Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ez is kamu. Valami sorreklamban volt.

Falconer
😄 Ez egyébként nem kamu? Nem kéne ennek a tehetetlensége miatt kevésbé pattogni?

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Azért ez se gyenge... ;-)

Papirzacsi
kb úgy ahogy ÕK!
😊

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Punkerwork
ezt vajon hogy sikerült összehozniuk? valamit csúnyán elszámoltak? 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Ahogy mondod 😊 Mar irtam is korabban a listara.

Papirzacsi
Ezt hívják erõs landolásnak.
Azt meg inkább fakenek.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

nemcsakfeel
lál

*hihi ** *

Nem hiszem hogy ejtoernyos ugrasra keszulnek 😊

Piciket eros land.
Nem szerettem volna utas lenni a farokban.

Nagyvárad és Arad vezetõi támogatják, hogy Békéscsabán, közepes méretû repülõgépek fogadására alkalmas repülõtér épüljön ki - mondta Bartóki László, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke. Elmondta: a megyei képviselõ-testület korábban döntött arról, hogy a nettó 1,4 milliárd forintos beruházáshoz, amely egyebek mellett egy 1.300 méter hosszú és 30 méter széles beton kifutópálya megépítését is célozza pályázatot nyújtanak be az Európai Unió által támogatott Interreg III/A programra.

A Mitsubishi sugárhajtású utasszállító gép gyártását tervezi

A Nihon Keizai Shinbun címû japán üzleti lap szerint a Mitsubishi Heavy Industries gépipari vállalat a jövõ év márciusáig befejezi egy 70-90 üléses sugárhajtású utasszállító gép tervezését, amelynek próbarepülésére 2008-ban vagy 2009-ben kerül sor.

Japánban a 60-as években már kifejlesztettek egy 20-25 személyes turbólégcsavaros utasszállító gépet, ez lesz azonban az elsõ sugárhajtású regionális utasszállító gépe.

A gép fõ piaci célcsoportjaként a Mitsubishi a belföldi légi járatokat üzemeltetõ észak-amerikai diszkont társaságokat szemelte ki. A japán légi közlekedési szövetség számításai szerint a következõ két évtizedben háromezer új 60-99 üléses utasszállító repülõgépre lesz kereslet a világpiacon.

Japán 2003-ban indította nemzeti légi közlekedési programját 463 millió dolláros támogatással, melynek felét az állam vállalta magára, a másik felét pedig magánvállalatok finanszírozzák.

Seaweed
Khhmmm ... hat tenyleg nem artana...bar mar asszem emlitettem hogy ami kesz van az elmehetne elso resznek...es akkor mar csak azt mondanad hogy a masodik...harmadik akarhanyadik reszt kell befejeznem...Ez azert jobban hangzana nemde? <#wink>
[NST]Cifu
A T-10-es program (ez a Szu-27 "belsõ" neve) az 1970-es évek közepén kezdõdött.

[NST]Cifu
Másfél éve? <#idiota>

nemcsakfeel
thx.
tul képpen mióta fejlesztik ezeket?

*hihi ** *

Bucser
"Rá kéne szánnom magam, és be kéne fejeznem már a Szu-27 családismertetõmet... 😞"

Mióta tervezgeted?😄

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Melyik Szu-27-es? Ugyanis egy egész család van belõle. Az alap Szu-27-es (Szu-27Sz) olyan szinten volt és van, mint a MiG-29-esek kb., tehát egy negyedik generációs elfogó vadászgép, nagyon jó manõverezõképességel, sisakcélzóval, de a nyugati gépekhez képest egy kicsit gyengébb elektronikával. Az oroszok nemrég kezdték meg a gépek felújítását, ami után már ezen gépek is jobb fedélzeti elektronikával és újabb fegyverek bevetésének lehetõségével rendelkezik (például már képes földi célok ellen irányított rakétákat indítani).

Az eredetileg csak légiharcra szánt Szu-27Sz.

