Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Seaweed
Hat meg mai van nem egy Il-18 ami repkepes, es hasznaljak is (pl kozelekelet, tavolkelet) regionalis jaratokon..ez is sok mindent elarul a konstrukciorol, foleg ha szamba vesszuk, hogy mettol meddig gyartottak a tipust.
narazzino
ez is egy érdekes gép

narazzino

A Pentagon biztosíthatja a Boeing jövõjét

A világ egyik legnagyobb repülõgépgyártója, az amerikai Boeing az idei évben 25 milliárd dollár értékû megrendelést vár a Pentagontól, ezt a cég átmeneti igazgatója jelentette be elsõ sajtótájékoztatóján.

Mint arról az oldalunk is beszámolt, a Boeing konszern hétfõn jelentette be, hogy a cég igazgatótanácsa leváltotta Harry Stoneciphert vezérigazgatót, amiért szoros kapcsolatot tartott fenn az egyik nõi igazgatóval. A testület egy névtelen levélbõl értesült a helyzetrõl, majd a vállalat etikai kérdésekkel foglalkozó bizottsága mondta ki, hogy a viszony - amely egyébként az igazgatónõ beleegyezésén alapult - ellentétes a vállalat viselkedési szabályaival.

Az ideiglenesen kinevezett menedzsert, James Bellt szerdán mutatták be, aki a sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a befektetõket. "Az elmúlt két évben 80 milliárdos megrendelést kapott a Boeing a Pentagontól, és ez az idei évben sem lesz kevesebb 25 milliárdnál" - szögezte le Bell.

Amennyiben a fentiek teljesülnek, a hadiipar ilyen nagyságrendû igénye biztos alapot jelenthet a vállalat további növekedéséhez - kommentálták a bejelentést az elemzõk. A cég ugyan a polgári gépek gyártásában lépéshátrányba került az európai Airbussal szemben, ám a C-17-es szállítógépek és az F-18-as gyártójaként a Pentagon második számú beszállítója, ami a szakértõk szerint a következõ években is kiegyensúlyozott jövedelmet jelent majd számára.

A ferihegyi rep muzeumban all a IL18, HA-MOA ami arrol hires, hogy a legtobbet repult magyar gep. Ha joltom (nem biztos adat) tobb mint 34 ezer orat repult!!! es az elso gep volt ami atlepte az egyenlitot (magyarok kozul).

Nagyon megbizhato kis gep lehetett 😊

Seaweed
Ez se rossz 😊)
Es az IL-18 ? 😊
Szep kis gep:

Seaweed
Jah, nem is azert... Il-76/78 nekem tetszik. De ez a szornyszulott...

mas<1024 pixel!!>:
[NST]Cifu
Most 'mér mondod? Az Iljusin is tud szépet kreálni, ha akar:

Il-114

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
Rekontra 😄
IL-102
Seaweed
Le se tagadhatna hogy IL 😄DDD
[NST]Cifu

Mármint az egyik.

<#worship><#worship><#worship><#eljen><#eljen>

Seaweed
Ezt is szeretem..bar kicsit mar "nagy" 😉
narazzino
aha, kösz

[NST]Cifu
Antonov An-12BK

narazzino
a harmadik milyen gép (an-126-ot olvastam le at oldalárol de lehet hogy hulyeseg)

Kata
Köszi a képet, én nem találtam meg a neten! <#puszis>

[/cserf][/fülünyúl]

A 3. keprol egybol az AN-22 jutott eszembe:

Ez az utolso mukodo peldany. Legutobb November 29-n volt magyarorszagon. Szep nagy joszag 😊

[NST]Cifu
Joint Helmet Mounted Cueing System (JHMCS), még 2003-ban az MLU M3 keretében. Elvileg a Dán, Belga, Portugál és Hollandia is ezt használja v. tervezi használni.

[NST]Cifu

Seaweed
[!Warning! 1024-es kepek!]

Hehe 😄 Ismerven a Csillagharcos hangjat ezek a beerkak igen jol kepzett es edzett allatok lehettek 😛

Cifu! Norvegek milyen sisakcelzot rendszeresitettek az MLU-n atesett gepeikhez?

...es vegul de NEM utolso sorban, az eheti kedvenc kepem! Gyonyoru kep, nagyon jo beallitas, es az egyik kedvenc nagyvasam.... 😉
ivjoe
Zerrõl én is hallottam!
Képt!
joebacsi
hát talán az az elõnye a szimmetrikusan hátrahajtható szárnnyal szemben, hogy itt kevésbé bonyolult mechanika is elég...viszont biztos jóval instabilabb így a jószág (full laikusan gondolom)

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Kata
Mintha lenne egy tanulmány egy csupaszárny gépre, ami hasonlóképpen elfordul egy képzeletbeli tengely körül repülés közben (Képzeld el a lenti képen csak a szárnyat a gép nélkül). Talán látta is már valaki rajzon, két hajtómû fityeg az alján, amelyek szintén fordulnak, hogy mindig menetirányban legyenek. Állítólag nagyon instabil jószág, de jó bonyolult komputertechnikával levegõben tartható. Ja és azért fordul el így, mert ezzel csökkenthetõ a légellenállás nagy sebességû repüléskor.

