14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Bucser
    szerintem már volt és Kata intézkedett:D
  • narazzino
    kíváncsi leszek a reakciókra...
  • Cat #5998
    Az Airbus jobban teljesített tavaly a Boeingnél

Az európai Airbus konszern tavaly, a repülőgépipar nagy fellendülését mutató évében maga mögött hagyta riválisát, az amerikai Boeing konszernt mind az új megrendelések, mind pedig a leszállított repülőgépek számát illetően. Meglepetésként érte ez a megfigyelőket, akik az európai gyártó idei térvesztésére számítottak.

Gustav Humbert, az Airbus vezetője közölte, hogy az Airbus 1055 biztos megrendeléssel rendelkezik, háromszor annyival, mint 2004-ben és 53-al többel a Boeing konszern megrendeléseinél. A megrendelőknek leszállított gépek száma tavaly 378-ra növekedett a megelőző évi 320-ról, ami annyit jelent, hogy az Airbus világméretekben a 100 férőhelyes gépeknél nagyobb repülőgépek piacából 57 százalékkal részesedett. A Boeing ugyanakkor 290 gépet adott át vevőinek tavaly.

Az európai társaság az árbevételre jutó hozamot a tavalyi 9 százalékról 10 százalékra növelte annak ellenére, hogy az árakra erős nyomást gyakorolt a Boeing versenye. Az EADS repülőgépipari csoport 80 százalékos tulajdonában lévő Airbus a forgalmát 22,3 milliárd euróra növelte a megelőző évi 20,5 milliárdról. Az Airbus főként a kisebb gépek esetében számolhatott be riválisánál kedvezőbb adatokról, a legnagyobb repülőgép, az A350-es esetében ugyanis az Airbus csak 87 biztos megrendeléssel és további 85 vásárlási szándéknyilatkozattal rendelkezik, míg a Boeing - e hónap elején tett bejelentése szerint- 235 darab 787-es gépet adott el tavaly. Igaz az Airbus később jelent meg az A350-essel a piacon.
  • Falconer
  • Falconer
    Inkább egy T50: (nem F22 koppintás egyáltalán)
  • Clidey
    Na, linkelj ide egy Szu-26-ost, és minden meg van bocsátva!
  • Falconer
    Persze, tudom én is, hogy mit szeretsz meg mit nem itt a topikban, azért két év alatt észrevettem. Egyébként mi volt a megjegyzésemre a válasz?, mert azt már nem láttam.
  • Kata
    Itt nem szeretjük a veszekedéseket, kekeckedéseket. Ha nem tetszik, nem kötelező látogatni a topikot. Ez van, nem cenzúra.
  • Falconer
    Ez is nagyon jó kép, most készült decemberben Svájcban:
  • Falconer
    Nagyon megy itt a cenzúra...
  • [NST]Cifu
  • tomcat1
    Ugy tudom volt egy pár éve egy balesete..., ha nem csal az emlékezetem..
  • Papirzacsi
    Nos jogos a kérdés. :-)
  • Bucser
    Meg kérdés, hogy a 300-at mire érted? Mérföld per óra kilóméter per óra csomó esetleg?

• Papirzacsi
    Nos a kérdést eddig is értettem, de a mondatod inkább ne mrejtett alanyos, hanem trehányul fogalmazott. De hogy az lássad miért is nem egyértelmű az idő
    a repülőknél arra tökéletes példa a felszállás. Mert inkább megtett úttal, mint felszálló úthossz, és nem pedig mint idővel a felszálláshoz szükséges idővel foglalkozunk. Ráadásul még a kérdésedet értelmetlenné teszi az is, hogy van amelyik gép enné la sebességnél már bőve na levegőben van, van amelyik meg éppen csak elemelkedik. :-)
    Amúgy magad is kiszámíthatod, mert az adatokat megtalálod a netem a gépekhez.
    utánna már csak a következő két egyenletet kell összeházasítanod és kihozni vmi szép diff. egyenletet

a=dv/dt ill. a=Fv-(Fx*mű(G-Fy))*g/G
    Fv: tolóreő
    mű: a surlódási tényező
    G: felszállósúly
    Fy: felhajtóerő
    g: grav gyorsulás

jó matekozást. ;-D
  • geri15
    "Mennyi lehet egy átlagos utasszállítónak hogy 0-ról 300-ra gyorsuljon?"
    Szerintem teljesen értelmes a mondat. Rejtett alany van a mondatban, az zavarhatott meg. Egyébként pedig hogyha 0-ról 100-ra gyorsulásról beszélünk, akkor a jellemző az, hogy időt kapcsolunk mellé, nem azt mondjuk hogy 100-ra gyorsulás alatt hány métert tesz meg az autó. Ez lett most átültetve 0-ról 300-ra, és autóról repülőgépre.

Remélem így már mindent értesz.
  • geri15
    Értem, köszi.
  • Fenrir
    nemigen gyorsul fel 300-ra, addigra elfogyna alatta a beton
  • DJviolin
    Bocs. Nem 10 másodperc után, hanem 10 méter után. Elírtam.
  • DJviolin
    Érdekes kérdés.

