Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Boconadi
De ezen kívül még rengeteg sok más hülyeséget kitalált már. Vegyük csak a pilóták pihenési idejének csökkentését. Ezt kombinálva az egy pilótásdival, és még a temérdek hülyeségével, áh... Én egy kicsit elõre gondolkoztam, csak nem úgy írtam le.

de valamit mégis jól csinál
Reaper
Csodálkozol?:-DDD

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Kata
nem vagyok személyzet, mégis volt részem hasonló "bánásmódban" egyszer...

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Egy katasztrófa ami Ferihegyen megy, még nekünk is le kell vennünk a cipõnket amikor bemegyünk dolgozni ha éppen azért sípol a mágneskapu mert én éppen beleesek a 10%-os kvótába.

Tõlem akarják védeni a gépeket mikor az én feladatom az, hogy üzemképessé tegyem õket. Egy szánalmas gyökér hely lett a repterünk, már csak ezért is érdemes itt hagyni a retekbe õket, a 3 éve minden évben elmaradt fizetésemelésrõl már nem is beszélek.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Én a 2. pontot érzem a legveszélyesebbnek. Mind súlyra, de legfõképp azért, mert bujtatott. Nagyon hosszú az átfutási ideje, de ha gond van, akkor visszacsinálni sem lehet azonnal, mert pilótád nem lesz hirtelen a semmibõl, akik pótolnák a visszaállást. A minõség meg a repülésben tudjuk, hogy olyan, mint az "egy csepp bor a szennyvízbe, vagy egy csepp szennyvíz a borba" esete...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát ez elég durva.
Nem kifejezett felhõk feletti a téma, de azért kapcsolódik a repüléshez.
Rendesen javítja a magyar hírnevet.<#mf1>

Reptéri fenékbe nyúlás, tangahúzogatás

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Fenrir
1. Oké, vészhelyzet van: gondolom láttál pár Légikatasztrófák részt a Nat. Geo-n. Ott hány eset volt amikor mondjuk 3 fõ személyzet sem oldotta meg a krízist? Hány eset volt amikor a személyzet hibájából (rosszul képezték át a típusra, figyelmetlenség, bizalmatlanság a rendszer iránt) történt valami? Aláírom, hogy ha gond van akkor ha ül a kapitány mellett valaki akkor gyorsabban meg lehet oldani a helyzetet (pl az F/O olvassa a QRH-t, a kapitány meg végrehajtja), de ez a mai világban már eléggé ritka. Az olyan problémák amik ma vannak azt 1 ember is le tudja kezelni, hogy ha nem pánikol be.

A redundacia csak akkor fontos ha a személyzet valamelyik tagja cselekvésképtelen, ahogyan írta a Rynair-es muksó annak az esélye, hogy valamelyikük szívrohamot kap vagy bármi más probléma áll fenn az tényleg konvergál a nullához. Ott van pl a Helios esete ahol mind a 2 pilóta cselekvésképtelen lett. Ott semmit nem ért, hogy volt a kapitányon kívül még valaki.

2. Igen, ez az egyetlen pontja ennek ami a leggyengébb. Egy oktatópilóta mellett egy elsõtiszt rengeteg tapasztalatot tud szerezni, ebben igazad van.

3. A Rynair nem jár román libalegelõkre ahol ILS sincsen, ha pl csak olyan helyre küldik a gépet ahol biztosított a mûszeres leszállítórendszer akkor ez nem lehet probléma.

Molnibalage
Ez mind szép és jó. Normál esetben És, ha beüt a vészhelyzet és két ember kell, akkor meg azt mondjuk, hogy IJ, mert így 'vót gazdaságos, mert egy valahonnan szalajtott menedzsernek volt egy elvetemült ötlete...?

Vagy esetleg abba nem gondolt bele senki, hogy pont azért van emberetelnül kevés súlyos balaeset, mert a két fõs személyzet az esetek túlnyomó többségében kellõen redundáns?

Továbbá azt is megkérdezném, hogy akkor ezentúl a 0 órás gépparancsnok egybõl egyedül fog gépet vezetni a világ legnagyobb forgalmú repterein? Nesze fiam, toljad! Már a '80-es években is nyafogtak a jenkiknél a nagy pilótahiány idején, hogy néhány gépparancsnok túl kevés rutinnal lett parancsnok...

Ez csak pár elég nyomós érv arra, hogy miért is jó a két pilóta. A kellõen magas szintû mûszerezés meg nem minden reptéren adott és odalent is lehet idõleges üzemzavar, hogy nem áll rendelkezésre az ILS minden eleme, vagy bármi más. Ilyenkor is IJ?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Amúgy nagyon nincs messze az igazságtól. Ha mûködik a gépen az autoflight rendszer és neadjisten még tud cat 3 / b-t is akkor aztán tényleg minimális dolga van a személyzetnek. Egyedül a taxizás meg a felszállás a dolguk, minden mást a robot elvégez.

