14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • desigo
  • Baluxx
    A SAS-nak 28 db -600-asa van, csak ok 123 ulesesre szekeztek be. Igy mar azert jobban jartak.
  • Fenrir
    Újabb 3 ex-Malév gépet lajstromoznak át, ezek most az oroszokhoz kerülnek.

• Freeda Krueger

érdekes festésű repülő,jól néz ki.
  • Fenrir
    Midwest Airlines was founded in 1998 with an initial fleet of two Airbus A310-300s. Of those, one was sold in 2004, while the other one is stored.
  • robotnyk
    de csak 3 737esük van :)

• Fenrir
    Btw van ilyen is:

Midwest Airlines is an airline based in Cairo, Egypt, operating chartered passenger flights within Egypt and to Europe.
  • robotnyk
    igazából mindegy is, mert csak usán berül repültek
    más volt cél a képpel, csak kamu körítéssel tálalták sok helyen
  • Papirzacsi
    Az észrevétel kiváló, de a kép készítésének időpontja nem volt kitűzve. ;)
  • robotnyk
    a midwest már nem is létezik, de háttérképnek jó :)
  • Papirzacsi
    Kár hogy kamu a kép (legalábbis ami a mellé tűzütt szöveget illeti). Elég kis valószínűséggel (=0) jár Hannoverben Nortwest DC-9-es, Midwest MD-81-es, jetBlue A320, United Express CRJ, stb.
  • Papirzacsi
    Inkább trágya.
  • MerlinW
    Fincseej..

• robotnyk
    thx
  • desigo
    1772 px × 1181 px

A Tui,hogy lázad
  • robotnyk
    ebből kéne nagyobb, ez lenne a hátterem :D
  • desigo
    Ho-Yeol Ryu: Hannover Airport
    A koreai fényképész 24 órán át fényképezte a hannoveri repteret, majd a felvételeket egy képben ötvözte.

• Nyiri
    Hatalmas Boeing logó amerika felett Tök jópofa!
  • robotnyk
    jellemzően... :D
  • Fenrir
    "A 109 utas szállítására alkalmas Boeing 737-600-as típusra a jelenlegi üzemanyagárak mellett nehezen lehet új bérlőt/üzemeltetőt találni, mert azonos üzemeltetési költségek mellett kevesebb utast képes elszállítani, a hosszabb 700-as és 800-as változatoknál. Ahogy korábban is megírtuk, így nem meglepő, hogy bár kevesebb, mint 10 éves gépekről van szó, jobban megéri a tulajdonosnak a gépek szétbontása és alkatrészenként történő értékesítése."

Senkinek nem kell 600-as, a Ryanair közel 250 B737-800-ast üzemeltet mert az éri meg neki leginkább.
  • Molnibalage
    Mi volt a hibája?
  • Fenrir
    Azt már mi tavaly is tudtuk, hogy valószínűleg a 600-asok sorsa ez lesz. Le is van írva, hogy miért.

Elég megnézni csak a számokat:

737 Next Generation:

737-600 Built (orders): 69
    737-700 Built (orders): 1,079 (329)
    737-800 Built (orders): 2,402 (1545)

Szegény 600-as egy rossz konstrukció volt, Európában a Malévnak volt a legnagyobb 600-as flottája...
  • Nyiri
    Alig 10 éves gépek :(
  • desigo
    bazz akkor utolsó repülésük
    RIP

Eközben Feljelenti a Wizz Airt a Ryanair
  • Nyiri
    :'(
    http://www.airportal.hu/spotter-forum/viewtopic.php?f=32&t=6673
  • Fenrir
    Az LQD utolsó áthúzása Ferihegy felett. A mai napon az LQA és az LQD elrepült Norvágiába, a lizincégéhez:

