14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • I.C.ram
    Airbusnál sem imperial mértékegységek vannak asszem, hanem SI.
  • I.C.ram
    Ja a kerozint is tonnában mérik.
  • [NST]Cifu
    El kell keserítselek, de a harci gépek teljesen más tészta. A nagyrepülőgépeknél a nemzetközi szabványok már jóideje az angolszász mértékegységek alkalmazását írja elő (láb, csomó, font és long tons, ami nem ugyanaz, mint a metrikus tonna (egy tons = 1016kg).

A harci gépeknél az adott ország saját mértékrendszere a mérvadó, NATO országokban az angolszász mértékegységek a használatosak általában.
  • Sanyix
    Gáz hogy minden hülyeséget át kell vennie az egész világnak az amcsiktól :\ dehát már egy ideje így van ez sajnos.
  • DJviolin
    Megnézném a pilcsi szakszóját. :DDDDDDD
  • Papirzacsi
    Uncontrolled take off kísérlet. :-)
    http://www.wimp.com/take/
  • DJviolin
    Itt a pont.
  • Papirzacsi
    Sztem ez így picit hülyeség. Mitől zavarná meg a 16-17 éves vitorlanövendéket az ,hogy nem km/h-ban tanulja meg a gép jellemző sebességeit, hanem mérföldben, ha a gép műszere mérföldben mér? Különben sem felfogás kérdése, hanem inkább szokás kérdése, mert úgy nőtt fel, hogy mindent méterben mért, és így többet mond neki a kilóméter, mint a mérföld.
    Itt inkább csak arról van szó, hogy ez maradt meg régről, és nem égetően szükséges bevezetni az angolszász mértékegységeket.
  • Papirzacsi
    Nos nem tudom hol fogjuk meghúzni a határt, mert ügye azért a vadászrepülés se tartozik a kisgépesek közé, és ott még sokszor használnak "nem szabvány" mértékegységeket. De asszem mi kettem már tudjuk miről beszélünk. :-)
  • Kata
    Tulajdonképpen a kisgépeken kívül mindről.
  • Kata
    Az egész nemzetközi repülésben ez a szabvány, ki kell ábrándítsalak. Ferihegyen is, Tokióban is, mindenhol.
  • DJviolin
    Egyébként halottam én is a gyakszi tanáromtól, hogy a TELJES repülésben lassan kezdenek átállni a lábra, csomóra, gallonra meg a többi hasonló, számunkra érthetetlen mértékegységekre.

Remélem nálunk a Vitorlázórepülésnél azért meghagyják a (nekünk) hagyományos mértékegységeket. :-( Elvégre egy 16-17 éves vihornya pilcsi könnyebben felfogja, hogy 85 km/h-val megy, mintha az lenne kiírva, hogy 59 mérfölddel megy, és ezt összetévesztheti mondjuk a km/h-val, és már megis van a baj. :-( Például. (A számokat csak példának szántam. A 85 km/h átváltva egyáltalán nem 59 mph.)
  • Sanyix
    Szabvány dolok az amcsi gépeknél ugye? De a többinél nem :)
  • Papirzacsi
    Ennek ellenére kilógrammban, fontban mérnek a műszerek, mégha a kijelzés 1000*-es is. :-D (persze most szigorúan nagygépekről beszélünk ugyi? :-D )
  • Kata
    Akkor már helyesbítenék tonnára. De tankolásuknál papíron mindig gallon szerepel, rádióforgalmazásban meg ha jól tudom tonnáznak a fiúk. :)
  • Papirzacsi
    Nos a tüzelőanyagot inkább tömegben, mint kilógramm és font szokták megadni, mert ez a súlyszámításnál jobb. ;-)
  • Kata
    A repülésben ezek a szabvány dolgok. Magasság lábban, sebesség csomóban, távolság mérföldben, üzemanyag gallonban stb. van megadva. Egyedül az irányban használnak SI 360 fokos beosztást.
  • Sanyix
    Sztem jobb ha normális mértékegységekben írsz, hiszen ez a "szabvány" :)
  • [NST]Cifu
    1 láb (feet) = 0.3048 méter
    10.000 láb = 3048 méter

