14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#12402 A380 és Alba fanoknak:)
-
#12401 Gondolom az Il-18 és Tu-154 nem pici. -
#12400 Miért? Csak a nagy utasszálítókra folyik ott a képzés? -
#12399 Az lehet, de amikor egy limitált időd van tanulni (2 vagy 4 év) akkor nem ilyen technológiát kéne szerintem. Meg gyakorlati oktatáson sem kalapácsot kéne reszelni meg hegeszteni, sokkal többet érne ha megtanulnának csatlakozókat szétszedni, vezetéket szakszerűen blankolni, pinelni, vezetékköteget rendesen vezetni, stb. Millió meg egy dolog van ami értelmesebb lenne. Ezért is bukta el pl a Kossuth az oktató engedélyét, aki ott végez az olyan minta nem is tanult volna semmit mert semmilyen EU-s szintű papírt nem ad. -
#12398 Ez igaz, de a Kossuth-ban nem is erre készítenek fel. -
#12396 Szerencsére a repülés, közte a magyar repülés, nem ér véget a ferihegyi kerítésnél, amin úgy látszik te már nem látsz át. Hány vitorlázó repülőben, cessnában, zlinben, pzl-ben, stb. van Air Data Computer, lézergiró, stb.? -
perko #12395 Bocs, de ha a napi gyakorlatban már nincs is szükség ezekre az ismeretekre, a szakmai és műszaki műveltségnek biztos nem árt az imerete. -
#12394 Használhatatlan már.
Minek tanulni egy variométer belsejét, hogy milyen szelencék vannak benne, milyen kapiláris csövek amikor ma már mindent az Air Data Computer számol ki és maga a műszer már csak digitális jeleket kap?
Minek tanulni a pörgettyűket annyira mélyen amennyire most is tanítják mikor ma már lézergirók vannak bent?
Minek megtanulni azt, hogy mi van egy doboz belsejében ha nem nézhetsz bele, kivéve ha mondjuk pont a Rockwell Collins-nál, Thales-nél, Honeywell-nél dolgozol az elektromos laborjukban?
Én ugyanígy jártam, megtanultam ezt a sok baromságot, kezdve a mikrohullámú technikával (az egész repülőn ma már csak egy kb 20 centis csőtápvonal van a radarnak) és semmilyen hasznát nem vettem mert a 737 típustanfolyamon semmi nem olyan volt mint amit tanítottak. -
#12393 Én nem azt mondtam, hogy egyáltalán ne tanuljanak új technikai megoldásokat, csak azt, hogy azért még nem kell az ablakon kidobni a régi technológiai tudást. -
#12392 Ha már a Kirgiz köztársaság is elkezdi lecserélni a régi orosz gépeit az amerikai sivatagból hozott, használt Boeing 737-esekre akkor el kéne gondolkodni, hogy vajon Oroszországon kívül hol használják még nagy számban ezeket. Már az Aeroflot is főleg Airbus-okkal jár, csak az n+1-edik neve nincs társaság repül ilyennel, oda meg hülye aki elmegy dolgozni.
Ez olyan mintha autószerelőként mondjuk Trabanton kéne tanulnod, semmi modern technika. Aztán amikor elkezdesz dolgozni valahol akkor koppansz, hogy van élet a 2 ütemen túl is. -
#12391 Bocsánat, hogy a partvonalról belevaú, de biztos, hogy egy szakember csak modern Boeing és Airbus gépekkel találkozhat? Hovatovább a légi erőlködésben An-26-osok repülnek, amihez képest a Tu-154 is egy generációval előrébb van. Honnan tudod, hogy egyik-másik diák nem valamelyik öreg gépeket üzemeltető légi-tűzoltó céghez, vagy hasonlóhoz, ahol 40-50 éves gépek repülnek?
Ez olyan, mint a számítástechnikában a DOS ismerete. Normális körülmények között a kutya nem használja már, de ehhez képest még manapság is állítanak be DOS-os kasszagépeket például, amelyek soros porton kommunikálnak... :) -
#12390 "Később megtudtuk, hogy a kabin alkatrészei jó helyre, a Kossuth szakközépiskolába kerültek Csepelre."
