14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • MikX
    Köszi szépen...
    Erről hallottam, hogy nagyon insabil emiatt, és azért nem értettem, hogy miért kísérleteznek ezzel...
    De még előnyére váálik az is, hogy sokkal agresszívabban néz ki :DD
  • [NST]Cifu
    Az előrenyilazott szárnynak számos aerodinamikai előnye van. Nagyobb a termelt felhajtóerő a hangsebesség környékén, a légáram a szárnyakról a törzs fele áramlik, ami jótékonyan hat a vezérsíkok hatásfokára.

Hátrányai is vannak persz szép számmal, egyfelől a kormányzás teljesen másképpen működik előrenyilazott szárnyaknál, a megszokottól eltérő erők keletkeznek, emiatt nem volt sikeres az első komolyabb előrenyilazott szárnyú gép, a Junkers Ju-287.

Az X-29-nél három számítógép volt a gépben, hogy a gép biztosan azt csinálja, amit a pilóta akar, hogy csináljon, de még így is voltak meredek pillanatai a tesztrepüléseknek. :)

[center]

Az oroszok a Szuhoj S-37 (később Szu-47) géppel is megküzdöttek, de az előrenyilazott szárny minden előnye ellenére (mert akad jópár, egy vadászgépnél nem hátrányos előnye, például a nagy állásszögű repülésnél). Noha a Szuhoj nagyon igéretesnek tartotta a gépet, miután az orosz légierő mégsem rendelt belőle (csak szóban adták alájuk a lovat), ezért végül mégsem lesz belőle sorozatgyártott gép. Az új T-50 jelölésű vadászgép pedig a hírek szerint az F-22A-hoz hasonlóan trapézszárnyakkal fog rendelkezni.

[center]

• MikX
    szerintem szép...
    Nem nagyon értek a repüléstechnikához, csak nemrég foglalkozom vele, és az lenne a kérdésem ezzel a berkuttal kapcsolatban, hogy miért alkalmazzák az előrenyilazott szárnakat? Hallottam már, hogy egy két prototípusnál ez van, csak nem tudom, hogy mit próbálnak elérni vele?
  • narazzino
    Ronda egy jószág :D
  • Bucser
    Na eddig repülő Berkutról képet nem láttam:) Jó képek:)
  • [NST]Cifu

• Siluro
    Ha yool emlékszem akkor abba a régi sorozatban a JAGbe is volt egy ilyen leszállás ennek a mintájára, vagy felelevenítésére, vag valami ilyesmi....
  • DJ Skyline
    Hali!
    Nem tudom volt-e már,de számomra újdonság!
    C-130assal' anyahajó-ra/ról való le/felszállás! /Alul 2 rövid videó/

És egy nagy "bálna" /An-225/

• Kit--Kat
    Azt nem tok:( MSn-en átküldhetem ha akarod.
  • DJ Skyline
    nekem nincs,linkt!!
  • Kit--Kat
    óhhh 1000bocsánat megse szólaltam....
  • Bucser
    Szerintem majd minden repülő őrültnek.
  • Kit--Kat
    ennek meg van a videója amikor felrobban a levegőben
  • DJ Skyline
    tomcat maradék

és egy nagy kép
  • MikX
    hahh, az elején azt hittem hogy igazi, LOL...
  • Falconer
    Jól emelkedik.
  • Nyiri
    Concorde Flies Again!
  • Lockheed
    Kimondhatatlanul sajnálom őket! Azthiszem 42 halott 1 túlélő! Ez nagyonrossz arány! Pedig már majdnem otthon voltak, ha jóltudom már átadták őket a Szlovák légiirányításnak! Azthiszem KFOR békefenntartók voltak Koszovóban, többségük műszaki tiszt és technikusok! Nagyrészüket most szerelték le vagy nyugdíjazták volna! Őszinte részvétem! Szerintem becsülendő és elismerésre méltó, hogy egy másik országban harcoltak/dolgoztak a Béke fennmaradása érdekében! Szerintem ezt hívják hősiességnek! Őszinte Részvétem!
  • Falconer
    Grat!
  • Fenrir
    Szép volt Béla néni :)