1 csomó (knots) = 1.8532 km/h
    250 csomó = 463 km/h

Bár nem tudom, mennyire lehet saccolni a sebességet, ha leszállásnál történt, akkor simán lehetett akár 5-600km/h is...
  • DJviolin
    Akkor picit alátippeltem az 1200 méterrel. :D
  • I.C.ram
    10ezer láb kb 3333 méter.
  • DJviolin
    10ezer láb az hány méter? És 250 csomó az mennyi km/h? :D
  • Papirzacsi
    Sztem csak arra bizonyíték a kép, hogy a gép elég gyorsan ment ahhoz, hogy ne essen le, meg hogy a hajóműborkolat nem bír ekkora sebességnél egyben maradni, ha véletlenül kinyílik. A magasságról megint csak nincs infó, max anyni ,hogy talán 10000feet alatt van, és emiatt a sebessége se nagyobb valószínűleg 250 csomónál.
  • Lockheed
    Pár szép fotó!

• DJviolin
    Bocs lehet hogy neked van igazad. A hajtóművön maradt maradék borítás V alakban ráfekszik a hajtóműtartóra, és ezért nem szakadt le. Nézzétek meg a túloldalát is. Ergo az sem biztos, hogy lassan megy. Erre csak az lehet a biztosíték, hogy a kapitány észrevette. :D
  • DJviolin
    Két újjal te hogy fognál egy 1 méteres vasrudat? :D

Ezzel csak arra célzok, hogy a szekrényajtó is milyen könnyen leesik, mivel csak két ajtópánt tartja, és ráadásul ha valaki még húzza is. :D
  • [NST]Cifu
    Hát nem tudom, nekem a kép alapján úgy tünik, hogy mindkét szervízajtó úgy szakadt le, mint a győzelmi zászló... :)
  • DJviolin
    Hááát. nemtom. Szerintem tény, hogy alacsony a sebessége, de én inkább a kis magassában nem vagyok biztos. Nézzétek meg a bárány pamacsokat. Kb. 200 méterrel felettük repülnek. Azok meg kb. 1000 méterre vannak a földtől. Összeadva ez 1200 méter. Lehet hogy bennem van a hiba, mert vihornyához szokott a lelkem. :D Jól mondom Clidey kolléga?
  • Clidey
    Meg, valszeg tud a kapitány is már az eseményről, ergo nem tolja falig a gázkarokat... :D
  • DJviolin
    Szerintem abból saccolja, hogy a lógó lemezt a szél nem kapta le mint a sz*rt.
  • narazzino
    az hogy kis magasságban vannak az tény, de azt hogy a sebesség nem nagy, azt nem tudom honnan tudod :P
  • Fenrir
    eléggé kismagasságban vannak már, gondolom megkezdték a kényszerleszállást is és a sebesség nem nagy

a hajtóművön a csövek és egyéb dolgok eléggé jól le vannak rögzítve, ha nem is atombiztosan de nem hinném hogy letépné a menetszél őket

a belépőél az más tészta, én arra nem is gondoltam :)
  • Nyiri
    Nem mondtam semmi rosszat. :)
  • [NST]Cifu
    Hát egyfelől a tartópillon eleje egy kicsikét felkunkorodott, másfelől nem látjuk, hogy a letört szervízajtó-darabok tettek-e kárt a szárnybelépőn, harmadrészt viszont nem tudom mit szólnak a hajtómű szerelékei a menetszélnek (mennyire strapabíróan vannak azok rögzítve?)...
  • [NST]Cifu
    Talán kulturáltabban kéne a megnyílvánulásaidat előadni, nem? :)
  • Fenrir
    kicsit aerodinamikailag gyengébb lett a gép de annyira nem gáz, csak a burkolat szakadt le, más nem nagyon sérült úgy láttam
  • Nyiri
    Nah... Fonokasszony megint kemenykedik.
  • narazzino
    Ez jó kép :D azt hiszem egyszer már rakta be valaki
  • Fenrir
  • [NST]Cifu
    Az A340 bizony komoly hiba volt az Airbustól, már anno is voltak kétségek azzal kapcsolatban, hogy fogja bírni a versenyt a B777-essel szemben... Hát a jelek szerint leginkább sehogy...