14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#6165 no, ezek szerint nem csak nekem volt ezzel problémám...:) -
#6164 Kiegészítés:
Eleinte előrefele vándorol az AC pont a sebesség növekedésével, majd hangsebesség környékén, illetve azon túl hirtelen hátraszökik. -
#6163 Valóban felcseréltem, az aerodinamikai középpont vándorol el hátrafele a sebesség növelésekor. -
#6162 Bocs, hogy kiegészítettem a hozzászólásod, részleteket is hozzátéve, hogy érthetőbb legyen mások számára. Többet nem fog előfordulni. -
#6161 Na ezt kifejthetnéd:
"További problémát okoz, hogy a sebesség növekedésekor is mozog a súlyközéppont, amivel szintén számolni kell."
Mert hogy az aerodinamikai középpont (AC) a sebesség illetve az állásszög változásával vándorol az tény, de hogy a gép tömegközéppontja vándorol a sebesség függvényében, ha egy nem változhatható szánynyilazású gépet veszünk figyelembe, akkor az eléggé hihetlenül hangzik, nemde? -
#6160 nyilván... -
#6159 De nyilván a szárnyon kell lennie ennek a középpontnak, vagy ahhoz nagyon közel... -
#6158 szárny = aerodinamikai középpont? -
#6157 Kösz, de én is pont ezt írtam, hogy hol kéne lennie a bombáknak ha igazi lenne. Lesszives újra elolvasni. ;-) -
#6156 Az én leírásomban az aerodinamikai középpontot szimplán szárnyaknak írtam le! :D Így szvsz érthetőbb. -
#6155 Na, némi jobb minőségű videó. :)
Mirage-2000D gyakorlat a tengerszint felett... valamivel.
Mirage-2000N gyakorlat Marokkó felett.
Mirage-2000C műrepülés... többek között egy A340 hasa alatt.
Természetesen a többi Patrick's Aviation videó is melegen ajánlott.
Tomcat függőknek külön. :) -
#6154 Seprű?? -
#6153 Ahha, szóval ha súlypontról beszélünk a repülőknél akkor, van egy aerodinamikai és van egy tömegközéppont. Ahha... értem :)
Köszönöm...
Clidey... neked is HTX :D -
#6152 ok. THX
Ennyi lett volna Uraim Köszönöm! -
#6151 A repülőgépeknek két súlypontja van, az egyik a súlyközéppont, amely a logikus tömegközéppont. A másik az aerodinamikai középpont, amely a géptesten és a szárnyakon felhajtóerő általi erőpont. Ha a kettő egy pontba esik, a két erővektor kiegyeliti egymást, vagyis a gép stabilan repül és megfelelően kormányozható. Ha a tömegközéppont és az aerodinamikai középpont egymástól eltérő ponton jelenik meg, a hagyományos elrendezésű gépeknél ez úgy változtatja a repülési tulajdonságokat, hogy ha a súlypont mögé kerül az aerodinamikai középpont, orrnehéz lesz a gép, nő a gép stabilitása, de egyben csökken a gép irányíthatósága. Ha a súlyközéppont elé kerül az aerodinamikai, a gép egyre instabilabb lesz, és egyben gyorsabban reagál a kormánymozdulatokra (ezt használják ki a vadászgépek, meg ha jól tudom a műrepülőgépek is). Emiatt a gépeknek a felszállás elött ki kell számolni a súlyközéppontot, figyelembe véve a hasznos terhet (utasokat) a csomagtérben lévő tömeget és az üzemanyagtartályokban lévő üzemanyagot, ha a számolt súlypont a gyár ill. a repülési hatóság által jóváhagyott helytől távolabb van, akkor a gépet ki kell egyensúlyozni a tömeg megfelelő mértékű mozgatásával.
További problémát okoz, hogy a sebesség növekedésekor is mozog a súlyközéppont, amivel szintén számolni kell. -
#6150 Hogyhogy mitől? Szárnyon van "felfüggesztve" a a gép, ha előre bukna, ha egy zsinoron lenne, akkor orrnehezé, ha hátra, akkor farnehéz. Nyilván az a jó, ha semerre nem bukik, mert akkor középen van a súlypontja, kb a szárnyak vonalában. Ezért szokták tudtommal a kerozint is a szárnyakban tárolni, hogy minél közepebbre kerüljön a súlypontja a gépnek. Emelkedésnél nem szerencsés, ha egy gép orrnehéz, mert jóval nagyobb munkát kell végeznie a hajtóműveknek, és a szárnyaknak is, hogy emelkedni tudjon. -
#6149 fake a gép, check this out :)
Én kérek elnézést :) -
#6148 -
#6147 Elmagyaráznád nekem ha szépen megkérlek ebben a tudományos és magasszintű topikban nekem csökött embriószökevénynek, privi is oké mitől far és mitől orrnehéz egy gép? Most már nagyon érdekkel, meg ez a súlypont dolog is ööö irónia és kioktatás nélül ha kérhetném.
