Excel kérdés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Delila1
Régebbi verzióban is meg lehet oldani. Egy kattintás a vonalon, kijelölted az adatsort. Még egy kattintás az elsõ hátralévõ hónap adatpontján (ne duplaklikk legyen), kijelölted az adatpontot. Jobb klikk, Adatpont formázása. A Mintázat fülön a Vonal kategóriában a Nincs paramétert jelöld be.
Ezt ismételd meg a többi hátralévõ hónap adatpontján.

Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja. Lassú munkához idő kell.

Feladat: vannak különbözõ átmérõjû körök (max. tizedes, százados eltérés), melyeknek a 0,0 ponttól azaz az origótól eltérõ a középpontjuk (itt is max. százados, ezredes eltérés). Meg kell állapítani, hogy mekkora az így megrajzolt körökbe írható legnagyobb kör átmérõje.
Ennek a körnek a középpontjának koordinátáit ki lehet számolni, ha átlagolom az x és az y koordinátákat. Viszont a kérdésem az, h nincs e vmi jó módszer, eszköz az excelben a kör átmérõjének meghatározására?! (Pl. solverrel próbálkoztam, de nem nagyon jött össze)

Elõre is köszi a segítséget!
köszi, de nem üres cellákról van szó, hanem 0-t, " "-t (szóközt) vagy betût tartalmaz. Mivel egy függvény van a cellában, ezért már nem tudja üresként kezelni (legalábbis én így látom).

Ja, tényleg elírtam véletlenül... Mûködik a makró, de akkor sajnos nem másol, ha az A1 cella értékét egy görgetõsávval változtatom...
Szia

Nekem magyar 2007-es excelem van ott úgy mûködik, hogy jobbkatt a diagrammon ->Adatok kijelölése és ott van egy "Rejtett és üres cellák" gomb. Itt van egy hármas opciógomb "Üres cellák megjelenítésnek módja" felirattal. Ha itt a Közökkel opciót választod akkor nem fogja ábrázolni nulla értékként az üres cellákat.
Sziasztok!

Küzdök napok óta egy problémával, a segítségeteket szeretném kérni.

Adott egy vonaldiagram, amely értékeinek táblázata egy másik táblázat alapján frissül automatikusan (Fkeres függvénnyel, de végülis ez úgy gondolom nem olyan fontos).
A probléma nagyon egyszerû, de sikerült túljárnia az eszemen: a még rendelkezésre nem álló adatok (év hátralévõ hónapjainak adatai) helyén értelemszerûen nincs adat beírva, így a függvény a forrástáblában nem talál adatot, tehát 0-t ír a diagram értékeinek táblázatába.
A vonaldiagram pedig így elég szarul néz ki: meredek vonal a 0-ba minden diagram végén.

Van valami ötletetek? Próbáltam már HA függvénnyel is operálni, de ha az üres cellákba "0" helyett " " vagy betû van, akkor is ugyanez a probléma...

Yan
remélem jól értelmeztem 😊

csinálsz egy segédtáblát a munka2-re, felsorolod mi az ami kell 'A'-ba egymás alá (10 nap, 1 hét, ...), 'B'-be a függvényeket hozzá =ma()+10, =ma()+7, ...,

a munka1 lapon a kellõ oszlop elsõ cellájába
=FKERES("amelyik a 'teljesítés' cella";Munka2!A$1:B$"ahány sorod van";1;HAMIS)
és lemásolod végig