[/cserf][/fülünyúl]

Seaweed
Le se tagadhatna 😄
[NST]Cifu
Na még 1 mára, aztán megszünök. 😊
NASA AD-1 forgatható szárnyú gép. Kisérleti gép annak gyakorlati vizsgálatára, hogy egy elforgatható szárnyú gép hogy viselkedik repülés közben. Ne kérdezze senki, mi értelme ennek, bennem az merült fel lehetõségként, hogy aféle variaszárny, nagy sebességnél elég csak elfordítani kicsit, és kész. Aztán tudja a kutyedli...
Mellesleg ezt a gépet Burt Rutan építette, még a Rutan Aircraft Factory (RAF) kereteiben belül, amelybõl késõbb a Scaled Composites lett.

[NST]Cifu
Nekem nagyon szimpatikus ahogy ki tud nézni, valahogy olyan 'unalmas' már a 'hagyományos' gépek alakja. Üditõ ilyen gépeket még csak képen is látni. 😊

[NST]Cifu
A 'farokraszálló' vadászgép koncepciója az amerikai haditengerészetnél is felkeltette a figyelmet, mivel kitûnõen alkalmas lett volna a kereskedelmi hajókra telepítve védõvadásznak. Az 1950-es évek elején két gép is készült, az XFV-1 és az XFY-1. A gépek azonban a tesztrepülések alkalmával szinte csak problémákkal találkoztak: a leszállás rémálom volt a korlátozott kilátás miatt, a levegõben az irányíthatóság botrányosan rossz volt, és mindeközben a fel- és leszálláshoz két bivalyerõs motorra volt szükség, hogy a két ellenforgó légcsavar elegendõ felhajtóerõt termeljen, ami miatt viszont a hasznos terhelés és a rendelkezésre álló üzemanyag tömege erõsen korlátozottra sikerült.

Lockheed XFV-1

Convair XFY-1

En amikor eloszor meglattam a Berijev VVA 14-t az jutott eszembe, hogy Lucas meglatta ezt egybol kipattant az agyabol a STAR WARS vilaga 😊

[NST]Cifu
A 'farokraszálló' gépek a Szovjeteknél is felmerültek, de (legalábbis az én korlátozott tudásom szerint) gyakorlati szintig nem jutottak el, viszont meghökkentõ tervek ott is születtek:

[NST]Cifu
Coléoptére, ez is az 1940/50-es évek 'farokraszálló' kisérleti gépeinek egy érdekes Francia próbálkozása, amelyet megbolondítottak a "csõszárnyal".

[NST]Cifu
A harmadik képen a Berijev VVA 14 volt látható, ez egy tengerészeti járõrgép lett volna, amelynek törzsét a párnahatást kihasználására 'trimarán' kialakításúra készítették. Olyan ronda, hogy már szép, de sajnos repülni nem repült túl jól, így a program a szemétdombra került (Nyiri képét elnézve szó szerint).

Kata
Ma is tanultam egyet s mást. 😊 Szívesen várok ilyen kis leírásokat a csatolt képekhez.

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
A második képen a Leduc 021 látható. A Leduc sorozat (a sorozat a Leduc 010/016/021 és 022 gépekbõl állt) az 1950-es évek elején született, és a torlósugárhajtómûvel kapcsolatos nagy sebességû tesztekhez használták õket. A Leduc gépek mivel torlósugárhajtómûvel repültek, melynek mûködéséhez bizonyos légsebesség kellett, egy hordozógép hátáról indultak. A pilóta a minél áramvonalasabb kialakítás miatt az orrkúpban foglalt helyet, háton fekve, meglehetõsen kényelmetlen pozicióban. Viszont kétségkívûl korának egyik legeredetibb gépérõl van szó.

A Leduc 021 indítása.

[NST]Cifu
Az elsõ a Vought XF5U-1 'repülõ palacsinta', amely még 1939-ben 'született meg', de a háború alatt a fejlesztése lelassult, és végül 1947-ben az egész programot törölték. Egy STOL gép lett volna a repülõgép-hordozók fedélzetére, és bár igéretesnek tünt e téren, a manõverezõképessége a V-173 tesztgépen végzett repülések szerint nem ütötte meg a kívánt szintet. Mindenesetre kétségkívûl az egyik legfurcsább gép, mely valaha is megszületett.

Az XF5U-1 'próbapadja', a V-173.

Kata
ej micsoda fura madarakat találtál! 😊

[/cserf][/fülünyúl]

narazzino
aazé ezek a fiúk tudnak valamit!

narazzino
MAKS 2003. nagyon állat lehetett...! Kár hogy nem voltam ott

ivjoe
Nagyon kúúúl!
Ez krvayo! Olyan, mintha valami szárnyas csontváz lenne. A pokol angyala 😊))
Füstszobor. Nagyon ász!

[NST]Cifu

[NST]Cifu

[NST]Cifu

nekem megy

404 - Not Found

Felfedező
Ez katasztrofális!! Hogy néz már ki <#nevetes2><#nevetes2><#nevetes2>