Van belõle tengerészeti változat, ez a Szu-27K (a'la Szu-33 a Szuhoj irodánál), ebbõl két század szolgál a Kuznyecov fedélzetén, az alap Szu-27-hez képest jobb képességekkel rendelkezik, de mai szemmel még mindig nem túl fejlett (pl. a radart leszámítva csak analóg mûszerek vannak a pilótafülkében).

A Szu-27K a hordozó fedélzetén való alkalmazásnak megfelelõen felhajtható félszárnyakkal rendelkezik.

Exportra készült (illetve eredetileg nem kifejezetten arra, de ott lett sikeres) a Szu-30 család, amely kétszemély vadászbombázó, a kínaiaknak Szu-30MKK, az Indiaiaknak Szu-30MK és MKI változat készült, ezek mai szemmel már modernebbek (pl. nagy méretû folyadékkristályos kijelzõk a pilótafülkében), sõt, a legutóbbi Szu-30MKI gépek már tolóerõvektor-kormányzással is rendelkeznek, vagyis a hajtómû gázsugarát képes kitéríteni, ami jelentõsen javít a gép manõverezõképességén.

Az Indiaiak kétüléses vadászbombázó változata, a Szu-30MKI

Prototípus szinten több változat is elkészült, mint a Szu-35 és Szu-37, amelyeken mindenféle különleges technikákat és megoldásokat próbáltak ki (pl. a tolóerõvektor-kormányzást a Szu-37-esen).

Jelenleg a Szu-35 a Szu-27 család "csúcsa", viszont senki sem vásárolt még belõle, csak a prototípusok léteznek.

Készült belõle könnyûbombázó változat, ez a Szu-34 és tengerészeti változat Szu-32FN típusjelzéssel, ezeknek a pilótafülkéjét úgy épezték ki, hogy a két pilóta egymás mellett ül, így javul a kettejük közötti kommunikáció, valamint a pilótafülke mögött egy kis pihenpõhelység is van, ahol rövid idõre lepihenhet a legénység egyik tagja.

A Szu-34 jól felismerhetõ a jellegzetes, lapított orráról.

A Szu-27 család egyik jellegzetessége a nagy hatótávolság, a nagy fegyverterhelés, és az igen jó manõverezõképesség. Amiben talán egy kicsit elmaradnak a legújabb nyugati gépektõl, az az elektronika. Ami terén még szintén lemaradásban van a legújabb gépekkel (pl.: F/A-22, Rafale) szemben az a lopakodás, amikor a Szu-27-et tervezték, akkor ez még nem volt kritérium.

Rá kéne szánnom magam, és be kéne fejeznem már a Szu-27 családismertetõmet... 😞

nemcsakfeel
Szu - 27 esrõl informálnátok?
mennyire számít modernnek, meg ilyesmik.

*hihi ** *

[NST]Cifu
Jah. Eredetileg Április elején lett volna, de mintegy két héttel kitolták, tehát valamikor egy-két héten belül várható.

Az A380-ra gondolt

[NST]Cifu
Jelenleg még csak egy lehetséges tervezet egy tenderre, amely a C-130-asok kiváltását célozza. Ha a tenderen kiválasztják, akkor fog csak megépülni, hacsak vagy a Boeing saját költségén nem építi meg a prototípust vagy valamilyen program keretében nem különítenek el rá pénzt.

Falconer
Ennek mikor lesz az elso repulése?

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

narazzino
szállítógpeket nézve Antonov párti vagyok 😛

[NST]Cifu
Hogy a Boeing páriak se legyenek elhanyagolva - Boeing ATT (Advanced Theater Transport):

Érdekes, hogy az elsõ CGI képekhez képest már kapott egy "fecskefarkat" a törzs végére.