¥ xfire: kistekila

Kedves fórumozok!
Kintlévõség kezeléssel bíztak meg, adatbázisom egy számla adatait tartalmazó Excel munkafüzet. Fejadatok: számla kelte, teljesítés, lejárat nettó, bruttó, lejárt/nem járt le. Szeretnék egy olyan oszlopot ahol a lejárathoz képest (egy dátumhoz képes, vagy akár a MA()-hoz képest) a következõk jelennének meg: 10 nap múlva esedékes, 1 hét múlva esedékes, 1 nap múlva esedékes, lejárt 1 hét, lejárt 2 hét, lejárt 1 hó, lejárt 2<.
Tudtok segíteni?
Elõre is köszönöm.
Delila1
Ez a makró, amit bemásoltál, a Munka1 B4, B6 és B8 celláit másolja a Munka2 E, F és G oszlop elsõ üres sorába, majd a Munka1 lap A4, A6 és A8 celláit törli.
Te ezt írtad: A Munka1 A4, A6, A8 cellák értékeit másolja a Munka2 meghatározott helyére, sorokba, mindig az új üres sorba, majd törli a Munka1 A4, A6, A8 cellák értékeit.
Azt a makrót, amit most adok meg, a Munka1 laphoz kell rendelned. A lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése. Bejutottál a VB szerkesztõbe, a jobb oldali üres lapra másold be. Feltételezem, hogy a 3 adatot egymás után adod meg, utoljára az A8 értékét. Amikor ezt megadod, indul a makró. Megnézi, hogy az A1 értéke nagyobb-e 1-nél. Ha igen, másolja az A4, A6 és A8 értékeit a Munka2 lapra, és törli a Munka1 lapon ezt a 3 cellát. 1, vagy 1-nél kisebb érték esetén minden marad, ahogy volt.

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$A$8" Then
If Cells(1) > 1 Then
Dim usor As Integer
usor = Sheets("Munka2").Range("E65536").End(xlUp).Row + 1
Sheets("Munka2").Cells(usor, 5) = Sheets("Munka1").Cells(4, 1)
Sheets("Munka2").Cells(usor, 6) = Sheets("Munka1").Cells(6, 1)
Sheets("Munka2").Cells(usor, 7) = Sheets("Munka1").Cells(8, 1)
Range("A4") = "": Range("A6") = "": Range("A8") = ""
End If
End If
End Sub

A másolós makród kicsit átalakítva. A Munka1 A4, A6, A8 cellák értékeit másolja a Munka2 meghatározott helyére, sorokba, mindig az új üres sorba, majd törli a Munka1 A4, A6, A8 cellák értékeit.

Sub Copy()
Dim usor As Integer

usor = Sheets("Munka2").Range("E65536").End(xlUp).Row + 1
Sheets("Munka2").Cells(usor, 5) = Sheets("Munka1").Cells(4, 2)
Sheets("Munka2").Cells(usor, 6) = Sheets("Munka1").Cells(6, 2)
Sheets("Munka2").Cells(usor, 7) = Sheets("Munka1").Cells(8, 2)
Range("A4").Select
Selection.ClearContents
Range("A6").Select
Selection.ClearContents
Range("A8").Select
Selection.ClearContents
End Sub

<#vigyor0>
Delila1
Egek! Ezt a kérdést május 18-án tetted fel. Ki emlékszik már rá azóta?!<#wow1>
Másold be ide, akkor nem kell újra gondolkozni a megoldáson.

A #983-mas hozzászólásomban feltett másolós makrót szeretném továbbfejleszteni, és a másolás akkor hajtódna végre, ha a cella egyik értéke nagyobb lenne az egyik meghatározott cella (A1) értékénél. Ez amit írtál remekül mûködik, annyival egészítettem ki csupán, hogy a makró törli az A1 cella tartalmát, és így a másolás csak egyszer történik.
Ami problémába ütköztem, az az, hogy ha én az A1 cellához hozzárendelek egy ActiveX görgetõsáv vezérlõelemet, és ott kezdem el növelni az A1 értékét, akkor a kódhoz írt feltétel teljesülésekor nem történik meg a másolás. Nyilván ilyenkor nem hagyom jóvá az A1 változtatását egy Enter leütésével, és ezért nem fut le a másolás se. Valamit kéne írnom a Scroll-bar kódjába is?
Delila1
Ha nem egy bizonyos makróról van szó, általánosságban:
a kérdéses laphoz rendelve (lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése, a jobb oldalon kapott üres lapra másold be)

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
If Cells(1, 1) > 1 Then
MsgBox "Fut a makró"
End If
End Sub

Az MsgBox "Fut a makró" sor helyére írd a saját makródat.

Delila1
Visszamentem jún.15-ig. Megkönnyítenéd a választ,ha megírnád, melyik makró volt a kérdéses, vagy megadnád az akkori hozzászólásod számát.