Előre is köszönöm... -
#6146 A bombateret szinte minden bombázógépnél a gép tömegközéppontjába helyezik, máskülönben a gép repülési tulajdonságai bombateherrel illetve a nélkül nagyon eltérnének, márpedig egy bombázógépnek ideális esetben azonosan stabilnak kell lennie teljes bombaterhelésnél és üresen is. Ha tehát ezen a mahinált képen lévő bombázó valóságos lenne, a bombateher gép farkában, a szárny főtartó közelében lenne feltehetően.
Én a képmahináló helyében egy kissé előrébb helyeztem volna el a két félszárnyat (kb. az oldalgéppuskások vonalában a fő szárnytartóval). Úgy tökéletesen hihető lenne a gép kiképzése. -
#6145 Kibírom... Kibírom!! :D -
#6144 most találtam a "humoros képz" topikban:
-
#6143 Ne add fel, Siluro, ne add fel!!! :D:D:D:D:D -
#6142 Nemhogy itthon maradtam volna, és olvastam volna... sokkal több értelme volna :P -
#6141 Erről a videórol pedig egy történet jut eszembe, amit egy barátom mesélt, aki viszont magától az "elkövetőtől", Bánhidi Tóni bácsitól hallotta:
Valamikor a hőskorban egy nagyobb volumenű biznisz miatt (talán a Gerle külhoni gyártása, úgy emlékszem) összevetették a két vetélytárs termékét - ez esetben egy Bánhidi-féle Gerle 13-at, és egy másik gépet, aminek a tipusára sajnos nem emlékszem. A Gerlét maga a tervező, Tóni bácsi repülte természetesen. Első körben a felszállási út hosszát szerették volna megmérni. A legenda szerint a Gerle már túl volt az első startbukfencen(!) is, mire az ellenlábas gépe elemelkedett a földtől. Nem semmi lebőgés lehetett a kihívónak... :D Az üzlet azonban sajnos ez a valóban hatásos bemutató ellenére sem jöhetett létre... :(
A Zacsi által belinkelt videó egyébként naonjó, főleg a vége! :P -
#6140 csakazértis... :)
Ha megnézed a képet akkor a cockpit melleti vízszintes vezérsík igenis termel felhajtóerőt ami stabilizálja a gépet, a legnagyobb terhelést a 4 hajtómű viszi amit viszont a szárny ellensúlyoz. Tehát akár stabils is lehetne, nah persze ha nem fake a kép bár ránéztem az oldalra amin fent van és nem egy funpictures szintű... -
#6140 Hazajövök suliból, 49 hozzászólás, és özönlik :D -
#6139 Ez egy b17-es amit rosszul raktak össze :) -
#6138 ugyan már linkeltem egyszer, de hátha valaki nem látta még -
#6137 Ahhoz képest, hogy világbajnok és eu bajnok is volt, a mai bírák erősen kipontoznák a pontatlan állásszögek miatt. De azért fun volt a video. :) -
#6136 Ez a videó nekem is megvan... Nem semmi, hogy ez a Szmolin bácsi mit ki nem tud hozni ebből a - mai versenygépekhez viszonyítva igencsak lustácska - Jak-50-ből...!!! Nemhiába lett anno világbajnok! ;) -
#6135 [URL=http://video.google.com/videoplay?docid=-5242959549778238517&q=flying]Egy "(h)őskori" Besenyei[/URL] -
#6134 Hozzuk egyensúlyba a topikot, mert úgylátom túlerőben vannak a nagygépek.(még vki nem látta volna :-) -
#6133 ok, asszem kihagyom -
#6132 Csak szájkarate volt, semmi említésre érdemes. De ha fightot akarsz látni, fáradj át a gumiba, ott akár válogathatsz is. De ha jól hallottam, a politikai, zenei és játékos fórumokon is mennek hasonlók. -
#6131 kár h kitörölte a néni/bácsi, kiváncsi lettem volna mit irnak a kolegák
ha St törölte ki, akko bots! -
#6130 Tessék St néninél reklamálni ezügyben, hogy a házigizdák szerkeszthessék az üzeneteket, és a törölt üzenetek szerint igazodjon a sorszámozás is. -
#6129 ezt olvastam azon az oldalon ahhonnan a kérdéses kép származik:
"Fiddlers Green- World's Largest Collection of Paper Models !!"
ehhh -
#6128 Katabácsi! A szépbe nem tartozik bele az üzenetek feljécében található sorszámok folytonossága? Elég ronda, hogy a 16 után rögtön a 23 jön. :-D -
#6127 hehe apuci...