Mi az Istenért oktatnak még mindig ilyen típusból Magyarország egyetlen repülős szakközépiskolájában 2011-ben? Még én is ezt tanultam, pedig az 10 éve volt és semmi, de semmi hasznát nem vettem. A műszerek rendeltetése ugyanaz mint most, de ebben ki is fújt egy mostani Airbus vagy Boeing géppel a hasonlóság. Nem értem, hogy miért erőltetik ezt a nyomorult 154-est mikor legalább annyi roncs 737-es műszereket is lehetne szerezni és azzal a tanuló legalább valamennyire közel is lenne a mai modern gépek felépítéséhez.
Ez egy agyrém... -
Nyiri #12389 http://iho.hu/hir/meltatlan-bucsu-lc-elemertol-111120 -
Nyiri #12388 http://iho.hu/hir/meltatlan-bucsu-lc-elemertol-111120 :( -
#12387 -
patiang #12386 Csodálatos video. Nekem olyanok a repülőgépek mintha élőlények lennének. De a vonatok is megfognak. -
#12385 Nekem mindegy hol van, a lényeg hogy megvan. :) -
#12384 Alapvetően valóban nem annyira technikai jellegű, de sok esetben azért elég technikai jellegű diskurzus is előferdült. Igény esetén visszarakhatom az általánosba. -
#12383 Mondjuk nem annyira a tudománynak és a technikának lett szentelve a topik eredetileg, de ahogy gondoljátok.
Am alig találtam meg a kedvencek között, megijedtem hogy hová lett. :) -
#12382 A fórumváltozások miatt a tudomány, technika és gazdaság fórumrészbe került át a topic. -
#12381 Itt a hosszabb cikk a törésről, képekkel. -
#12380 Állítólag dupla jelzálog van rajta és most az is csökkentett az értékén, hogy vontatás közben összetörték a hajtóművét :) -
#12379 Csak tippelek, de felteszem lízingelt gép, a lízing lejárt, a tulajdonosnak pedig nem kiserült a gépre érdeklődött találni. -
Nyiri #12378 Tudjátok mi van ezzel a géppel? Ha jól tudom 3 éve áll. Mi a francért tárolják feleslegesen itt? Eléggé le van rohadva.
-
#12377 egy kis animációs film
jobb minőségben itt (mp4) -
#12376 -
Nyiri #12375 Megint ez a tekintély probléma. Nem igaz bassza meg hogy nem tudnak ezzel valamit kezdeni. -
#12374 A modern gépek működésénél (lehet az busz, autó vagy vonat is) most már az ember a leggyengébb láncszem, ez kiderült a hurghadai balesetben is. Ez is elkerülhető lett volna ha nincs ez a másodpilóta. -
#12373 Ok. Köszi. -
perko #12372 Alapos zűrzavar lehetett a fedélzeten.
Jaroszlavli katasztrófa
"Nyilvánosságra került a jaroszlavli jégkorongklub tragédiáját okozó repülőgép pilótáinak utolsó párbeszéde. A jelek alapján biztosnak látszik, hogy a 44 áldozatot követelő balesetet egy indokolatlan fékezés és egy eltitkolt betegség okozhatta."
-
#12371 Csúszik a gép, ha a repülőgépedet érő relatív megfúvás sebességvektora nem az XZ síkban fekszik, hanem van valamekkora y tengely irányú komponense is (nem szimmetrikus az áramlás) -
Tehát akkor a csúszás az, amikor mondjuk bedöntöm a gépet - tehát x tengely körül kezd el fordulni - de közben némi z tengely körüli forgás is van? Tehát, ha csúszásjelző középen van, akkor van tiszta forduló?
Azért kérdem, mert a hosszabb leírás ellenére sem értem. Számomra az ilyen hosszú szögeket nehezen értelmezhetőek. Egy jó ábrán könnyű (?) lenne megmutatni, hogy akkor milyen sebesség és szögsebesség vektor jelent csúszást és mi side slipet. -
Baluxx #12369 Hello, a repulogep barmilyen repulesi fazisban kepes megcsuszni, ha a bedonteshez nincs megfelelo aranyu ero a kereszttengely iranyaban. Ugyanis amikor bedontod a gepet, a felhajtoero-eloszlas modosulasa, a szarnyak V-allasa, a legcsavar (ha van) vonoerejenek szoge, stb. a fordulo kozeppontja fele fogja huzni a geped farkat, az orrat pedig a fordulobol kifele, nem pedig a fordulo iven. Ezert van az, hogy adott bedonteshez mindig kell egy adott oldalkormany-kiterites.