Delila, tudsz segíteni, hogyan tudnám bõvíteni a már meglévõ és mûködõ makrómat úgy, hogy az egy feltétel teljesülésekor fusson le? Pl. ha az A1 cella értéke 1-nél nagyobb, fusson le a makró.
Delila1
A cellaformátumnál az egyéni kategóriában ezt add meg:
ééééhhnn
Ugyanúgy viheted be az adatokat, mint eddig, pl. 1.3 , az eredmény 20100103 lesz.

Sziasztok! Hogy tudnám azt elérni, hogy a dátumot pontok nélkül írja. Így: 20101002 És ha mondjuk egy számjegyû a hónap vagy a nap, akkor elé írjon egy nullát. Így: 20100101. Meglehet ezt oldani valami egyszerû képlettel?
ok, köszi!
Delila1
Tedd fel a kérdéseidet itt.

És ha szabad, kérdezhetek mégegyet? 😊 =VÉL() függvénnyel generált véletlen számot tartalmazó cellát szereték másodpercenként frissíteni, de nem manuálisan, hanem automatikusan. Ez megoldható valahogy? Köszönöm elõre is!
üdv mindenki!

szültem egy megoldást a több szóval teleírt cellák (itt pl. A1) utolsó szavának kiemelésére. hátha másnak is hasznos.

=CSERE(A1;1;SZÖVEG.KERES("^";HELYETTE(A1;" ";"^";HOSSZ(A1)-HOSSZ(HELYETTE(A1;" ";""))));"")

talán kicsit "döcögõs" és lehetne egyszerûbben is, de nekem még korlátozottak az ismereteim.

ha esetleg valaki tud elegánsabb megoldást, kérem, ossza meg velem is!

köszi!
Szia Delila!

Szerinted hogyan tudnám megoldani azt, hogy egy külsõ adatkapcsolat (.csv file az adatforrás) frissítése automatikusan 1 másodpercenként történjen?
Delila1
Akkor jön a makró. Neked is egy függvényt írok. A #1077-ben Longbowarchernek leírtam, hogy kell bevinned a füzetbe. Az alkalmazás:
a cellába, ahol az eredményt akarod látni, ezt írd
=szorzás(A1:A10), illetve az A1:A10 helyett azt a területet, amibõl az általad leírt eredményt akarod kihozni.
A makróban az elsõ megfelelõ értéket 5-tel szoroztam, ezt módosítsd az igényednek megfelelõen a Szorzás = CV * 5 sorban.

Function Szorzás(Terület As Range) As Double
Dim sor As Range
Dim CV As Object

For Each CV In Terület
If IsNumeric(CV) And CV >= 1 Then
Szorzás = CV * 5
Exit For
End If
Next
End Function

Kandurex
ümm, de ..hát izé, így nem jó, hisz így kell egy segéd oszlop, na mindegy, megoldom másképp, azért köszi!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯

Kandurex:

ja, félreértettelek...

így viszont sokkal egyszerûbb:

az a1-a10 cellákba írj bármit, az a2 cellába pedig ezt: =HA(SZÁM(A1)=IGAZ; HA(A1>=1;A1*C1;0))

aztán az b1 cella jobb aljából a kis keresztet húzd le b10-ig, és meg vagy. az "555" helyére írd be, hogy mennyivel legyen megszorozva.

vagy ha pl. a c1 cellába akarod írni a szorzót, akkor a képleted:
=HA(SZÁM(A2)=IGAZ; HA(A2>=1;A2*$C$1;0))
Kandurex
ja vagy úgy...rosszul értelmezem...na várjunk csak...vagyis nem jó

..nem értem 😞 ...vagy még is? 😄 fogalmam nincs, megyek neki esek

Kandurex
õõ, de ez most össze adja nekem 1 -10 a számokat, ami nekem nem jó

pl.