Boconadi
a poén az, hogy azt mondta, hogy "a másodpilóta feladata egyébként is csak annak biztosítása, hogy a kapitány nehogy elaludjon és rádõljön a számítógép valamelyik vezérlõ berendezésére" 😄 Ez az ember tud hülyeségeket kitalálni...
daxan
Oké. Köszi szépen. Én is olvastam a wikin-n, igazából a TAT-al nem voltam tisztában.

Daxan &#8222;nekem a veszély lételemem, gyári default.&#8221;

Molnibalage

Fenrir
Total air temperature (TAT) is also called: indicated air temperature (IAT) or ram air temperature (RAT)
Static air temperature (SAT) is also called: outside air temperature (OAT) or true air temperature

Papirzacsi
A TAT a total air temperature, a SAT pedig a static air temperature.
A SAT-ot akkor méred, ha pl. egy hõlégballonnal felmész magasra, és kilógatod a hõmérõt. A TAT viszont a SAT és a levegõ lefékezõdésébõl adódó hõmérséklet növekedés eredménye. Konyhanyelven ennyi.

Pl. a concorde repülésénél hiába volt a külsõ levegõ hõmérsékelte (SAT) -60 Celsius, a 2 Mach sebesség miatt, a lefékezõdõ levegõ közel +120 fokosra melegítette a törzset.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

daxan
Hello. Nekem az volna a kérdésem, hogy mi a különbség a TAT és a SAT között? A repülõ azt írja ki, hogy 36000 láb magasan a TAT -25 és a SAT -55.

Daxan &#8222;nekem a veszély lételemem, gyári default.&#8221;

Fenrir
Q400-ason pl a hajtómû szívótorkának a belépõélén van egy de-icing boot plusz még ahogyan a levegõ csinál egy 90 fokos fordulatot felfelé a belsõ áramba az Engine Intake Adapter-t is megfûtik elektromosan.

Papirzacsi
Tényleg fura a kérdés, de ha fûtés, akkor szokták fûteni a szívócsövek belépõélét is a jegesedés ellen.

Fenrir
Nem volt egyértelmû a kérdés, hogy a hajtómûvet magát fûtik-e vagy arról az elvett levegõvel fûtik a kabint.

Fenrir
Az Air Data Computer adatainak felvevõit ma is fûtik. A Static port-ot, pitot port-ot, Total Air Temperature-t (máshol Static Air Temperature-nak hívják), ha van akkor Ice Detector Probe-ot.

Amúgy a szárny kilépõélét értelmetlen fûteni (így a csûrõket is) mert a jég ott képtelen felrakodni. A belépõéleket fûtik vagy forró levegõvel amit a hajtómûtõl vesznek el és aztán csöveken viszik végig a belépõél alatt vagy egy úgynevezett de-icing boot-ot használnak ami egy gumicsõ szerûség amit felfújnak levegõvel így amikor kitágul akkor lepattan róla a jég.

Régen használtak még alkoholos jégtelenítést, de az már eléggé eltûnt.

Willenbrock
A pitotcsövet és a csûrõket,meg a karburátort fûtötötték a régebbi benzines gépeken amennyire tudom.A jegesedés ellen.

Tikal
azért mert 12ezer méteren már nagyon hideg van 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Fenrir
Hajtómû fûtést? <#nemtudom>

Jó napot kívánok arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent és miért alkalmazzák a hajtómû fûtés?
Willenbrock
Jó világ van a jenkiknél-csak úgy szórakozásképpen kipróbálnak egy Mig-21-est mint ahogy más egy kocsit:Ezt jó lenne kipróbálni.

exTrem
MD11F

[NST]Cifu
A futómû alapján MD-10 (DC-10).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Egyébként milyen típusú volt a gép? Mert most nézem, hogy ez nem a 737/A320 katógira. Ez olyan 767 vagy A340 katóriának tûnik.

Fenrir
Jó kérdés, én azt hallottam, hogy leszállás után volt. Nem én voltam bent hanem egy másik mûszak, én csak hallottam az infókat a kollégáktól akik fékagyat és kereket cseréltek a bal futószáron.

alert
Ez nem épp fel akart szállni? Én azt hallottam, hogy indulásnál történt. Meg ez is logikusnak tûnne, mert a képen látszik, hogy most gurulna rá a 13L-re a bravo 5-rõl.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

Fenrir
A futópályáról.

alert
Honnan jöttek le rossz helyen?