Ennek a merteke gepenkent mas es mas, a Gobenal nagyon kellett erre figyelni, hogy szepen, csuszasmentesen repulj, (ha nem az oktatonak hatul taknya-nyala egybefolyt, aztan kaptal a fejedre) a Z-142-esnel csak ra kellett gondolni az oldalkormanyra forduloban (mivel rovid a torzse, es iiszonyat nagy az oldalkormany felulete) a Cessnaknal kell egy pici (de minimalis), a Diamond gepeknel (foleg a DA20-nal) pedig oda kell lepni rendesen.
Csuszas vizszintes repuleskor is eloallhat, ha a gepet oldaliranybol eri valami zavaro tenyezo (szellokes). Ez a gepet a fuggoleges tengelye korul elteriti, viszont a repulogep a tehetetlensegenel fogva az eredeti iranyban halad. Az eredeti iranya (track) es amerre a gep orra most nez (heading) kozotti szog a csuszasi szog. Viszont, hogy a gep ne csinaljon ilyen mozgasokat, van a hatso reszen egy elmes szerkezet, a fuggoleges vezersik. Ez, amikor megcsuszik a repulogep, az aramlas iranya megvaltozik es lesz rajta oldaliranyu legero, ami "visszahuzza" a gepet az eredeti iranyba.
Amit Fenrir irt a slip indicatorrol, az majdnem jo, egy kis pontositas: az a "haromszog", az a bedontes merteket mutatja a jobbra-balra bevonalkazott skalan, a haromszog alatt levo kis teglalap (Airbusnal trapez alaku) jelzi a csuszast ugy, hogy jobbra-balra kiter a haromszog alol. A kis "analog" muszernek pedig van egy masik valtozata, a turn coordinator, amikor a muszer csapagyazasat 30 fokban elforgatjak, igy a muszer erzekenyebb lesz a fuggoleges es kereszttengely koruli mozgasokra, ergo jobban mutatja, ha logsz. (A turn coordinatorokban mar egy kis repulogepsziluett van, az dol jobbra-balra. Viszont fel-le nem megy, ezert van rairva: no pitch information)
Amit Molnibalage irt a sliprol videot, az nem teljesen fedi a valosagot, mert az az un. sideslip, vagy csusztatas. Ekkor beleped az oldalkormanyt, es a gepet ellentetes iranyu csurovel tartod meg. (Iranyban is, tehat hogy a track az eredeti iranyba mutasson.)
Ez azert jo, mert a csuszaskor nagyobb lesz az ellenallas, es a gep jol megmerul. Levett gazzal nagyon szepen meg tudod novelni a sikloszoget, leszallashoz valo behelyezkedeskor jo bizonyos esetekben (ha mittudomen nincs fekszarny, es rovid a palya es atstartolni mar nem tudsz). (Vitorlanal anno annyit jelentett a csusztatas, hogy a normal esetben 1 m/s-os merulosebessegbol lett 7-8 m lefele.)
Illetve meg oldalszeles leszallaskor hasznos, ralogatod a szarnyat az oldalszelre, es ellenkezo iranyban belepett oldalkormannyal tartod meg a gepet iranyban. Lebegteteskor meg szepen visszateszel mindent kozepre. (Eros oldalszelben ezert nem a kozepvonalat nezzuk, hanem attol kisse balra-jobbra. Majd lebegteteskor szepen befujja a gepet kozepre.)
A masik videon meg oldalszeles leszallasok vannak, ott nem csak csusztatas van, hanem (foleg amikor vizszintes szarnnyal csinaljak) gazzal megtartas is (angol megfelelok a sideslip, crab ill. de-crab, ha erdekel le tudom irni oket, melyiket hogy kell csinalni.) -
#12368 és persze a "kis" kedvencem se maradjon ki:
-
#12367 -
#12366 A Concorde meg az útvonala miatt lehet akkor egyedi, hiszen ugye alapvetően csak három reptéren lehetett látni. :) -
#12365 ráadásul nálunk jó esélye van hogy évekig nem jár több, legfeljebb F-es, ha egyszer kész lesz. -
#12364 A mérete miatt eléggé egyedi, bár ez is le fog csengeni pár év múlva amikor már sokkal több lesz forgalomban. -
#12363 Hát most akárhol nézem, mindenhol az A380 a "sztár". Azért jóval több a bámészkodó, mint akármelyik más típus esetén. Ilyesmire hajdan a Concorde volt képes... :) -
Nyiri #12362 Szerintem nehezen. A concode-t azért kurva jó lehetett élőben látni.