"A"
ez itt nem szam
2
3
ez itt nem szam
4
5

én nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi a SUM értéke az oszlopnak, hanem, hogy melyik az elsõ szám (esetünkbe a 2) ami megfelel a kritériumoknak és ezt a számot szeretném én pl szorozni vagy osztani, persze az eredmény egy másik cellába

Delila1
Szívesen.
Kandurex kérdésére én csak makróval tudtam volna megoldást adni.
Klassz ez a tömbfüggvényed.

ezzel kapod meg az összegét az a1-tõl a10-ig tartó oszlop azon számainak, amelyek a két kritériumnak megfelelnek. ezt aztán bármivel szorozhatod/oszthatod
Kandurex:

ez a képlet megadja: =SZUM(HA(SZÁM(A1:A10)=IGAZ; HA(A1:A10>=1; A1:A10; 0);0))

illeszd be egy cellába, és CTRL+SHIFT+ENTERREL lépj ki a cellából (ez egy array)
Delila!

nagy vagy!!!

bemásoltam, lementettem, és minden kiválóan mûködik!
pedig már körbe-körbe jártam agyilag, és nem jutottam egy centit sem elõre.
nagyon sok szenvedéstõl kíméltél meg ezzel!

köszönöm szépen!!!
Kandurex
Sziasztok,

egy egyszerû problémára (nekem nem az 😊) szóval problémára keresek megoldást.

Pl. van "A" oszlop 1 - 10 -ig számokkal és szöveggel, nekem olyan függvény - megoldás kellene ami ha pl. A1 cella hibás, vagy < 1, vagy szöveg akkor a lépjen az A2 -es cellára, szóval addig lépkedjen amíg értelmes számot nem talál (egészen ugye A10 -ig), és azt szorozza meg mondjuk eggyel.

halp! 😊

Delila1

Delila1
Nem akar összejönni...

Delila1
[url=]Talán most sikerül

Delila1
Igen, az lenne az legegyszerûbb, de mivel különbözõ cégekrõl van szó, nem valószínû, hogy egyformán adják meg a számlaszámot.
Longbowarchernek megbróbálom belinkelni a két függvény makrójának a képét.

[url=]Kép a makrókról

Yan
ha a számla sorszáma mindig ennyi, akkor:
=JOBB(A1;10)
cella jobb sarokban fekete kereszt kurzorra kettõ klikk és végig pörög.

&#165; xfire: kistekila

Delila1
A példádból úgy látom, hogy a számla sorszáma elõtt van egy szóköz. Erre alapozva írtam két függvényt. A Számla_1 a cégnevet, a Számla_2 a számla sorszámát adja eredményül.

Ugyanúgy kell alkalmazni, mint bármelyik más függvényt. Ha a két összevont adatod pl. az A2 cellában van, akkor abba a cellába, ahova a cégnevet akarod kinyerni, ezt kell beírnod: =Számla_1(A2). A számlaszámot megjelenítõ cellába =Számla_2(A2) kerüljön.

A füzetedben Alt+F11-re elõjön a VB szerkesztõ. Insert menü, Module. Jobb oldalon kapsz egy üres lapot, oda másold be ezeket:

Function Számla_1(Név As String)
Dim b As Integer, s As Integer

For b = Len(Név) To 1 Step -1
If Mid(Név, b, 1) = " " Then
s = b
Exit For
End If
Next
Számla_1 = Left(Név, s - 1)
End Function

Function Számla_2(Név As String)
Dim b As Integer, s As Integer

For b = Len(Név) To 1 Step -1
If Mid(Név, b, 1) = " " Then
s = b
Exit For
End If
Next
Számla_2 = Right(Név, Len(Név) - s)
End Function

sziasztok!

van egy olyan bajom, hogy az egyik könyvelõprogram nagyon bután exportálja az adatokat, és nekem excelben kell berhelnem õket.

egy cellába dobja a cégnevet és a számla sorszámát. biztonságosan kellene szétválasztanom, és nem manuálisan, mert 3-4000 sorról van szó.

a pontosság kedvéért itt egy példa: van egy cellában. nekem két cella kellene, egyikben a a másikban a adatokkal.

array-jel (tömbképlet) eljutottam ide: "{=1*KÖZÉP(A7;HOL.VAN(IGAZ;SZÁM(1*KÖZÉP(A7;SOR($1:$25);1));0);DARAB(1*KÖZÉP(A7;SOR($1:$25);1)))}", de nem mindig megbízható. pl. a -re a válasz <19>, ami tolerálható, de a -re a válasz <#ÉRTÉK!>.
sajnos ez akkor sem javul, ha kiveszem a cellából a szóközöket. -re is <#ÉRTÉK!> a válasz.

tud valaki segíteni nekem?

elõre is köszönöm!

