14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Papirzacsi
    Nekem személy szerint pl. hiányzik a sebességgyűjtés fázisa a földről elszakadás után. Szerintem ezekkel az öreg sugaras masinákkal hajdanán nem emelkedtek ilyen meredeken közvetlenül a felszállás után.
  • Molnibalage
    Milyen paramtérekről van szó?
  • Reaper
    A felszállások milyenségébe szerintem inkább ne menjünk bele. Legyen annyi elég, hogy nem igazán ilyen paraméterekkel kellett felszállni a 15-össel..
  • Willenbrock
    Azért sem hinném hogy pilótahiba lett volna mert előzőleg volt már 3 felszállásuk a géppel és ezek során szépen repültek vele,a felszállás is szép szabályos volt ahogy a leszállások is szabályosak,lágyak.A póttartályokkal volt valami baj.
  • Molnibalage
    Ennyi erővel vedd le a keresztvizet minden pilótáról, aki gépet vágott oda, vagy minden sofőrt, aki autót/busz/stb. tett tönkre.

A járművek vezetése veszélyes üzem. Ez van. Főleg olyané, amivel itthon senki nem repült alsó hangon 20 éve. Lehetett volna külföldi pilótát is, lehet hogy az sem számított volna...
  • Sharks
    Ennyi idő után még nem lehet messze menő következtetéseket levonni. Majd kiderül a vizsgálat után a pontos háttere a dolognak, vagy nem... Csak arra akartam rávilágítani, hogy még mindenki örvendezik, hogy legalább a két pilóta túlélte a dolgot (ami persze tényleg jó), addig azért elég szomorú, hogy 50 embernek, aki ennyit dolgozott vele, ezt kellett végignéznie.
  • Willenbrock
    Úgy néz ki hogy valami módon a póttartályok okozták a bajt ezért inkább műszaki hibának tűnik.
    Egyébként több fórumon is azt olvastam hogy a hatóságoknál páran nem akartak repülési engedélyt adni a gépnek,és sokan vádolták merevséggel meg szándékos akadályoztatással a hivatalnokokat.Még politikai okokat is emlegettek ezzel kapcsolatban,de bizonyos személycserék történtek a hatóságnál és ezután már nem álltak az engedélyek kiadásának útjába.Akik anno nem akarták kiadni az engedélyeket azok most biztos mondogatják hogy "Naugye mi megmondtuk"
  • Molnibalage
    Ez nagyon nem szerencsés szemlélet...
  • Sharks
    Mindenki úgy van ezzel, hogy felröppent a hír kb. 2 hete, hogy lesz egy ilyen esemény. Olvashattunk róla pár cikket, majd eljött. Gondoljunk azért bele, hogy milyen ez annak, aki évek óta várta ezt a pillanatot és dolgozott érte, meg rohangált, hogy összekunyerálja rá az anyagi támogatást: "A jelenlegi állapot mintegy 50 ember 5 év alatt végzett 25 ezer munkaórájának az eredménye." (HTKA-fórum, 2011)Ha az anyagiaktól el is tekintünk, akkor is durva még feltételes módban is kimondani, hogy ha ez pilótahiba volt, akkor 2-en vágták tönkre ezt a rengeteg munkát pár másodperc alatt.
  • Reaper
    Nem kell olyan messzire menni, lengyeleknek is van egy..
  • Willenbrock
    Amerikában is van repképes Mig-15UTI
  • Reaper
    Civil gépről lévén szó, gondolom LH, KBSZ és katonai reptér (LHSN) lévén gondolom besegít a KLH is..
  • Molnibalage
    Melyik ilyenkor az illetékes hatóság?
  • Reaper
    Kár találgatni, majd a kivizsgálás eldönti mi volt a kiváltó ok...
  • Willenbrock
    Mekkora ijedtség lehetett a fülkében,mikor érzi az ember hogy lebillent a szárny...hogy elvesztette az uralmat felette,tényleg újjászületett a két pilóta.
  • Willenbrock
    Vajon miért billent le az egyik szárny? Úgy néz ki mintha nem érte volna még el a felszállási sebességet mikor elemelték,vagy esetleg hirtelen húzták fel az orrát?,talán az ívelőlap amit felszállási helyzetbe nyitnak asszimetrikusan nyílhatott ki? Vagy elemeléskor lecsökkent a tolóerő.
    Kiváncsi leszek hogy műszaki vagy pilótahiba történt-e.
  • Reaper
    Sanszos, hogy a törzskeretek is deformálódtak és a hajtómű sem köszönte meg a puha "landolást". Biztos sokmindent ki lehet belőle menteni, de ez a sárkány már ránézésre is kuka sajnos...
  • Molnibalage
    Hááááááááát...

