14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#12361 Néha az az érzésem, hogy az A380 nagyobb "showsztár", mint hajdan a Concorde volt. :P -
#12360 van benne kraft, jól meghordja a népet szénával még olyan messziről is :D
-
#12359 Durva birdstrike
-
#12358 The lucky Tu-154.. -
raptor22 #12357 9:) -
raptor22 #12356 Flight radaron nagy hirtelen 8-at számoltam össze:) -
#12355 Most húz el Tiszafüred felett :)
-
#12354 Igazság szerint nincs olyan gép, amire rá lehet mondani, hogy "na ebből lopták". Emlékeztet a MiG 1.44-re (a sárkány hátsó része és a méretei), ám annak a beömlőnyílásai a törzs alatt voltak, míg a J-20-é a törzs két oldalán van, mint az F-22A-nak, és nincsenek olyan hátra nyúló nyúlványai. Az orr-rész és a beömlőnyílások ugye F-22A szerűek, ám a canard-rész meg a Rafale-ra emlékeztet.
MiG 1.44
MiG 1.44
Viszont ha így nézzük, akkor meg minden "lopkodás", az F-15 erősen emlékeztet a MiG-25-re és így tovább...
Ami tény, hogy brutálisan nagy gép lesz...
[center] -
#12353 szépen összelopkodták a formát :) -
#12352 Kínai J-20 vadászgép prototípus. -
#12351 ez milyen gép? amugy szép :) -
#12350 737 NG AMM1-ből:
Slip/Skid Indication:
The slip/skid indication shows the lateral acceleration of the
airplane. The displacement of the lower portion of the bank
pointer shows the lateral acceleration. If there is no lateral
acceleration, the roll pointer and slip/skid indication align. The
slip/skid indication is filled white when the lateral acceleration
is more than a threshold value. Also, if the roll attitude is more
than 35 degrees, the slip/skid indication changes to filled
amber. -
#12349 Mondtam, hogy lesz valaki aki nálam sokkal jobban és érthetőbben elmagyarázza :) -
#12348 A PFD-n a kis háromszög alatti kis négyzet háromszöghöz viszonyított helyzete jelzi a csúszás mértékét. A felfelé mutató háromszög egymagában csak a bedöntés mértékét mutatja. -
#12347 A slip magyar neve a csúszás lenne, a gép pedig akkor csúszik, ha az áramlás iránya nem párhuzamos a szimmetria síkkal, tehát valamelyik oldalról és nem csak szemből éri az áramlás. Ilyenkor tetemes oldalerő keletkezik a gépen, ami olyan hatást kelt, mintha ki akarnál szakadni az ülésből repülés közben. Ez a repülés bármely fázisában előjöhet, nem koordinált forduló közben, vagy akár egyenes vonalú repülésben is, pl. mikor beléped az oldalkormányt és vízszintesen tartod a szárnyat. De sok más helyzetben is előjön, pl. késrepülésnél.
A drift az tényleg leginkább sodródásnak nevezhető, de a jelenség teljesen különbözik a sliptől. Míg a slipnél oldalirányú áramlás is van és így oldalerő is, addig driftnél nincs egyik se. Pl. ha balról fújó oldalszélben repülsz vízszintes szárnnyal, és nincs belépve az oldalkormány, ergo szimmetrikusan éri a gépet az áramlás, akkor azt tapasztalod, hogy a gép jobbra sodródik. Talán úgy lehetne elmondani, hogy repülsz egy légbuborékban egyenesen (szimmetrikus áramlási viszonyok között), miközben ezt az egész légbuborékot valaki viszi oldalirányba, vagy mint mikor keresztbe evezel át a dunán.:)
-
#12346 Ez csak még tovább fokozta a zavart számomra. A lexikonban a csúszás benne van, ott szó sincs fordulóról, a haladási iránnyal bezárt szögről és sebességvektorokról van szó.
Ez slip. Szó sincs fordulásról, az oldalkorámnnyal repül a gép egyenesen előre, de a gép orra picit jobbra mutat. Szerintem ez a szlip, a repülési lexikon is ezt érti alatta.
Ezeken akkor most slip vagy drift van? A videó feltöltők is összevissza nevezgetik el ugyanazt a jelenséget.
A drift magyar fordítása mi lenne? Sodródás? Mert ilyen szócikk
nincs a repülési lexikonban. :(
Számomra egyszerűen értelmezhetetlen az a mondat, hogy lecsúszás az ívről. Amikor a gép fordulóban van, akkor egy fok/sec forduló szögsebessége van adott bedöntés és magassági meghúzás mellett. Milyen parméter mutatja a drift mértékét? Az, hogy az oldalszél tolja le az ívről?