Sajnos úgy néz ki, hogy mindig van lejjebb. Már csak 2 Malév gép maradt Budapesten. Az LQC-ből visszavették a németek a kölcsönhajtóművet és nincs csere, a LOB meg "C" check-en van. Az LQB Innsbruck-ban volt "C" check-en, az osztrákok viszont ott meg is fogták a gépet mert nem lett kifizetve a nagyjavítás. Úgy néz ki, hogy az majd onnan repül ki Torp-ba ha rendezték az anyagiakat.
  • robotnyk
    inkább Birdholocaust
  • exTrem
    Birdstrike

• Molnibalage
    A380 hírek.
  • Fenrir
    Sajnos ezt igazán csak az tudja átérezni aki már hosszú éveket töltött a kékorrúakkal. Az én 9 évem még nem valami sok, de nekem is nagyon rossz látnom, hogy eltűntek azok a madarak amiken dolgoztam. Bevallom, hogy sokszor a hátam közepére kívántam őket, de szerencsére többször volt amikor örömet is okoztak. Amikor régebben rotálásban lent kellett lenni a hangárban besegíteni akkor is amikor csak tudtam Malév gépre kértem magam, az olyan volt mintha hazaértem volna pedig semmivel nem volt különb mint egy Air Berlin mellette. Csupán az érzés volt más rajta, hiszen az az a gép amin fent a forgalomban hosszú órákat töltök.

Mindegy, nagyon nehéz leírni ezt, most amolyan ürességet érzek. Sajnos ezt látom a kollégáimon is, nem igazán tudják feldolgozni/megemészteni.
  • desigo
    Demeter Csaba pilóta:

"Kedves Barátaim, Kollégáim, Kedves Második Családom.
    Mérhetetlen fájdalmat érzek legbelül és a mai napig nem tudom elhinni hogy ez tényleg megtörtént. Megtörtént és ÍGY történt meg. Nagyon sokáig bíztam reménykedtem abban, hogy lesz megoldás de péntek reggel telefonra keltem melyet először nem akartam elhinni. MEGÁLLT A CÉG :-( Rettenetes lehetett ezt eldönteni és kimondani hogy VÉGE. Elkeseredettség düh és sokk hatása alatt mentem ki és pakoltam a szekrényemet. Akkor kezdték keresni azokat a pilótákat akik visszarepülik a 737-eseket a bérbe adónak, tulajdonosnak, és nyilván az első reakciója mindenkinek az volt hogy nem, szó sem lehet erről. Miért mi adjuk az utolsó mindent eldöntő döfést magunkba?????.
    Aztán valamelyest tisztultak a gondolatok eljutottak az információk, a fontos információk és úgy döntöttem, döntöttünk, részt szeretnék venni ezen a repülésen.
    De ez nem csak az volt.
    Du fél 5 körül gyülekeztünk a CREW CENTERBEN. Nevetgéltünk örültünk egymásnak izgalommal vártuk a dolgot. Aztán irány az APRON. Mindenki elfoglalta a számára kijelölt repcsit a szép, és talán akkor mindenki számára a legszebb fehér madarat a kék orrával, és a legszebb logóval a farkán amit valaha láttam gép farkán. Akkor már nem voltunk vidámak, de a feladatra való koncentrálás a kiszolgálás szervezése feledtette velünk az érzéseket. De ahogy Végig néztem az egymás mellett sorakozó gépeket belül éreztem ez nem jó így. Nagyon nem jó :-(.
    Aztán elindultunk szépen egymás után sorban elköszönve kihangsúlyozva a járatszám előtti hívójelet MALÉV. MALÉV. Jó érzés volt :-) Az út sima volt, kaptuk a direct-eket 300-400NM direct-eket mintha Ők is tudták volna, nem biztos hogy lesz még alkalom segíteni. Pedig nem kellett időre menni, nem volt utas csak mi ketten. A kapitány és első tiszt. És a madár, a fehér madár kék orral, BLUE NOSE.
    Éjfél körül megérkeztünk EINN-be sorban egymás után szálltunk le szépen meggurítva ezzel is tisztelegve az elmúlt időszak felett. Megálltunk egymás után, sorban guruló utakon, álló helyeken, leállítottuk, kipakoltunk, kikapcsoltuk a fényeket, sötétbe burkolóztak a gépeink. Szörnyű érzés volt, OTT KELLETT HAGYNI ŐKET. Reménykedtünk még hátha jön egy telefon, GYERTEK HAZA GÉPESTÜL ez csak egy álom, vagy egy rossz vicc volt. De nem jött ilyen. OTT MARADTAK. Mindegyik. :-(