A kép alapján az egyik szárnynak annyi. Kérdés, hogy a törzsbekötési pontokat mennyire tépte meg. Ha a törzs is nagyon károsdott, akkor szerintem kuka sajos az egész gépnek.

Ha "csak" a szárny és egybek, akkor is minimum egy használt szárnyat és futót kell valahonnan leakasztani és újrakezdeni az egészet. A hajtómű is finom ütést kaphatott, a segédberedezésekkel együtt.
  • Molnibalage
    Aztarohadt. Ebbe simán belehalhattak volna így a kép alapján.
  • GPx8
    Szvsz. a sárkány kuka, de - talán - a hajtómű és az elektronika megúszta.
  • Kata
    A gépet most kezdhetik előlről vagy ez már így kuka? Jó sok pénz meg munka veszett akkor kárba.
  • desigo
    Kár érte de még szerencse,hogy nem lett személyi sérülés.
  • Reaper
    Képek

Az első kép már az első elpattanás után készült, a jobb szárnytartály már leszakadt és a bal is keresztbenállt, meg már füstölt is a gép. Maradjunk annyiban, hogy kurva nagy mákjuk volt, hogy így megúszták. A gép viszont tropa...
  • Reaper
    Ne menjünk szerintem egyelőre bele, mivel mindenkinek részinformációi vannak csak perpillanat.. Hallottam egy verziót, hogy hogyan történt a dolog, de szerintem várjuk meg amíg jobban összeáll a kép. Amúgy a 15-öt nem mondanám rigolyás gépnek, inkább másmilyen odafigyelést igénylőnek. Ezt nem a kisujjamból szoptam amúgy, mielőtt nekem ront valaki, hanem apám és keresztapám is repült ezzel a típussal jó pár órácskát, szóval csak tudják..;)
  • Willenbrock
    Az mit jelent hogy felszállás közben összecsukták? Korán húzták be a futót? Kár érte nagyon sok meló volt benne de amit eddig a Mig-15-ről hallottam elég rigolyás gép,nem pilótabarát.
  • Reaper
    Igen, igaz a hír. Felszállás közben összecsukták és ahogy hallottam elég gatya a gép, de legalább a pilóták megúszták...
  • Boconadi
    Már bocsánat a felindulásért, de remélem ez valami szar vicc...
  • Boconadi
    MiVaN??????!!!
  • Molnibalage
    Most olvastam a HTKA-n és az AP blogon, hogy a gép összetört. :(

A pilóták szerencsére túlélték.
  • Fenrir
    Ha szar az EGPWS akkor simán. Az egyik Malév gépen mostanában xarakodik pl a TCAS, állítólag az a baja, hogy a gépet magát látja intruder-nek és simán ad manőver utasítást, Amszterdamban nagy balhé is volt belőle mert approach közben bejött a fals jelzés, a pilóták meg rögtön kezdtek emelkedni, erre az irányítás nem győzte szétdobálni a többi gépet a légtérből :)
  • robotnyk
    Normális az, hogy tervezett leszálláskor "terrain, pull up" figyelmeztetés van?
  • Baluxx
    Kint voltam... :)
  • Reaper
  • Kata
  • Molnibalage
    Szavak nélkül.
  • Bucser
    Szvsz a launch szo egzakt jelentese inditas melyet folyamatos vagy gyorsulo emelkedes kovet, vagy "tompitott" kiloves lassu inditassal es folyamatos energialeadassal elert gyorsitassal.

De csak szerintem;)
  • robotnyk
    mert ennyit ér az egész :D
  • Fenrir
    Aha, akkor én miért vagyok szürke? :)
  • robotnyk
    aki szürke az offline, aki zöld az éppen online.
  • Fenrir
    Oké, meggyőztél :)

BTW mi ez a szürke csík a nevem előtt? Neked zöld van.