Nem kekeckedek meg akarom érteni, hogy mi a difi. Egy kini fórumon is kérdezősködik és döbbenetes, de ugyanígy nem tudta senki elmagyarázni és egymásnak ellentmondó ábrákat tettek be. -
#12345 Ha megnézed ezt a képet akkor láthatod, hogy zöld A/P jelzés alatt van egy háromszög, ez a slip indicator. Amikor a gép fordulóban van ez jelzi, hogy mennyire kezd lecsúszni az ívről.
Azokon a gépeken amiken nincs még PFD/ND/ED kijelző azon ehhez hasonlók a csúszásjelzők:
Turn and Slip Indicator – A flight instrument consisting of a rate gyro to indicate the rate of yaw and a curved glass inclinometer to indicate the relationship between gravity and centrifugal force. The turn-and-slip indicator indicates the relationship between angle of bank and rate of yaw. Also called a turn-and-bank indicator.
A drift-et rendesen nem tudom elmagyarázni, de megkérdezem róla az egyik pilóta ismerősömet. -
#12344 Így sem értem. Ábrán sebességvektorokkal és a gép kooridnátáival lenne egyértelmű, hogy akkor melyik melyik. Majd nyitogatok repülési lexikont. Abban háta jól van és nem összevissza. -
#12343 A drift sodródás, a slip csúszás.
Slip a koordinált fordulónál fontos, hogy ne csússzon le a gép fordulóban, a drift pedig az útvonalrepülésnél. Az utóbbit befolyásolja a navigációs eszközök pontossága, ez a driftrate.
Szerintem van aki nálam jobban is elmagyarázza ezt. -
#12342 Lenne egy hülye kérdésem. Mi a különbség a drift és slip között? Mindenféle ábrát látok a neten és ugyanazon ábrázhoz nem azonos értelmezés van. Mi a bevett fordítása ezeknek? -
#12341 Béka helyett a második kép:
-
#12340 Szinte minden jet-en ilyen az elrendezés, maximum a kinézete más:
737-esen két kar van a gázkarok alatt:
Amúgy azok meg nem a szivattyúk kapcsolói hanem azoké a szelepék amik a hajtóműnek adják az üzemanyagot.
Ezek a szivattyúké:
-
#12339 The large fuel control switches located in the middle are used when an engine must be shut down after a flight is over or during an in-flight emergency. This might occur if there is a fire or if an engine is malfunctioning and the captain wants to prevent any further damage. The switch is pulled out and simply moved to the cutoff position and the engine is shut down as we discovered during our visit to the 787 simulator.
Minden képhez van külön szöveg, elég jól összeszedett anyag :) -
#12338 Ezt sem tudtam. Most már tudom. -
#12337 Kicsit túlmisztifikálod. A kapcsoló eleve nem egy sima kapcsoló, ki kell emelni egy horonyból az egészet és csak utána kapcsolható át a másik állásba. -
#12336 Jé, azokat észre sem vettem. Mondjuk bennem az is megfogalmazódott, hogy ha fordított irányban működnének, akkor a lecsúszás sem lenne gáz. Viszon logikai szemponból nagyon hülye lenne, hogy akkor kapcsolod fel a rendszert, amikor a kapcsolót lefele mozgatod. :) -
#12335 Ha megnézed elég komolyan kell, hogy megcsússzon a keze, ráadásul két oldalt van egy-egy "fül", ami a vétlen odakapás/odanyúlás ellen véd. -
#12334 Nem, a nemzetközi repteret megvédik. Ez egy másik reptér, ahol a helyi légitársaság nem repképes, öreg madarai vannak (A300 ugyebár már ez a kategória, elég rájuk nézni). -
#12333 A gázkar alatt az üzemanyag szivattyúk főkapcsolója van?
Ha az, nem veszélyes elrendezés ez? Egyszer csúszik meg a pilóta keze és véletlenül lekapcsolja őket? Vagy vannak olyan kapcsolók, amiket nagy erővel kell átkapcsolni? -
#12332 Dreamliner pilótafülke képek -
#12331 ez a nemzetközi? azt sem tudták megvédeni? -
#12330 Bangkok, október 26 ,Airbus A300
-
#12329 -
Freeda Krueger #12328 747-8F -
Baluxx #12327 Hello, en igenyt tartanek ra... :) Ofkorsz a tartalmat pdf-ben kozkinccse tennem. -
GPx8 #12326 Szerintem scannelni kéne. -
#12325 nem is tudtam, hogy repüléstörténeti múzeumként is üzemelsz :D -
#12324 -
#12323 Pl. nekem adhatod, én majd vigyázok rá. :) -
#12322 sziasztok!
birtokomban van már régóta egy ilyen Tu134 típusfüzet. Szerintetek van valami repüléstörténeti vagy más múzeum, vagy gyűjtemény, ami igényt tarthat rá? nem pénzzé tenni szeretném, csupán véleményem szerint jobb sorsra érdemes régi dokumentum...