/bow
  • Kata
    Mindhármótokkal. Én töröltem. Te amolyan fókuszos-szenzációsan fogalmaztál meg egy nagyon szomorú hírt, egy másik ember erre a stílusra iróniával reagált, onnan elkezdtetek flémelni egy harmadik fél becsatlakozásával. Az ilyet itt nem szeressük. Figyelmedbe ajánlom neked is a #6192-t.
  • DJviolin
    Sziasztok!

Tegnap óta nem olvastam a topikot. Miért lettek törölve a hsz-ek? Most velem volt a probléma, vagy az ironizáló barátunkkal. Esetleg mindkettőnkkel.
  • Kata
    Akkor tollvonással lezárom a vitát, majd valaki kultúrált és konszolidált formában leírja a rossz hírt és akkor beszélgethetünk róla - már ha akartok.
  • Clidey
    Szerintem nyugodtan töröld Kata. Ilyen eseménykor ha már valaki mindenáron irónizálni akar - amit a magam részéről igen elítélendőnek tartok egyébként -, ne ilyen hangvételben tegye.
  • Bucser
    sztem nyugodtan lehet...
  • DJ Skyline
    kicsit bővebb info
  • DJ Skyline
    most olvastam ezt a hírt!
  • akos
    simán.
    :D
    nem szivügyem amúgy egyik topicból a másikba átcuccolni, de ezt nem tudtam kihagyni :DDDD
  • Clidey
    Sufniba be, széjjelszedik, megröntgenezik (repedésvizsgálat), kicserélik amit ki kell, összerakják, letesztelik, berepülik, oszt' haddmenjen! ;)
  • Placebó
    Jársz a humorosba te is látom...;)
  • akos

• Sanyix
    Pff ez szívás. Ilyenkor selejtezik a gépet, vagy kibír egy ilyet a szerkezete, javítható?
  • Clidey
    Ha emlékeim nem csalnak, a NGC-n (vagy tán a Spektrumon?) volt régebben egy dokumentumfilm, amelyben a NASA szakemberei vizsgálták a súlypontvándorlást. Érdekes jelenetek voltak benne nagyon...! Nincs meg valakinek véletlenül?
  • Placebó
    Az utóbbi pár kommentet nézve nem volt haszontalan elsősorban számomra az a kis feszkó délután... HTX mindenkinek a sok HASZNOS információért.
  • Papirzacsi
    Bármely normális asszimmetrikus profilnál,a Mach-szám novekedésekor a levegő összenyomhatósága miatt a szárny elött feltorlódó levegő látszólagos nyomásközéppont várndorlást idéz elő (előre fele). Amit csak tetéz a kritikus Mach-számnál megjelenő lökéshullám, mert ettől mégjobban előre vándorol az AC pont.Majd miután a teljes szárny átlépte a hangsebességet igen szépen hátravándorol.

Az, hogy a grippennél illetve más gépeknél látszólag hátra vándorol a sebesség növekedésekor, nem a sebesség növekedés okozza, hanem az állásszög csökkentés, amit a vízszintes repülés fentartása miatt végez a pilóta, robot, akárki aki vezeti a gépet.
    Illetve az ilyen elvetemült aerodinamikájú gépeknél, okozhat más is hsonló jelenséget.
  • DJ Skyline
    "Tomcat függőknek külön. :)"
    5 kivételével megvan mind!^.^
  • [NST]Cifu
    Najó, úgy könnyű. :)))
  • [NST]Cifu
    Jan.17-én, orrfutó-meghibásodással leszált Eurofighter:

[center]
  • Siluro
    meglőtt gépeknél. R-27 powa
  • [NST]Cifu
    Milyen gépeknél vándorol előrefele? Mert a vadászgépeknél (konkrétan: JAS-39) hátrafele vándorol.