[NST]Cifu

[NST]Cifu

Kicsit érdekesen néz ki a földön a gép, "sirályszárny"... 😉

narazzino
én is inkább boeing párti vagyok de még soha nem szidtam az airbust, mivel értelmetlen, ugyse lesz attól se a boeing, se az airbus, se jobb se szarabb

Bucser
Te meg kicsit higgadj le mert eléggé agresszív vagy.... Nem azzal van baj, hogy véleményt nyílánítassz hanem ahogy teszed. meg ahányszor jön egy airbusos kép kapásból fúúúj de szar és a boeing jobb és a pilóták utálják a Yoke miatt.. ha 15-ször nem mondtad el eddig ebben a topicban akkor egyszer sem....

NA csak ennyit akartam

Csõke mielõtt Kata kimoderál😄

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Ezen megállapítással egyet tudok érteni, amennyiben a másik fél nem tud valós érvekkel szolgálni, valóban így szoktam reagálni.

Nemtom miert gond az, ha elmondtam a velemenyem? Nem emlekszem hogy teleflemeltem volna a topicot. Ugyhogy nem verem magam. Te meg eloszor gondolkozz mielott jar a szad.

Nem erdemes veled vitatkozni, mert folyton cinikus es lenezo a szemleted azokkal akik nem ertenek veled egyet.

Nem értem mit vered magad.
Idõnek idején kijelentetted, hogy nem szereted az Airbust, Boeing párti vagy. Ennek alapján mindig fogsz találni valamit, amibe beleköthetsz egy Airbus-ban, csakhogy hibátlannak ne találhasd.

[NST]Cifu
Fakadjak sírva, mert galád módon az utasszálítók tervezõi és a repülés felügyeleti szervek nem a pilóták vágyait tartják szem elött, hanem van pofájuk a minél hatékonyabb irányítási technikákat alkalmazni.... Hát LoL...

Részemrõl inkább haladás párti vagyok, aki élvezni akarja a repülést, az vegyen egy olyan magángépet, amely megfelel a vágyainak. 😉

A szar LHA pilotak akiknek 10 landbol 1 ami kezzel megy a tobbit gep csinalja azok lehet igy allnak hozza, de pl. van olyan nagygepes pilcsi aki 22-26 ezerig kezzel viszi es a sullyedesnel is mar atveszi kurva magasan es kezzel rakja le a gepet. A legtobb pilota nem azert lett pilota hogy gombokat nyomogasson.

[NST]Cifu
Ez az. Itt nem szeretem/nem szeretem kérdésnek kellene lennie ennek. Akik azt állítják, hogy a flightstick megoldás rosszabb, annak ott vannak a NASA és a Lockheed kisérletei, amelyek miatt anno az F-16 Flightsticket kapott. Hatékonyabbnak bizonyult, kisebb tömeget és jobb helykihasználást eredményezet. Volt néhány pilóta, akik szerint hülye megoldás, dehát õk vagy más géptípusra próbáltak átállni (ez mondjuk az USAF-nál nehézkes: az F-15-ösön kívûl minden gépük már Flightstickes, F/A-22 és F-35 included), vagy nem repülnek, legalábbis nem vadászgéppel. 😛

Anno a Lockheed váltig állította, hogy sokkal precízebben vezethetõ egy gép tisztán csuklóból, flightstickkel, mint egész karból, középre helyezetett botkormánnyal. Csináltak sokezer órányi tesztet szimulátorban és valós repülési teszteken. Nekik lett igazuk, vagy nem? 😊

[NST]Cifu
Hát azon pilóták, akik ezen siránkoznak csak sopánkodni fognak a jövõben, mert már most is egy átlagos repülõúton kell maximum kb. 2-5 percig fogniuk a botkormányt, és ez az idõ csak csökkeni fog. Egy Boeing-767-es pilóta mondta egyszer, hogy a mai gépeket is pilóták vezetik, csak nem közvetlenül, végig a botkormányt fogva, hanem számítógépeken keresztül, az azoknak adott utasításokkal. A jövõ utasszálító pilótáinak ha botkormányt akarnak fogni, ki kell bérelniük majd egy kisgépet, talán azokban még lesz ilyen. 😊)

Ilyenkor mindig az jut eszembe, mennyi USAF pilóta tiltakozott az F-16-os flightstickje miatt anno... 😊))

Hiába, aki nem halad a korral, az lemarad...

narazzino
sztem a pilóták is hozzá szoknak egyidõ után,de az is lehet vogy valaki meg ezt szereti jobban

Punkerwork
valszeg az Airbus nem kérdezte meg õket.....