DAS-al jöttünk haza, LQD a retró. Szuper jó kis gép fantasztikus személyzettel. Összeszedtük magunkat, beszálltunk de a hangulatunk egyre rosszabb volt. Tudtuk merre fogunk kigurulni. És tudtuk nem lesz jó a látvány de mindenki erősnek érezte magát. Ekkor már volt aki 24 órája volt ébren, de abban a pillanatban a fáradtság volt a legkevésbé fontos, meghatározó. Néztem az ablakon kifelé és megláttam a mi madarainkat. Az épületek fényei, művészi szépséggel rajzolták kis a sötétségben a boeingok sziluettjét. A logó már nem látszott. Mintha igy lett volna megkomponálva. Potyogtak a könnyek.....senki, szerintem senki nem tudta magába tartani. Torokszorító, fojtogató érzés volt elgurulni és felszállni. Mintha a szívünkből téptek volna ki egy darabot. "NEM HISZEM EL HOGY ITT KELL HAGYNI ŐKET", hogy van ez?

Hát így. Ha most beszélnem kellene nem tudnék :-(

12 éves koromban döntöttem el hogy ezt szeretném csinálni, igy szeretném csinálni, ITT szeretném csinálni és ilyen emberekkel szeretnék együtt dolgozni. Sikerült, ha nem is nagyon sokáig de azért sikerült.

Köszönöm nektek a feledhetetlen 9 évet, és Örülök hogy részese lehettem a Magyar Nemzeti Légitársaságnak, a "MA"gyar "LÉ"giközlekedési "V"állalatnak.

Remélem még dolgozhatok veletek, mellettetek, EGYÜTT, a légi iparban egy Nemzeti légitársaságban."
  • Willenbrock
    Nekem szimpatikus ez a francia tipusú lokálpatriotizmus-nem mindíg káros még ha most az Air France esetében esetleg az is.
    Jó jelenlegi helyzetében talán tényleg nem kell fenntartani a veszteséges MALÉV-ot,bár páran azt mondják most volt fellendülőben a forgalma.De valamilyen formában bizonyára az állami vezetők is felelősek hogy eddig jutott a MALÉV,kezdve a nem megfelelő privatizálástól addig hogy bizonyos racionalizálásokra nem voltak hajlandóak.Nem úgy akartam mondani hogy ezért a MALÉV-ért kár hanem magáért a nagy múltú cégért.Hosszú távon lehet vesztett vele az ország ha igaz amit páran mondanak hogy átalakított üzletpolitikával megmenthető lett volna.Arra meg kiváncsi leszek hol fog kikötni az így megspórolt pénz-lesz-e valami látszata ami az országot illeti.
  • [NST]Cifu
    Már elnézést, de itt egy "pici" árnyaltabb a kép. Egy veszteséges, problémás, rosszul irányított cégcsoportról beszélünk. Megkérdezhetem, miért kell egy ilyet támogatni? Csak azért mert Magyar?

Ha arról lenne szó, hogy racionalizálják, és végre nem politikusi játék-terepasztal lesz, akkor azt mondom oké. De kb. másfél-két évtizede egy rövid időszakot leszámítva bizony az volt.