Szerintem ülj be a kapitány mellé, és mérd le stopperral.

Én csak a yak-52-es gyorsulását tudom, hogy 10 másodperc alatt lehagy egy dacia-t. (Tapasztalat.)
  • geri15
    hyalz

Mennyi lehet egy átlagos utasszállítónak hogy 0-ról 300-ra gyorsuljon? (földön, amikor felszállásra készül...)

hötöix:D
  • Kit--Kat
    Aham!!!
  • Bucser
    Bf 109 G-6 "FM + BB" (Messerschmitt-Stiftung/Germany)

At the beginning of the seventies, the Messerschmitt AG decided to bring a Bf 109 back in the skies with Daimler-Benz engine. therefore, the Spanish HA-1112 M-1L serial number 195, built in 1959 and later displayed as "black 8" of the I./JG 27 in an US museum. When the restoration begun in 1976, the workers discovered, that the fuselage came from German production, being an "original" Bf 109 fuselage. The engine came from Sweden in 1978, being a licence built DB 605. It was checked in Germany and installed to the Bf 109. A huge number of problems threatend to destroy the project, but on 4th April 1982 the Bf109 took of for its maiden flight.
    Until summer 1983 it flew 49 times and was a highlight at many air-shows.
    On June the 3rd 1983, the plane broke out during the takeoff and ended as a wreck.
    The MBB decided to repare the plane another time. Another Ha 1112 fuselage was bought in France (serial number 156) and in Spain suddenly original construction documents were discovered, that enabled the restorateurs to reconstruct nearly every part of the "Gustav".
    The engine survived nearly undamaged and was used for the new plane, after it was carefully reviewed. More spare parts were organized and so the Bf 109 got a more realistic view, than before. Also the handling was better than that of the first restored Bf 109. The first takeoff was in June 1986, three years after the crash. Since that time, the "FM+BB" travelled from air-show to air-show, now belonging to the "Messerschmitt Foundation" and based in an EADS hangar at the Manching airbase.
    On the ILA 2002 in Berlin, there it cames nearly to a desaster. During a show-flight, the "FM+BB" suddenly got a smoke trail and Walter Eichorn had to land the warbird with a standing propeller. Because it is even difficult to fly a functional Bf 109, the achievement of the pilot is very honorable. The landing was okay, but the engine wasn´t. What had happened? During the time coal dust deposited on the crankshaft. This caused a connecting rod to knock through the engine and leaving a hole, with the seize of a fist! The repair - the changeing of the engine - was planned to be completed in early 2003, but it was late 2004, until the FM+BB was able to fly again. It´s first presentation in flying display was at Hahnweide on September 2nd 2005.

Forrás: Adlertag.de
  • Bucser
    És az repképes?

BTW rákerestem erre a messerre ami a videon van az egy átalakított Buchon ahogy az infok mutatják. (Azaz a gustav spanyol licencben gyártott verziója DB 605 nélkül)
  • Kit--Kat
    Az angolok tudtommal páréve hoztak össze 1 full eredeti Messert.
  • Bucser
    Ez egy utángyártott G-6-os nem-e? (Fóka is van ilyen azaz Focke Wulf 190-es) Azaz nem eredeti DB motor lett rendbehozva hanem utángyártott sárkány és egy másik motort használ.... Tudtommal az utolsó (eredeti alkatrészeket felhasználó) repülő messer a Rote 7 volt de ő sajnos tönkrement miután kiszakadt a motorja egy hibás leszálláskor... Kár érte...
  • Papirzacsi
    1et kell értsek!
  • Punker
    modern vackok, ez az igazi gép :)
  • Nyiri
    Tu-154 :)
  • DJviolin
    Szia!

A modellezéssel sehogy. :-( Nem vettem modellt, és sajna nem is kezdtem el a kezdő kitet. :-( Elment a kedvem.

Most a vitorlázás az én fő problémám. Most Januárban vagy Februárban kezdődik az elméleti. Ha minden jól megy, e hétvégén megkapom a tankönyveket. Eleddig az előző évban 7 üzemnapon voltam kint, és nagyon tetszett. Azóta is a gondolataim a felhők között járnak. :D Főleg amikor egy icipici ideig én uralkodhattam a gép felett. :D

Általában minden hétvégén vasárnaponként vagy szombatonként kint vagyok LHJK-n.

Üdv:
    DJviolin

Apropó!
    Légcsavart szoktad nézni?

Légcsavar műsor rajongói oldala!
    http://legcsavar.try.hu/

Én csinálom.

Üdv:
    DJviolin
    (Alias: Lanti)
  • Lt.Balu
    Sztem is:)

Miujs amúgy? Modellezéssel h állsz? Te akartál nekiállni pár hónapja,nem?:)
    Majd ha úgy van, jobb időbe lenézek 1x Jakabra,aztán repünk egyet!