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

Fenrir
Azért azt tegyük hozzá, hogy nem volt elõteres aki vezesse, nem nagyon ismerte a repteret a személyzet és azért ez egy baxott nagy gép amin baxott magasan ül a kapitány, simán le lehet jönni a középvonalról ha egy kicsit elbambulsz vagy elvonják a figyelmedet, pl rádiózás.

Õk állítólag rossz helyen jöttek le, nem ott ahol a torony utasította õket.

Palinko
simán látszik csak nagy tempóban akarta bevenni és lecsúszott az ideális ívrõl <#idiota>

runaway racing 😄
w77d
jól be lehetett nyomva a captain XXXD

Molnibalage
Uh. Ezt mégis hogyan?

Ezt hogy lehet eltéveszteni?

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

w77d
áákkor ez pilóta hiba, szegény ember meg lesz intve érte :S

Fenrir
A gurulóút középvonala helyett a bal oldalán lévõ záróvonalat akarta középre venni ezért lement a bal fõfutó a pálya azon szakaszáról ami teherviselõ. Látszik is a képen, hogy nem valami vastag az aszfalt azon a részen ahol összetört.

w77d
bááázz ezt a Fedexet láttam a napokban érkezni, gyönyörû gép, egybõl felfigyeltem rá! de ez hogy sikerült? XD

Fenrir
Fedex kicsit felszántotta a gurulót Ferihegyen 😛

[NST]Cifu
Nem úgy mondjuk. Te felhozod azokat az érveket, amiket a konteósok összehoztak, mi meg józan paraszti logika útján reagálunk, hogy igen, de... 😊

Fenrir
Már ha tudja, sajnos nem mindegyiken van jettison, azért akkor az is chemtrail ha kis magasságon nagy gázzal égetik a kerót 😊

Kata
Úgy mondjátok mintha én találtam volna ki. Ne az én fejemet oltsátok én csak megkérdeztem a véleményeteket...

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Ugyanazok a kérdések még mindig, az a repülõgép vmilyen légtérben repül, ahol iránytják, ráadásul a konteósok szerint "fura" pályákat repülnek, amit az iránytó is lát, adott rá engedélyt? Vagy addig kikapcsolják a transzpondert? Annak is fel kell tûnnie, mert eltûnik egy gép. Vagy akkor már az iránytók is benne vannak...
Csak titkos reptereken száll le? Ha nem, akkor ott is beavatottak a kiszolgálók? Minden mûszak? Vagy ennyire nagyszabasú a dolog, hogy már a mûszakok beosztásába is beleszólnak?... Na, gondolom érzed, hogy ez a dolog igen gyenge lábakon áll.

[NST]Cifu
És a sokezer levegõben lévõ gép személyzete, utasai, a rengeteg spotter és eget kémlelõ embernek (mûholdakra vadászók, amatõr csillagászok, stb.), illetve a légkörkutatóknak (akik légkörkutató ballonokkal és levegõminõség ellenõrzõ állomásokkal figyelik folyamatosan a levegõt) ez nem tûnik fel?

Kata
Jogos, de nem azt írják, hogy minden gép, hanem van ami direkt így száll fel, gondolom annak saját karbantartó személyzete lehet, vagy valami ilyesmi elvbõl indultak ki.

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Kérdéssel válaszolnék. Naponta több 10 vagy 100ezren dolgoznak a világon repülõgépekkel(pilóta,karbantartó,légiiránytó,stb), ha másnak nem, nekik azonnal fel kellene, hogy tûnjenek az ilyen gyanús gépek, miért csak az unatkozó otthonülõ konteósoknak tûnnek fel ezek?

[NST]Cifu
A személyes véleményem az, hogy igen.

Mondjuk félig viccesen azt írtam erre egyszer, hogy ha egy repülõgép leengedi az üzemanyagot a levegõben (hogy a leszállási tömegét a biztonságos szintre lecsökkentse), az is tekinthetõ chemtrailnak. 😊

Kata
Hallottam, olvastam a chemtrail konspirációról. Szerintetek baromság?

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Régen voltak Q400-as képek 😊

Ezen a képen látszik ahogyan a fém borítás (Leading Edge Guard) meg van sérülve sajnos az ilyen sérülés javíthatatlan, ezért még aznap este ki is kellett cserélni az egész lapátot.

Egyik esti érkezõ gép ilyen rádióantennával jött haza. Személyzet persze nem vette észre, még jó, hogy most kicsit jobban figyeltem a körbejárásnál 😊

Az orrfutó behúzó munkahengerének cseréje után futópróba volt. Érdekes módon a gyárban összerakott munkahenger egyik fittingje nem volt meghúzva rendesen ezért ahányszor ki-be húztuk a futót mindig dõlt belõle ott a hidraulika.