Az Air France-ot úgy hívják, hogy Air France-KLM, a francia állam pedig kevesebb, mint 20%-ban tulajdonos csak. Az esetükben éppenséggel tavaly is voltak csúnya nézések, mivel az állam kvázi kikényszerítette, hogy 100 darab új hosszú járatú gépet vásároljon az Airbus-tól, hogy javítsa annak megrendelésállományát, ezt pedig a magánbefektetők nem nézték annyira szép szemekkel. Hozzá kell tenni, hogy Francia gazdasági lokálpatrionizmus nem csak az állami cégeknél él, a teljesen magántőkén lévő PSA konszern vezetését is behívta a francia gazdasági miniszter, amikor felmerült, hogy egy franciaországi gyáregységet bezárnak. Ott így mennek a dolgok...

Visszatérve az Air France-KLM csoportra: ott most bocsátanak el 2000 embert, ezért (is) lesz hamarosan sztrájk a Párizsi reptéren...

A Lufthansa pedig azért rossz példa, mert nyereséges. Még véletlenül se szorul állami támogatásra...
  • Willenbrock
    Állítólag mostanában kezdett jelentősen fellendülni az utasforgalom,lett volna még lehetőség benne csak elqrták ezt is.Sok hozzá értőnek volt ez a véleménye.A BKV fontosabb de nem hiszem hogy meg fog látszani majd rajta hogy a MALÉV lehúzta a rolót(az ezen megspórolt pénz gyanítom nem ott fog kikötni)-bár úgy lenne.
  • Molnibalage
    Ha a MALÉV tényleg csak vitte a pénzt, akkor kicsit sokba fáj ez a büszkeség.

A BKV meg 20 éve vegetál. A MALÉV-nak van alernatívája. A BKV-nak nincs. Ha az leáll, akkor a gazdaság lényegében összedől, mert az emberek 50%-a a fővárosban és az agglomerációban azzal jár.

Akkor miért is a stratégiai a MALÉV? Fel nem foghatom...
  • Willenbrock
    Na többek között ebben különbözünk szerintem a franciáktól vagy a németektől.Nem érezzük veszteségnek ha egy nagymúltú állami társaság tönkremegy aminek nemzetközi jó hírneve is volt.A francia vagy a német ezt képtelen lenne elfogadni,kizártnak tartom hogy a franciák engednék valaha is tönkremenni az Air Francot vagy a németek a Lufthansa-t.Ezt ők nem csak egyszerű gazdasági kérdésnek tekintik hanem ott még van olyan hogy nemzeti presztízs amiért hajlandóak áldozni is ha meg kell menteni.
  • joebacsi
    Azért aranyosak ezek a romantikus kitörések:

"Ilyenkor úgy érzem, hogy egy darabot kiszakítottak Magyaroszágból."

"Akkor volt egy csomó magyar cég, a legkülönbözőbb szakmai kultúrákkal, és benne magyar tudással. Ezek köre vészesen lecsökkent a rendszerváltás óta, és ez a csökkenés a Malévval most tovább folytatódik. Mindig lesznek számok, amiket fel lehet mutatni, hogy nem gazdaságos ez meg az a cég, tevékenység, ezért be kell zárni, majd megvesszük a piacon. És közben mint ország, mint közösség mindig egy lépéssel hátrálunk."

Egy WizzAir például mennyivel kevésbé magyar ennek fényében? Oké, a neve :)

Szerintem nem kár a Malévért.
  • Fenrir
    Update 17:10: A malév kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy a Malév Boeing 737-es gépei hamarosan el fognak indulni Shannonba, amennyiben a Budapest Airport ehhez hozzájárul. A megfelelő számú pilóta rendelkezésre áll, csak azon múlik az indulás, hogy a Budapest Airport elengedi-e a repülőket, vagy a tartozások fejében ittfogja azokat. A HírTV információi szerint a Malév pilótáit majd egy Q400-as repülőgép hozza vissza Budapestre.
  • desigo

"A flightradar24.net online radarképe szerint itt tartanak most az írországi Shannonba, az International Lease Finance Corporation (ILFC) központjába tartó gépek."
  • Fenrir
    :D