Üdv: Lt.Balu (HA-FUN)
  • DJviolin
    Ez nagyon cool. A rádió felvételek a legkirályabbak. Na és a bolt is szuper. Na meg minden.
  • Lt.Balu
    Sziasztok!
    sok szeretettel ajánlom egy kedves klubtársam oldalát,ha valaki még nem ismerné.itt.
    LHBP ATC-k,Webáruház,stb.
    Jó szorakozást!

Üdv: Lt.BALU (HA-FUN)
  • Siluro
    Igaz, OVT-vel kevertem, bocsi :)
    Minden bizonnyal igazad van, de az oroszok álltal használt teknika nekem valahogy megbízhatóbbnak tűnik. Lehet, hogy csak elfogult vagyok az oroszokkal kapcsolatban. Egyezzünk ki abban, hogy meglátjuk, hogy milyen lesz a végső kiforrodt változat :)
  • [NST]Cifu
    Hát a lenti gépek (F-15 Active, NF-16, F/A-18 HARV, X-31) konkrétan nem harci, hanem kisérleti gépek, de részletkérdés. :)
  • [NST]Cifu
    Az AIM-54-et eredetileg tengerészeti bombázógépek (pl. Tu-16, Tu-95/142 és Tu-22M3), illetve nagy magasságban, nagy sebességgel repülő felderítő, bombázó és vadászgépek (pl. MiG-25, vagy a meg nem valósult Szuhoj T-4) támadásásának kivédésére tervezték. Arra jó is, mivel ezek nem arról híresek, hogy vad kitérőmanővereket hajtsanak végre. De egy hagyományios vadászgép ellen kevésbé (érsd: szinte semennyire sem) hatékony.

Ami a tolóerővektoros kormányzást illeti, nem tudom melyik erőltetettebb, a Szu-30MKI még mindig elég alacsony élettartamú AL-31FP-je, vagy az X-31, illetve az F/A-18 HARV megoldása, ahol csak a gázsugár-terelőlapátok vannak extrém terhelésnek kitéve, amelyek könnyen és gyorsan cserélhetőek (szemben az AL-31FP vagy az RD-133-RD-33OVT esetét, ahol az egész kiömlőnyílás vagy szoknya mozog, és a hajtómű része). Tényleg jókat tudnak alkotni az orosz mérnökök, de az AL-31 család azért lassan kifut, nehéz már többet kihozni belőle (bár a Szaljut tervezőiroda megpróbálja a lehetettlen, a Szaturn már fél szemmel a jövőbe, és az AL-41F1-esre tekint).

A MiG-29SzMT-nek egyébként nincs tolóerővektor-kormányzású hajtóműve, a MiG-29OVT-nek van, ha jól tudom a MAKS 2005 alatt két RD-133-RD-33OVT hajtóművel repült. Ami az oroszok problémája, hogy kevés a tapasztalatuk, különösen a MiG irodának, hiszen a MiG-29OVT alig pár éve repül, a Szuhoj is csak 1990-ben kezdte meg az első kisérleteket a T-10-26-al, majd a T-10U5-el, végül 2000-ig a T-10M-10-el (Szu-37), azóta pedig a Szu-30MKI és a 595-ös farokkódú Szu-27PD-ben repkednek TVC hajtóművek. Eközben a NASA egymástól eltérő megoldásokat tesztel már lassan 20 éve, és a 90-es években már ott volt négy kisérleti gépük (X-31, F-15 ACTIVE, NF-16D MATV / VISTA és az F/A-18 HARV), valamint a 90-es évek közepétől az F-22A Raptor is.

Hozzá kell tenni, hogy mindkét rendszerben álló TVC hajtóműves típus (F-22A Raptor és Szu-30MKI) egyaránt csak 2D-ben (fel-le) térítheti ki a kiáramló gázsugarat.

[center]
    Szuhoj T-10-26 - az első kisérlete a Szuhojnak

T-10-26 egy másik szögből

A Szu-30MKI prototípusa az 1999-es MAKS-on

És az F-22A egyik első pre-production példánya
  • Nyiri
    Jah... Csak totalis haborus ovezet. Alig van civil :(
  • Siluro
    A phoenix nem egy rosz rakéta, de egy egyszerű F-Pole manőverrel ki lehet előle térni.

Az amerikai tolóerővectoros probálkozásoknál az orosz technológia sokkal meggyőzőbbnek hat. Az oroszoknál praktikusabb és ooval egyszerűbb felépítésüek ezek a hajtóművek, így kisebb hibalehetőség aránya. A HARV nagyon eröltetettnek tűnik, érdemes megnézni ellenben egy Su-30MKI-t, vagy egy MiG-29SzMT-t. Ez sokkal letisztultabb, és kifinomultabb, mint az amerikai verzió.

Su-30MKI:

X-31:
    http://www.airliners.net/open.file/558508/M/
  • [NST]Cifu
    Az AIM-54 ki lett vonva már 2004-ben. Istenigazából nem mondanám, hogy mai viszonylatban jó technika, de erről már volt szó itt a topicban.
  • tomcat1
    most már vágom, de ugy tudom tervezték hogy a tomcat után is rendszerbe marad a Phoenix mer jó technika. vagy nem lett belölle semmi?