Kerdezz meg egy pilotat.

Punkerwork

[NST]Cifu
Egy utasszálító repülõgépnél tényleg az a legfontosabb, hogy most szarvkormány van-e, vagy flightstick, ez nem is lehet kérdéses.... <#nyes>

Azért el szerintem továbbra is elég lélegzetelálító látvány:

Késik az Airbus új szupergépének tûzkeresztsége

Bár eredetileg március végére tervezték a világ legnagyobb utasszállítójának, az A380-asnak az elsõ próbaútját, a start idõpontját hetekkel kitolták. Sajtóinformációk szerint a mérnököknek ugyanis nem sikerült teljes mértékben megoldaniuk a futómû terhelésével kapcsolatos problémákat.

Az EADS-konszernhez tartozó Airbus egyik szóvivõje a Handelsblatt gazdasági lapnak hivatalosan azzal indokolta a késlekedést, hogy a gép "felavatására" kiválasztott pilótáknak elõtte még néhány tesztfeladaton kell átesniük a földön. Az Airbus korábban március végére ígérte az A380-as elsõ próbaútját, s nemrég még Rainer Hertrich, az EADS vezére is április eleji idõpontot jelölt meg.

A Spiegel korábban úgy értesült, hogy az utasszállítónál idõközben komolyabb technikai problémák adódtak. A lapnak nyilatkozó iparági elemzõk szerint ugyanis továbbra sem sikerült megoldani a futómûvel kapcsolatos gondokat: szerintük a konszern az új gép konstruálása során a technikai kivitelezhetõség határáig ment el, a jumbo futómûvére pedig iszonyatos teher nehezedik. A gép felszálláskor mintegy 560 tonnát is nyomhat.

Az Airbus eddig hét A380-as géppel készült el, ebbõl kettõt már Toulouse-ban és Drezdában vetnek alá terhelhetõségi teszteknek. A nagyközönségnek január közepén bemutatott modellre eddig 154 megrendelés futott be. A 73 méter hosszú és 24,1 méter magas gép legnagyobb vevõjének az Emirates arab légitársaság számít, amely 43 géppel bõvíti flottáját, a Lufthansa és az Air France pedig 10-10 A380-ast rendelt, számolt be korábban a Menedzsment Fórum.

A szupergép katalógusára 281 millió dollár, vagyis 233 millió euró, a légitársaságok azonban gyakran ennél kedvezményesebb áron jutnak a géphez. Az elsõ A380-ast 2006-ban állítja szolgálatba a Singapure Airlines. Az összeszerelés 2008-ra éri el a maximális ütemet, akkor havonta 4 gép gördül majd ki a toulouse-i üzembõl.

Elõzetes számítások szerint az A380-as 2012-tõl termel majd profitot, élettartamát mintegy 50 évre tervezték. Egyszerre 555 utast lesz majd képes szállítani, akár 15 ezer kilométeres távolságra is.

En nem azert szurkolok a Boeingnek, mert Amerikai. Nem erdekel a nemzetiseg. A Boeing sokkal jobb szerintem. Mar csak ha cockpiet nezzuk. Az airbus flightstick-tol rosszul vagyok.

narazzino
mondjuk az amerikaiak is azok de hát nem azért vagyok Boeing párti mert amerikaiak

narazzino
buzi angolok

Falconer
Én meg nem, buzi amerikaiak

narazzino
iggazából én Boeing párti vagyok úgyhogy csak igyekezzenek!