Szabi
Delila1
Tegyél be egy makrót, ami végrehajtja a cserét, rendeld egy gombhoz. A különbözõ területi beállítású gépeken az egyik felhasználó megnyomja a gombot, a másik nem. 😊 Ilyen egyszerû.

Bocsánat a fv. után kimaradt egy "amivel"
Ez így nem megy de nem is érdekes. Közben kiderült, hogy a hiba amit a beillesztés formátumának tulajdonítottam egy kicsit más eredetû. Egészen pontosan a területi beállítás az oka. (tizedespont/vesszõ kezelés)

Adva van egy munkafüzet amit létrehoztam olyan beállítás alatt ami vesszõt vár tizedes elválasztónak. Ezt a munkafüzetet használni akarom olyan gépen is aminél tizedespont van beállítva. És persze nem véletlenül hanem direkt van így tehát az nem játszik hogy állítsam át a másik gépen állandóra a tizedesvesszõt. Illetve a munkafüzetemet mindkét területi beállítás alatt használni szeretném.

Természetesen azok a cellák amelyekben tizedestört van azok #VALUE hibát adnak. Abban a pillanatban ahogy kiveszem egy adott cellából a =SUBSTITUTE(blablabla;".";",")-t csak a blablabla marad, máris tökéletesen mûködik.

Kérdés az, hogy van-e olyan fv.
1, le lehet kérdezni az adott gépen az aktuális területi beállítást különös tekintettel a tizedeselválasztóra
2, módosítani tudom azt legalább a munkafüzet nyitva tartása idejére
Delila1
Ez attól függ, hogy mit jelent a "táblák utolsó bejegyzése". Az utolsó változást (bármelyik sorban), vagy esetleg az összegzõ sorokat az egyes táblákban. Ha az utóbbit, akkor egyszerû a dolog. Minden táblánál azonos sorba tedd az összegzést, függetlenül attól, hogy az egyik táblában a 30. az utolsó sor, a másikban a 896. Egységesen tedd az 1000. sorba. Maradhat mindegyiknél az eredeti összegzõ sor, de az 1000-be tegyél ilyen képleteket: =A30, =B30, vagy =A896, =B896, stb.
Az összegzõ lapon a képletek:
=SUM(Sheet1:Sheet6!A1000), =SUM(Sheet1:Sheet6!B1000), stb.

Helló Delila és többiek!

Érdeklen, hogy meg lehet e az csinálni, hogy van pl sok táblán különbözõ sheet-eken, és egy újra szeretném kitenni az egyes táblák utolsó bejegyzését. Tehát az összegzõ tábla mindig frissüljön. Elsõ sorban makró nélküli megoldás érdekelne. Köszönöm.

Yan
<#fejvakaras>
beszúrás weblapként, ott ki tudod jelölni melyik táblát tegye

Vágólapról való beillesztésnél - legalábbis ha az eredeti formátum html - három opció van. Html, Unicode szöveg és formázás nélküli szöveg.

???
Yan
beillesztés forrás formátum megörzésével

Adva van két excel munkafüzet ami két különbözõ gépen lett létrehozva, mindkettõ Excel 2003-ban.

Van egy táblázat egy html formátumú e-mail üzenettörzsben. Gyakorlatilag az e-mail csak ezt a táblázatot tartalmazza mint tartalmat.

Ha kijelölöm a táblázatot az e-mailben és beillesztem egymás után mindkét munkafüzetbe akkor az egyikben bizonyos oszlopok számként, a másikban ugyanezek az oszlopok szövegként jelennek meg.

Megvizsgálva a cellák formátumát (cellaformázás>szám) a kérdéses oszlopok formázása mindkét munkafüzetben azonos (általános) mégis az egyik munkafüzetben számként, a másikban pedig szövegként viselkedik ugyanaz a beillesztett adat.

Mit és hol ellenõrizzek le a munkafüzetekben és hogyan állítsam, hogy egyformán viselkedjenek?
Delila köszi.
Hétvégén nekiesek s jelentkezem
Delila1
Az FKERES függvény a barátod. Ha nem sikerül alkalmazni a súgó tanulmányozása után, írd meg a lapjaid nevét, és azt, hogy a 4325 sort tartalmazó lapnak melyik oszlopait szeretnéd az elsõ lap adatai mellé rendelni.