2").Cells(y, x).Interior.ColorIndex = 3
If Sheets("Munka2").Cells(y, x) = "" Then
Sheets("Munka2").Cells(y, x) = Cells(sor, 1)
Else
Sheets("Munka2").Cells(y, x) = Sheets("Munka2").Cells(y, x) & Chr(10) & Cells(sor, 1)
End If
Next
Sheets("Munka2").Rows("1:99").EntireRow.AutoFit

End Sub

Delila1
Látom, mégis összejött a másik fórum szerinti magyarázat. <#nevetes1>

Már megoldottam. Köszönöm.
Sziasztok!

Olyan táblázatot szeretnék létrehozni, ahol az elsõ cellában legörítõben kiválasztom a cég nevét és ennek hatására a jobb oldali cellákba kiírja a céghez tartozó adatokat.
Szûrõ, vagy FKERES nem jó, mert olyan embernek lesz aki nem ért hozzá (igaz én se, de valakinek meg kell csinálnia 😊 ).
Odáig eljutottam hogy legördítõt hogy kell csinálni, csak cellacsatolást nem tudok. Segítene valaki?
2007-es excel van. Ha lehet ne ûrlap legyen, mert megõrjít, vagy akkor részletesen magyarázzátok el.
Elõre is köszönöm.
Üdv: Twicky
Sziasztok!

Adott egy munkalap, minden sorban több adattal (kb 250db), ami egy-egy személyhez köthetõ. Van a G oszlopban egy X koordináta, a H oszlopban egy Y koordináta hozzá. Ezek a koordináták mindig 1-99 között vannak. Hogyan tudok létrehozni ez mellé egy olyan munkalapot, ami kirajzolná (2D térkép szerûen) mondjuk piros kockákkal, hogy ki hol van a térképen egy. Tehát ha pl valaki az X:1 Y:1 en van, azt a másik munkafüzetben a legelsõ kockába kéne berajzolnia. Ehhez kérek segítséget. Köszönöm.
Delila1
<#wink>

Delila: Ok
Köszi - figyelmetlen voltam
#2 mûködik
Egy táblázt értékeinek meghatározásához, a táblázatban levõ kódok szerint kell keressek egy másik munkalapon levõ táblázatban. A gyorsabb keresésért "deklaráltam"(mondj egy jobb szót) egy matrix(tömb) típusú változót amely beolvassa a második táblázatot következõ képpen:
Us = Range("A1").End(xlDown).Row
ReDim prodpro(Us, 4) As Variant
az elsõ kérdésem az, hogy a prodpro(x,y) mekkorára nyújtható, vagyis mi lehet az Us maximális értéke, vagyis max. hány soros táblázatot kezelhetek vele?
A második kérdésem az, hogy ha egy üres oldalon futtatom akkor Az Us a fenti képlettel milyen értéket vesz fel? Vagyis lehet-e valamit megadni, hogy akkor 0(zéró) leyen?

Delila1
A cella elejérõl kihagytad az = jelet. <#guluszem1>

Ahogy Delila leírtad, nekem sem mûködik, de a 2007 angol excel ben van olyan kritérium, hogy Above Average és erre kiadja, amit szeretnél

Morgó és Szundi adatsorában Hófehérke növekménye fals "üres cella" - s ezt szeretném helyettesíteni tulajdonképpen 0 értékkel...
Nekem nem müködik irányított szûrõre
Kell a makró mert ez csak egy része lesz egy nagyobb makrónak. Megnéztem a RÉSZÖSSZEG függvényt és tulajdonképpen azt is meghívhatom makróból. ráadásul 101-111-ig függvényszámmal figyelmen kívül hagyja a rejtett cellákat. Tehát pont az ami nekem kell.

Delila1
Még a C1 segédcella sem kell. A kritérium legyen =">" & átlag(A:A)

Delila1

Egy cellában az =ÁTLAG(A:A) kiszámolja az A oszlop átlagát. Legyen ez a cella pl. a C1. A kritérium tartományban a cím alatti cellába ezt írd:
=">" & C1

tigerbácsi
légyszi valami példát adj, mert amint látom nem értjük a feladatot. szerintem ha van példa akkor meg tudjuk majd oldani.

még gondolkodom, csak kevés az idõm sajnos :-(

Bézé2:
Köszi, hogy foglalkoztál vele - végszükség esetén + oszloppal ok, de ha lehetne anélkül oldanám meg...
Egy favágó módszert ajánlhatok a #2. kérdésre, egy plusz oszlobba tegyél be 1 et ha az érték nagyobb és zérót ha az érték kisebb, és szürjél az szerint. Pl.
=IF(AVERAGE(R:R)>R1;1;0)
Kérdéseim lennének - amelyre még nem kaptam választ...

Halmozott oszlopdiagramot kell ábrázolnom, ahol az egyik
oszlop három komponensû, a másik pedig csak egy.
Hogyan lehet azt megvalósítani, hogy az értékbevitelnél - a második oszlopnál a növekménynél - nullát adhassak meg, ne egy fals (0 értékkel rendelkezõ cellahivatkozást...)

Itt még nem kérdeztem, de
Hogyan lehet Irányított szûrésnél megadni, hogy az átlagnál nagyobb értékekkel rendelkezõ sorokra lenne szükség...

Delila1
Komoly munka!

tigerbácsi
köszi :-)

Yan
nagyon jó <#eljen>

&#165; xfire: kistekila

tigerbácsi

Delila1
Elsõ kérdésedre:
A szavakat tartalmazó oszlop mellé véletlenszámokat viszel be , másolod az új oszlopot, és ugyanoda irányítottan, értékként beilleszted, majd e szerint az oszlop szerint rendezed az adataidat.

Második kérdésre:
A laphoz rendeled az alábbi makrót (lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése, a VB szerkesztõben jobb oldalon kapott üres lapra másold be).

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Row = 50 Then Cells(1, Target.Column + 1).Select
End Sub

tigerbácsi
én írtam már egy tanulós excelt
ha kell odaadom
kicsit összetettebb mint amit Te kérsz
de ha kell odaadom!
tartalma:
angol magyar szótanuló (10 szó)véletlenszarû
magyar - angol szótanuló (10 szó) véletlenszerû

saját adatbázis szótár:
angol - magyar
magyar angol